25 syytä rakastua Bhutaniin + matkavinkit!

Ihmiset eivät tunnu tietävän paljoakaan Bhutanista, Himalajan salaperäisestä kuningaskunnasta, viimeisestä Shangri-Lasta. Se on harmi, sillä Bhutan on maa, josta maailman tulisi tietää enemmän. Olet saattanut kuulla bruttokansanonnellisuudesta, mutta tiesitkö, että Bhutan on kenties maailman ympäristöystävällisin maa? Tässä 25 syytä rakastua Bhutaniin. Lopussa myös muutamat vinkit Bhutaniin!

1. Bhutanissa harjoitetaan bruttokansanonnellisuuden politiikkaa. Bhutanissa taloudellista menestymistä tärkeämpää on ihmisten hyvinvointi. Lue lisää: 10 syytä miksi Bhutan on onnellisten maa

2. Bhutan kielsi muovipussit vuonna 1999. Ne muutamat muovipussit mitä ihmisiltä löytyy, käytetään uudestaan, pestään ja kuivataan.

3. Bhutanissa liikennemerkit näyttävät tältä:

”It is not a rally, enjoy the valley.”

”Life is a journey, complete it”

”After drinking whisky driving is risky”

4. Bhutanissa maalataan peniksiä talojen seiniin ja naissankarimunkkia pidetään pyhimyksenä. Lue lisää: Chiliä, buddhalaisuutta ja perverssi penispyhimys

5. Bhutanissa eläinten tappaminen on laitonta. Bhutanilaiset eivät kuitenkaan usein ole kasvissyöjiä, vaan liha tuodaan Intiasta. Uhanalaisen linnun tappamisesta seuraa elinikäinen vankeusrangaistus.

6. Yhtenä maailman viimeisistä maista, televisio ja internet rantautuivat Bhutaniin vuonna 1999.

7. Hengästyttävän upeassa Tiikerin pesän luostarissa on jo tarpeeksi syytä matkustaa Bhutaniin. Lue lisää Tiikerin pesästä täällä.

tiikerinpesa bhutan

8. Bhutanissa on ilmainen koulutus ja ilmainen terveydenhuolto. Lääkäreistä on kuitenkin pulaa. Jos potilas tarvitsee erityishoitoa, jota Bhutanista ei saa, potilas lennätetään Intiaan ja kaikki kulut maksetaan.

9. Bhutan on maailman ainoa maa, jonka hiilijalanjälki on negatiivinen. Bhutanissa ei ole tehtaita. Silti Bhutan kärsii muiden mukana, ilmastonmuutos aiheuttaa täällä jäätiköiden sulamista ja uhkaa ihmisten asuinalueita.

10. Bhutanin ainoa liikennevalo näyttää tältä:

11. Bhutanissa omaisuuden perii perheen vanhin tytär. Avioliiton solmimisen jälkeen mies muuttaa yleensä vaimon perheen kotiin.

12. Bhutan sai valuutan vasta 60-luvulla. Tämä näkyy kulttuurissa, jossa rahasta ei niin piitata.

13. Ympäristönsuojelu on osa Bhutanin perustuslakia. Sen mukaan esimerkiksi 60 prosenttia maasta täytyy pitää metsän peitossa.

14. Maailman ensimmäisenä maana Bhutan kielsi tupakan tuotannon ja myynnin vuonna 2010. Yökerhoissa tätä ei huomaa, mutta kaduilla tupakkaa enemmän tuoksahtaa tuttu yrtti…

15. Bhutanilainen keittiö on chilin rakastajille. Lue lisää täältä.

16. Bhutan suojaa itseään massaturismin negatiivisilta vaikutuksilta. Seurauksena jokaisen vierailijan täytyy kulkea maassa oppaan johdolla ja maksaa 250 USD per päivä. Tähän maksuun kuuluvat oppaan palvelut, kolmen tähden majoitus ja kaikki ruokailut. Viime vuonna maassa vieraili 50 000 turistia. Jos luku nousee liian suureksi, hintaa nostetaan, ja turistimäärä pidetään näin pienenä.

17. Bhutan tähtää maailman johtavaksi maaksi sähköautojen käytössä.

18. Bhutanista löytyy maailman korkein kiipeämätön vuori, 7570 metriä korkea Gangkhar Puensum.

19. Bhutan on maailman ainoa maa, jonka ykkösvientituote on uusiutuva energia, vesivoima.

20. Bhutan tähtää 100 prosenttiseen luomuruokaan kymmenen vuoden sisällä.

21. Bhutanissa kaikilla on sama syntymäpäivä, 1. tammikuuta. Miksi tehdä asioita liian monimutkaiseksi?

22. Dzonghan kieli on suomen kieltäkin vaikeampaa! Vertailun vuoksi, kun suomalaiset sanovat hei, bhutanilainen tervehdys kuuluu kuzoozangpo-la.

23. Bhutanin kuningas on luvannut tavata valtakautensa aikana jokaisen bhutanilaisen. Tähän kuuluvat myös Bhutanin tuhannet vuorilla vaeltavat nomadit, joiden luokse kuningas aikoo patikoida kuukausien matkan omin jaloin.

24. Bhutanissa juhlittiin prinssin syntymää istuttamalla 108 000 puuta.

25. Bhutanilaiset graffitit näyttävät tältä:

MATKAVINKIT BHUTANIIN

 • Kuten mainitsin yllä, budjetilla reppureissaaminen tai omatoiminen matkailu Bhutanissa ei ole mahdollista. Matkan voi kuitenkin halutessaan räätälöidä oman maun mukaiseksi. Yksin tai kaksin oppaan kanssa matkailu on maksaa hiukan enemmän kuin ryhmässä.
 • Tarvitset viisumin, jonka matkanjärjestäjä voi usein hoitaa puolestasi.
 • Tutustu ilmastoon. Paras aika matkustaa Bhutaniin riippuu siitä, mitä haluat siellä tehdä ja missä mennä. Sää vaihtelee alueittain paljon.
 • Suosi kerrospukeutumista. Himalajalla voi kesäaikaan tulla todella kuumakin, toisaalta korkealla vuorilla todella kylmä. Kannattaa myös pukeutua konservatiivisesti kulttuuria ajatellen.
 • Jos aiot kiivetä vuorille, vietä ensin muutama päivä Parossa korkeaan ilmanalaan totutellen.
 • Suosittelen viettämään yön homestayssä paikallisen perheen luona, se oli yksi meidän matkamme kohokohtia.
 • Temppeleissä kameran käyttö on useimmiten kielletty, kengät otetaan pois ja olkapäät ja jalat tulee olla peitetty.
 • Tutustu kulttuuriin ja buddhalaisuuden perusteisiin ennen matkaa, ja saat siitä enemmän irti. Suosittelen lämpimästi hauskaa Married with Bhutan -kirjaa!
 • Ethän kuvaa ihmisiä ilman lupaa.
 • Lisää Bhutanista voit lukea Meriharakka ja Kulkutautiset -blogeista.

Kaikki Bhutan-postaukset löydät täältä.


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2018-02-11T11:17:54+00:00helmikuu 11, 2018|Bhutan|

21 Comments

 1. Heta helmikuu 11, 2018 11:50 am - Vastaa

  Ihana teksti ja loistavat kuvat! Bhutan on Aasian valloitukselta vielä käymättä mutta kyllä sinnekin ehtii!

  • Anna helmikuu 12, 2018 9:18 am - Vastaa

   Kiitos Heta! Toivottavasti pääset pian käymään 🙂

 2. Satu helmikuu 11, 2018 2:21 pm - Vastaa

  Wau! Tuli kyllä minulle ihan uutena tämä kaikki! Mielenkiintoinen blogi muutoinkin!

 3. Pirkko / Meriharakka helmikuu 11, 2018 6:19 pm - Vastaa

  Nuo vitsikkäät liikennemerkit ja jättipenikset seinissä olivat kyllä hauskoja – kunhan jälkimmäisten osalta lakkasi haukkomasta henkeään 🙂
  Thimpua esiteltiin meille maailman ainoana pääkaupunkina, jossa ei ole liikennevaloja.
  Me olemme vierailleet tähän mennessä vajaassa 120 maassa ja olen sitä mieltä, että näistä kaikista Bhutan on ollut kaikkein eniten omanlaisensa, eli jos joku haluaa nähdä ja kokea jotain oikeasti erilaista, niin kannattaa lähteä Bhutaniin!

  • Anna helmikuu 12, 2018 9:19 am - Vastaa

   No teillä on sen verran maita takana, että ehkä se Bhutan sitten tosiaan on erilainen! Ainutlaatuinen kuva siitä jäi. <3

 4. Elina Marjaana Travel Blog helmikuu 11, 2018 6:23 pm - Vastaa

  Ihan mahtavia juttuja ja suurin osa niistä mulle täysin uutta tietoa! Tämä sai kyllä Bhutan-kuumeen kasvamaan entisestään. Noista liikennemerkeistä tuli mieleen Belizessä oleva saari, Caye Caulker, jonka liikennemerkeissä luki Go Slow. Ihan hyvä merkki sekin. 🙂 Tykkään tosi paljon näistä sun Bhutan-jutuista, kiitos paljon!

  • Anna helmikuu 12, 2018 9:20 am - Vastaa

   Kiitos Elina, kiva että oot tykännyt!

 5. Sofia / Project Forever helmikuu 12, 2018 1:09 am - Vastaa

  Bhutan kuulostaa kyllä yhdeltä maailman viimeisiltä paikoilta, johon turismi ei ole päässyt juurikaan vaikuttamaan. Upea asia tuo ekologisuus, että muovipusseja ei käytetä ja metsän pinta-alalle on tietty minimikiintiö. Ja upeita kuvia olette ottaneet jälleen kerran! 🙂

  • Anna helmikuu 12, 2018 9:21 am - Vastaa

   Kiitos Sofia! Ihan fiksua mielestäni tuo turistikiintiö.

 6. Anne | Metallia Matkassa helmikuu 12, 2018 7:14 am - Vastaa

  ”Bhutanissa eläinten tappaminen on laitonta. Bhutanilaiset eivät kuitenkaan usein ole kasvissyöjiä, vaan liha tuodaan Intiasta. Uhanalaisen linnun tappamisesta seuraa elinikäinen vankeusrangaistus.”

  Eikö tämä ole vähän ristiriitaista?

  Bhutan on varmasti todella kaunis maa. Sulkeutuneisuus kuitenkin tuo mieleen, että maassa on varmasti paljon rajoituksia. Bhutanilaisten sanotaan olevan maailman onnellisimpia, mutta todellisuudessa elintaso on alhainen ja maa jäänyt jälkeen kehityksessä. Tapahtuiko maassa liikkuminen pelkästään oppaan seurassa? Siitä tulee mieleen myös se, että halutaanko maasta näyttää vierailijoille vain tietty puoli.. :/

  • Anna helmikuu 12, 2018 9:27 am - Vastaa

   No onhan se tosi ristiriitaista että niitä eläimiä sitten tuodaan ruoaksi Intiasta. 🙂 Opas kertoi myös, että eläinten tappamiskielto aiheuttaa myös ongelmia kun tuhoeläimet on kyseessä.

   Kirjoitin aikaisemmassa jutussa bhutanilaisten onnellisuudesta.
   https://muuttolintu.com/2017/12/13/10-syyta-miksi-bhutan-on-onnellisten-maa/

   Bhutan on köyhä mutta silti väitän, että ihmiset on onnellisempia kuin länsimaissa. Bhutan on myös yksi maailman nopeimmin kehittyviä maita, elintaso kasvaa hurjaa vauhtia ja on korkeampi kuin monissa lähimaissa.

   En usko yhtään, että oppaan kanssa liikkuminen liittyisi Bhutanissa mitenkään siihen, että maasta haluttaisiin näyttää vain tietty puoli, ei se mikään Pohjois-Korea ole 🙂

 7. Sandra helmikuu 12, 2018 4:34 pm - Vastaa

  Voi hitsi, oon niin ahminut nämä sun Bhutanin postaukset ja jauhanut kämppiksille ja työkavereille paikasta! Maa oli aiemmin itselleni ihan tuntematon, mutta sun postausten perusteella tämä nousi tosi korkealle omalla reissulistalla!

  Mielenkiintoisia faktoja olet tähän koonnut ja toivottavasti jatkoa seuraa vielä. Upeita kuvia!

 8. Anna-Maria K helmikuu 12, 2018 8:00 pm - Vastaa

  Hei en mä taaskaa kestä. Olet nyt saanut mut niin ihastumaan tähän mielenkiintoiseen paikkaan, että tämä pyörii mun unelmissa ja puheissa miehelle aiiika usein <3

 9. Katja/jumalainenseikkailu helmikuu 13, 2018 11:59 am - Vastaa

  Bhutan tekee sen, mistä muut maat vain puhuvat. Puhutaan näennäisesti, miten tärkeää se ympäristönsuojelu on, mutta tosiasiassa raha ratkaisee. Sietäisi muiden maiden ottaa mallia 🙂

 10. Johanna / Fin Nomads helmikuu 15, 2018 5:50 am - Vastaa

  Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta maalta ja tämä oli tosi hyvä tietopaketti tällaisella, joka ei tiedä tästä maasta yhtään mitään! Varmasti oli kiinnostava reissu. Ehkä mekin joskus vielä eksytään Bhutaniin, mutta miltään budjettireissarin kohteelta se ei tosiaan kuulosta 🙂

 11. Eveliina | Korkkarit rinkassa helmikuu 15, 2018 7:35 pm - Vastaa

  Kiitos sinun viimeisten Bhutan-aiheisten postausten, minulle on syntynyt ihan hirveä himo päästä käymään tuolla joskus! Pitää oikein nostaa hattua tuolle maan ympäristöystävälliselle mentaliteetille! <3 Voi, mikseivät kaikki maat ota mallia tuosta tuntemattomasta maasta!

 12. Heidi/Himomatkaajan Turinoita helmikuu 16, 2018 10:26 am - Vastaa

  Paljon olisi länsimailla Bhutanilta opittavaa, toisaalta monelta osin maa on monessa asiassa jäljessä. Nuo liikennemerkit ovat herttaisia, ja omalta osaltaan ajatuksia herättäviä. Bhutan on vielä käymättä mutta ehkäpä jossain vaiheessa sinnekin päästään! Kiitos näistä postauksista, on ollut mukava tutustua tähän hieman salaperäiseen maahan tarkemmin kokemustesi kautta.

 13. 25 hyvää syytä lisäsi taas matkakuumetta Bhutaniin, tuolla olisi kyllä moni asia sellainen mistä pitäisi meidän muiden ottaa mallia. Erityispeukut muovipusseille, synttäreille, valuutalle, liikennemerkeille ja hiilijalanjäljelle!

 14. Anni | Rajatapaukset helmikuu 17, 2018 12:33 pm - Vastaa

  Wau, Bhutan ei ollut meikäläisen maailmankartalla ollenkaan, mutta kuulostaa ihan huikealta paikalta! Mahtavaa että tässä maailmassa jossa raha tuntuu pyörittävän kaikkea on vielä joku paikka jossa onnellisuus on tärkeintä!

 15. Sannahof // Unelmamaja helmikuu 17, 2018 4:14 pm - Vastaa

  Bhutan kuulostaa melkein jo liian hyvältä ollakseen totta ? sydämellisen ja sympaattisen kuuloista. Olisi älyttömän mielenkiintoista päästä joskus käymään tuolla. Ehkäpä joku päivä vielä…

Jätä kommentti