10 Matkavinkkiä Havaijille

Rakastuin Havaijin matkalla tähän trooppiseen, kaukaiseen saariparatiisiin intohimoisesti. Havaiji ylitti odotukset ja hurmasi meidät korvia myöten. Tässä kootut vinkit Havaijin matkaa suunnittelevalle!

Rakastuin Havaijin eksoottiseen, ainutlaatuiseen tunnelmaan, rentoon rantaelämään, surffikulttuuriin ja pökerryttävän upeaan luontoon. Havaijilla on jenkkien Kanarian maine, ja sitä se jossain määrin onkin, mutta turremeininkikään ei meitä täällä painanut.

Suomesta on Havaijille pitkä matka, mutta jos on vähintään pari viikkoa aikaa tuhlattavana, on se uuvuttavan matkanteon arvoinen. Edes kerran elämässä. Tässä Muuttolinnun valitut vinkit Havaijille. Jos missasit meidän Havaijin matkakertomuksen, postaukset alkavat täältä.

havaiji

1. Älä ahnehdi.

Älä edes yritä nähdä kaikkia saaria. Havaijille ei tulla saarihyppelemään. Saarilta toiselle ei noin vain hypellä, ja jokaisella saarella löytyy niin paljon nähtävää, että hosuminen olisi virhe. Viikko per saari ei ole tarpeeksi, mutta se on ihan minimi.

havaiji

2. Minne Havaijilla?

Ei ole väliä, minkä saaren valitset. Haluat kuitenkin tulla takaisin. Älä kuitenkaan vietä koko lomaa Honolulun hulinassa. Tee sieltä ihan vähintäänkin päiväretkiä Oahun saaren rauhallisempiin osiin. Kauai, Maui ja Big Island ovat varmasti myös kaikki yhtä lailla kokemisen arvoisia. Me rakastuimme korvia myöten Kauaihin.

havaiji vinkit

3. Vuokraa auto.

Havaijilla on vaikea liikkua ilman, että on renkaat alla. Oahulla ainoana saarena ilmeisesti julkinen liikenne toimii, mutta onhan se auto nyt vaan paljon kätevämpi. Koko lomaksi paikalleen resorttiin jumahtaminen Havaijilla olisi rikos, sillä saarilla on siihen liian paljon nähtävää.

Auton vuokraaminen reilusti etukäteen kannattaa, samoin kuin majoitusten ja lentojenkin. Itse olisin toivonut myös ennen matkaa tienneeni, että poikkeuksetta vuokra-autoilla päällystämättömillä teillä kruisailu on kielletty, vaikka käytössä olisikin kunnon maasturi.

Jurassic Falls, Kauai

4. Säästä.

Havaijin hintataso on melko korkea. Niin kauan kuin riittää massia, riittää myös aktiviteettia aina valaidenbongausristeilyistä delfiiniuinteihin ja helikopterilentoihin. Ja useimpiin näistä aktiviteeteista ei ihan satasella osallistuta. Helikopterilentoja tarjotaan useimmilla saarilla, ja ainakin Kauain saarella vispilälento oli taatusti joka sentin arvoinen.

Kauai, Havaiji

5. Havaijille voi matkustaa myös budjetilla

Havaijista tulee helposti mieleen ylellinen luksusloma, mutta näin ei suinkaan tarvitse olla. Havaijilla näkyi myös reppureissaajia. Pystytä teltta suoraan rannalla sijaitsevalle leirintäalueelle. Kokkaile safkat itse yleisillä grilleillä. Halpaa safkaa saa myös havaijilaisilta kalatoreilta sekä food truckeista eli ruokarekoista.

havaiji vinkit

havaijilaista ruokaa

6. Maista havaijilaista ruokaa

Rakastuin erityisesti havaijilaiseen sushiin eli pokeen, jota saa eri mauissa. Honolulussa hyvää havaijilaista sai myös isojen ostoskeskusten kuten Ala Moanan food courteista. Havaijilainen maan alla kypsytetty kalua-possu teki myös vaikutuksen. Sen sijaan paikallisten rakastamasta spämmisushista en mene takuuseen.

Ylilavastettuihin havaijilaisiin luau -juhla-aterioihin osallistumisen hinnat ovat pilvissä. Järkkää oma luausi tsekkaamalla ilmaiset hulaesitykset Waikikilla ja mussuttamalla havaijilaista safkaa torilta. Ainakaan Kauain saarella ei myöskään voi missata kalatacoja! Jälkkäriksi shave ice eli sheivattua jäätä makusiirapilla.

havaijilaista pokea

Kalatacoja Kauailla

7. Tutustu Jenkkilän tippauskulttuuriin

Tämä siis, jos se ei ole ennestään tuttu. Hommaa heti saapuessa paksu läjä dollarin seteleitä tippaamista varten.

Kauai

8. Pakkausvinkki

Mitä tulee pakkaamiseen, Havaijilla on rento meininki, ja varvassandaalit riittävät hienoimpaankin ravintolaan. Jätä ne korkkarit ja muut turhakkeet suosiolla himaan.

Kauain vesiputouksia

9. Paras aika matkustaa Havaijille

Säät suosivat Havaijin lomaa läpi vuoden. Kylmimmilläänkin päivälämpötilat keikkuvat 25 asteen tienoilla. Talvella sataa hiukan enemmän, mutta eipä sitä sadetta esimerkiksi meidän lomaan paljon mahtunut. Vältä koululomien aikoja ja suosi off-seasonia. Koululomien aikaan Havaijin kalliit hinnat nousevat ihan uusiin sfääreihin. Huhti-kesäkuussa ja syyskuusta joulukuun alkuun majoitus on jollain lailla siedettävissä hinnoissa ja säät hellivät. Hotellien lisäksi kannattaa tsekata myös vuokra-asunnot esimerkiksi Airbnb:stä.

varpaat rannalla

10. Valmistaudu ikuiseen kuumeeseen tulla takaisin.

Havaijiin jää koukkuun.

Mahalo & aloha Havaiji, nähdään pian!

KAIKKI POSTAUKSET HAVAIJILTA