Melbournen street art ja mistä sitä löytää

Australian Melbourne on kuuluisa katutaiteestaan ja epäilemättä yksi maailman street art -pääkaupunkeja. Ne kuuluisimmat katutaiteen peittämät kujat ovat nykyään pääosin töherrysten peitossa, kun todelliset taiteilijat suuntaavat muualle. Melbournen katutaide on kuin rakkaus, etsimällä sitä ei välttämättä löydy, vaan useimmiten sattumalta. Vinkkejä katutaiteen löytämiseen on vaikea antaa, sillä siellä missä tänään seisoo upea taideteos, ei välttämättä ensi viikolla enää löydy töherryksiä kummempaa.

Olisi sääli missata yksi maailman isoimmista ilmaisista taidenäyttelyistä, joten tässä kuitenkin muutama suuntaa antava vinkki, ja kuvaoksennus Melbournen katutaiteesta!

Kujia kierrellessä ei ole ollenkaan harvinaista törmätä taiteilijaan työssään.

Melbournen kujat

Melbournen seinillä ei yhteiskunnallisia kannanottoja myöskään peitellä.

Melbournen katutaide

Kujilla kannattaa seikkailla ajan kanssa, muuten pienet mielenkiintoiset yksityiskohdat jäävät helposti huomaamatta. Perinteisen spraymaalin rinnalle on noussut paljon muita taiteenmuotoja!

Kuuluisimmilla kujilla ei ole harvinaista nähdä tv-kameroita tai vaikka hääkuvauksia käynnissä.

Myös Melbournen kahviloissa ja ravintoloissa arvostetaan katutaidetta.

Melbournen street art

7 vinkkiä katutaiteen metsästykseen Melbournessa

1. Hosier ja Rutledge Lane

Se kuuluisin katutaiteen täyttämä kuja. Nykyään monia töherryksistä ei kyllä hyvällä tahdollakaan voi kutsua taiteeksi, silti väriä riittää! Hosier Lanen kätköistä löytyy myös esimerkiksi kuuluisa tapasravintola Movida.

Melbournen street art vinkit

2. ACDC Lane & Duckboard Place

Melbournen ACDC Lane edustaa kaupungin rakkaussuhdetta rokkiin, sijaitseehan sen kätköissä myös kaupungin kuuluisa rokkibaari Cherry Bar. Australialaisten rokkijumalten mukaan nimetyltä kujalta löytyy useimmiten yhdet keskustan hienoimmista teoksista.

Melbournen paras street art

Melbournen katutaide

Melbournen katutaide

3. Union Lane

Bourke Street Mallin luona sijaitseva Union Lane on myös kärsinyt kuuluisuudestaan. Nykyään kuja on täynnä töherrystä ja ajoittaista virtsan lemahdusta. Silti sekin kannattaa käydä kurkkaamassa mahdollisten helmien varalta!

4. Fitzroy

Katutaiteen rakastajien ei kannata missata Fitzroyn hipsterimäistä lähiötä, joka sijaitsee kävelymatkan tai lyhyen ratikkamatkan päässä keskustasta. Suuntaa antavan kartan Fitzroyn katutaiteeseen löydät täältä. Muita alueita katutaiteen metsästykseen ovat esimerkiksi Collingwood, Brunswick, St Kilda ja Chapel St.

5. Blender Lane

Queen Victoria Marketin tuntumassa sijaitseva Blender Lane on aina täynnä väriä ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. Tiettyyn aikaan vuodesta täällä järjestetään myös Blender Lane Artist Market. Jatka täältä kulman taakse kohti Queen Victoria Marketia, ja kiinalaisten krääsäkauppojen takaa löydät toisen graffitien peittämän kujan.

Melbournen katutaide

6. Presgrave Place

Piilossa sijaitsevalta Presgrave Placen kujalta löytyvät nämä söpöt pikku taulut.

7. Drewery Lane ja Sniders Lane

Melbourne Centralin lähellä sijaitseva Drewery Lane tunnetaan erityisesti mosaiikkitaiteestaan. Kyseessä on hyväntekeväisyysprojekti puolustusvoimissa kuolleiden omaisten hyväksi, ja monet laatoista on lasten tekemiä. Taiteen ihailun jälkeen poikkea drinksulle ihanaan lanewaybaariin Sister Bellaan.

Blink it and you’ll miss it, Melbournen katutaiteesta sanotaan. Pidä siis silmät auki, ja kuka tietää minkälaisiin taideteoksiin törmäät! Muita kujia, mistä katutaidetta kannattaa metsästää ovat esimerkiksi Meyers Place, Degraves Street, Caledonian Lane ja Cocker Alley. Kartan keskustan katutaiteeseen löydät täältä.

Melbournen katutaide

Tämä Melbournen seiniltäkin huokuva luova energia on juuri sitä, mitä kaupungissa rakastan. Oletteko te katutaiteen faneja?

Lisää vinkkejä Melbournen kujien salaisuuksiin täällä.


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2017-10-31T08:14:10+00:00lokakuu 31, 2017|Australia, Victoria|

5 Comments

 1. Piia lokakuu 31, 2017 1:36 pm - Vastaa

  Vautsi mitä taidetta! <3 Katutaide ja graffitit on tosi lähellä sydäntä, olisi upea päästä joskus kuvailemaan tuollaiselle alueelle.

 2. Miika marraskuu 5, 2017 11:17 am - Vastaa

  Wow!!? Mahtavaa että on tämmösii paikkoja! Tonne on pakko päästä kuvailee joskus! ?

 3. Anne | Metallia Matkassa marraskuu 5, 2017 6:01 pm - Vastaa

  Olen suunnitellut ensi vuodelle reissua Melbourneen, joten pitää pistää nämä vinkit korvan taa! Olen aina ollut kiinnostunut katutaiteesta ja reissuilla tulee mielellään kuvattua kaikkea, mitä tulee vastaan. Melbournesta näyttäisi löytyvän paljon katseltavaa siltä saralta, mikä on toki positiivista tulevaa reissua ajatellen. 🙂

 4. Sandra /Terveiset päiväntasaajalta marraskuu 5, 2017 11:54 pm - Vastaa

  No huhhuh! Onpa uskomattomia! 🙂 Melbourne alkoi kiinnostamaan välittömästi 😀 ja tuo, että taiteilijat voi nähdä työssään paikan päällä.

 5. Vautsi miten upeaa taidetta! Ja mä luulin, että Berliinin katutaide vei mun sydämen, mutta Melbournehan nosti ihan uusille leveleille katutaiteen! En tiennytkään, että siellä on noin paljon noin upeita paikkoja. Mun Australian matkakuume vain nousee ja nousee täällä sun blogissa vierailessa aina. :’D

Jätä kommentti