Uusi-Kaledonia – Opas Tyynenmeren postikorttiparatiisiin

Tyynenmeren saariparatiisi Uusi-Kaledonia ei ole vielä risteilyturisteja lukuunottamatta turistimassojen kiikarissa. Uudessa-Kaledoniassa nautimme unelmien paratiisirannoista ja puljaisimme kristallinkirkkaassa vedessä. Tässä vinkit Uuden-Kaledonian matkaa suunnitteleville!

Olimme ihmeissämme, kuinka vähän esimerkiksi australialaisturisteja Uudessa-Kaledoniassa näkyi, vaikka Australiasta lentää Uuteen-Kaledoniaan vain parissa tunnissa. Tiedä sitten, kuinka kauan sitä autuutta kestää, kun sana alkaa kiirimään.

Toisaalta massaturismin puuttuminen tarkoittaa myös sitä, että Uudessa-Kaledoniassa reissaaminen ei ainakaan näin ranskan kieltä osaamattomalle ollut ihan yhtä yksinkertaista kuin vaikkapa Fidzillä. Internetin uumenistakaan ei kehuttavasti vinkkejä löytynyt. Tässä siis vastauksia ja vinkkejä usein kysyttyihin kysymyksiin, kenties tästä on joskus jollekin hyötyä.

uusi-kaledonia vinkit
uusi-kaledonia vinkit

Uusi-Kaledonia – Perustiedot

 • Paras aika matkustaa on lokakuusta helmikuuhun, mutta ilmasto on suhteellisen lämmin ympäri vuoden.
 • Valuutta: Tyynenmeren CFP-frangi.
 • Pääkaupunki: Noumea
 • Pääkieli: Ranska
 • Väestö (n. 260 000 ihmistä) koostuu pääasiassa melanesialaisista eli kanakeista sekä myöhemmin saapuneista eurooppalaisista. Paikallisiksi kutsutaan vain kanakkeja, täällä syntyneitä eurooppalaistaustaisia sen sijaan sanotaan vain uusi-kaledonialaisiksi.

Uusi-Kaledonia – Parhaat kohteet ja saaret

Uudessa-Kaledoniassa ei kannata missata upeaa Isle of Pinesia, Mäntyjen saarta tai Pinssaarta, niin kuin se jossain on suomennettu. Jos budjettiin mahtuu, suosittelen myös visiittiä jollekin Loyalty Islandseista, Loyautesaarista eli Uskollisuuden saarista, Lifouta, Marea tai Ouveaa. Me seikkailimme myös pääsaarella, kun kerran kansainväliset lennot sinne saapuvat. Pääsaari ei kuitenkaan ole Uuden-Kaledonian kauneinta aluetta.

Uusi-Kaledonia – Lennot ja liikkuminen

Maan sisäinen Air Caledonien lentopassi oikeuttaa neljään maan sisäiseen lentoon ja maksaa noin 230e. Isle of Pinesille pääsee Noumeasta myös lautalla, joka kestää 2,5 tuntia. Lauttoja kulkee harvakseltaan myös Uskollisuuden saarille.

Reittiä suunnitellessa kannattaa muistaa, että saarelta toiselle täytyy yleensä lentää pääsaaren kautta. Aikataulujen vuoksi pääsaarella täytyy yleensä yöpyä maahan saapuessa ja sieltä lähtiessä.

Kansainvälinen lentokenttä sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Noumeasta. Kotimaan terminaali Magenta sen sijaan sijaitsee Noumeassa.

Maan sisäisiä lentoja ei ainakaan meidän reissumme aikana sanut netistä varattua, vaan ne hoituvat joko puhelimitse, Noumean toimistossa tai kenties sähköpostitse.

Noumean ulkopuolella taksien hinnat nousevat pilviin, jos niitä edes löytyy. Isle of Pinesilla autolle ei kuitenkaan ole tarvetta, sillä majoitukset järjestävät retket ympäri saarta. Kuten Isle of Pines, Ouvea saattaa vaikuttaa pieneltä saarelta, mutta siinä helteessä saaren päästä päähän pyöräileminen ei ainakaan meille ollut vaihtoehto. Toisaalta jos ei koko saarta tarvitse nähdä, niin eipä sitä autoakaan sitten tarvitse.

Jos päädyt vuokraamaan auton, tee se ajoissa, sillä vuokra-autoilla on tapana loppua kesken.

Uusi-Kaledonia – Majoitus

Uuden-Kaledonian pääsaarella ja erityisesti pääkaupungissa Noumeassa majoitusvaihtoehtoja on runsaasti joka budjetille. Etenkin muilla saarilla majoitus kannattaa kuitenkin varata ajoissa. Viime tipassa etenkin budjettimajoituksen löytyminen vaikeutuu.

Hinta-laatusuhteesta ja palvelun tasosta joutuu Uudessa-Kaledoniassa hieman tinkimään. Muuttolintu suosittelee Noumeassa rannan tuntumassa sijaitsevaa Nouvata Parcia (n. 80e/yö) ja Isle of Pinesilla omalla upealla rannallaan sijaitsevaa Le Meridieniä  (alkaen 280e/yö).

Pikkusaarilla hotelleilla voi olla hintaa, mutta budjettimatkaajille on tarjolla paljon paikallistyylistä sympaattista heimomajoitusta alkaen parillakympillä per yö. Toinen loistava vaihtoehto on telttailu. Näimme nimittäin monia leirintäalueita hulppeilla sijainneilla suoraan rannalla!

Halpoja heimomajoituksia ja leirintäalueita ei välttämättä saa varattua netin kautta. Vaihtoehdot ovat siis joko soittaminen, jos on ranska hallussa, sähköpostilla yrittäminen, tai matkatoimistoon turvautuminen. Me käytimme New Caledonia Holidays -matkatoimistoa, joka räätälöi meille toivomustemme mukaisen matkan majoituksineen ja kuljetuksineen. Järjestelyt menivät tältä matkatoimistolta hieman mönkään, joten sitä en suosittele, mutta vastaavia matkatoimistoja on monia.

Etenkin jos matkustaa budjetilla, on hyvä idea varata majoitus, josta löytyy keittiö. Tällöin pidä huolta, että kauppa on lähellä, ainakin jos et vuokraa autoa.

Uusi-Kaledonia – Hintataso

Uusi-Kaledonia kuten monet muut Tyynenmeren saaret ei ole niitä halvimpia matkakohteita. Hintataso on Suomen kaltainen. Pääkaupungin ulkopuolella ja muilla saarilla varaudu vielä korkeampiin hintoihin. Meidän mielestämme Uusi-Kaledonia on kuitenkin joka frangin arvoinen. Tässä muutamat hinnat meidän reissultamme:

Meno-paluu Melbournesta 350e
Maan sisäinen lentopassi 230e
Auton vuokraus alk. 70e/päivä pääsaarella
Sim-kortti kentältä 50e, Internet 1e/h, roaming 14 000e/GB (!).
Taksi Anse Vatalta Magentan kentälle 20e
Ravintolaillallinen ilman juomia 25e
Valmissalaatti kaupasta 13e
Patonki 1e
Viinipullo >5e

Uusi-Kaledonia ja kieli

Pärjääkö Uudessa-Kaledoniassa englannin kielellä? Pääkaupungissa ja isoimmissa hotelleissa puhutaan jonkin verran englantia, mutta toisaalta me törmäsimme kielimuuriin jo pääkaupungin kansainvälisellä lentokentällä. Kannattaa opetella ihan vähintään ne peruskiitokset ja heipat.

Pieni ranskan kielen opas tai puhelinsovellus on hyvä olla messissä. Ilman ranskan kieltä paikallisiin tai kulttuuriin tutustuminen on vaikeampaa, ja reissu jäikin siltä osin meille hiukan pinnalliseksi.

Hyvä tietää:

 • Hanavesi on juomakelpoista ja hyvää. (Muuttolintu ei ota vastuuta mahdollisista yrjötaudeista, mutta me joimme hanavettä menestyksellä koko matkan.)
 • Pienemmille saarille lähtiessä on hyvä pakata pientä purtavaa ja juomia messiin, sillä hinnat ovat siellä vieläkin korkeampia.
 • Pääkaupungin ja rantojen ulkopuolella vältä pukeutumasta liian paljastavasti. Paikalliset ottavat katolilaisuutensa tosissaan, ja kulkevat itse Vanuatulta tutuissa “äiti hubbard” -mekoissa. Rannoilla nakuilu on kiellettyä.
 • Saarilla ei saa pyöriä missä huvittaa ilman paikallisen lupaa. On parasta aina kysyä kartasta näyttäen suunnitelmasta vaikkapa majoituksen pitäjältä, ennen kuin lähtee itsekseen seikkailemaan. Esimerkiksi viime postauksessa mainitulla Ouvean Turtle Holella vierailemiseenkin tarvitsee ilmeisesti paikallisen luvan.
 • Paikallisten asumuksia, ihmisiä tai edes lapsia ei ole lupa kuvata ilman lupaa.
 • Älä missaa kookospohjaista tahitilaista salaattia!
 • Jos aiot snorklata paljon, uimatossut voi olla hyvä idea pakata mukaan. Tietyillä paikoilla pohja on kivinen.
 • Alkoholia ei saa ostettua keskiviikkona sekä perjantaista sunnuntaihin puolenpäivän jälkeen muualta kuin hinnakkaista viinikaupoista. (Olenko ainoa, jonka mielestä on hieman kyseenalaista rohkaista ihmisiä käymään viinakaupoilla heti aamusta?)
 • Pakkaathan mukaan riuttaystävällistä aurinkovoidetta.

Lue myös:

Uusi-Kaledonia – Patonkia ja palmurantoja
Ouvea – Saari lähimpänä paratiisia
Isle of Pines – Uuden-Kaledonian kaunis mäntyjen saari
Noumea ja Grande Terre – Ensikosketus Uuteen-Kaledoniaan