Ensikosketus Uuteen-Kaledoniaan – Noumea ja Grande Terre

Uusi-Kaledonia salpasi kauneudellaan hengityksen jo koneen ikkunasta, kun saaret hehkuivat auringonlaskussa kaikissa sinisen ja vihreän sävyissä. Tuli heti sellainen fiilis, että kenties tästä sittenkin tulee odotuksista huolimatta ihan hyvä reissu. Aloitimme ja lopetimme matkan Uuden-Kaledonian pääsaarella Grande Terrellä, tukikohtanamme pääkaupunki Noumea.

Noumea

Ranskalaisuuden lisäksi ensimmäisenä Noumeaan saavuttuamme huomio kiinnittyi siihen, miten paljon kehittyneempää täällä on kuin naapurivaltiossa Vanuatulla. Ranskalaisuudesta on ollut hyötyä, eivätkä suuret luonnonvaratkaan ole haitanneet.

Noumea on moderni pääkaupunki, vaikka kehitys joidenkin asioiden suhteen onkin hidasta, ja vauraus maassa ilmeisen epätasaisesti jakautunut.

Noumea kokemuksia

Yövyimme pelipaikoilla Noumean ykkösbiitsiä Anse Vataa vastapäätä sijaitsevassa hotelli Nouvatassa. Majoitusstandardeista joutuu Uudessa-Kaledoniassa yleisesti ottaen hieman tinkimään, mutta me olimme Nouvataan oikein tyytyväisiä. Hinnat alkavat 80 eurosta yöltä, poreammeesta ja merinäköalasta sai toki maksaa hiukan enemmän. Viihdyimme isossa poreammeessa sen verran hyvin, että kuvatkin unohtuivat.

Nouvata Uusi-Kaledonia, Noumea

Noumea – Rannat

Palmujen reunustaman Noumean Anse Vatan rannan turkoosina hohtava, ympäri vuoden tasaisen lämmin vesi suorastaan kutsuu pulahdukselle. Aallot ovat pieniä, eikä väkeä ollut koskaan tungokseksi asti.

Anse Vata, Noumea

Anse Vata, Noumea

Anse Vata ei suinkaan ole Noumean ainoa ranta, vaan rantaviivaa riittää. Anse Vatalta rantatie jatkuu toiselle suositulle rannalle, Baie des Citronsiin eli meille ranskalaisittain rajoittuneille Lemon Bayhin, joka on yhtä kaunis.

dsc_4677-1280x830

Kun jatkaa matkaa Noumean Anse Vatalta toiseen suuntaan, saapuu vilkkaalle Chateau Royal Beachille, joka seisoo samannimisen hotellin edessä. Tuulisena päivänä vedessä näkyi paljon leijasurffaajia.

img_7390-1280x818

Noumean Kuendu Beachillä oli vain kourallinen paikallisia. Söimme mahtavan lounaan alla olevan kuvan vetten päälle pystytetyssä ravintolassa, jonka herttainen omistaja piti meistä ensiluokkaista huolta. Hän auttoi meitä myös loppupäivästä soittamaan taksin, kun sekään ei englanniksi onnistunut.

img_8324-1280x853

Kuendu Beach Noumea

Noumea on kuin sekoitus Ranskan Rivieraa ja leppoisaa saarielämää

Ranta on Uudessa-Kaledoniassa olennainen osa elämää. Etenkin viikonloppuisin myös paikalliset kokoontuvat Noumean rannalle ihailemaan, kun aurinko laskee punaisena pallona Tyyneenmereen ja palmupuut muuttuvat silhueteiksi. Rannalla pelataan petankkia, kuunnellaan paikallisia letkeitä reggaesointuja ja nautitaan piknikeistä. Vastapainona herkulliselle ranskalaiselle ruoalle rantapromenadilla riittää lenkkeilijöitä mihin aikaan päivästä tahansa.

Noumea kokemuksia

dsc_4875-2-copy-1280x1280

Kukkulan huipulta avautuvat näkymät ympäri Noumeaa. Täälläkin oli paikallisia lenkkeilemässä, joogaamassa, ja pariskuntia piknikillä kuhertelemassa.

Noumea kokemuksia

img_7413-2-1280x853

Anse Vatan ja Lemon Bayn rantapromenadin varrelta löytyy lukuisia ravintoloita. Mutta koska illallislaskut olivat poikkeuksetta noin 70 euroa kahdelta ilman juomia, harrastimme paljon piknikkejä rantsussa tai parvekkeella.

Paikallisista ruoista rakastuin erityisesti raa’asta kalasta tehtyihin salaatteihin. Suosikiksi nousi tuoreeseen kookosmaitoon tehty kalasalaatti, jossa oli yleensä myös ainakin sitruunaa ja kasviksia. Samantapaista settiähän saa muillakin Tyynenmeren saarilla, hieman eri kokoonpanoilla.

Meren eläviä Uudessa-Kaledoniassa

Maan sisäisten lentojen aikataulujen vuoksi Uuden-Kaledonian matkaajan täytyy useimmiten yöpyä pääsaarella meno- ja paluumatkalla. Siksi Noumeassa muutaman päivän viettäminen ei ollut ollenkaan hassumpi vaihtoehto.

Noumea tai Grande Terre ei ole Uuden-Kaledonian kauneinta aluetta, se on totta. Mutta se kertoo enemmän niistä muista saarista kuin Noumeasta, ja se tarkoittaa vain sitä, että seuraavia Uuden-Kaledonian kohteita ajatellen rima oli nyt korkealla.

Me kuitenkin tykästyimme Noumeaan, joka on kuin ranskalaisten Havaiji, ja olisimme viihtyneet kauemminkin. Noumean tunnelma on sekoitus Ranskan Rivieraa ja leppoisaa saarielämää, jossa elämä kulkee hidasta tahtia.

dsc_6451-1280x842

img_8700-1280x864

Noumean Duck Island

Pääkaupungin Noumean lähistöltä löytyy useita houkuttelevia pikkusaaria. Me valitsimme niistä pienimmän ja lähimmän Duck Islandin.

Duck Islandille (Ile aux Canards) pääsee Noumeasta vaivattomasti ja Uuden-Kaledonian standardeissa halvalla, noin 10 eurolla. Pikkuruinen palmusaari sijaitsee vain viiden minuutin taksivenematkan päässä Anse Vatan rannasta.

Iskimme paikalle heti aamusta, kun isoimmat turrelaumat vielä koisivat. Ankkasaaren ympäri kävelee alle kymmenessä minuutissa, joten muutamaa tuntia kauemmin emme olisi täällä jaksaneet viipyä. Saarelta saa myös vuokrattua aurinkotuoleja ja ostettua evästä ja drinksuja, jos tähtitieteelliset hinnat eivät haittaa.

Noumea, Duck Island

Ympäri saarta kulkee merkitty snorklausreitti. Se reissu päättyi punaiseen selkään, kun ei käynyt mielessä, että aamuyhdeksältä jo nahka kärtsäisi. Amatöörivirhe.

Uuden-Kaledonian Grande Terre ja Bourail

Pääsaarella ollessamme halusimme nähdä siitä myös muutakin kuin Noumean. Grande Terre on nimensä mukaisesti iso, joten tyydyimme lyhyeen road trippiin kohti parin tunnin päässä sijaitsevaa länsirannikon Bourailia ja sen upeita rantoja.

Bourail

Bourail on paikallisille suosittu viikonlopunviettokohde. Turisteja täällä ei paljon ole. Bourail on oiva paikka tutustua maailman suurimpaan laguuniin, joka on koralliriuttoineen UNESCO -maailmanperintökohde. Sen lisäksi täältä löytyy yksi Uuden-Kaledonian upeimmista rantsuista, 17 kilsaa pitkä Poe Beach.

Jos tänne suuntaan eksyy, kannattaa reippailla kolmen lahden polku, Le Santier des Troies Baies, Three Bay Trail. Neljä kilsaa pitkä polku kulkee nimensä mukaisesti kolmelle eri rannalle, välillä ylös kukkuloille nousten. Fiksumpi olisi lähtenyt lenkkareissa, mutta selvisimme patikoinnista flipflopeissakin. Reittiin upposi helposti pari tuntia levähdyspysäkkeineen rannalla.

Polku alkaa Roche Percheen rannalta, jonka kalliossa olevan luolan alkuperäisasukkaat kanakit uskovat olevan kuolleiden ovi vedenalaiseen kuningaskuntaan.

Road trippailu Grande Terrellä osoittautui aika yksitoikkoiseksi puuhaksi. Edessä kohoavat vihreät vuoret olivat komeita, mutta muuten maisemat olivat keltaista heinää. Bourail on kuitenkin ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, ja tekemistä olisi riittänyt pitemmäksikin aikaa.

Noumea ja Grande Terre olivat kuitenkin vasta lämmittelyä niille todellisille paratiisisaarille…

Lue lisää:

Uusi-Kaledonia – Patonkia ja palmurantoja
Ouvea – Saari lähimpänä paratiisia
Isle of Pines – Uuden-Kaledonian sykähdyttävä mäntyjen saari

Uusi-Kaledonia – Vinkit Tyynenmeren postikorttiparatiisiin