Erilainen Sardinia – Kokemuksia ja matkavinkkejä

Italian saariparatiisi Sardinia yllätti ja hurmasi meidät täysin. Hiljaisia, turkoosina kimmeltäviä, valkohiekkaisia rantoja, minkälaisia en uskonut Euroopasta löytyvänkään. Aina ei tarvitse lähteä mannerta kauemmas kalaan! Nyt on aika laittaa Sardinian matka pakettiin ja jakaa valitut vinkit matkaa suunnitteleville.

Autoloma Sardiniassa

Autoloma Sardiniassa oli ehdottomasti nappivalinta. Saari voi näyttää pieneltä, mutta nähtävää riittää, ja sekä rannikko että vuoristo on täynnä toinen toistaan mahtavampia maisemareittejä. Koko saarta ei kierretä edes parissa viikossa, jos haluaa nähdä maisemat muutenkin kuin auton ikkunasta.

Sardinia kokemuksia

Sardinia kokemuksia

Sardinia on erilainen muihin Välimeren rantalomakohteisiin verrattuna. Sardinia ei ole turistirysä. Monet rannoista ovat luonnontilassa, joten täältä voi halutessaan helposti löytää oman aution rantansa.

Toisaalta hotellit ja ravintolat ovat hajallaan siellä täällä, ja senkin takia suosittelen vuokraamaan renkaat alle, vähintään pyörän. Viehättäviä Välimeren rantalomakohteille tyypillisiä rantabulevardeja tai baarikatuja täältä on turha etsiä (tämä siis ainakin meidän reitin varrella, pohjoisessa tilanne voi olla toinen).

Sardinia blogi

Sardinia blogi

Autoilu Sardiniassa on helppoa. Liikenne on rauhallista, ja ilman navigaattoria pärjäsi hyvin. Meille ei kylläkään koskaan selvinnyt kummalliset nopeusrajoitusmerkit. Jos merkki näytti 80 km/h, kaikki tuntuivat ajavan vähintään 120 km/h, ja sama toisinpäin.

Sardinian vuoristossa olisi myös huippumahdollisuudet aktiivilomaan pyöräillen/patikoiden/kiipeillen, täältä löytyy mm. kanjoni, jota ainakin väitetään Euroopan suurimmaksi.

vinkit sardiniaan

vinkit sardiniaan

Majoitusta löytyy laidasta laitaan. Kokeile italialaisia agriturismoa eli majataloksi valjastettua maatilaa, jos ne eivät ole ennestään tuttuja. Toinen loistava vaihtoehto on teltta tai asuntoauto. Sardiniassa on nimittäin paljon leirintäalueita mahtavalla paikalla suoraan unelmarannalla.

Jos kuvittelee tulevansa Sardiniaan tutustumaan italialaiseen kulttuuriin, tulee kyllä väärään paikkaan. Sardinia on erilainen, ja sille on muodostunut ihan oma sardinialainen kulttuurinsa. Täällä ei edes puhuta italiaa, vaan sardoa ja katalaania. Ruoka on erilaista, ja ihmiset ovat erilaisia.

Chia, Sardinia

Sardinian letkeä elämäntyyli – pitkän iän salaisuus?

Sardiniassa on letkeämpi elämänrytmi ja ihan oma fiiliksensä verrattuna manner-Italiaan. En ihmettele yhtään, että Sardiniassa ihmiset elävät poikkeuksellisen pitkään. Sardiniassa on nimittäin tutkimusten mukaan maailman eniten ihmisiä, jotka elävät yli satavuotiaiksi.

Kun suomalaiset kilistävät ‘kippis!’, sardinialaiset sanovat ‘a kent annos!‘ (sadalle vuodelle!). Pitkän iän salaisuutta on tutkittu yliopistoissa, ja sen sanotaan johtuvan geenien, sardinialaisen kulttuurin, ilmaston, ruoan sekä elintapojen yhdistelmästä. Sardinialaiset tekevät perinteisesti paljon töitä, syövät vähän sokeria ja lihaa ja paljon maitotuotteita, oliiviöljyä ja vihanneksia, unohtamatta jokapäiväistä viinilasillista. Vanhuksia arvostetaan suuresti ja sosiaaliset siteet ovat vahvoja. Eikä se varmasti ainakaan haittaa asua näissä paratiisimaisemissa!

vinkit sardiniaan

Chia, Sardinia

Kenelle?

Pariskunnille ja lapsiperheille. Yöelämää saattaa löytää pääkaupungista Cagliarista sekä pohjoisrannikolta, muuten pitelee hiljaista.

Paras aika matkustaa Sardiniaan?

Aktiivilomalle toukokuu on paras vaihtoehto. Jos olet autioiden rantojen perässä, tule syyskuussa, niin vesikin on lämmintä. Jos muut ihmiset eivät häiritse, kesä-heinäkuu. Vältä elokuuta, jolloin lomailevat italialaiset valloittavat saaren.

Minne Sardiniassa?

Etelärannikko Chiasta tai Cagliarista aina kaakon Villasimiukseen ja Costa Reihin asti sopii niille, joita kiinnostavat perinteinen rantaloma ja flamingot. Yhtä hyvä vaihtoehto on Oroseinlahti, jossa pääsee patikoimaan mielettömiin maisemiin ja veneilemään omille autioille, kallioiden reunustamille rannoille. Kumpi vain on hyvempi, mutta 1.) älä ahnehdi molempia niin kuin me, ellei aikaa ole ihan vähintään kaksi viikkoa, ja 2.) vuokraa renkaat ja vieraile eri rannoilla, sillä ne ovat Sardinian kohokohta!

vinkit sardiniaan

Suosittelen Sardiniaa lämpimästi kaikille Välimerelle haikaileville. Sardinia on loistavaa vaihtelua sille tyypillisemmille Välimeren kohteille. Olisi täällä mielellään kauemminkin viihtynyt, ja melkein harmitti, että piti lähteä kohti seuraavaa etappiamme. Tulossa vielä vinkkipostaus Italiaan!

KAIKKI POSTAUKSET SARDINIASTA