Uusi-Kaledonia – Patonkia ja palmurantoja
Mikä ihmeen Uusi-Kaledonia? Moni ei ole koko paikasta kuullutkaan. Jotkut tuntevat sen Tyynenmeren risteilyiltä, jotka pysähtyvät Uudessa-Kaledoniassa. Joka tapauksessa tämän luettuasi tiedät, että Uusi-Kaledonia on ehkä yksi maailman kauneimmista paikoista. Tässä kokemuksia Uuden-Kaledonian paratiisisaarilta, jotka nostivat palmusaarten riman taas entistä korkeammalle.
Uuden-Kaledonian paratiisisaaret sijaitsevat Tyynessämeressä lähellä Vanuatua. Saaristo on Ranskalle kuuluva erityisyhteisö, jossa asuu noin 260 000 ihmistä, sekoitus alkuperäisasukkaita eli kanakeita sekä ranskalaisia.
Tyynenmeren paratiisivaltion Uuden-Kaledonian matkaamme liittyi ristiriitaisia odotuksia ja ennakkoluuloja. Uudesta-Kaledoniasta löytyi etukäteen tietoa netistä hyvin vähän. Siispä toivon, että blogin artikkeleista on hyötyä muille matkaa suunnitteleville. Tässä kokemuksia ja matkakertomus odotuksista ja ennakkoluuloista. Sen lisäksi löydät blogista jokaisesta saaresta oman artikkelinsa, sekä kootut vinkit Uuteen-Kaledoniaan.
Uusi-Kaledonia – Tyynenmeren aliarvostetuin paratiisi?
Tutustuin Uuteen-Kaledoniaan kun etsiskelin suoria ja lyhyitä lentoja ulkomaille Australiasta. Niitä ei nimittäin ole paljon, useimpiin paikkoihin saa lentää ainakin sen kahdeksan tuntia. Ausseissa asumisen kääntöpuolia.
Vielä enemmän Uusi-Kaledonia alkoi houkutella, kun törmäsin sitä ylistäviin artikkeleihin, joissa sitä muun muassa kuvailtiin Tyynenmeren aliarvostetuimmaksi paratiisiksi.
Hiljaisia paratiisirantoja aistivat tuntosarveni saivat vainun.
Uuteen-Kaledoniaan lentää Australiasta vain 2-4 tuntia kohteesta riippuen, mikä on siis Australian mittakaavassa lyhyt lento. Silti edes suurin osa ausseista ei ole paikasta kuullutkaan. Näin jälkeenpäin ajateltuna se tuntuu vieläkin uskomattomammalta. Mutta sopii meille. Mitä vähemmän porukkaa, sen parempi. Älkää kertoko kaikille. Uusi-Kaledonia on yksi niistä paikoista, joista ei melkein tehnyt mieli edes hiiskua blogiin mitään.
“Milloin olitkaan lähdössä sinne Uuteen-Kaliforniaan, vai mikä se oli?”
“Minkä ihmeen takia te sinne lähdette? Miksi ette mene Fidzille?”
Australialaiset ystävämme utelivat.
Ihmettelyjä tuli niin paljon, että rupesin itsekin kyseenalaistamaan kohdevalintaa.
Etenkin kun matkan hinta alkoi nousemaan pilviin, ja ne vähät kokemukset, mitä netistä luimme, antoivat paikasta ristiriitaisen kuvan.
Luin, että ruoka on pahaa. Että paikalliset vihaavat turisteja, ja käyttäytyvät sen mukaisesti. Että palvelu on surkeaa ja hotellien taso kehno. Että risteilijät tulevat ja kansoittavat muuten kauniit autiot rannat tungokseksi asti. Että kukaan ei puhu englantia, eikä edes yritä.
Lennot oli varattu, mutta me aloimme tulla toisiin aatoksiin. Olimme molemmat väsyneitä sairastamisen jälkeen, ja ajatus reissaamisesta ei napannut. Uusi-Kaledonia ei enää tuntunutkaan ihanteelliselta matkakohteelta, ja ennen kaikkea tulimme siihen tulokseen, että paikan hintataso veisi meidät konkurssiin. Loppupeleissä päätimme kuitenkin lähteä.
Ja arvatkaapa vaan, kuinka tyytyväisiä olemme nyt, että lähdettiin!
Uusi-Kaledonia on vielä suhteellisen koskematon paratiisi
Uusi-Kaledonia, etenkin tietyillä alueilla, on vielä suhteellisen koskematon paratiisi. Saarilla ei vielä ole varsinaista massaturismia, mikä on tietysti hyvä asia, mutta vaikeutti sinne matkustamista varsinkin ilman ranskan kielen osaamista.
Halvempia paikallistyylisiä heimomajoituksia ei netin kautta voinut varata. Edes maan sisäisiä lentoja ei saanut varattua netistä, vaan olisi pitänyt soittaa, ja puhua tietysti ranskaa.
Päätimme turvautua ensimmäistä kertaa matkoillamme matkatoimistoon. Sen verran päin persettä New Caledonia Holidays kaiken järjesti, että taisi olla myös viimeinen kerta. Häslinkiä riitti, vaikka juuri kaiken sen säätämisen välttämisestä luulimme heille maksavamme. Joskus esimerkiksi kuljetus oli järjestetty, joskus ei. Jollekin päivälle oli vuokra-auto järjestetty, jollekin ei, vaikka toiveet oli kyllä selvästi esitetty. Tämä ei meidän reissuamme onneksi onnistunut pilaamaan. Opetus: Järjestä aina matka itse.
Uusi-Kaledonia – Kokemuksia paratiisisaarilta
12 päivän matkaohjelmaan Uudessa-Kaledoniassa mahdutimme kolme saarta, pääsaari Grande Terren ja pääkaupunki Noumean, jossain määrin kuuluisankin mäntyjen saaren Ile des Pinsin eli Isle of Pinesin sekä palmuparatiisi Ouvean.
Suurin osa ennakkoluuloista osoittautui turhiksi. Kyllä, kielimuuri oli olemassa jossain määrin jopa pääkaupungissa ja kansainvälisellä lentokentällä. Meikäläisen lentokoneessa opetelluilla ranskan kielen alkeilla ei oikein pitkälle pötkitty. Mutta kaikesta selvittiin.
Hintataso on varsin suomalainen, ja illallislaskua katsoessa meinasi välillä itku tulla. Mutta ruoka oli loistavaa.
Onko mitään parempaa, kuin ranskalainen keittiö yhdistettynä Tyynenmeren tuoreisiin meren eläviin?
Paikalliset olivat herttaisia, ja majoituksetkin pääasiassa hyviä. Ja rannoilla ei todellakaan ollut tungosta.
12 päivään Uudessa-Kaledoniassa mahtui niin viiden tähden luksusresorttia kuin alkeellista palmunlehvämajaakin. Siihen mahtui unohtumattomia auringonlaskuja ja uskomattoman upeita paratiisisaaria, joilla hiekka on kuin valkoista jauhoa ja vesi kristallinkirkasta.
Road trippailimme ja kokeilimme ensimmäistä kertaa suppailua. Snorklasimme maailman isoimmassa laguunissa ja maailman toiseksi isoimmalla koralliriutalla, jossa bongasimme muun muassa kilppareita, haita ja rauskuja. Söimme hyvin ja joimme ananasrommia palmun alla.
Yleensä loman jälkeen kamerasta saa aika reilulla kädellä karsia näpsittyjä kuvia. Nyt tuntuu, että montaakaan ei tarvitsisi poistaa – jokainen on kuin postikortti. Uusi-Kaledonia on täydellinen postikorttiparatiisi.
Emme odottaneet matkalta paljon, ja kenties siksi se tuntui sitäkin mahtavammalta. Uusi-Kaledonia valloitti meidän sydämet täysin, ja nousi kenties tähän asti nähtyjen paratiisisaarten kärkeen.
Lue myös:
Uusi-Kaledonia – Vinkit Tyynenmeren postikorttiparatiisiin
Ouvea – Saari lähimpänä paratiisia
Isle of Pines – Uuden-Kaledonian kaunis mäntyjen saari
Noumea ja Grande Terre – Ensikosketus Uuteen-Kaledoniaan
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
Angelina
Voi apua kuinka kaunista! Ei voi kuin sanattomana huokaista…..
Anna
Just tuommoinen olo oli meilläkin jatkuvasti paikan päällä 🙂
Minttu
Hups! Onpas kuvat!
Meille taas aussit on ehdottaneet tonne menoa lomalle ja me on luultu, että toi on kans turistisaaristo näille, kuten Fijikin. Mutta kiva tietää tämäkin. Joskos sitten joskus poikkeisi…
Anna
Suosittelen ehdottomasti! Turisteja ei oo täällä vielä läheskään samalla tavalla kuin Fidzillä, varsinkaan noilla hiljaisemmilla saarilla. Ranskalaisia turisteja jonkin verran, mutta tosi vähän ausseja! Me lähdetään ehdottomasti uudestaankin. <3
Teija / Lähdetään Taas
Siis WAU! Uskon kyllä kuvien perusteella, että tuo oli täydellinen paratiisi. En yhtään ihmettele, että matkatoimiston pieni säätö ei tuossa ympäristössä päässyt pilaamaan matkaa. Kuulostaa kyllä unelmalta!
Anna
Oli kyllä aika täydellinen. Vielä kun puhuisivat englantia… 🙂 Mutta tulevaisuudessa varmaan puhutaankin, sitten on vaan turistivirratkin erilaisia.
Johanna Hulda
En ole koskaan käynyt Thaimaata lähempänä Australiaa, mutta tiesin silti Uuden-Kaledonian olemassaolosta! Joskin ihan siitä syystä, että tapasin kerran uusikaledonialaisen tytön Costa Rican sademetsäkylässä (jopa oli taas sattuma), ja hän minulle kärsivällisesti selitti, missä kotimaansa noin suunnilleen sijaitsee. Tämä tyyppi kyllä puhui todella hyvää englantia, enkä olisi ikinä arvannut, että saarella on tuollainen kielimuuri olemassa! Mä kun luulin sen tytön perusteella, että siellä puhuttaisiin aussienglantia. 😀
Aivan ihania kuvia olette taas nappailleet, ja tosi jännän näköisiä nuo laiheliinikuuset, vai mitä kasveja nyt ikinä ovatkaan. Taitaa olla se mainittu Ile des Pins? Vau!
Anna
Hyvä Johanna, oot yksi harvoista kenen kanssa ollaan juteltu, joka tuntee Uuden-Kaledonian! 🙂 Pääkaupungissa nuorempi sukupolvi kyllä puhuu englantia. Yleensä kuitenkin vahvalla ranskisaksentilla, ei aussiaksentilla 🙂
Jep Ile des Pins on kuuluisa laiheliinikuusistaan, vaikka on niitä toki muuallakin Uudessa-Kaledoniassa.
Reetta / Matkasto
Huh, miten hienoja kuvia! 😮 Jos tropiikkiin ikinä raatsin lähteä, niin just tämmönen paikka olis mun juttu! Ei suurta turisti-invaasiota vaan enemmän paikallinen meininki, ja jos vielä tuollaisia maisemia löytyy niin ei paha. Tuollaiset matalat ja kirkkaat vedet näyttää siltä, että minäkin uskaltaisin uida siellä! 😀
Anna
Jep, just meidänlainen paikka myös. Vedet oli täydellisiä pulikoimiseen, tosi olemattomat aallot, lämmintä kuin linnunmaito ja täydellisen kirkasta! Harmi vaan, että kielimuurin takia tutustuminen paikalliseen kulttuuriin jäi aika vähäiseksi.
Milla - Pingviinimatkat
Seurailinkin näitä paratiisimaisemia somen välityksellä ja hieman arvelutti klikata tämä postaus auki. Paikka on juuri sen näköinen ja kuuloinen paratiisi kuin mitä “pelkäsinkin”. Täydellistä! Ei tarvitse ihmetellä, että nautitte täysin siemauksin 🙂
Anna
Heheh 🙂 Oli kyllä aika täydellistä. Tänne lähdetään uudestaankin <3
sarrrri | La Vida Loca 2.0
Mä en kestä. Pakko päästä, KIITOS vinkistä! <3
Anna
Suosittelen 🙂 Me lähdetään uudestaankin <3
Stacy Siivonen
Uusi-Kaledonia tuo minulle mieleen sisällissodan, jota käytiin ruosteisilla aseilla, mikä on kenties se syy, miksi sinne ei ole tullut paljon turakaisia. Mitä ilmeisimmin sota on loppunut, mutta maine pysyy. Nämä on sellaisia sotia, mistä ei kerrota minkään lehden etusivulla.
Anna
Varmaan se, että niistä levottomuuksista ei ole niin kauaa, on siihen vaikuttanut. Ehkä se on myös syy siihen, että Uutta-Kaledoniaa ei ole kauheasti mainostettu matkakohteena Ausseissa. Suorat lennotkin aloitettiin vasta nyt Melbournesta, vaikka se on ihan lähellä. Aika jakautunut maa se on vieläkin, kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on ilmiselvä. Iso osa kanakeista elää perinteistä elämäntyyliä heimoissa. Kiistoja siellä vieläkin on, joten sinänsä ei ihme, jos kaikki eivät toivota turisteja tervetulleiksi (itse ei kyllä tämmöiseen törmätty ollenkaan). Ja pistihän se miettimään, että jos me turistit ihmetellään elinkustannusten korkeutta, niin miten ne köyhät paikalliset pärjää?
Kati / Lähinnä Kauempana
Upeita kuvia, ihana tarina! Mykistyin aivan, miten houkutteleva paratiisi siellä onkaan. Huokaus.
Ihan pelottaa ajatella, että kun siellä päässä saavat asiakaspalvelun kuntoon, niin millainen turismi sinne kehittyykään…
Anna
Täytyy mennä äkkiä uudestaan, ennen kuin kaikki sinne rynnii 🙂
Paula - Viinilaakson viemää
Siis vau! Taas kerran! Aivan uskomattoman kaunista, ja mikä parasta, yhdessäkään rantakuvassa ei ole muita ihmisiä 😀 Nyt tuli kyllä hirveä himo snorklaamaan. Kiitos kun esittelit tämänkin kohteen!
Anna
Ei ollut kyllä rannalla tungosta! Varsinkaan Ouvealla, josta löytyy 25 kilometriä pitkä täydellinen palmuranta 🙂 Ja ihan täydellinen paikka snorklaamiseen. Toistaiseksi aika koskemattomat värikkäät terveet korallit ja paljon kaloja, rauskuja, haita, kilppareita…
Emma / Mutkia Matkassa
Oli kiva lukea näin tuntemattomasta kohteesta! Ja näyttää ihan hillittömän ihanalta, tuonne on joskus vielä päästävä (ja ehkä treenattava sitä ranskan kieltä etukäteen)!
Anna
Ranskan kielen treenaus etukäteen auttaa varmasti! Viime hetkillä lentokoneessa opetellut alkeet sen sijaan auttoi vähemmän… Ilmankin kuitenkin varsinkin suositummilla saarilla pärjää. Mutta jäähän se kosketus kulttuuriin aika vähäiseksi kun ei voi ollenkaan paikallisten kanssa rupatella.
sari
Olipa hienoja kuvia itse asiassa kuva toisen jälkeen vain parani. Tuolla voisi viettää majassa muutaman päivän paljaat varpaat hiekassa.
Anna
Kiitos Sari! Uusi-Kaledonia on mahtava paikka just tuohon hommaan 🙂
Emilia Alexandra
Aivan mielelttömän näköistä<3 snäpissäkin kun iltaisin katteli mystoryja, etenkin sun storyn jälkeen näki unia paratiisirannoista ♥
Anna
Hehe paratiisirantaunet on aina mukavia 🙂 Oli kyllä ihan paratiisi!
Anna | TÄMÄ MATKA
No nyt on maisemat kohdallaan!
Tunnustan kuuluneeni niihin, joilla olisi ollut todellisia vaikeuksia sijoittaa paikkaa kartalle : )
Anna
En ihmettele, oot varmasti isossa enemmistössä. 🙂 Maisemat oli todellakin kohdallaan!
Sandra /Terveiset päiväntasaajalta
Onpa täydellistä 🙂 miäkin niin haaveilen noille leveyspiireille matkustamisesta!
Anna
Suosittelen, aika täydellistä kieltämättä oli! 🙂 <3
Hanneli / duunireissaaja
Tällaisista paratiisisaarista on kiva lukea. Ihan kun olis vähän tullut matkakuumetta.
Anna
Hehe hyvä jos onnistuin aiheuttamaan kevyen matkakuumeen 🙂
Merja / Merjan matkassa
Ei voi kuin huokailla näiden sun kuvien äärellä. Juuri sellainen paratiisirantapaikka, joka tekisi terää nyt marraskuun pimeydessä. Hyvä, että menitte sinne huonoista nettijutuista huolimatta 🙂
Anna
Jep, aina ei kannata uskoa muiden kokemuksia ja ennakkoluuloja!
Lotta | Watia.fi
No vau, kyllä kannatti lähteä! Nimen olen joskus kuullut, mutta en kyllä sen paremmin osaisi kartalle sijoittaa. Tai tietäisi, miltä tuolla näyttää. Aika paratiisiltä kyllä vaikuttaa! Ja ruuaksi hummeria ja patonkia. Kyllä kiitos.
Anna
Kannatti todellakin! Saatiin Uudessa-Kaledoniassa kyllä hemmetin hyvää hummeria. En oo oikeastaan koskaan ennen siitä niin ihmeellisesti välittänyt, mutta tällä kertaa sytyin.
Meri / Syö Matkusta Rakasta
Voi jösses! Löysin nyt sitten just uuden unelmakohteen! Miten voi olla, että tätä paikkaa ei ilmeisesti sen kummemmin ole löydetty? Uskomatonta! Häämatkakohdelistalle tämä, sitten joskus kun se naimisiinmeno odottaa. 😉
Anna
Niin, ken tietää. Ranskalaiset on pitäneet paratiisin itsellään tähän asti. Nyt kun Ausseista kulkee enemmän suoria lentoja niin suosio varmaan pikkuhiljaa kasvaa. Ois kyllä mahtava häämatkakohde! Häämatkalaisia siellä taisikin olla paljon. Ja bongattiin myös parit rantahäät.
Virpi/ Täynnä tie on tarinoita
Aivan ihanalta näyttää. Yllätti kyllä, että tämä paikka kuuluu Ranskalle ja sillle ah niin ihanalle ranskan kielelle, jota ei voi osata! 😀 Siitä huolimatta tuonne kyllä lähtisin!
Anna
Hehe, miulla on ollut aina sama käsitys ranskan kielestä, se on mahdotonta. Oon opiskellut monia kieliä ja aina ollut luokan paras, mutta ranskaa oon aina pelännyt. Nyt ihan oikeasti yritin hieman matkalla perehtyä ranskan kielen ihmeelliseen maailmaan. Tulin siihen tulokseen, että kielioppi ei ole ongelma, mutta se lausuminen….. Ei taida meikäläisestä koskaan tulla ranskan kielen puhujaa. Mutta sain sentään itsevarmuutta sanoa ne perus bonjourit, mercit ja muut!
Kohteena maailma / Rami
Kuvien perusteella näyttää kyllä melkoiselta paratiisilta tämä “Uusi-Kalifornia” 🙂 Nimi on kyllä tuttu, mutta siihen se oli jäänytkin ennen tätä postausta. Voisin lähteä tonne kyllä mielelläni 😀
Sini
Kuinka täydelliseltä paikalta tuo vaikuttaakaan! Kuinka kallista siellä on? Paljonko ruoasta ravintolassa tai majoituksesta joutuu maksamaan? 🙂
Daniel
Kiitoksia paljon tästä ja muista Uutta Kaledoniaa koskevista postauksista. Juuri mitään muuta infoa ei suomeksi tahdo löytyä, mutta tässä oli oikein kattava paketti, joka houkutteli lähtemään. Nyt on lennot varattu Singaporesta, ja hotellitkin. Toivottavasti ei ole vappuna ihan hirveän kylmää vettä uima-altaassa. Harvinainen kohde suomalaiselle. Odotan kalliita hintoja ja hyvää ranskalaista ruokaa!
Anna
Ihana kuulla! Mahtavaa matkaa paratiisiin!