Pisa – muutakin kuin torni!

Italian reissu alkoi Toscanan Pisasta Arno-joen rannalta Italian luoteisrannikolta. Laskeuduimme Pisan Galileo Galilein mukaan nimetylle lentokentälle illalla sopivasti suoraan hääparin tervetuliaispäivällisille.

Niin, emme siis matkustaneet Eurooppaan pelkästään huvin vuoksi, vaan kaikkihan lähti siitä, kun Rohanin Pisassa asuva sisko päätti juhlia häitänsä Italiassa. Olimme myöhässä dinneriltä ja missasimme pari ensimmäistä ruokalajia, mutta silti saimme nassumme täyteen italialaisia herkkuja.

DSC_13112 (800x546)

DSC_1218 (532x800)

Jo seuraavana aamuna matka jatkui hääjuhliin, niistä bileistä lisää myöhemmin. Tulimme kuitenkin häiden jälkeen takaisin Pisaan muutamaksi päiväksi, nimittäin potemaan influenssaa Rohanin siskon kämpille. Sen perusteella, mitä nyt kuumehouruilta näimme, 90 000 asukkaan Pisa vaikutti oikein kivalta, eläväiseltä yliopistokaupungilta. Arno-joki, ihania kauppoja, ravintoloita, rakennuksia ja kauniita kujia.

DSC_1212 (800x578)

Meille nimittäin kerrottiin ennen reissua, että Pisassa ei ole muuta nähtävää kuin se kalteva torni (torre pendente di Pisa), ja kaupungissa riittää helposti 20 minuuttia. Nämä tyypit eivät varmaankaan ole vaivautuneet joen toiselle puolelle, jossa aito Pisa sijaitsee.

Paras tapa tutustua Pisaan on tutustua ensin tähän aitoon ja oikeaan Pisaan, ja käydä vasta lopuksi vilkaisemassa vinoa tornia, joka ei turankilaumoineen edusta Pisan parhaimpia puolia.

DSC_1287 (551x800)

Vaikka Pisa on paljon muutakin kuin torni, onhan se niin, ettei Pisassa voi käydä ilman pakollista kaltevan tornin tönimisvalokuvaa. Me kävimme tornilla auringonlaskun aikoihin, kun suurin osa turistilaumoista oli hävinnyt, ja vieläkin siellä oli ihan riittävästi kansaa. Eli tässä nyt sitten niitä pakollisia tornikuvia.

DSC_1260 (553x800)

DSC_1279 (532x800)

Onhan se huvittava näky, kun koko Piazza Dei Miracoli eli ihmeiden aukio on täynnä turisteja urpoissa asennoissa poseeraamassa. Siellä sitä itsekin seisottiin tolpan nokassa, kuumeessa ja kärsimyksessä, koettaen asetella käsiä oikeaan asentoon, kun kohta puolet kansasta ei enää kuvaakaan tornia vaan tätä tolppa-apinaa.

DSC01063 (600x800)

DSC_1244 (800x533)

Pisan tornihan on siis tarkemmin sanottuna Pisan katedraalin (alla) kellotorni. Mutta sitä me mietimme, että mitä ihmeellistä siinä ylipäätään on, että Pisan vino torni on vino? Pisassa sekä myös muualla Italiassa on lukuisia muitakin merkittäviä rakennuksia, jotka seisovat vinossa. Ei välttämättä tosin ihan neljää metriä niin kuin Pisan torni. En luottaisi italialaiseen rakentamiseen, kun näyttää siltä, etteivät edes osaa rakentaa suoraan ylöspäin. Torniahan yritettiin kovasti korjata, ja nyt jos tarkemmin katsoo, se on oikeasti käyrä kuin banaani. Koko rakentamisprosessi kesti kaiken kukkuraksi 800 vuotta!

Legendan mukaan Pisasta kotoisin oleva, 1500-luvun toisinajattelija, yksi fysiikan ja tähtitieteen merkkihenkilöistä, hassuniminen Galileo Galilei pudotti Pisan tornista kaksi erimassaista kuulaa ja kehitti tästä painovoimateoriansa.

DSC_12152 (540x800)

Pisa siis oli kaikenkaikkiaan miellyttävä yllätys. Mutta ensi kerralla sukelletaan syvemmälle Toscanaan!