Isle of Pines – Uuden-Kaledonian sykähdyttävä mäntyjen saari

Isle of Pines (Ile des Pins) on kenties yksi maailman kauneimmista saarista. Täällä kirkkaita laguuneja koristavat korkeat, kapeat, tuulessa tanssivat männyt, joista saari on saanut nimensä. Uusi-Kaledonia hurmasi meidät viimeistään täällä.

Isle of Pines

Voiko olla paratiisissa palmurannan voittanutta, pohdin ennen matkaa. Isle of Pinesilla, Uuden-Kaledonian mäntyjen saarella tulin siihen tulokseen, että kyllä voi.

Tiedoksi vaan, että palmut ovat nyt niin menneen kesän hiekkaa, ja tusinatavaraa. Laiheliinimännyt ne vasta todellisen paratiisisaaren kruunaa.

Isle of Pinesin Oro Bayssä voi tosin nauttia molemmista, ja ihailla mäntyjen reunustamaa auringossa välkehtivää laguunia palmunlehvien alta.

Isle of Pines

Koneen laskeuduttua vain 20 minuutin lennon jälkeen Noumeasta tuntui kuin olisimme saapuneet toiseen maailmaan, pääkaupungin hulinasta idylliseen, suurimmaksi osaksi  ainutlaatuiseen paratiisiin.

Isle of Pines

Le Meridien Isle of Pines

dsc_5138-1280x854-2

dsc_5327-1280x854

Isle of Pines – Le Meridien

Majoitusta on saarella rajoitetusti, joten varaa ajoissa. Kaksi ensimmäistä yötä vietimme yhdessä ihanimmista paikoista, missä olemme koskaan yöpyneet. Isle of Pinesin ja ehkä koko Uuden-Kaledonian hulppeimmassa hotellissa Le Meridienissä (yö alk. 280e) puitteet ovat kohdillaan. Odotukset olivat kovat, mutta silti ne ylittyivät.

dsc_5010-1280x841

img_7812-copy-1280x913

img_7801-1280x853

img_7817-1280x853

Isle of Pinesin Oro Baystä taisi tulla meidän uusi happy place.

dsc_5094-1280x857-2

Ile des Pins

img_7917-1280x853

img_7830-1280x902

Isle of Pinesin Le Meridien sijaitsee suoraan Oro Bayn rannalla palmujen ja trooppisen kasvillisuuden uumenissa. Riippumattoja roikkuu siellä täällä, linnut laulavat, perhoset lepattelevat ja jostain kaikuu hiljaisia letkeitä sointuja. Paikallisia toteemipaaluja muistuttavia puuveistoksia seisoo siellä täällä.

Altaalta avautuvat henkeäsalpaavat maisemat Oro Bayn laguuniin. Altaalla ei koskaan montaa tyyppiä loikoillut, ja rannallakin oli aina vain kourallinen ihmisiä. Täydellistä.

dsc_5319-1280x854

Hotellia täplittävät symppiksen näköiset bungalowit, mutta me tyydyimme halvempaan huoneeseen. Hassumpi ei ollut sekään, parvekkeelta avautuivat mukavat näkymät rannalla sijaitsevalle äärettömyysaltaalle ja sen yli rannalle ja laguuniin saakka.

img_7739-1280x853

Hotellilla oli autuaan rauhallista. Ateriat syötiin palmujen katveessa varpaat hiekassa. Aamiaisella oli perussetin lisäksi tarjolla esimerkiksi marinoitua raakaa laguunikalaa ja ranskalaisia juustoja.

Ruoka oli loistavaa, vaikkakin hintavaa. Täällä testasimme myös paikallista herkkuruokaa bougnaa, palmunlehvien sisässä haudutettua maan alla kypsytettyä kookosmuhennosta, jossa oli kalaa, taroa ja bataattia.

dsc_5447-1280x842

Le Meridienin palvelussa oli paikoin hiukan parantamisen varaa. Mutta täällä eletään saarielämää, eikä kaikki ole niin justiinsa. Pikkuviat unohtuivat viimeistään siinä vaiheessa, kun laskua maksaessa meiltä jätettiin veloittamatta parit hintavat drinksut.

dsc_5341-1280x854

Isle of Pines kokemuksia

Maailman kaunein ranta, Oro Bay, Uusi-Kaledonia

dsc_5206-1280x854

Parasta Le Meridienissä on sijainti. Oro Bay on yksi kauneimmista paikoista, jos ei kaunein, mitä reissuilla on tullut nähtyä.

Vesi on uskomattoman kirkasta ja aivan tyyntä. Tiedättekö sen täydellisen veden lämpötilan, missä se on niin lämmintä, että pulahtaminen on vaivatonta, mutta silti virkistävää? Hiekka taas on kuin valkoista jauhoa.

img_7690-1280x852

dsc_5067-1280x911

Aktiviteettia löytyy myös pilviselle päivälle. Pelit, leffat, suppailu, polkuveneet, kajakit, räpylät ja snorkkelit ovat hotellivieraille ilmaisia.  Hieronnankin olisi voinut saada aika kivoissa olosuhteissa.

dsc_5044-1280x837

dsc_5030-1280x828

Oro Bay on kuin upein uima-allas, missä on koskaan tullut polskittua. Tämä siitäkin huolimatta, että se ei ole se luonnon uima-allas, josta Isle of Pinesin saari on kuuluisa.

Pulikointia luonnon omassa uima-altaassa

Uuden-Kaledonin Mäntyjen saaren kuvatuin luonnonihme on luonnon oma uima-allas, Piscine Natural (Natural Pool). Laguunille käveli Le Meridienin luota noin vartin.

Luonnon uima-allas, Isle of Pines, Uusi-Kaledonia

Isle of Pines

Isle of Pines

Tämä luonnon uima-allas on matalavesinen, majesteettisena kohoavien mäntyjen ympäröivä laguuni, joka yhdistyy mereen vain kapeiden luolien ja käytävien kautta. Kalliot ja koralliriutta suojaavat laguunia aalloilta. Vesi on uskomattoman kirkasta – edes snorkkelia ei tarvitse vedenalaisen maailman ihailuun.

Paikka on risteilyturistien suosiossa, joten kannattaa tupsahtaa paikalle heti aamusta. Näin saimme nauttia laguunista aivan kaksistaan.

Isle of Pines

Isle of Pines

Isle of Pines – Kanumera Bay

Isle of Pinesin trooppisessa utopiassa paratiisirantoja riittää. Mäntyjen saari on vain 13 kilometriä pitkä ja 15 kilometriä leveä, mutta rantojen rakastajan nirvana.

Kaksi viimeistä yötä Mäntyjen Saarella vietimme toisella puolella saarta Kanumera Bayssä, joka on joskus nimetty yhdeksi maailman kymmenestä parhaasta rannasta.

Kanumera Bay

                             Kanumera Bay järjesti meille aikamoisen shown auringonlaskussa.

Kanumera Bay on sitä samaa vitivalkoista hiekkaa, palmuja ja Mäntyjen saaren ikonisia mäntyjä. Rannan kruunaavat kuitenkin lahdesta nousevat dramaattiset kalliot.

Isle of Pinesillahan on muuten historia rangaistussiirtolana ranskalaisille vangeille. Voi mikä kauhistuttava, julma paikka kärsiä tuomiota!

Bunkkasimme tällä kertaa puisessa bungalowissa Oure Tera Beach Resortissa Kanumeran rannalla, joka on tasokkain majoitusvaihtoehto saaren tällä puolen.

Isle of Pinesin erikoisuus, paikallisten ylpeys ja suurin herkku ovat paikalliset jättietanat. Etanoiden kunnioitettava koko hieman jännitti, mutta persilja-valkosipulivoissa kokatut etanat maistuivat taivaallisilta, ja viimeisestä etanasta piti tapella.

Märkä mutta mykistävä veneretki

Isle of Pinesilla kannattaa tehdä veneretki kauniiseen Upi Bayhin. Matkaan lähdettiin tyylillä perinteisellä puisella outrigger tai pirogue -puuveneellä. Kanootin ja purjeveneen risteytystä muistuttava paatti soveltui hyvin matalassa laguunissa lipumiseen.

Sääjumalat eivät suosineet veneretkeä, ja taivas pysyi synkkänä. Mykistävän kauniit maisemat, turkoosina säihkyvä lahti, ja komeat eroosion muovaamat kalliot olisivat varmasti päässeet paremmin oikeuksiinsa auringossa. Joka puolella laguunia ympäröivät varsin houkuttelevan näköiset autiot palmurannat. Rentouttavan retken varrella bongasimme rauskuja sekä jopa viisi kilpikonnaa.

Isle of Pines

Isle of Pines

Paljon on maailman paratiisisaaria vielä näkemättä, mutta en varmasti ihan hukassa ole, jos sanon, että Isle of Pines on yksi Uuden-Kaledonian ja koko Tyynenmeren timanteista.

Lue myös:

Ouvea – Saari lähimpänä paratiisia
Uusi-Kaledonia – Patonkia ja palmurantoja
Uusi-Kaledonia – Vinkit Tyynenmeren postikorttiparatiisiin
Noumea ja Grande Terre – Ensikosketus Uuteen-Kaledoniaan