Tulin, näin, söin – Vinkkejä ja havaintoja Italiasta

Myönnetään. Kun kuulin, että nyt pitäisi lähteä Italiaan siellä asuvan siippani Rohanin siskon hääjuhlia varten, en varsinaisesti hyppinyt innosta. Italia ei ollut ykkösenä matkakohteiden listallani, ja olisin mieluummin reissannut jonnekin halvempaan ja eksoottisempaan paikkaan. Mutta sytyin Italiaan heti ensimmäisenä päivänä Pisassa, ja mitä enemmän Italiaa näin, sitä enemmän siihen tykästyin.

Colosseum

Voisi kuvitella, että neljässä viikossa ehtisi nähdä tarpeeksi Italiaa, mutta nälkä kasvaa syödessä. Italia ei ole suotta yksi suosituimmista lomakohteista; täällä riittää koettavaa useammalle lomalle. Historiaa ja shoppailua kaupungeissa, ruokaa ja viiniä, rantoja, saaria, maalaismaisemia, vuoristoa, järvimaisemia, pikkukyliä, lisää ruokaa… Italian kulttuuri on alueellinen, ja jonain päivänä haluamme palata ja tutustua etelään. Kohokohtina reissusta jäivät mieleen satuhäät linnassa keskellä Toscanan maalaismaisemia, Venetsia, Cinque Terre sekä Sardinia.

Jo yksinomaan se, että saa elää, on Italiassa kaunista.’ – Heinrich Heine

Cinque Terre, Italia

Parasta Italiassa on la dolce vita! Kuten muuallakin Välimerellä, elämä on leppoisaa, elämästä iloitaan ja nautitaan ja elämänrytmi on rauhallinen jopa isoissa kaupungeissa. Sopii meille! Perhesiteet ovat vahvoja, kuten myös Rohanin isossa ja tiiviissä italialaisessa perheessä. Vanhuksia ei kärrätä heti vanhainkotiin, yli kolmikymppiselle on ihan normimeininkiä asua kotona mamman pastakattilan ääressä, ja aina löytyy syy ruoka- ja viiniorgioihin! Vaikka Italiassakin tutkimusten mukaan alkavat pikkuhiljaa takamukset leviämään, niin pastasta ja viinistä ei hevillä luovuta, sillä Italiassa elämässä täytyy olla nautintoa!

Hummeria ja spagettia Italiassa

Stereotyypin mukaan italialaiset ovat dramaattisia, spontaaneja, sosiaalisia, isänmaallisia, uskonnollisia, temperamenttisia, hedonistisia, laiskoja, tyylikkäitä, machoja, sovinisteja, vieraanvaraisia, ystävällisiä, intohimoisia, keikaroivia, taikauskoisia, byrokraattisia, sääntöjen- ja veronkiertäjiä, viivyttelijöitä, skandaaleja rakastavia auto- ja jalkapallohulluja mammanpoikia ja isin tyttöjä. Ja se on ihan totta.

Firenze

Satunnaisia havaintoja Italiasta:

1. Ruoka maistuu ja karppauksesta ei olla kuultukaan. Mamman pasta on pyhää! Toisaalta ainoat läskit olivat jenkkiläisiä turisteja.

2. Ihmiset ovat tyylikkäitä. Kaikilla on kesäkuumallakin housut ja bootsit. Olo oli orpo kesäpäivänä hameessa ja sandaaleissa. Patsaatkin ovat hyvännäköisiä.

Daavid-patsaan kopio

3. Italian köyhyyttä oli vaikea olla huomaamatta. Kerjäläiset, jotka nekin olivat muuten tyylikkäitä ja hyvännäköisiä, vaanivat lippuautomaattien ja supermarkettien luona vaihtorahoja.

4. Rööki (pastan ja pizzan lisäksi) on Italian ominaishaju. Siinä missä monissa muissa maailmankolkassa, kuten Aussilassa, keuhkojen savustus alkaa olla sukupuuttoon kuoleva harrastus, Italiassa kessutellaan muidenkin puolesta. Kaikkialla supermarketeista Vatikaanin museoihin turisti pääsee passiivisesti tupakoimaan.

Italian pienet autot

5. Kuten kaikki tietävät, italialaiset puhuvat myös käsillään. Tämä voi olla hämäävää liikenteessä, kun puhelimessa puhuva kuski huitoo toisella kädellä ikkunasta. Tätä näkyi paljon, ja meillä meni hetki oivaltaa, että kuski ei elehdi meille.

6. Autot ovat pieniä. Mopoja on paljon. Poliiseilla on hienoja autoja.

Poliisiauto Italiassa

7. Italialaiset ovat kiintyneitä Nutellaansa. Nutella-baari pursusi ihmisiä vielä yömyöhällä. Niin ovat kyllä myös ranskalaiset. Joku saattaa muistaa viime vuoden ‘Nutella-vero’ -kiistan Ranskassa, mikä aiheutti melkein mellakoita.

Nutellabaari Italiassa

8. Pastaa saa automaatista ja viiniä myydään trippimehupurkeissa! Woohoo! Junamatkoista tuli yhtäkkiä paljon mielenkiintoisempia!

Pasta-automaatti

viiniä pikkupurkeissa

Matkavinkit Italiaan:

1. Pakkaa joulupukki- tai raskaushousut joustavalla vyötäröllä. Hiilarimäärät saattavat tottumatonta hieman turvottaa. Nimim. jos saan haavan vuodan viiniä.

2. Niin kuin missä tahansa muualla maailmassa; Matkusta kuten travelleri, älä kuin turisti. Sukella paikalliseen kulttuuriin, haistele, maistele ja ime vaikutteita.

3. Älä ahnehdi (siis muuta kuin ruokaa). Nauti Italiasta italialaiseen tyyliin kaikessa rauhassa ilman kiirettä.

Venetsia, Italia

4. Joku tuntematon sanoi: “Kaikista maailman maista Italiaa on kaunistettu eniten taiteella. Kaikista maailman maista sillä on vähiten tarvetta sille.” Italia on muutakin kuin museoita, arkkitehtuuria ja taideaarteita, ja tallatulta polulta kannattaa poiketa. Yhdistä kaupunkiloman vastapainoksi pikkukyliä, joista kukaan ei ole koskaan kuullutkaan, pohjoisen järvimaisemia, Toscanan maalaismaisemia, rannikkoa tai saaria.

5. Käytä kaupassa vihanneksia poimiessa hanskoja niin vältyt paheksuvilta katseilta.

6. Älä odota insalata verdeltä liikoja. Vihreä salaatti on nimensä mukaisesti vain vihreitä salaatinlehtiä.

Firenze, Italia

7. Kaikki eivät osaa englantia, joten opettele edes muutama italiankielinen lausahdus. Meidän reissullamme tärkeimmiksi osoittautuivat: ‘Mamma mia!’, ‘bastardo!‘ ‘permesso’ väkijoukon läpi tunkiessa,  ‘Dov’é il bagno?‘ vessaa etsiessä, ‘non ho capito‘, kun emme ymmärtäneet sanaakaan, ja tärkeimpänä ‘posso avere un bicchiere di vino rosso‘ kun janottaa.

8. Varo gelato- turistiansaa, johon langenneita turisteja tapasimme useamman kuin yhden! Joissakin turistirysissä jätskistä saatetaan ilmeisesti kiskoa jopa 16 euroa kappaleelta…

9. Matkaoppaat suosittelevat usein ostamaan gallerioihin ja museoihin liput etukäteen. Tämä saattaa olla hyvä idea. Toisaalta, ainakin Vatikaanin museoissa jono oli lyhyempi meille, joilla ei ollut etukäteen ostettua lippua…

Italia kiittää ja kuittaa. Mitä vinkkejä teillä löytyy Italian-reissulle? Suosikkipaikat? Vinkit jakoon!