Uusi-Kaledonia – Patonkia ja palmurantoja

Mikä ihmeen Uusi-Kaledonia? Moni ei ole koko paikasta kuullutkaan. Jotkut tuntevat sen  Tyynenmeren risteilyiltä, jotka pysähtyvät Uudessa-Kaledoniassa. Joka tapauksessa tämän luettuasi tiedät, että Uusi-Kaledonia on ehkä yksi maailman kauneimmista paikoista. Tässä kokemuksia Uuden-Kaledonian paratiisisaarilta, jotka nostivat palmusaarten riman taas entistä korkeammalle. 

Uuden-Kaledonian paratiisisaaret sijaitsevat Tyynessämeressä lähellä Vanuatua. Saaristo on Ranskalle kuuluva erityisyhteisö, jossa asuu noin 260 000 ihmistä, sekoitus alkuperäisasukkaita eli kanakeita sekä ranskalaisia.

Tyynenmeren paratiisivaltion Uuden-Kaledonian matkaamme liittyi ristiriitaisia odotuksia ja ennakkoluuloja. Uudesta-Kaledoniasta löytyi etukäteen tietoa netistä hyvin vähän. Siispä toivon, että blogin artikkeleista on hyötyä muille matkaa suunnitteleville. Tässä kokemuksia ja matkakertomus odotuksista ja ennakkoluuloista. Sen lisäksi löydät blogista jokaisesta saaresta oman artikkelinsa, sekä kootut vinkit Uuteen-Kaledoniaan.

uusi-kaledonia kokemuksia
uusi-kaledonia kokemuksia
Uusi-Kaledonia
Uusi-Kaledonia | Palmunlehvä meren rannalla.

Uusi-Kaledonia – Tyynenmeren aliarvostetuin paratiisi?

Tutustuin Uuteen-Kaledoniaan kun etsiskelin suoria ja lyhyitä lentoja ulkomaille Australiasta. Niitä ei nimittäin ole paljon, useimpiin paikkoihin saa lentää ainakin sen kahdeksan tuntia. Ausseissa asumisen kääntöpuolia.

Vielä enemmän Uusi-Kaledonia alkoi houkutella, kun törmäsin sitä ylistäviin artikkeleihin, joissa sitä muun muassa kuvailtiin Tyynenmeren aliarvostetuimmaksi paratiisiksi.

Hiljaisia paratiisirantoja aistivat tuntosarveni saivat vainun.

Uusi-Kaledonia
Uusi-Kaledonia kokemuksia

Uuteen-Kaledoniaan lentää Australiasta vain 2-4 tuntia kohteesta riippuen, mikä on siis Australian mittakaavassa lyhyt lento. Silti edes suurin osa ausseista ei ole paikasta kuullutkaan. Näin jälkeenpäin ajateltuna se tuntuu vieläkin uskomattomammalta. Mutta sopii meille. Mitä vähemmän porukkaa, sen parempi. Älkää kertoko kaikille. Uusi-Kaledonia on yksi niistä paikoista, joista ei melkein tehnyt mieli edes hiiskua blogiin mitään.

Uusi-Kaledonia | Isle of Pines

“Milloin olitkaan lähdössä sinne Uuteen-Kaliforniaan, vai mikä se oli?”

“Minkä ihmeen takia te sinne lähdette? Miksi ette mene Fidzille?”
Australialaiset ystävämme utelivat.

Ihmettelyjä tuli niin paljon, että rupesin itsekin kyseenalaistamaan kohdevalintaa.

Etenkin kun matkan hinta alkoi nousemaan pilviin, ja ne vähät kokemukset, mitä netistä luimme, antoivat paikasta ristiriitaisen kuvan.

Uusi-Kaledonia kokemuksia
Natural pool, Uusi-Kaledonia
Uusi-Kaledonia

Luin, että ruoka on pahaa. Että paikalliset vihaavat turisteja, ja käyttäytyvät sen mukaisesti. Että palvelu on surkeaa ja hotellien taso kehno. Että risteilijät tulevat ja kansoittavat muuten kauniit autiot rannat tungokseksi asti. Että kukaan ei puhu englantia, eikä edes yritä.

Lennot oli varattu, mutta me aloimme tulla toisiin aatoksiin. Olimme molemmat väsyneitä sairastamisen jälkeen, ja ajatus reissaamisesta ei napannut. Uusi-Kaledonia ei enää tuntunutkaan ihanteelliselta matkakohteelta, ja ennen kaikkea tulimme siihen tulokseen, että paikan hintataso veisi meidät konkurssiin. Loppupeleissä päätimme kuitenkin lähteä.

Ja arvatkaapa vaan, kuinka tyytyväisiä olemme nyt, että lähdettiin!

Isle of Pines, Uusi-Kaledonia
Isle of Pines, Uusi-Kaledonia

Uusi-Kaledonia on vielä suhteellisen koskematon paratiisi

Uusi-Kaledonia, etenkin tietyillä alueilla, on vielä suhteellisen koskematon paratiisi. Saarilla ei vielä ole varsinaista massaturismia, mikä on tietysti hyvä asia, mutta vaikeutti sinne matkustamista varsinkin ilman ranskan kielen osaamista.

Halvempia paikallistyylisiä heimomajoituksia ei netin kautta voinut varata. Edes maan sisäisiä lentoja ei saanut varattua netistä, vaan olisi pitänyt soittaa, ja puhua tietysti ranskaa.

Päätimme turvautua ensimmäistä kertaa matkoillamme matkatoimistoon. Sen verran päin persettä New Caledonia Holidays kaiken järjesti, että taisi olla myös viimeinen kerta. Häslinkiä riitti, vaikka juuri kaiken sen säätämisen välttämisestä luulimme heille maksavamme. Joskus esimerkiksi kuljetus oli järjestetty, joskus ei. Jollekin päivälle oli vuokra-auto järjestetty, jollekin ei, vaikka toiveet oli kyllä selvästi esitetty. Tämä ei meidän reissuamme onneksi onnistunut pilaamaan. Opetus: Järjestä aina matka itse.

Uusi-Kaledonia kokemuksia

Uusi-Kaledonia – Kokemuksia paratiisisaarilta

12 päivän matkaohjelmaan Uudessa-Kaledoniassa mahdutimme kolme saarta, pääsaari Grande Terren ja pääkaupunki Noumean, jossain määrin kuuluisankin mäntyjen saaren Ile des Pinsin eli Isle of Pinesin sekä palmuparatiisi Ouvean.

Suurin osa ennakkoluuloista osoittautui turhiksi. Kyllä, kielimuuri oli olemassa jossain määrin jopa pääkaupungissa ja kansainvälisellä lentokentällä. Meikäläisen lentokoneessa opetelluilla ranskan kielen alkeilla ei oikein pitkälle pötkitty. Mutta kaikesta selvittiin.

Hintataso on varsin suomalainen, ja illallislaskua katsoessa meinasi välillä itku tulla. Mutta ruoka oli loistavaa.

Onko mitään parempaa, kuin ranskalainen keittiö yhdistettynä Tyynenmeren tuoreisiin meren eläviin?

Paikalliset olivat herttaisia, ja majoituksetkin pääasiassa hyviä. Ja rannoilla ei todellakaan ollut tungosta.

Meren herkkuja Uudessa-Kaledoniassa
Meren herkkuja Uudessa-Kaledoniassa
Uusi-Kaledonia
Le Meridien, Uusi-Kaledonia

12 päivään Uudessa-Kaledoniassa mahtui niin viiden tähden luksusresorttia kuin alkeellista palmunlehvämajaakin. Siihen mahtui unohtumattomia auringonlaskuja ja uskomattoman upeita paratiisisaaria, joilla hiekka on kuin valkoista jauhoa ja vesi kristallinkirkasta.

Road trippailimme ja kokeilimme ensimmäistä kertaa suppailua. Snorklasimme maailman isoimmassa laguunissa ja maailman toiseksi isoimmalla koralliriutalla, jossa bongasimme muun muassa kilppareita, haita ja rauskuja. Söimme hyvin ja joimme ananasrommia palmun alla.

Auringonlasku Noumeassa
Auringonlasku Uudessa-Kaledoniassa

Yleensä loman jälkeen kamerasta saa aika reilulla kädellä karsia näpsittyjä kuvia. Nyt tuntuu, että montaakaan ei tarvitsisi poistaa – jokainen on kuin postikortti. Uusi-Kaledonia on täydellinen postikorttiparatiisi.

Emme odottaneet matkalta paljon, ja kenties siksi se tuntui sitäkin mahtavammalta. Uusi-Kaledonia valloitti meidän sydämet täysin, ja nousi kenties tähän asti nähtyjen paratiisisaarten kärkeen.

Lue myös:

Uusi-Kaledonia – Vinkit Tyynenmeren postikorttiparatiisiin
Ouvea – Saari lähimpänä paratiisia
Isle of Pines – Uuden-Kaledonian kaunis mäntyjen saari
Noumea ja Grande Terre – Ensikosketus Uuteen-Kaledoniaan