Aamu-uinti delfiinien kanssa Havaijilla

Havaijin reissun kruunasi viimeisenä päivänä aamu-uinti villien delfiinien kanssa. Kuten monille muillekin, myös meille delfiinien kanssa pulikoiminen on yksi ultimaattisista unelmista. Olemme käyneet delfiiniuinnilla ennenkin muutama vuosi sitten Länsi-Australiassa. Villien delfiinien kanssa uiminen oli niin satumainen kokemus, että kuulessamme mahdollisuudesta samaan Oahun saarella, emme kauaa empineet.
Herätys oli kiduttavan aikainen, ja ajomatka pitkä ruuhkaisen Honolulun läpi. Seitsemän maissa kaikilla noin viidellätoista retkeläisellä oli kuitenkin räpylät, snorkkelit ja pakolliset pelastusliivit niskassa. Retken järjesti Dolphin Excursions, ja hintaa lystillä oli 120 jenkkidoltsua. Delfiinien bongaamisesta ei ole takeita, sillä kaikki tapahtuu delfiinien omilla ehdoilla. Jos delfiinejä ei nappaa seurustella, paska mäihä.
Aamuaurinko nousi kukkuloiden takaa, kun läksimme vesille keltaisessa kumiveneessä. Veneestä näimme Oahun saaren rauhallisempaa puolta, joka ei hirveästi Kauaille kalpene. Delfiiniparven lähestyessä paattia hyppäsimme veteen.
Delfiinien perässä ei saa uida, vaan niiden pitää antaa tulla luokse. Liikaa räpiköintiä täytyy välttää. Veden alla kuului delfiinien naksuttelevaa ja viheltelevää ääntelyä. Delfiinithän ovat huippuälykkäitä otuksia. Niiden kommunikaatio on esimerkiksi lähin eläinkunnasta löytyvä vastine ihmisten kielelle.
Huima tunne, kun suoraan alapuolelta muutaman metrin päästä ui monta kymmentä delfiiniä.
Havaijin delfiinit ovat pieniä, parimetrisiä ja vajaa satakiloisia pyöriäisdelfiinejä, jotka elävät 10-100 delfiinin parvissa. Pyöriäiset pyöriskelivät leikkisästi merilevänpalasella leikkien. Delfiineitä eivät ihmisolennot kauaa kiinnostaneet, taitavat olla täällä varsin tottuneita pinnalla kelluviin pällistelijöihin.
Hyppiviä delfiinejä emme nähneet, ja vaikuttikin siltä, että osa delfiineistä lepäsi yön safkaamisen jäljiltä. Delfiinit nukkuvat toinen aivopuolisko kerrallaan. Lepokäyttäytymisen tunnistaa siitä, että ne liikkuvat tiiviissä parvessa yhtenäisenä mattona ja nousevat yhdessä samaan aikaan pinnalle hengittämään.
Nousimme takaisin paattiin. Pysähdyimme vielä pari kertaa toisten delfiiniparvien luona. Yhteensä näimme ainakin parisataa delfiiniä!
Delfiinipulikoimisen jälkeen saimme heivata pelastusliivit hittoon ja snorklailla kilppareiden ja kalojen seassa. Kaloja tai koralleja ei juuri näkynyt, mutta bongasimme neljä merikilpikonnaa eli havaijilaisittain honua. Nämä ovat isoja, jopa metrin pituisiksi ja satakiloisiksi kasvavia karettikilpikonnia. Ne liikkuivat kuitenkin sen verran syvällä, että ihan lähietäisyydelle emme päässeet näitäkään Havaijin vedenalaisen maailman asukkeja.
Paluumatkalla kuikuilimme horisonttiin ryhävalaiden varalta, mutta yhtään isoa eväkästä ei näkynyt. Me olemme päässeet näkemään niitä jo läheltä Hervey Bayssä Australiassa, joten se ei meidän retkeämme pilannut.
Miten tämä kesti vertailun edellisen, Länsi-Australian delfiiniuinnin kanssa? Pakko sanoa, että vaikka kalliimpi, Rockinghamin delfiiniuinti pieksi Havaijin viisi nolla (pun intended).
Se oli, ainakin silloin, ainoa paatti alueella. Molempia retkiä mainostettiin ympäristöystävällisinä, mutta Rockinghamin retkellä saimme vahvemman vaikutelman fokuksesta delfiinien suojeluun. Opimme myös delfiineistä paljon enemmän. Delfiinit olivat hereillä, leikkisämpiä, ja hyppivät. Länsi-Australian delfiinit ovat isoja pullonokkadelfiinejä, jotka voivat kasvaa jopa neljämetrisiksi ja 600-kiloisiksi. Ne hengailevat pienissä parvissa, joten emme nähneet montaa, mutta ne olivat uteliaita ja tulivat ihan lähelle.
Suosittelisinko delfiiniuintia Havaijilla? En välttämättä. Villien delfiinien kanssa uiminen on niitä hetkiä, jotka ikuistuvat mieleen koko loppuelämäksi. Toisaalta Oahun saarella delfiiniuinteja ja -risteilyitä järkkää useampi paatti, joten turistin kannattaa olla huolissaan niiden vaikutuksista delfiinien elämään.
Havaijin lukuisten turistipaattien vaikutuksista delfiineihin ei vielä ole tutkimustietoa, mutta tutkimusta tehdään paraikaa. Huolenaiheena on delfiinien stressaantuminen, ja siitä seuraavat mahdolliset muutokset käyttäytymisessä. Dolphin Excursions hoiti homman asiallisesti. Käytössä on kevyt kumivene, ja pelastusliivit ovat pakolliset, etteivät pölvästituristit pääse jahtaamaan delfiinejä. Silti jo pelkästään paattien määrä on huolestuttava.
Delfiinien kanssa uiminen luonnossa on joka tapauksessa aina parempi vaihtoehto kuin vankeudessa. Ethän tue eläinrääkkäystä vierailemalla mestoissa, joissa näitä lempeitä ja älykkäitä merten hurmureita pidetään vankeudessa.
Haaveiletko delfiiniuinnista? Pysy linjoilla, sillä lisää pohdintaa delfiiniuintien vastuullisuudesta tulossa myöhemmin!
Lisää delfiinitarinoita:
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
Elina | Vaihda vapaalle
Voi delfiini-ihanuutta! On niitä aina upea nähdä, mutta ymmärrän, että kokemus on jäänyt hieman valjuksi, kun teillä on ennestään upeita kohtaamisia delfiinien kanssa takana. Tuokin olisi voinut olla tajunnan räjäyttävän tuntuista, jos tämä olisi ollut ensimmäinen kerta, kun näette delfiinejä luonnossa.
Me vietettiin vuonna 2010 pari viikkoa Monkey Mialla ja silloin tuli delfiinejä nähtyä joka päivä. Muutamana päivänä ne tulivat iltapäivälläkin rantaan uimaan ja kalastamaan uiskentelijoiden sekaan. Sinne olisi ihana palata vielä joskus. Hitsi, kun se on niin kaukana kaikesta!
Anna
Kiitti kommentista Elina! Tosiaan olis varmasti ollut vielä enemmän tajunnanräjäyttävä kokemus, jos se olisi ollut eka kerta, kun nähdään delfiinejä luonnossa. Mutta oli se SILTI, taas, ihan huikea kokemus. Ainoa syy siihen, että en välttis kokemusta suosittele, on just se paattien määrä. Niitä taitaa olla melkein tusina eri delfiiniristeilyjen järjestäjää Oahulla. Eli aihetta voi olla jo huoleen, että delfiinejä häiriköidään. Mutta tästä meinaan tosiaan vielä kirjottaa oman postauksensa. 🙂 Monkey Mia on niiin ihana! Ja totta, se on kaukainen paikka jo Melbournesta ajateltuna, saati sitten Suomesta!
Susanna
Upea kokemus 🙂
toivon että onnistun joskus näkemään delfiinejä merellä.
Kerran luulin näkeväni delfiinin kun olin bussissa Sisiliassa ja näin “pyrstön” kunnes sitten selvisi että se oli sukeltaja joka näytti aluksi pyrstöltä! aika huvittavaa
Anna
Heheheh 🙂 No siekin reissaat niin paljon, että ihan varmasti jossain vaiheessa pääset näkemään delfiineitä. Niitä bongausristeilyitähän järkätään ihan Euroopassakin kai monessa paikassa.