Australian eeppisimmät maisemat

Australian road tripin varrella jatkuvasti vaihtuvat maisemat jaksavat ihmetyttää. Australia on monipuolinen maa, eikä suinkaan pelkkää kuivaa erämaata, niin kuin joku saattaisi kuvitella. Pölyisestä punaisesta aavikosta maisemat voivat nopeastikin vaihtua vehreisiin trooppisiin sademetsiin. Edelliseen postaukseen liittyen, tässä muutamia erikoisia maisemia matkan varrelta, tunnettuja ja vähemmän tunnettuja!

Uluru ja Kata Tjuta

En voisi kirjoittaa Australian erikoisista maisemista mainitsematta utopististen maisemien kuningasta, keskeltä punaista erämaata törröttävää valtavaa punaista kiveä eli Ulurua. Jotta saat jotain käsitystä mittakaavasta, Ayers Rockinakin tunnettu järkäle on korkeampi kuin Eiffel-torni! Ulurun vähemmän tunnettu kaveri, huomattavasti suurempi Kata Tjuta on kenties vieläkin vaikuttavampi tapaus.

Australian eeppisimmät maisemat - Uluru

Australian eeppisimmät maisemat - Kata Tjuta

Great Barrier Reef

Vaikka Iso Valliriutta pitää tietenkin kokea pinnan alta, sieltä ei saa minkäännäköistä käsitystä sen valtavasta mittakaavasta. Vasta ilmasta käsin näkee, miten massiivinen onkaan maailman suurin, 2600 kilsan pituudelle venyvä koralliriutta.

Australian eeppisimmät maisemat - Iso ValliriuttaKuva: WikiCommons

Whitsundays

Australian eeppisimmistä maisemista puhuttaessa ei voida sivuuttaa sen upeita rantamaisemia, ja rantamaisemat eivät paljon Whitsundays -saariston Whitehaven Beachin valkoisesta hiekasta parane. Pilvisenä päivänä vanhalla kameralla otetut otokset eivät tee oikeutta paikan kauneudelle, mutta ehkä tännekin tullaan vielä joskus uudestaan!

Risteilemässä Whitsundaysilla

Risteilemässä Whitsundaysilla

Great Ocean Road

Kotikulmat Melbournen lähistöllä tarjoavat myös päräyttäviä maisemia Great Ocean Roadin dramaattisten kalkkikivijyrkänteiden muodossa. Mahtava paikka road tripille!

Australian eeppisimmät maisemat - Great Ocean Road

Australian eeppisimmät maisemat - Great Ocean Road

Purnululun kansallispuisto

Kertoo varmaan jotain Australian valtavasta koosta ja tyhjyydestä, että Purnululun kansallispuiston jättimäinen, 450 neliökilsaa peittävä Bungle Bungle -kivimuodostelma löydettiin virallisesti vasta 1980-luvulla! Sitä ennen näistä raidallisista, jopa 300 metriä korkeista punaisista möhkäleistä eivät tienneet muut kuin paikalliset aboriginaalikansat ja muutama muu satunnainen tyyppi, kuten helikopterilentäjät.

Australian eeppisimmät maisemat - Bungle Bungle Kuva: NeilsPhotography / Flickr

Pinnacles

Noin tunnin ajomatkan päässä Perthistä sijaitsee Nambungin aavikko, jossa voisi taas kuvitella olevansa toisella planeetalla. Kilometrien pituudelta keltaisen hiekan keskeltä törröttää erikokoisia kalkkikivipatsaita. Tunnelma on lähes aavemainen. Ei ihme, että paikallisten aboriginaalien huhutaan välttelevän mestaa, sillä he uskovat pylväiden olevan fossiileja henkimaailmasta.

Nambungin aavikko, Pinnacles

Nambungin aavikko, Pinnacles

Rotkot ja kanjonit

Australian eeppisimpiin maisemiin kuuluvat epäilemättä sen kanjonit, joista päheimmät löytyvät Karijinin kansallispuistosta. Karijinin lisäksi henkeäsalpaavia rotkoja ja kuumottavia pystysuoria seinämiä pääsee ihailemaan ainakin kuuluisammassa Kings Canyonissä.

Karijinin kansallispuiston kanjonit

Australian eeppisimmät maisemat - Kings Canyon

Pinkit järvet

Australiassa järvien väritkin ovat sekaisin. Mantereelta löytyy nimittäin useampiakin eri vaaleanpunaisen sävyissä hohtavia järviä. Tämä kyseinen pinkki järvi sijaitsee Länsi-Australian Kalbarrin tienoilla, ja pinkki sävy on tietyn levän aiheuttama.

Pinkki järvi Australiassa

Outback

Kun ympärillä avautuu 360 astetta litteää punaista erämaata, valtava sininen taivas avautuu yllä ja ympärillä vallitsee täydellinen hiljaisuus, voi todella kokea oman pienuutensa maailmassa. Tai sitten kuvitella olevansa yksin hylättynä Marsiin. Entäs sitten Outbackin tähtitaivas? Sen koettua tähtitaivas muualla ei näytä enää miltään.

Australian Outback

Australian Outback

Simpukkaranta

Shell Beach Länsi-Australian Shark Bayssä on toinen kahdesta rannasta koko maailmassa, jotka koostuvat pelkästään pienenpienistä simpukoista. Simpukkarannalla on pituutta jopa 120 kilsaa, ja syvyyttä simpukkaläjällä jopa kymmenen metriä!

Australian simpukkaranta, Shell Beach

Australian simpukkaranta, Shell Beach

Portaat kuuhun

Maaliskuusta lokakuuhun Länsi-Australiassa voi kolmena iltana kuussa ihailla aika upeaa ilmiötä. Täydenkuun aikaan kuu muodostaa laskuveteen optisen illuusion kuuhun johtavista portaista! Me ihailimme tätä ilmiötä ihanassa Luoteis-Australian Broomessa.

Broome portaat kuuhun

Hiekkadyynit

Massiivisia, jatkuvasti liikkuvia hiekkadyynejä löytyy sieltä täältä Australiasta. Kun ympärillä avautuu pelkkiä jättimäisiä vitivalkoisia hiekkakasoja niin kauas kuin silmä kantaa, voisi taas kerran kuvitella olevansa jossain muualla kuin Telluksella. Australian hiekkadyynit tarjoavat muuten oivat mahdollisuudet sandboardingiin eli hiekkalautailuun!

Australian eeppisimmät maisemat - hiekkadyynit

Australian eeppisimmät maisemat - hiekkadyynit

Devil’s Marbles

Suurin piirtein puolessa välissä Darwinia ja Alice Springsiä sijaitsevat Paholaisen Marmorikuulat, jättimäisistä sileistä, pyöreistä kivistä koostuva muodostelma. Devil’s Marblesia on kutsuttu maailman vanhimmaksi uskonnolliseksi paikaksi. Paikka on aboriginaaleille pyhä. He uskovat, että Uniajan ihmiset piilottelevat lohkareiden alla luolissa.

Devil's Marbles, Australia

Suolajärvet

Australian sisämaa on kuiva paikka ja sen järvet yleensä yhtä kuivahtaneita. Outbackissä reissatessa voi hyvinkin törmätä valtaviin auringossa valkoisina peileinä hohtaviin suolajärviin, jotka ovat valokuvaajan unelma!

Australian suolajärvet

Australian suolajärvet

Australian erikoiset maisemat eivät varmasti rajoitu näihin. Mitä lisäisitte listaan?