Aamu-uinti delfiinien kanssa Havaijilla

Havaijin reissun kruunasi viimeisenä päivänä aamu-uinti villien delfiinien kanssa. Kuten monille muillekin, myös meille delfiinien kanssa pulikoiminen on yksi ultimaattisista unelmista. Olemme käyneet delfiiniuinnilla ennenkin muutama vuosi sitten Länsi-Australiassa. Villien delfiinien kanssa uiminen oli niin satumainen kokemus, että kuulessamme mahdollisuudesta samaan Oahun saarella, emme kauaa empineet.

Delfiinejä Havaijilla

Herätys oli kiduttavan aikainen, ja ajomatka pitkä ruuhkaisen Honolulun läpi. Seitsemän maissa kaikilla noin viidellätoista retkeläisellä oli kuitenkin räpylät, snorkkelit ja pakolliset pelastusliivit niskassa. Retken järjesti Dolphin Excursions, ja hintaa lystillä oli 120 jenkkidoltsua. Delfiinien bongaamisesta ei ole takeita, sillä kaikki tapahtuu delfiinien omilla ehdoilla. Jos delfiinejä ei nappaa seurustella, paska mäihä.

Delfiinejä Havaijilla

Aamuaurinko nousi kukkuloiden takaa, kun läksimme vesille keltaisessa kumiveneessä. Veneestä näimme Oahun saaren rauhallisempaa puolta, joka ei hirveästi Kauaille kalpene. Delfiiniparven lähestyessä paattia hyppäsimme veteen.

Delfiinien perässä ei saa uida, vaan niiden pitää antaa tulla luokse. Liikaa räpiköintiä täytyy välttää. Veden alla kuului delfiinien naksuttelevaa ja viheltelevää ääntelyä. Delfiinithän ovat huippuälykkäitä otuksia. Niiden kommunikaatio on esimerkiksi lähin eläinkunnasta löytyvä vastine ihmisten kielelle.

Delfiiniristeily Oahun saarella

Huima tunne, kun suoraan alapuolelta muutaman metrin päästä ui monta kymmentä delfiiniä.

Delfiinejä Havaijilla

Havaijin delfiinit ovat pieniä, parimetrisiä ja vajaa satakiloisia pyöriäisdelfiinejä, jotka elävät 10-100 delfiinin parvissa. Pyöriäiset pyöriskelivät leikkisästi merilevänpalasella leikkien. Delfiineitä eivät ihmisolennot kauaa kiinnostaneet, taitavat olla täällä varsin tottuneita pinnalla kelluviin pällistelijöihin.

Hyppiviä delfiinejä emme nähneet, ja vaikuttikin siltä, että osa delfiineistä lepäsi yön safkaamisen jäljiltä. Delfiinit nukkuvat toinen aivopuolisko kerrallaan. Lepokäyttäytymisen tunnistaa siitä, että ne liikkuvat tiiviissä parvessa yhtenäisenä mattona ja nousevat yhdessä samaan aikaan pinnalle hengittämään.

Nousimme takaisin paattiin. Pysähdyimme vielä pari kertaa toisten delfiiniparvien luona. Yhteensä näimme ainakin parisataa delfiiniä!

Swim with dolphins Havaiji

Delfiinipulikoimisen jälkeen saimme heivata pelastusliivit hittoon ja snorklailla kilppareiden ja kalojen seassa. Kaloja tai koralleja ei juuri näkynyt, mutta bongasimme neljä merikilpikonnaa eli havaijilaisittain honua. Nämä ovat isoja, jopa metrin pituisiksi ja satakiloisiksi kasvavia karettikilpikonnia. Ne liikkuivat kuitenkin sen verran syvällä, että ihan lähietäisyydelle emme päässeet näitäkään Havaijin vedenalaisen maailman asukkeja.

Snorklausta Oahun saarella

Kilpikonna Havaijilla

Paluumatkalla kuikuilimme horisonttiin ryhävalaiden varalta, mutta yhtään isoa eväkästä ei näkynyt. Me olemme päässeet näkemään niitä jo läheltä Hervey Bayssä Australiassa, joten se ei meidän retkeämme pilannut.

Kilpikonna Havaijilla

Kilpikonna Havaijilla

Miten tämä kesti vertailun edellisen, Länsi-Australian delfiiniuinnin kanssa? Pakko sanoa, että vaikka kalliimpi, Rockinghamin delfiiniuinti pieksi Havaijin viisi nolla (pun intended).

Se oli, ainakin silloin, ainoa paatti alueella. Molempia retkiä mainostettiin ympäristöystävällisinä, mutta Rockinghamin retkellä saimme vahvemman vaikutelman fokuksesta delfiinien suojeluun. Opimme myös delfiineistä paljon enemmän. Delfiinit olivat hereillä, leikkisämpiä, ja hyppivät. Länsi-Australian delfiinit ovat isoja pullonokkadelfiinejä, jotka voivat kasvaa jopa neljämetrisiksi ja 600-kiloisiksi. Ne hengailevat pienissä parvissa, joten emme nähneet montaa, mutta ne olivat uteliaita ja tulivat ihan lähelle.

Delfiiniuinnilla Havaijilla

Suosittelisinko delfiiniuintia Havaijilla? En välttämättä. Villien delfiinien kanssa uiminen on niitä hetkiä, jotka ikuistuvat mieleen koko loppuelämäksi. Toisaalta Oahun saarella delfiiniuinteja ja -risteilyitä järkkää useampi paatti, joten turistin kannattaa olla huolissaan niiden vaikutuksista delfiinien elämään.

Havaijin lukuisten turistipaattien vaikutuksista delfiineihin ei vielä ole tutkimustietoa, mutta tutkimusta tehdään paraikaa. Huolenaiheena on delfiinien stressaantuminen, ja siitä seuraavat mahdolliset muutokset käyttäytymisessä. Dolphin Excursions hoiti homman asiallisesti. Käytössä on kevyt kumivene, ja pelastusliivit ovat pakolliset, etteivät pölvästituristit pääse jahtaamaan delfiinejä. Silti jo pelkästään paattien määrä on huolestuttava.

Delfiinien kanssa uiminen luonnossa on joka tapauksessa aina parempi vaihtoehto kuin vankeudessa. Ethän tue eläinrääkkäystä vierailemalla mestoissa, joissa näitä lempeitä ja älykkäitä merten hurmureita pidetään vankeudessa.

Delfiiniuinnilla Havaijilla

Haaveiletko delfiiniuinnista? Pysy linjoilla, sillä lisää pohdintaa delfiiniuintien vastuullisuudesta tulossa myöhemmin!

Lisää delfiinitarinoita:

Aamu-uinti delfiinien kanssa Australiassa

Delfiinirakkautta Monkey Miassa