Uusivuosi Melbournessa

Melbournen uusivuosi ei kenties ole yhtä kuuluisa kuin Sydneyn, mutta komeasta ilotulitusnäytöksestä pääsee nauttimaan täälläkin.

Itse asiassa viime uutenavuotena Melbournessa räjäytettiin enemmän ilotulitteita kuin uudenvuoden juhlinnan pääkaupungiksi tituleeratussa Sydneyssä. Taivaan tuuliin lensi huimat kymmenen tonnia pommeja, kun taas Sydneyssä vaivaiset seitsemän. Ja tänä vuonna luvassa on kuulemma vieläkin isompi show, kun ilmaan räjäytetään 13, 5 tonnia ilotulitteita 17 pilvenpiirtäjän huipulta.

Uuttavuotta juhlitaan Melbournessa kuumimmissa kesähelteissä. Luonnollisesti omat ilotulitukset ovat kielletty metsäpalojen maassa, vaikka jotkut neropatit niitä silti harrastavatkin. Ilotulitusten myötä koko keskustan täyttää savu.

Keskiyön uudenvuoden pommituksia voi ihailla kaikkialta, mistä näkyy kaupungin siluetti. Suosittuja mestoja rakettien ihailemiseen ovat Fed Square, Kings Domain Park, Docklands, Treasury Gardens ja Flagstaff Gardens. Näiltä paikoilta on yleensä löytynyt myös ruokaa ja juomaa sekä viihdettä.

Kannattaa huomata, että niin Treasurysta kuin Flagstaffistäkään ei näe koko ilotulituksia vain vaan ne läheisimmät. Meille Flagstaff pari vuotta sitten oli pettymys. Fed Squaren ja Kings Domainin alue on epäilemättä se paras pelipaikka, mutta valmistaudu henkisesti järjettömään ryysikseen.

Yarra Parkissa ja Footscray Parkissa poksautellaan aikaisempia ilotulituksia lapsiperheille puoli kymmenen maissa illalla.

Hieman kauempaa ilotulitukset voi nähdä myös esimerkiksi vaikkapa Anzac -muistomerkin luona, Albert Parkissa ja St Kildassa. Hyviä näkymiä pilvenpiirtäjiin voi löytyä myös lähiöistä, kuten esimerkiksi Kewstä ja Northcotesta, vielä kauempaa ainakin Williamstownista ja Mt Dandenongilta.

On hyvä idea miettiä, löytyisikö kenties omasta lähiöstä korkeata kukkulaa tai muuta paikkaa, josta näkisi keskustaan.

Monet juhlivat uuttavuotta kotibileillä takapihalla. Ihanteellisinta on, jos löytyy kämppä varustettuna näkymällä Melbournen pilvenpiirtäjiin, niin kuin meillä viime vuonna.

Piknik puistossa, josta näkyy ilotulitukset, on ihan varteenotettava vaihtoehto, jos et kaihda ihmistungosta. Alkoholi on kielletty useimmilla julkisilla paikoilla ja sitä valvotaan, eli janoisten sankarien kannattaa olla tarkkana siitä, missä tissuttelee.

Lukemattomat baarit ja jotkut ravintolatkin järkkäävät uudenvuoden bileitä, joiden lipun hintaan kuuluu usein juomat ja pikkupurtavaa. Monista baareista voi nähdä myös ilotulitukset. Suosituimpiin paikkoihin liput myydään loppuun.

Yksi vaihtoehto on myös risteily Yarra-joella tai Docklandsissä. Nämä myydään loppuun myös, eli ole ajoissa.

Uudenvuoden suunnitelmat kannattaa siis tehdä aikaisin!

Ihmislaumoja ei voi välttää kaupungissa tai missään, mistä pilvenpiirtäjät näkyvät, joten pakkaa mukaan kärsivällisyyttä. Mieti tarkkaan myös miten pääset kotiin, sillä taksin saaminen voi olla turha toivo. Tarkista myös julkisen liikenteen aikataulut.

Meitä on alkanut uudenvuoden vietto kaupungissa ihmislaumojen vuoksi kyllästyttää. Tuoreessa muistissa on vielä myös Sydneyn uusivuosi kuuden vuoden takaa, kun sain tungoksessa kengästä päähäni. Siksi me karkaamme tänä vuonna uudeksivuodeksi luonnon helmaan Australian Alpeille. Sieltä tunnelmia pian!

Miten te juhlistatte vuoden vaihtumista?

Hyvää uutta vuotta!


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut, Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.