Thaipusam-festivaali Kuala Lumpurin Batu-luolilla

Kuala Lumpurissa satuimme sattumalta oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Thaipusam on hindujen Murugan-jumalalle omistettu festivaali. Paras paikka maailmassa todistaa Thaipusamin juhlallisuuksia on Kuala Lumpurin Batu Caves. Pyhinä pidettyjä Batu-luolia nimittäin vartioi maailman suurin 43 metriä korkea kultainen Murugan -patsas.

Batu-luolien sanotaan olevan 400 miljoonaa vuotta vanhoja. Luolien sisältä löytyy hindutemppeli.

Batu Caves on yksi merkittävimpiä paikkoja hinduille Intian ulkopuolella, ja Thaipusam Malesian hinduille tärkein juhla Diwalin jälkeen.

Kolmen päivän aikana Thaipusam-festivaalia saapuu juhlimaan Batu Cavesille jopa kaksi miljoonaa ihmistä. Me olimme paikalla pari päivää ennen pääpäivää, ja vältimme näin täyden kaaoksen. Hinduja keltaisissa ja oransseissa vaatteissa kantoi maitovaaseja pään päällä ylös Batu Cavesin 272 rappusta.

Pääsimme myös todistamaan muutamia lävistyksiä, joista Thaipusam tunnetaan. Poskien lävistäminen kuvastaa puhekyvystä luopumista. Pääpäivänä olisi varmasti nähnyt vielä hurjempia lävistyksiä, kun painavia taakkoja eli kavadeja vedetään ihoon lävistetyillä koukuilla.

Kovin lähelle emme kehdanneet uskovaisten rituaaleja mennä. Lävistetyillä oli keskittynyt katse, kun he kipusivat rappusia kuin transsissa. Tunnelmaa voin kuvailla vain pyhäksi ja hengelliseksi, se sai tällaisen pakanankin hiljentymään.

Monet ovat valmistautuneet päivään paastoamalla ja rukoilemalla kuukausitolkulla. Thaipusamissa on kyse omistautumisesta ja kestävyydestä. Luolan huipulla rukousten jälkeen lävistykset poistetaan.

Thaipusam sijoittuu tammi-helmikuun vaihteeseen, ja Kuala Lumpurin lisäksi oiva paikka juhlallisuuksien todistamiseen on Penang.

Batu Caves sijaitsee 13 kilometrin päässä Kuala Lumpurista, ja sinne hurauttaa helposti julkisilla. Olkapäiden ja polvien tulee olla peitetty, sisäänpääsy on ilmainen.

Lue myös: Elämää Kuala Lumpurissa