25 syytä rakastua Bhutaniin + matkavinkit!

Ihmiset eivät tunnu tietävän paljoakaan Bhutanista, Himalajan salaperäisestä kuningaskunnasta, viimeisestä Shangri-Lasta. Se on harmi, sillä Bhutan on maa, josta maailman tulisi tietää enemmän. Olet saattanut kuulla bruttokansanonnellisuudesta, mutta tiesitkö, että Bhutan on kenties maailman ympäristöystävällisin maa? Tässä 25 syytä rakastua Bhutaniin. Lopussa myös muutamat vinkit Bhutanin matkalle!

1. Bhutanissa harjoitetaan bruttokansanonnellisuuden politiikkaa. Bhutanissa taloudellista menestymistä tärkeämpää on ihmisten hyvinvointi. Lue lisää: 10 syytä miksi Bhutan on onnellisten maa

2. Bhutan kielsi muovipussit vuonna 1999. Ne muutamat muovipussit mitä ihmisiltä löytyy, käytetään uudestaan, pestään ja kuivataan.

3. Bhutanissa liikennemerkit näyttävät tältä:

“It is not a rally, enjoy the valley.”

“Life is a journey, complete it”

“After drinking whisky driving is risky”

4. Bhutanissa maalataan peniksiä talojen seiniin ja naissankarimunkkia pidetään pyhimyksenä. Lue lisää: Chiliä, buddhalaisuutta ja perverssi penispyhimys

5. Bhutanissa eläinten tappaminen on laitonta. Bhutanilaiset eivät kuitenkaan usein ole kasvissyöjiä, vaan liha tuodaan Intiasta. Uhanalaisen linnun tappamisesta seuraa elinikäinen vankeusrangaistus.

6. Yhtenä maailman viimeisistä maista, televisio ja internet rantautuivat Bhutaniin vuonna 1999.

7. Hengästyttävän upeassa Tiikerin pesän luostarissa on jo tarpeeksi syytä matkustaa Bhutaniin. Lue lisää Tiikerin pesästä täällä.

tiikerinpesa bhutan

8. Bhutanissa on ilmainen koulutus ja ilmainen terveydenhuolto. Lääkäreistä on kuitenkin pulaa. Jos potilas tarvitsee erityishoitoa, jota Bhutanista ei saa, potilas lennätetään Intiaan ja kaikki kulut maksetaan.

9. Bhutan on maailman ainoa maa, jonka hiilijalanjälki on negatiivinen. Bhutanissa ei ole tehtaita. Silti Bhutan kärsii muiden mukana, ilmastonmuutos aiheuttaa täällä jäätiköiden sulamista ja uhkaa ihmisten asuinalueita.

10. Bhutanin ainoa liikennevalo näyttää tältä:

11. Bhutanissa omaisuuden perii perheen vanhin tytär. Avioliiton solmimisen jälkeen mies muuttaa yleensä vaimon perheen kotiin.

12. Bhutan sai valuutan vasta 60-luvulla. Tämä näkyy kulttuurissa, jossa rahasta ei niin piitata.

13. Ympäristönsuojelu on osa Bhutanin perustuslakia. Sen mukaan esimerkiksi 60 prosenttia maasta täytyy pitää metsän peitossa.

14. Maailman ensimmäisenä maana Bhutan kielsi tupakan tuotannon ja myynnin vuonna 2010. Yökerhoissa tätä ei huomaa, mutta kaduilla tupakkaa enemmän tuoksahtaa tuttu yrtti…

15. Bhutanilainen keittiö on chilin rakastajille. Lue lisää täältä.

16. Bhutan suojaa itseään massaturismin negatiivisilta vaikutuksilta. Seurauksena jokaisen vierailijan täytyy kulkea maassa oppaan johdolla ja maksaa 250 USD per päivä. Tähän maksuun kuuluvat oppaan palvelut, kolmen tähden majoitus ja kaikki ruokailut. Viime vuonna maassa vieraili 50 000 turistia. Jos luku nousee liian suureksi, hintaa nostetaan, ja turistimäärä pidetään näin pienenä.

17. Bhutan tähtää maailman johtavaksi maaksi sähköautojen käytössä.

18. Bhutanista löytyy maailman korkein kiipeämätön vuori, 7570 metriä korkea Gangkhar Puensum.

19. Bhutan on maailman ainoa maa, jonka ykkösvientituote on uusiutuva energia, vesivoima.

20. Bhutan tähtää 100 prosenttiseen luomuruokaan kymmenen vuoden sisällä.

21. Bhutanissa kaikilla on sama syntymäpäivä, 1. tammikuuta. Miksi tehdä asioita liian monimutkaiseksi?

22. Dzonghan kieli on suomen kieltäkin vaikeampaa! Vertailun vuoksi, kun suomalaiset sanovat hei, bhutanilainen tervehdys kuuluu kuzoozangpo-la.

23. Bhutanin kuningas on luvannut tavata valtakautensa aikana jokaisen bhutanilaisen. Tähän kuuluvat myös Bhutanin tuhannet vuorilla vaeltavat nomadit, joiden luokse kuningas aikoo patikoida kuukausien matkan omin jaloin.

24. Bhutanissa juhlittiin prinssin syntymää istuttamalla 108 000 puuta.

25. Bhutanilaiset graffitit näyttävät tältä:

MATKAVINKIT BHUTANIIN

  • Kuten mainitsin yllä, budjetilla reppureissaaminen tai omatoiminen matkailu Bhutanissa ei ole mahdollista. Matkan voi kuitenkin halutessaan räätälöidä oman maun mukaiseksi. Yksin tai kaksin oppaan kanssa matkailu on maksaa hiukan enemmän kuin ryhmässä.
  • Tarvitset viisumin, jonka matkanjärjestäjä voi usein hoitaa puolestasi.
  • Tutustu ilmastoon. Paras aika matkustaa Bhutaniin riippuu siitä, mitä haluat siellä tehdä ja missä mennä. Sää vaihtelee alueittain paljon.
  • Suosi kerrospukeutumista. Himalajalla voi kesäaikaan tulla todella kuumakin, toisaalta korkealla vuorilla todella kylmä. Kannattaa myös pukeutua konservatiivisesti kulttuuria ajatellen.
  • Jos aiot kiivetä vuorille, vietä ensin muutama päivä Parossa korkeaan ilmanalaan totutellen.
  • Suosittelen viettämään yön homestayssä paikallisen perheen luona, se oli yksi meidän matkamme kohokohtia.
  • Temppeleissä kameran käyttö on useimmiten kielletty, kengät otetaan pois ja olkapäät ja jalat tulee olla peitetty.
  • Tutustu kulttuuriin ja buddhalaisuuden perusteisiin ennen matkaa, ja saat siitä enemmän irti. Suosittelen lämpimästi hauskaa Married with Bhutan -kirjaa!
  • Ethän kuvaa ihmisiä ilman lupaa.
  • Lisää Bhutanista voit lukea Meriharakka ja Kulkutautiset -blogeista.

Kaikki Bhutan-postaukset löydät täältä.