Bhutan – Chiliä, buddhalaisuutta ja perverssi penispyhimys

Bhutanissa rakastuimme maan puhtaaseen Himalajan luontoon, jonka kätköissä lumileopardit vaeltavat. Rakastuimme Bhutanin vuorten taianomaiseen tunnelmaan, jossa sumun peitossa sijaitsevien luostareiden munkit rukoilevat maailmanrauhaa. Rakastuimme rentoon elämäntyyliin, jossa uskontoonkin osataan suhtautua rennosti. Rakastuimme myös bhutanilaiseen tuliseen keittiöön, vaikka kymmenen päivän jälkeen en enää halunnut nähdäkään chiliä.

Elämä kietoutuu buddhalaisuuden ympärille

Buddhalaisuus on Bhutanissa tärkeä osa jokapäiväistä elämää. 15% kansasta on munkkeja, ja ajeltuja päitä ja liehuvia punaisia kaapuja näkyy kaikkialla.

Bhutanin buddhalaisuus on mahajana-buddhalaisuutta muinaisilla animistisilla vaikutteilla maustettuna. Bhutanin matkaajan kannattaa olla perehtynyt vähintään buddhalaisuuden perusteisiin jo ennen matkaa. Yksityiskohtaisista rituaaleista ja perinteistä saa näin enemmän irti.

Bhutanissa ei voi matkata vierailematta upeissa dzongeissa eli luostari-linnoituksissa, temppeleissä ja stupissa eli chorteneissa, jotka ovat uskonnollisia patsaan ja rakennuksen välimuotoja monilla käyttötarkoituksilla.

Dzongit ja muut uskonnolliset rakennukset ovat usein sisältä vielä vaikuttavampia kuin ulkoa, mutta kenkien lisäksi kamerat ovat tiukasti kiellettyjä. Sisällä munkit toimittivat jokapäiväisiä rituaalejaan ja meditoivat, joskus kuin transsissa silmät väärinpäin pyörähtäneinä.

Salaperäisillä dzongeilla on rikas historia, ja ne kätkevät sisäänsä esimerkiksi satoja salaisia temppeleitä. Dzongit ovat rakennettu täysin luonnon aineksista, yhtään naulaa et dzongista löydä, niin kuin et useimmista tavallisistakaan rakennuksista.

Iäkkäät paikalliset kiersivät Thimphun pääkaupungin upeaa stupaa (alla) rukouspyöriään pyöritellen ja mantroja mumisten. Opimme, kuinka onnea tuovia rukouspyöriä kuuluu pyörittää oikeaan suuntaan. Oppaamme myös näytti meille, kuinka voimme halutessamme oikeaoppisesti kumartaa oikeaoppisen kumarruksen Buddha-patsaalle. Kämmenet yhdessä kosketimme otsaa, kurkkua ja sydäntä, jonka jälkeen laskeuduimme maahan painaen otsan lattiaan. Rituaalina kumartamisen uskotaan puhdistavan mieltä, kehoa ja puhetta.

Kumartamisessa ei ole kyse palvomisesta vaan kunnioituksesta ja egosta irtipäästämisestä.

Tietyllä tavalla kumarrat itsellesi, sillä meistä kaikista löytyy se sama buddhaluonto (buddha nature).