Melbournen katutaide – mistä sitä löytää?

Melbournen katutaide on maailmankuulua. Epäilemättä Melbourne onkin yksi maailman street art -pääkaupunkeja. Olisi sääli missata yksi maailman isoimmista ilmaisista taidenäyttelyistä, joten tässä kuitenkin muutama suuntaa antava vinkki street art -kierrokselle Melbourneen!

Ne Melbournen kuuluisimmat katutaiteen peittämät kujat ovat nykyään pääosin töherrysten peitossa, sillä todelliset taiteilijat suuntaavat muualle. Melbournen katutaide on kuin rakkaus – etsimällä sitä ei välttämättä löydy, vaan useimmiten sattumalta. Vinkkejä katutaiteen löytämiseen on vaikea antaa, sillä siellä missä tänään seisoo upea taideteos, ei välttämättä ensi viikolla enää löydy töherryksiä kummempaa. Tässä kuitenkin suuntaa antavia vinkkejä katutaiteen metsästäjille!

Melbourne katutaide

Melbourne street art

Kujia kierrellessä ei ole ollenkaan harvinaista törmätä taiteilijaan työssään.

Melbournen kujat

Melbournen seinillä ei yhteiskunnallisia kannanottoja myöskään peitellä.

Melbourne street art

Kujilla kannattaa seikkailla ajan kanssa, muuten pienet mielenkiintoiset yksityiskohdat jäävät helposti huomaamatta. Perinteisen spraymaalin rinnalle on noussut paljon muita taiteenmuotoja!

Kuuluisimmilla kujilla ei ole harvinaista nähdä tv-kameroita tai vaikka hääkuvauksia käynnissä.

Myös Melbournen kahviloissa ja ravintoloissa arvostetaan katutaidetta.

Melbournen street art

Melbournen katutaide – 7 vinkkiä parhaisiin paikkoihin

Blink it and you’ll miss it, Melbournen katutaiteesta sanotaan. Nämä ovat vain suuntaa antavia vinkkejä – pidä siis silmät auki, ja kuka tietää minkälaisiin taideteoksiin törmäät!

1. Hosier ja Rutledge Lane

Se kuuluisin katutaiteen täyttämä kuja. Nykyään monia töherryksistä ei kyllä hyvällä tahdollakaan voi kutsua taiteeksi, silti väriä riittää! Hosier Lanen kätköistä löytyy myös esimerkiksi kuuluisa tapasravintola Movida.

2. ACDC Lane ja Duckboard Place

Melbournen ACDC Lane edustaa kaupungin rakkaussuhdetta rokkiin, sijaitseehan sen kätköissä myös kaupungin kuuluisa rokkibaari Cherry Bar. Australialaisten rokkijumalten mukaan nimetyltä kujalta löytyy useimmiten yhdet keskustan hienoimmista teoksista.

Melbournen katutaide

3. Union Lane

Bourke Street Mallin luona sijaitseva Union Lane on myös kärsinyt kuuluisuudestaan. Nykyään kuja on täynnä töherrystä ja ajoittaista virtsan lemahdusta. Silti sekin kannattaa käydä kurkkaamassa mahdollisten helmien varalta!

4. Fitzroy

Katutaiteen rakastajien ei kannata missata Fitzroyn hipsterilähiötä, joka sijaitsee kävelymatkan tai lyhyen ratikkamatkan päässä keskustasta. Suuntaa antavan kartan Fitzroyn katutaiteeseen löydät täältä. Muita alueita katutaiteen metsästykseen ovat esimerkiksi Collingwood, Brunswick, St Kilda ja Chapel St.

5. Blender Lane

Queen Victoria Marketin tuntumassa sijaitseva Blender Lane on aina täynnä väriä ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. Tiettyyn aikaan vuodesta täällä järjestetään myös Blender Lane Artist Market. Jatka täältä kulman taakse kohti Queen Victoria Marketia, ja kiinalaisten krääsäkauppojen takaa löydät toisen graffitien peittämän kujan.

Melbournen katutaide

6. Presgrave Place

Presgrave Place on pikkuruinen piilossa sijaitseva kuja, josta edes monet paikalliset eivät tiedä. Täältä löydät esimerkiksi nämä söpöt pikku taulut.

7. Drewery Lane ja Sniders Lane

Melbourne Centralin lähellä sijaitseva Drewery Lane tunnetaan erityisesti mosaiikkitaiteestaan. Kyseessä on hyväntekeväisyysprojekti puolustusvoimissa kuolleiden omaisten hyväksi, ja monet laatoista on lasten tekemiä. Taiteen ihailun jälkeen poikkea ihmeessä drinksulle viereiseen ihanaan lanewaybaariin Sister Bellaan.

Muita kujia, mistä katutaidetta kannattaa metsästää ovat esimerkiksi Meyers Place, Degraves Street, Caledonian Lane ja Cocker Alley. Kartan keskustan katutaiteeseen löydät täältä.

Melbournen katutaide

Tämä Melbournen seiniltäkin huokuva luova energia on juuri sitä, mitä kaupungissa rakastan. Oletteko te katutaiteen faneja?

Lue myös: OPAS MELBOURNEN KUJILLE 

MELBOURNE -KAUPUNKIOPPAASEEN