Cinque Terren viisi pientä kylää

Italiaan reissuumme mahtui myös parin päivää rannikolla Cinque Terren pikkukylissä Ligurian maakunnassa. Jyrkkien kukkuloiden laelle rakennetuista viidestä pikkukylästä koostuva Cinque Terre on Unesco -maailmanperintökohde ja varmasti yksi Italian kauneimpia ja kuvatuimpia kohteita.

Cinque Terre

Entisaikoina kukkulat eristivät kylät tehokkaasti ulkomaailmasta ja jopa toisistaan, ja siitä nimi Cinque Terre, suomeksi viisi maata.

Tukikohdastamme Pisasta puksutti junalla vaivattomasti tunnissa, ja kylien välisetkin yhteydet ovat hyvät. Aina junan ampuessa tunnelista ulos ja sujahtaessa toiseen ikkunasta vilahtavat mielettömät rannikkomaisemat. Autolla saavat kulkea vain asukkaat, eikä niitä montaa näkynyt.

Cinque Terre

Cinque Terren rannikolla

Mukana matkassa oli Rohanin sisko ja hänen tuore aviomiehensä. Cinque Terrestä on yleisesti pahamaineisen vaikea löytää majoitusta, saati sitten näin viime tipassa. Vuokrasimme lopulta hienon kämpän kahdella makuuhuoneella Airbnb:stä Cinque Terren ulkopuolelta La Spezian kaupungista (alla).

La Spezia

Vaikka isommassa La Speziassa oli enemmän kauppaa ja kahvilaa ja hotellien taso parempi, niin olisihan se silti ollut kivempi yöpyä Cinque Terressä. Jos kuitenkin päädyt La Speziaan, pidä huolta, että kämppä on juna-aseman lähellä.

Cinque Terren värikkäät talot

Cinque Terren värikkäät talot

Cinque Terren kuvaukselliset kalastajakylät ovat etelästä pohjoiseen Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza ja Monterosso al Mare. Kylät ovat hyvin samanlaisia. Tiiviisti rakennettuja, värikkäitä taloja rykelmissä vihreiden kukkuloiden yllä ja alla, pengerryksille pystytettyjä viinitarhoja ja sitruspuita.

Toisena päivänä Riomaggioressa olisimme voineet vannoa, että olimme olleet siellä edellisenä iltana. Ehkä olimmekin, ken tietää sen viinimäärän jälkeen.

Vakoilevia mummeleita

Pikkupoikia pelaamassa jalkapalloa

Kukkuloiden laelle kipuavat palkitaan mielettömillä maisemilla. Turisteja riittää, mutta siitä huolimatta kylissä vallitsee luonnonläheinen, raukea, välimerellinen ja elämänmakuinen tunnelma.

Vanhat nonnat neulovat tien varressa sukkapuikot suhien, ja siellä täällä uppoudutaan kiihkeisiin väittelyihin italialaiseen tyyliin kädet vispaten. Jokunen mummo vakoilee herkkukauppoja kiertäviä turisteja ikkunoistaan. Pyykkiä on ripustettu kuivumaan sinne tänne. Polvenkorkuisia pirpanoita potkii palloa kuin ammattilaiset. Kissat kylpevät mukulakivikadulla auringonlaskussa.

Taustalla kimmeltävän Välimeren laiskat aallot lyövät rantaan. Kohtuullisen romanttista! Eihän kaksi päivää täällä riitä mihinkään!

Vernazza

Italialaisia nonnoja

Auringonlasku terassin yllä Italiassa

Cinque Terre on ihanteellinen paikka reippailun ystäville. Kylästä toiseen kulkee hulppeilla maisemilla varustettu patikointireitti. Tunnetuin näistä on rakkauden tie eli Via dell’Amore Riomaggioren ja Manarolan välillä.

En ollut vieläkään ihan toipunut Sienassa iskeneestä influenssasta, joten ei harmittanut ihan niin paljon, että suurin osa kävelyreiteistä oli suljettu maanvieremien vuoksi.

Via Dell'Amore, Cinque Terre

kissa makoilee Cinque Terren kujilla

Aika riskillä jengi täällä huikeissa maisemissa asuu. Pari vuotta sitten vyöryt veivät taloja ja ihmishenkiä mennessään.

Itsellä ei toipilaana puhti riittänyt ylimääräiseen patikointiin, kun kylissä kulkiessa sai vaeltaa ja mäkiä ja vanhoja kivirappusia nousta muutenkin.

Mutta jos olet täysissä ruumiin voimissa, älä skippaa näitä reittejä tai missaat upeat näkymät. Ja jos oikein innostut, Cinque Terrestä kulkee vaellusreitti aina Portoveneren kauniiseen satamakaupunkiin asti. Reitin kunto lienee syytä tarkistaa ennen matkaa.

Vernazza

Cinque Terren katukuvaa

Vernazzasta (alla) taisi tulla meidän suosikki viidestä kylästä, se oli kenties kylistä kaikista kuvauksellisin. Mikäs siinä oli nauttia cocktaileista auringonlaskussa rantasatamassa. Huom! Jos et syty kitkeriin drinksuihin, älä kokeile italialaisia aperitiiveja…

DSC_0124 (800x532)

Vernazza

DSC_0111 (532x800)

DSC_0162 (800x532)

Monterosso poikkesi eniten muista kylistä ja muistutti enemmän perinteistä Välimeren turistista rantalomakaupunkia. Jossain vaiheessa se jopa diskattiin Cinque Terrestä. Ranta ei kenties ole Välimeren kaunein, mutta vesi on kauniin turkoosia.

Katujen kiertelyn lomassa kesähelteessä maistuu vodkalla tai limoncinolla terästetty sitruunagranita. Sitruunoiden lisäksi Cinque Terressä kannattaa syödä pestoa ja meren herkkuja.

Monterosson sitruunoita

Monterosso

Taas meillä loppui aika kesken. Paitsi että kaksi päivää on Cinque Terressä liian vähän, olisimme halunneet tsekata lähellä olevat rantakaupungit Portofinon ja Portoveneren.

Olisi mahtavaa tulla tänne jonain päivänä takaisin vaikka reippailulomalle. Cinque Terre on ainutlaatuinen paikka ja varmasti Italian reissun kohokohtia!