25 syytä rakastua Bhutaniin + matkavinkit!

Ihmiset eivät tunnu tietävän paljoakaan Bhutanista, Himalajan salaperäisestä kuningaskunnasta, viimeisestä Shangri-Lasta. Se on harmi, sillä Bhutan on maa, josta maailman tulisi tietää enemmän. Olet saattanut kuulla bruttokansanonnellisuudesta, mutta tiesitkö, että Bhutan on kenties maailman ympäristöystävällisin maa? Tässä 25 syytä rakastua Bhutaniin. Lopussa myös muutamat vinkit Bhutaniin!

1. Bhutanissa harjoitetaan bruttokansanonnellisuuden politiikkaa. Bhutanissa taloudellista menestymistä tärkeämpää on ihmisten hyvinvointi. Lue lisää: 10 syytä miksi Bhutan on onnellisten maa

2. Bhutan kielsi muovipussit vuonna 1999. Ne muutamat muovipussit mitä ihmisiltä löytyy, käytetään uudestaan, pestään ja kuivataan.

3. Bhutanissa liikennemerkit näyttävät tältä:

“It is not a rally, enjoy the valley.”

“Life is a journey, complete it”

“After drinking whisky driving is risky”

4. Bhutanissa maalataan peniksiä talojen seiniin ja naissankarimunkkia pidetään pyhimyksenä. Lue lisää: Chiliä, buddhalaisuutta ja perverssi penispyhimys

5. Bhutanissa eläinten tappaminen on laitonta. Bhutanilaiset eivät kuitenkaan usein ole kasvissyöjiä, vaan liha tuodaan Intiasta. Uhanalaisen linnun tappamisesta seuraa elinikäinen vankeusrangaistus.

6. Yhtenä maailman viimeisistä maista, televisio ja internet rantautuivat Bhutaniin vuonna 1999.

7. Hengästyttävän upeassa Tiikerin pesän luostarissa on jo tarpeeksi syytä matkustaa Bhutaniin. Lue lisää Tiikerin pesästä täällä.

tiikerinpesa bhutan

8. Bhutanissa on ilmainen koulutus ja ilmainen terveydenhuolto. Lääkäreistä on kuitenkin pulaa. Jos potilas tarvitsee erityishoitoa, jota Bhutanista ei saa, potilas lennätetään Intiaan ja kaikki kulut maksetaan.

9. Bhutan on maailman ainoa maa, jonka hiilijalanjälki on negatiivinen. Bhutanissa ei ole tehtaita. Silti Bhutan kärsii muiden mukana, ilmastonmuutos aiheuttaa täällä jäätiköiden sulamista ja uhkaa ihmisten asuinalueita.

10. Bhutanin ainoa liikennevalo näyttää tältä:

11. Bhutanissa omaisuuden perii perheen vanhin tytär. Avioliiton solmimisen jälkeen mies muuttaa yleensä vaimon perheen kotiin.

12. Bhutan sai valuutan vasta 60-luvulla. Tämä näkyy kulttuurissa, jossa rahasta ei niin piitata.

13. Ympäristönsuojelu on osa Bhutanin perustuslakia. Sen mukaan esimerkiksi 60 prosenttia maasta täytyy pitää metsän peitossa.

14. Maailman ensimmäisenä maana Bhutan kielsi tupakan tuotannon ja myynnin vuonna 2010. Yökerhoissa tätä ei huomaa, mutta kaduilla tupakkaa enemmän tuoksahtaa tuttu yrtti…

15. Bhutanilainen keittiö on chilin rakastajille. Lue lisää täältä.