Burmalaisen ruoan parhaat

Burmalainen ruoka hurmasi meidät monipuolisuudellaan. Minkälaista burmalainen ruoka sitten on, mitä Myanmarissa kannattaa syödä ja ravintolassa tilata?

Myanmarin matkaan mahtui upeita temppeleitä, kuumailmapalloja auringonnousussa ja pitkää palmurantaa. Silti, upeista kokemuksista huolimatta Myanmarin matkan kohokohdaksi jäi maan herkulliset murkinat. Ennen Myanmarin matkaa luin useammasta lähteestä, että burmalaiselta ruoalta ei kannata odottaa liikoja. Se on kuulemma mautonta ja tylsää. Tämä osoittautui heti ekalla aterialla täydeksi p*skapuheeksi. Etnisesti kirjavassa Myanmarissa ruoka on vähintään yhtä kirjavaa, ja makua ei todellakaan puutu.

Burmalaisella kokkikurssilla

Myanmarilainen ruoka on imenyt vahvoja vaikutteita Intiasta, Thaimaasta ja Kiinasta. Yli sadasta eri etnisestä ryhmästä koostuvan Myanmarin ruokakulttuuri on niin monipuolinen, ettei kahden viikon lomalla siitä saa kuin pienen puraisun. Jäi kova nälkä maistella lisää, mutta tässä oli meidän loman suosikkiateriat!

1. Burmalainen teelehtisalaatti

Teelehtisalaatti, laphet thoke, on kenties Myanmarin kuuluisin ruokalaji, ja oma ykkössuosikkini. Fermentoitujen teelehtien lisäksi salaatista löytyy yleensä tomaattia, kaalia, pähkinöitä ja kuivattuja papuja tuomaan rapeutta. Mausteena käytetään seesamia, suolaa, kalakastiketta, joskus valkosipulia ja chiliä. Tätä tuli maisteltua lähes joka päivä ja opin, että makujen tasapaino on tärkeää. Parhaan teelehtisalaatin sain kokkikurssilla, jolloin jokainen sai säädellä mausteisuutta makunsa mukaisesti.

Burmalainen ruoka | Burmalainen teelehtisalaatti

2. Shan-nuudelit

Myanmarin shan-kansan keittiön parasta antia ovat mainetta niittäneet shan-nuudelit. Shan-nuudelit ovat kova kilpailija Thaimaan pad thaille ja Malesian char kuey teowlle. Shan-nuudeleita saa joko keittomaisena tai salaattimaisena versiona. Riisinuudeleiden lisukkeena tarjoillaan hiukan kanaa tai porsasta, joskus kanaliemessä, yksinkertaisilla mausteilla, hiukan chiliä, valkosipulia ja inkivääriä. Päältä löytyy yleensä pähkinää, seesamia ja kevätsipulia. Parhaat shan-nuudelit saimme majoituspaikassamme Inle-järvellä. Yangonissa kannattaa tsekata kuuluisa 999 Shan Noodle House.

Myanmar ruoka | Shan-nuudelit

3. Mohinga -keitto

Paikalliset aloittavat aamunsa usein mohinga -kalakeitolla. En ole itse normaalisti suuri kalakeiton ystävä, mutta muut mausteet peittävät kalaisan maun. Eri puolilla Myanmaria keitto on hiukan erilainen. Kalaliemessä on mukana esimerkiksi kikhernejauhoja, ja liemeen lisätään maun mukaan riisinuudeleita, keitettyä kanamunaa, korianteria, rapeita kikhernekeksejä, limettiä ja chiliä. Burmalaisessa ruoassa keittoja suositaan paljon, ja mohingan lisäksi saimme herkullista linssi-, kookos- ja pykälää eksoottisempaa, herkullista hibiskuksenlehtikeittoa.

Myanmar ruoka | Mohinga-keitto

4. Burmalainen curry

Burmalainen curry tulee monissa muodoissa. Joskus se oli hyvin keittomainen ja vetinen, ja joskus niin sanottu kuiva curry. Kaikkien curryen kuningas meidän matkallamme oli Inle-järven mausteinen ja yrttinen kalacurry Sin Yaw -ravintolassa.

Myanmarilainen ruoka | Meren herkkuja

Inle-järven kalacurrya ja BBQ-porsassalaattia

5. Burmalaiset salaatit

Salaattien skippaaminen olisi Myanmarissa sääli, sillä ne ovat burmalaisen ruoan kohokohtia. Oli vihreää papusalaattia, bambusalaattia, kikherneestä valmistettua tofusalaattia. Maaliskuussa taisi olla avokadokausi, ja avokadot olivat täällä valtavia! Lähes joka päivä nautimme herkullista avokadosalaattia. Burmalaisessa soseutetussa munakoisosalaatissa maistuu seesami, valkosipuli ja kevyt savunmaku. Japanilaisesta merileväsalaatista en ole koskaan piitannut, mutta Myanmarin Ngapali Beachillä söimme useamman kerran burmalaista versiota, mikä oli herkullista!

Myanmarilainen ruoka | Salaatit

Ylhäällä edessä savunmakuinen munakoisosalaatti Baganin erikoisesti nimetyssä Be Kind To Animals The Moon -vegeravintolassa. Vahva suositus, vaikka et kasvissyöjä olisikaan!

6. Meren herkut

En voisi kirjoittaa burmalaisesta ruoasta mainitsematta meren herkkuja, joihin kannattaa iskeä kiinni ainakin rannikolla. Rohan rakastui Ngapali Beachin isoihin katkarapuihin. Hummeriakin himoitsimme, mutta siitä pyydettiin suolaista 40 euron hintaa.

7. Burmalainen BBQ

Kaakkois-Aasiassa usein parhaat murkinat saa istahtamalla muovituolille kadunvarteen. Mandalayssä grillilihan tuoksu houkutteli meitä testaamaan burmalaisen grilliruoan. Valitsimme lihat ja kasvikset sormella osoittamalla. Kylkiäisinä tarjottiin soijaista kastiketta. Älä missaa grillattua okraa!

Burmalainen ruoka | Burmalainen BBQ

Ennen matkaa luin myös, että Myanmarissa ruokamyrkytyksen riski on suuri, sillä hygieniasta ei huolehdita. Olin siis valmistautunut välttämään esimerkiksi salaatteja koko matkan. Tämäkin oli potaskaa. Jopa paikallisella torilla, jossa länsimaalaisia ei ruokaile, aterimet käytettiin kiehuvassa vedessä meidän edessämme ennen ruokailua. Popsimme surutta salaatteja joka aterialla, ja vatsa pysyi tyytyväisenä. (Disclaimer – en ota vastuuta, jos jollain käy huono tuuri 😉 )

Uusiin eksoottisiin makuihin on matkoilla hauska tutustua. Myanmarilainen ruoka oli matkan suuri positiivinen yllättäjä, enkä saanut siitä kahdessa viikossa ollenkaan tarpeekseni. Burmalaisen ruoan maut ovat kova kilpailija muille Kaakkois-Aasian herkuille. Kun seuraavan kerran tulemme Myanmariin, siitä tulee ruokamatka!

Oletteko te kaakkois-aasialaisen ruoan ystäviä?

Psst! Huomasitko Myanmar-arvonnan Muuttolinnun Facebook-sivuilla?

MYANMAR KOKEMUKSIA – VINKIT, PETTYMYKSET JA KOHOKOHDAT

KAIKKI POSTAUKSET MYANMARISTA