Barcelonan tapasbaarit imaisevat helposti sisäänsä väsyneet matkalaiset. Varsinkin silloin, kun on koko päivän kuikuillut nähtävyyksiä. Barcelonan tapaskulttuuri oli meille reissun kohokohta. Huomio! Jos sinua ei Facebookissa kiinnosta, mitä kaverisi söivät lounaaksi, ehkä parempi skipata tämä postaus! Jos toisaalta kuulut meihin, joiden yksi matkustamisen kohokohdista liittyy syömiseen ja viininmaisteluun, jatka lukemista!

DSC00592 (585x800)

Ylhäällä melon con jamon sekä galicialainen keitto. Vaikka tapakset eivät ole varsinaisesti barcelonalainen perinne, tapasbaareja löytyy Barcelonasta varmaan tuhansia. Paikalliset vetävät tapaksia vain alku- tai välipalaksi, ja suosivat enemmän kolmen ruokalajin dinnereitä. Me sen sijaan useampana iltana skippasimme illallisen ja vedimme nassun täyteen tapaksia, kylmää cavaa tietysti kyytipoikana. Tapakset eivät paljon maksa, mutta jos sekin on liikaa, omat tapakset ja cavat voi aina ostaa kaupasta. Pullo tätä jumalten nektaria kustantaa vaivaiset pari euroa.

DSC00575 (580x800)

Kesäaikaan joka torstai meidän kulmilta Poble Secistä löytää tapasreitin (La ruta de tapas y pintxos del Poble Sec). Kymmeniä alueen baareja ottaa osaa tähän tapahtumaan, jossa vain kahdella eurolla saa bissen tai viinilasin sekä tapaksen (vai tapan?) tai pintxon (tapas baskityyliin). Karttoja löytää ainakin paikallisista baareista.

DSC00574 (600x800)

Meikäläiset onnistuivat koluamaan torstai-iltana yksitoista toinen toistaan sympaattisempaa baaria. Monissa baareissa, jotka eivät kuuluneet varsinaiseen reittiin, tarjottiin myös samaa diiliä. Näistä Blai Tonight jäi positiivisesti mieleen. Voisin suositella enemmänkin baareja, mutta yhdentoista baarin jälkeen alkoi muisti pätkiä. Tapasten taso ei totta puhuen näissä baareissa paria poikkeusta lukuunottamatta ollut kovin kummoinen, mutta lystiä oli silti!

DSC00572 (600x800)

Paras tapaspaikka Barcelonassa minne me Barcelonassa tällä kertaa eksyimme, oli jonkinmoisen maineenkin omaava Quimet & Quimet. Muuttolintu suosittelee savulohi-jogurtti-hunajamontaditoa eli minileipää. Baari täyttyy nopeasti, joten meikäläiset tekivät täsmäiskun heti ovien avaamisen jälkeen seiskan maissa. Itse herra ja rouva Quimet mielellään suosittelivat meille valintoja.

DSC00565 (800x556)

DSC00555 (600x800)

Suurin osa tapaksista Quimet & Quimetin ruokalistalla tulee purkista, samoin kuin monissa mestoissa Barcelonassa, ja sekös meitä Espanjan reissaamisen amatöörejä kummastutti. Kaupoissa myydään gourmet-purkkiruokaa, kuten säilöttyjä simpukoita, tähtitieteelliseen hintaan. Maku varmaan jakaa mielipiteet, ja vaikka se ei meidän mielestä tuoretta voita, oli se silti yllättävän herkullinen. Mutta kyllä Barcelonasta herkullisia tuoreitakin meren herkkuja löytyy. Jos et usko, testaa Barcelonetan rantakaupunginosan ravintoloita.

DSC00559 (800x619)

Ei Barcelonassa toki pelkillä tapaksilla tarvitse elää. Monista ravintoloista löytyy päivän menu, joka on usein varma valinta. Tämä irtoaa lounasaikaan usein kympillä sisältäen lasin viiniä. Ja vaikka et makeasta yleensä piittaisikaan, kuten minä, kokeile crema catalanaa jätskillä ja sokeroiduilla manteleilla, oli muuten orgasminen kokemus.

DSC00594 (600x800)

DSC00596 (800x582)

Barcelonetassa kävimme tapaksilla meille suositellussa La Bombetassa. Mesta oli täynnä paikallisia, ja seinällä luki: “No hablamos inglés pero hacemos unas bombas cojonudas”. Emme puhu englantia, mutta teemme mahtavia bombia. Bombat eli perunakroketit olivat yhtä herkkua kuin siellä väitettiinkin. Täältä matka jatkui äyriäispaellalle ja sangrialle.

DSC00693 (600x800)

DSC00722 (600x800)

Ruoanrakastajat eivät voi missata La Boqueria –toria La Ramblan kupeessa. La Boqueria on näkemisen, haistelemisen ja maistelemisen arvoinen mesta. Voisin muuttaa tänne Barcelonaan ihan vain sitä varten. Ihania tuoreita halpoja aineksia. Kevyessä darrassa tuoreet sitruuna-minttumehu ja mansikka-kookosmehu maistuivat taivaalliselle. Muutaman hyväksi kehutun tapasmestan löytää myös sisältä Boqueriasta. Meillä ei valitettavasti ollut aikaa käydä niitä testaamassa, koska Barcelonassa on muutama muukin tapasmesta.

DSC_0393 (800x523)

DSC_0392 (800x532)

DSC_0390 (800x548)

Viimeisenä aamuna ennen lentoa Pisaan, Italiaan, istuimme auringossa terassilla, söimme tapaksia ja joimme sangriaa saksofonin säestyksellä, ja pohdiskelimme, kuinka muutto tänne onnistuisi.

Barcelona vei meidän sydämet. Barcelona on täynnä elämää. Ympärillä on aina menoa ja meininkiä, elämyksiä kaikille aisteille, vilkkaita katuja, herkullisia tuoksuja, jumalaisia makuja, värejä, unohtamatta tietysti iloista, kovaäänistä espanjan- tai katalaaninkielistä säestystä, joka jatkuu aina myöhään yöhön asti. Ihmisillä on todella rento, välimerellinen, sosiaalinen elämäntapa. Tuli sellainen fiilis, että täällä voisimme viihtyä pitempäänkin.

Tähän päättyy raportti Barcelonasta, ensi kerralla siis tunnelmia Italiasta!