10 kuukautta nomadina – Miltä tuntuu ja mihin seuraavaksi?

Läppärikulkurin elämää on nyt takana kymmenisen kuukautta. Olemme päässeet tutustumaan lähemmin erilaisiin kulttuureihin ja näkemään huikeita paikkoja toisensa jälkeen. Ja samalla diginomadin elämästä on silti hohto kaikonnut. Se on osoittautunut myös raskaaksi, yksinäiseksi ja puuduttavaksi. Tässä hiukan viime aikojen fiiliksiä sekä tulevaisuuden suunnitelmia!


Kulkurielämä ei sovi kaikille

Matkan varrella olen oppinut uusia puolia itsestäni. Kuvittelin diginomadin elämän olevan kuin luotu tällaiselle vaellusvietin piinaamalle nuuskamuikkuselle, jonka levottomat jalat eivät kauaa paikoillaan malta pysyä. Olen kuitenkin huomannut kaipaavani pysyvää tukikohtaa ja omaa kotipesää.’

Kun aiemmin janosin jatkuvasti uuden ympäristön mukana tulevaa jännitystä, nyt kaipaan sitä, että kaikki on tuttua. Kaipaan rutiineja. Kaipaan kokkailua omassa keittiössä ja omaa pehmeää tyynyä. Kaipaan ystäväpiiriä, sillä matkalla tehdyt tuttavuudet eivät yleensä kauaa kestä. Kuten useimmille muillekin, myös meille diginomadius tulee olemaan vain väliaikainen vaihe.
(Lue myös: Mikä diginomadin elämässä mättää x 10)


On ollut pieni kolaus tipahtaa unelmien pilvireunalta ja huomata, ettei nomadielämä sittenkään ole se unelmien elämäntyyli. Monet haaveilevat työstä, jota voi tehdä reissun päällä. Mutta vaikka ikkunan takana kuinka palmut huojuisivat, se ei muuta sitä, että työn orjia ollaan edelleen. Niin kauan kuin suurimman osan elämästä viettää työn ääressä, tärkeintä on se, että nauttii siitä mitä tekee. Vaikka ei pystyisikään olemaan koko ajan reissun päällä.

Nomadielämän unelman tielle on tullut uusia unelmia. Toivon, että tulevaisuudessa pystyisin yhdistämään oman kodin, reissauksen ja rakastamani työn sopivassa tasapainossa.


Kun matkailusta tulee rutiinia

Istuimme Vietnamin Phu Quocin rantaravintolassa, kun taustalla aurinko laski valtavana punaisena pallona mereen. Itse näpyttelin puhelinta ja odotin kärsimättömänä ruokaa, kunnes Rohan havahdutti minut ympärillä vallitsevaan kauneuteen. Nolotti.

Matkasta nauttii sitä enemmän mitä enemmän sitä on odottanut ja mitä enemmän sen eteen on tehnyt töitä. Nomadielämän myötä kaikesta siitä, mitä olen aina rakastanut matkustamisessa on tullut joko rutiinia tai askaretta. Olen väsynyt jatkuvaan matkojen suunnitteluun ja matkantekoon. Lentokoneesta maisemien ihailu tai auringonlaskun todistaminen trooppisella rannalla ei enää sykähdytä sydäntä niin kuin ennen, vaikka niistä edelleen nautinkin. Työn ja jatkuvan matkalla olemisen tasapainottelu on ollut haastavaa. En halua pitää kokemiamme asioita itsestäänselvyyksinä. Se tarkoittaa sitä, että on tauon paikka.


Sen tauon piti olla Suomen matka. Mutta kaksi kuukautta Suomessa meni hujauksessa ennen kuin ehdimme edes hengähtää. Tarvitsemme pitempää taukoa, ja siksi olemme alustavasti suunnitelleet palaavamme vuodenvaihteessa takaisin Australiaan lataamaan akkuja. Keskittymään hetkeksi omaan itseen, toisiimme ja hyvinvointiin. Lopullisen päätöksen sinetöi kutsu haastatteluun Australian kansalaisuutta varten.

Paluu Australiaan ei ole nomadielämän loppu. En ole valmis heittämään ankkuria pohjaan, vaikka tiedänkin jo nyt, että meille läppärikulkurin elämästä ei tule pysyvää elämäntapaa. Olemme jo tehneet alustavia suunnitelmia sille, minne matka jatkuu Australian jälkeen. Nomadielämä jatkuu, mutta tahtia tulemme tulevaisuudessa hidastamaan.


Loppuvuosi on omistettu matkaunelmien toteuttamiselle

Puiden alkaessa vaihtaa väriä ja ilman muuttuessa syksyisen kirpakaksi näiden muuttolintujen on aika lentää etelään. On kuljettava auringon mukaan, sanoi Nuuskamuikkunenkin. Kirjoitan tätä nyt Ateenasta, jonne laskeuduimme eilen illalla. Loppuvuoden aiomme viettää toteuttamalla isoja matkaunelmia.

Kreikka on yksi suosikkimaistamme ja muutaman vuoden takainen Kreikan saarihyppely yksi suosikkireissuistamme. Siispä tällä kertaa aiomme viettää kokonaisen kuukauden Kreikan Kykladeilla saarihypellen. Saarista kohteiksi valikoitui tällä kertaa Paros, Antiparos, Ios ja Santorini.


Tutustuimme Santorinin kuvankauniiseen tulivuorisaareen jo viime kerran saarihyppelyllä. Aina siitä asti olen haaveillut paluusta, ja nyt siitä tulee totta. Sittemmin Santorinin turistimäärät ovat räjähtäneet, joten kokemus tulee varmasti olemaan hiukan erilainen. Santorinin uskomattomat auringonlaskut ovat kuitenkin varmasti pysyneet samoina. (Kaikki jutut Kreikan saarihyppelyltä löydät täältä. )

Toinen matkaunelma käy toteen, kun lennämme Turkkiin Kappadokian hämmästyttäviin kalliomuodostelmien ja luolakaupunkien maisemiin. En malta odottaa, että pääsen kuumailmapallon kyytiin kokemaan Kappadokian kuuluisan auringonnousun!

Turkista lennämme Marokon tuhannen ja yhden yön tunnelmaan, jossa viivymme pitkälle toista kuukautta. Olemme vuokranneet kuukaudeksi Essaouiran rantakaupungista modernin marokkolaistyylisen kodin, jonka jälkeen tarkoituksena on tehdä pieni Marokon kierros.

Kaikkiin elämäntapoihin liittyy kompromisseja, niin myös kulkurielämään. Silti tällä hetkellä olen aika onnellinen täällä, Akropoliksen kukkulan kupeessa, matkaunelmiani toteuttamassa.


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2018-10-03T10:27:21+03:00syyskuu 19, 2018|diginomadi|

12 Comments

 1. Laura / Irtiottoja maailmalle syyskuu 19, 2018 6:00 pm - Vastaa

  Tiivistit aika hyvin sanoiksi ne omat pelkoni pitkäkestoisen loman/matkan/diginomadiuden ympärillä. Joka kerta kun olen alkanut haaveilemaan pidemmästä irtiotosta, totean että kaipaan sitten kuitenkin niitä rutiineita ja haluan että se matkustaminen on jotain erikoista, jotain mitä odottaa, ei arkea. Kiva on aina lähteä, mutta kiva on myös elää sitä arkea välissä kotona. Tasapaino kaikessa.
  Teidän suunnitelmattuleville kuukausille kuulostaa upeilta ja mahtavaa että tuo kutsu haastetteluunkin kolahti! Siihen asti ihania päiviä unelmien toteuttamisen keskellä!

  • Anna lokakuu 3, 2018 10:32 am - Vastaa

   Kiitos Laura! Jep, arki sujuu mielestäni paljon paremmin, kun on kotona ja on omat tutut rutiinit ja koti, jossa viihtyy. Ainakin jos täytyy näin ihan täysipäiväisesti töitä tehdä.

 2. Mira syyskuu 19, 2018 9:05 pm - Vastaa

  Joo itse olen huomannut aivan saman tuon, että kun tarpeeksi pitkään on tien päällä ja ilman osoitetta, niin normaali elämä arkirutiineineen alkaa tuntua melkein kadehdittavalta. Jossain vaiheessa matkustukseen vain väsyy ja kaipaa pysyvämpää ratkaisua.
  Itsellä reilu pari vuotta on mennyt ilman pysyvää osoitetta ja juuri olen lähdössä uudelle reissulle Balin kautta Australiaan. Ehkä tämä sitten jää viimeiseksi pidemmäksi reissuksi ja sen jälkeen taas Suomi kutsuu. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että intohimo maailman näkemiseen kuolisi, se vaan muuttaa muotoaan ja matkakohteet voivat vain olla lähempänä Suomea ja matkan aika lyhyempi.

  • Anna lokakuu 3, 2018 10:34 am - Vastaa

   Niinpä. Varsinkin jos matkustustahti on liian kova, niin sitä väsyy äkkiä. Vaikka uskon, että itse ikävöisin kotia hitaammallakin tahdilla. Mikä siinä onkin, että aina täytyy kaivata jotain, mitä ei sillä hetkellä ole 🙂 Mahtavaa reissua Balille ja Ausseihin, heitä viestillä jos kaipaat vinkkejä!

 3. Kuulostaa ihanalta loppuvuodelta <3 Kappadokia ja Marokko ❤❤
  Kaikkeen turtuu ja se on hyvä tiedostaa ja tehdä ajoissa muutos 🙂 Ausseihin paluu on varmasti myös aika ihanaa 🙂

  • Anna lokakuu 3, 2018 10:35 am - Vastaa

   Jep, en halua että reissaaminen tuntuu rutiinilta. Tykkään siitä fiiliksestä, kun odottaa ja valmistelee innoissaan tulevaa matkaa. Australiaa alkaa kyllä olla ikävä!

 4. Katja/jumalainenseikkailu lokakuu 15, 2018 2:13 pm - Vastaa

  Mää taidan elääkin sitä omaa unelmaani, kun alkuvuoden olin Suomessa ja nyt Kreikassa 3 kk?Tehtiin juuri 3 vk saarihyppely, Paros-Santorini-Kos ja ne Santorinin turistimassat oli kyllä karmaisevat. Kauan olette vielä täällä? Tulkaa Stoupaan, olisi hauska saada seuraa!

  • Anna lokakuu 17, 2018 8:54 am - Vastaa

   No kuulostaa kyllä aika unelmalta 🙂 Meillä tulee tänään 4 viikkoa saarihyppelyä täyteen ja jatketaan matkaa. Santoriniinkin kyllä taas rakastuttiin uudestaan, turistitkaan ei niin haitanneet (Oiaa lukuunottamatta), kun oltiin ensin vietetty aikaa hiljaisilla saarilla. Täytyy kyllä tämmöinen saarihyppely toteuttaa vielä kolmannenkin kerran.

 5. Sandra lokakuu 16, 2018 8:23 am - Vastaa

  Hyvät suunnitelmat ja onnea suuren suuresta haastattelusta!

 6. Samuli Jyrkinen lokakuu 29, 2018 2:40 am - Vastaa

  Nomadielämä ei ole mistään helpoimmasta päästä jos on töitä tehtävänä, kun matkustus syö kuitenkin paljon energiaa ja aikaa (koettu on).

  Itsellä matkustelua 1.5kk jäljellä ja sitten tarkoitus jämähtää Suomeen ainakin toistaiseksi. Edelleen kiinnostaa esim. Yhdysvalloissa asuminen (ei pelkästään matkustelu).

  Saa odottaa innolla oikeaa ”elämänrakentamista” kun saa pystytetty tukikohdan ja koko elämä edessä.

  Melbourne oli mahtava paikka mutta pakonomainen small-talk ja esitys alkoi pitemmänpäälle rasittaa hehe

  Onnea Australiaan paluuseen!

  • Anna marraskuu 4, 2018 12:26 pm - Vastaa

   Nimenomaan. Varsinkin jos on ihan täysipäiväinen työ ja samalla suht nopeaan tahtiin vaihtaa paikkaa niin stressi on taattu. Meidän kohdalla osittain oma moka, monesti olisi ollut mahdollisuus viettää paikan päällä vähän pitempään ja ottaa vähän rennommin.

   Isot tsempit uusiin tuuliin, nauti viimeisistä viikoista reissun päällä!

Jätä kommentti