Thaipusam-festivaali Kuala Lumpurin Batu-luolilla

Kuala Lumpurissa satuimme sattumalta oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Thaipusam on hindujen Murugan-jumalalle omistettu festivaali. Paras paikka maailmassa todistaa Thaipusamin juhlallisuuksia on Kuala Lumpurin Batu Caves. Pyhinä pidettyjä Batu-luolia nimittäin vartioi maailman suurin 43 metriä korkea kultainen Murugan -patsas.

Batu-luolien sanotaan olevan 400 miljoonaa vuotta vanhoja. Luolien sisältä löytyy hindutemppeli.

Batu Caves on yksi merkittävimpiä paikkoja hinduille Intian ulkopuolella, ja Thaipusam Malesian hinduille tärkein juhla Diwalin jälkeen.

Kolmen päivän aikana Thaipusam-festivaalia saapuu juhlimaan Batu Cavesille jopa kaksi miljoonaa ihmistä. Me olimme paikalla pari päivää ennen pääpäivää, ja vältimme näin täyden kaaoksen. Hinduja keltaisissa ja oransseissa vaatteissa kantoi maitovaaseja pään päällä ylös Batu Cavesin 272 rappusta.

Pääsimme myös todistamaan muutamia lävistyksiä, joista Thaipusam tunnetaan. Poskien lävistäminen kuvastaa puhekyvystä luopumista. Pääpäivänä olisi varmasti nähnyt vielä hurjempia lävistyksiä, kun painavia taakkoja eli kavadeja vedetään ihoon lävistetyillä koukuilla.

Kovin lähelle emme kehdanneet uskovaisten rituaaleja mennä. Lävistetyillä oli keskittynyt katse, kun he kipusivat rappusia kuin transsissa. Tunnelmaa voin kuvailla vain pyhäksi ja hengelliseksi, se sai tällaisen pakanankin hiljentymään.

Monet ovat valmistautuneet päivään paastoamalla ja rukoilemalla kuukausitolkulla. Thaipusamissa on kyse omistautumisesta ja kestävyydestä. Luolan huipulla rukousten jälkeen lävistykset poistetaan.

Thaipusam sijoittuu tammi-helmikuun vaihteeseen, ja Kuala Lumpurin lisäksi oiva paikka juhlallisuuksien todistamiseen on Penang.

Batu Caves sijaitsee 13 kilometrin päässä Kuala Lumpurista, ja sinne hurauttaa helposti julkisilla. Olkapäiden ja polvien tulee olla peitetty, sisäänpääsy on ilmainen.


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2018-09-30T16:31:34+00:00helmikuu 13, 2018|malesia|

7 Comments

 1. Elina | Vaihda vapaalle helmikuu 18, 2018 9:54 am - Vastaa

  Hurjan kuuloisia lävistyksiä, eikä nuo tuon erään miehen selässä roikkuvat limetkään kovin mukavilta näytä! :O Oliko tuolla paljon muitakin turisteja palloilemassa? Paikkakin näyttää tosi hienolta, ihan ilman tuota festivaalihärdelliäkin.

  • Anna helmikuu 18, 2018 10:13 am - Vastaa

   Me oltiin ainoat länkkärit paikalla, aasialaisturisteja oli muutamia. Lähempänä Thaipusamin pääpäivää olisi varmasti nähnyt vielä hurjempia lävistyksiä, mutta sitten olisi ollut porukkaakin kuin pipoa, eli näin hyvä. 🙂 Ja joo, Batu Caves on kyllä Kuala Lumpurin ykkösnähtävyys.

 2. Heidi/Himomatkaajan Turinoita helmikuu 18, 2018 10:19 am - Vastaa

  Yyyyh, onneksi itse en päässyt mitään tuollaisia lävistyksiä todistamaan kun muutama vuosi sitten Batu Caves`llä kävimme. Luolat olivat kyllä katsomisen arvoiset ja miten lähellä itse Kuala Lumpurin kaupunkia ovatkaan. Jos kiinnostaa meidän KL:n matka, tässä linkki: http://www.rantapallo.fi/himomatkustaja/2017/01/05/selamat-datang-to-kl/.

 3. Anna-Maria K helmikuu 18, 2018 1:02 pm - Vastaa

  Wautsi! Jotenkin niin siistiä että tällaisia rituaaleja on vielä maailmalla jäljellä.

 4. Annemaria/Samppanjaa muovimukista helmikuu 18, 2018 9:29 pm - Vastaa

  Mä oon joskus monia vuosia taaksepäin ollut juuri Penangissa Thaipusam-päivän aikaan. Siellä tapahtumaan osallistujat kulkivat kulkueena pitkin keskustan katuja jonnekin temppelialueelle, joten heitä pääsi lähietäisyydeltä seuraamaan tarkemmin. Aika rajun näköistä hommaa, sillä jotkut olivat koukuttaneet nahkaansa aika painaviakin juttuja. Näin länsimaalaisen näkökulmasta aika vaikea ymmärtää moista itsensäkidutusta, mutta nämä ovat niitä henkimaailman asioita, joita ei varmaan ulkopuolinen pystykään tajuamaan. Tapahtumana kyllä melkoisen vaikuttava.

 5. Merja / Matkan tuntua helmikuu 19, 2018 10:39 am - Vastaa

  Täytyykin pistää tapahtuma kalenteriin ensi vuotta varten (näyttää olevan vaihtuva päivämäärä), kun Kualaan hurauttaa vaikka bussillakin täältä Singaporesta niin kätevästi. Kuala Lumpur on yksi lempikaupunkejani ja onkin melkoinen häpeä, etten ole vielä Batu Caveseille lähtenyt. Joka kerta se on ollut mielessä, josko ensi kerralla todella menisin. 🙂

 6. Rosita - Matkaopas Vapauteen helmikuu 24, 2018 1:12 pm - Vastaa

  Ai että, mulla on kans ollut luonnoksena Thaipusam -postaus jo 2 vuotta, heh. Ehkä kirjotan sen valmiiks ens vuonna festarien aikaan! 😛 Oli kyllä ehdottomasti jänskä elämys, onneks satuttiin silloin huudeille just festivaalin aikaan. Upeita kuvia oot saanut otettua!

Jätä kommentti