Irtiottoja – Oikea aika lähteä on nyt!

”If we wait until we’re ready, we’ll be waiting for the rest of our lives”

Kämppä irtisanottu. Suurin osa omaisuudesta on kärrätty Punaiselle Ristille tai myyty, ja koko elämä on pakattu matkalaukkuun. Mieli on jännittynyt mutta määrätietoinen. Vuosi 2018 tuo mukanaan uudet tuulet. On aika kääntää sivua ja aloittaa se kulkurielämä, josta olemme jo pitkään haaveilleet.

Tästä on puhuttu jo pitkään. Esteitä tuntui kuitenkin aina olevan. Töissä on huono tilanne, jonkun häät on tulossa, pitäisi säästää enemmän tai muuta sellaista. Ehkä ensi syksynä, tai ensi vuonna olisi sittenkin parempi? Olen aina ollut viivyttelyn mestari.

Mutta ensi vuonna löytäisimme uuden liudan tekosyitä. Tekosyitä, joiden alla kummittelee vanha kunnon epävarmuuden pelko.

Loppupeleissä se ainoa oikea este on oman pään sisällä.

Kuka tietää, tuleeko ensi vuotta. Ehkä jään auton alle tietä ylittäessä tai saan slaagin. Joskus on vain tehtävä päätös. Joskus on vain unohdettava se ideaalin ajan olemassaolo, se täydellinen omasta päästä keksitty aikajana, miten asioiden kuuluisi mennä. Sillä oikeaa aikaa ei tule koskaan.

Minulla on aina ollut tarve lähteä. Jotkut kutsuvat sitä pakenemiseksi, mutta ei se sitä ole. Viihdyn Melbournessa paremmin kuin hyvin. Enemmän se on tarvetta sekoittaa pakkaa, aloittaa jotain uutta, heittäytyä seikkailun vietäväksi. Olen levoton sielu, ollut pienestä asti. Se on varmaan se paljon puhuttu elämyshakuinen wanderlust-geeni.

Aina kun arki alkaa tarpeeksi pitkään tuntua monotoniselta rottarallilta, alan kaipaamaan muutosta. Jotain puuttuu, ja tuntuu, että jos sama puuduttava meno jatkuu, elämä on ohi sitä edes huomaamatta. Janoan sitä tunnetta reissun päällä, kun elää hetkessä kaikki aistit valppaina imien itseensä joka sekuntia uudessa stimuloivassa ympäristössä. Sitä vapaudentunnetta, kun tukka hulmuaa tuktukissa eksoottisten maisemien vilistessä ohitse, tai sitä kun löytää oudon kulttuurin ventovieraista palasen omaa itseään.

Etenkin pitkä matka, tai varsinkin ulkomaille muutto on melkein kuin painaisi elämän reset -nappia. Reissaaminen on parhaimmillaan transformatiivista, kun yhtäkkiä elämänsä näkee uudesta, selkeämmästä perspektiivistä ja virkoaa uudestaan elämään. Uusissa aluissa on taikaa.

Vieläkin tulee epävarmuuden hetkiä, jolloin kyseenalaistamme koko päätöksen. Olemmeko hulluja, kun jätimme rakkaan kämppämme Melbournen keskustassa ja luovuimme koko omaisuudesta? Onko tämä taloudellisesti kovin fiksu ratkaisu? Kestääkö parisuhde testin? Mitä jos emme viihdykään jatkuvan reissun päällä? Mitä järkeä on lähteä keskellä Australian kauneinta kesää?

Jossittelua voisi jatkaa ikuisuuksiin. Jos emme lähde, jossittelemme loppuelämämme.

Harppaus tuntemattomaan on aina pelottavaa, olisi niin paljon helpompaa jäädä siihen tutulle kotisohvalle. Mutta muutos on usein hyväksi, ja tunnetusti mukavuusalueella pysymällä harvoin saavuttaa mitään. Tulimme siihen tulokseen, että se on nyt tai koskaan.

Mikään ei muutu, jos ei itse muuta mitään. Muutosta vieläkin pelottavampaa on katumus. Ja emmehän halua harmaahapsisina katua, kun ei tullut lähdettyä. Lähtemistä sen sijaan tuskin kadumme. Vaikka tulisimme siihen tulokseen, että kulkurielämä ei ole meitä varten, elämä Australiassa kyllä odottaa ja voimme jatkaa sitä uusia opetuksia ja kokemuksia rikkaampana. Pelon sijaan toivotan epävarmuuden avosylin vastaan, sillä sehän vain tarkoittaa, että kaikki on mahdollista!

Mihin me sitten lähdemme? Kirjoitan tätä nyt Kuala Lumpurista, jonne saavuimme toissailtana. Tällä hetkellä metsästämme kämppää täältä, mutta homma on osoittautunut vaikeammaksi kuin mitä kuvittelimme. Joten kaikki suunnitelmat ovat avoinna. Tämä vuosi olisi kuitenkin tarkoitus pysytellä Kaakkois-Aasiassa tai lähistöllä. Emme ole ikuisella lomalla, reppureissulla tai välivuotta viettämässä, vaan tarkoitus on tehdä samalla tavalla viikot töitä kuin kotonakin. Työt siis jatkuvat mutta ehkä maiseman vaihdos piristää.

Ihmiset ovat ihmetelleet huolettomuuttamme ja kutsuneet meitä rohkeiksi. Jotkut sanovat toivovansa, että pystyisivät samaan. Mutta mikä estää? Ja sitten on niitä, jotka ihmettelevät, että milloin te oikein asetutte aloillenne ja perustatte perheen. Kommentti, joka saa voimaan pahoin.

Jostain syystä kaiken jättäminen ja lähteminen ei ole minulle mitenkään erityisen vaikeaa. En ole menettänyt yöuniani. Missään vaiheessa ei oikeastaan tuntunut, että olemme ylipäätään mihinkään lähdössä, muuttostressiä lukuunottamatta. Päivää ennen lentoa vatsassa heitti kerran kuperkeikkaa, kun ajattelin tulevia seikkailuja, mutta sekin meni nopeasti ohi.

En ole valmis, mutta en ole ollut aikaisemminkaan. Kun aikoinaan lähdin Australiaan, olin kaikkea muuta kuin valmis, mutta se oli elämäni paras päätös. Joskus on vain kuunneltava kutsumusta ja luotettava omaan sisäiseen ääneen. Ja omat vaistoni sanovat, että oikea aika lähteä on nyt. On aika ottaa askel kohti haaveita.

Mikä oma haaveesi sitten onkaan, matkustaminen, kirjan kirjoittaminen, lapsen saaminen, laihduttaminen, uuden kielen oppiminen… Oikea aika on nyt!

Lue myös: Seikkailijattaret: Haluan matkustaa, mutta… 5 tekosyytä

15 Tapaa miten matkustaminen on muuttanut minua


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2018-09-29T15:09:50+03:00tammikuu 20, 2018|diginomadi|

30 Comments

 1. Ulla tammikuu 20, 2018 8:58 am - Vastaa

  Wau, mikä ihana päätös ja postaus! Olette kyllä inspiraatio <3 Ihanaa seikkailua, tulen seurailemaan sitä täältä kotisohvalta… haha. Ja toivottavasti myös muualta reissujen päältä itsekin! Täälläkin tulevaisuus on juuri nyt täynnä tuntematonta, sillä irtisanouduin epätyydyttävästä työstä ja mietin seuraavaa siirtoa.

  • Anna tammikuu 20, 2018 10:25 am - Vastaa

   Kiitti Ulla <3 Tsemppiä uusiin tuuliin myös sinne, toivottavasti päätös johtaa johonkin paljon parempaan! 🙂

 2. Sandra tammikuu 20, 2018 10:01 am - Vastaa

  Voin allekirjoittaa täysin nuo ajatukset. Lähteminen valpastuttaa, saa huomaamaan että on elossa, tekee, antaa muutosten tulla.

  Ainutlaatuisia seikkailuja teille!

 3. Sari | Sarikoo.fi tammikuu 20, 2018 10:16 am - Vastaa

  Tää teksti olis voinut olla mun kynästä, ainut että sä osaat kyllä ilmaista asiat paljon paremmin 🙂 Nyt, kun bebe on tulossa, niin jengi olettaa, että ”vihdoin te asetutte aloillenne”. Juuei. Mä kun en malta odottaa, et päästään pakkailemaan tavaroita varastoon ja lähtemään maailmalle.

  Huomattiin muuten myös KL:ssä, että sieltä asunnon löytäminen oli hankalaa. Lähes kaikki halusivat vähintään 6kk sopparin, eikä me taas haluttu sitoutua yhteen paikkaan niin pitkäksi aikaa. Päädyttiin sitten lähtemään Thaimaan puolelle, jossa se asunnon hankinta kk irtisanomisajalla on pala kakkua. Toivottavasti teillä natsaa kämppähommat, koska KL on verimats jees!

  • Anna tammikuu 20, 2018 10:28 am - Vastaa

   Kiitti Sari! Joo meillä on täällä sama ongelma. Siitä meitä kyllä varoiteltiin, mut oltiin optimistisia ja ajateltiin että kyllä jotain löytyy. Ja tässä vaiheessa ei oo Airbnb:ssäkään tarjonta enää kovin huimaa. Haluttiin Kuala Lumpuriin koska täällä hinta-laatusuhde on Kaakkois-Aasian kaupungeista varmaan paras ja asunnot isoja. Bangkokissa on kuulemma kalliimpaa ja asunnot pienempiä. Mut katsotaan mihin tästä päädytään 🙂

 4. Inkeri tammikuu 20, 2018 11:02 am - Vastaa

  7 maata takana (myös WH Australia & NZ) ja edelleen voin allekirjoittaa ton ”reset”/feeling alive- fiiliksen. Haluan saada elämästä 120% irti, eikä oravanpyörässä juokseminen aina takaa sitä. Toki itselläkin työt seuraavat mukana.

  Hieno kirjoitus!

 5. Sisko / Hieman_vino tammikuu 20, 2018 11:16 pm - Vastaa

  Rohkea päätös! Tuo jossittelu on kyllä paha tapa, johon tuntuu sortuvan kaikki. Kuten sanoit, oikea aika on nyt! Toivottavasti löydätte sen, mitä etsitte. Kaikkea hyvää teille kulkureille! 🙂

 6. Sanna I Seven Seas tammikuu 21, 2018 8:21 pm - Vastaa

  Huikeeta! Ja olet ihan oikeassa, että oikea aika on nyt. Tottakai se vaatii rohkeutta, mutta ilman sitä ei mitään saa. Nostan hattua ja tiedän tuon vapauden tunteen, se on parasta!

 7. Johanna @ Out of Office tammikuu 21, 2018 9:23 pm - Vastaa

  Sun tekstiä on kiva lukea. Olet tässä erinomaisesti eritellyt kaikki ne syyt, joiden takia ihmiset jumivat kiinni arjen oravanpyörään.

  Kuvista näkee, että olette käyneet upeissa paikoissa, ja varmaan hienoja kohteita on tulossa paljon lisää. Hatunnosto rohkeudelle!

 8. Susanna tammikuu 21, 2018 10:53 pm - Vastaa

  Hyvää reissua!
  minäkin olen viivyttelyn mestari aina välillä. Olen tässä jo useita vuosia harkinnut kaukomatkaa, mutta en ole vaan varannut välillä on ollut loppuunmyyty tietyt kiertomatkat mutta nyt tänä vuonna minäkin aion lähteä myös Euroopan ulkopuolelle vihdoin ja viimein. Lomamajoituksia on kyllä nykyään aika vaikea löytää kun useista lomamajoituksista pyydetään jo hotellihintaa. Mutta kannattaa aina yrittää pyytää alennus pidemmälle ajalle

 9. Eveliina / Korkkarit rinkassa tammikuu 21, 2018 11:29 pm - Vastaa

  Tuo on niin totta, että oikeaa aikaa lähteä ei tule koskaan! Elämän kun kuuluu minusta olla muutakin kuin työntekoa. Ihanaa, että uskalsitte. Nauttikaa ja toivottavasti saatte pian myös kämpän. 🙂

 10. Emilia Alexandra tammikuu 22, 2018 11:10 am - Vastaa

  Huhhuh, miten upea päätös!<3 Innolla jään odottamaan miltä teidän tulevat seikkailut näyttävät :') Ihanaa alkanutta vuotta Anna ♥

 11. Katja/jumalainenseikkailu tammikuu 22, 2018 12:14 pm - Vastaa

  Ah! Ensimmäinen ajatukseni oli, että olisipa minullakin tuollaisia ystäviä, kulkureita, lähtijöitä. Jotka ovat valinneet oman tapansa elää. Yksin on tylsää olla erilainen. Mutta niin, en minä tosiasiassa ole ollenkaan noin kulkuri, tarvitsen ehdottomasti oman kodin. Jos voisin syntyä uudestaan, seuraavassa elämässä olisin sellainen, joka liihottelisi vapaana menemään pitkin maailmaa. Teidänlaillanne. Ihana seurata seikkailuanne, minne päädyttekin! Onnea matkaan 🙂

 12. Esa | Reissuesan matkablogi tammikuu 22, 2018 5:50 pm - Vastaa

  Penangiin tietysti jos ei ala Kuala Lumpurista sopivaa kämppää löytymään :).

 13. Liisa tammikuu 22, 2018 11:08 pm - Vastaa

  Niin paljon tuttuja ajatuksia… aivan ihanaa, että paitsi uskalsitte, myös saitte aikaiseksi lähteä! Tulen seuraamaan suurella mielenkiinnolla matkaanne ja sitä, miten duunien ja reissuelämän yhdistäminen onnistuu.

 14. Emma tammikuu 24, 2018 11:01 am - Vastaa

  Aivan mahtavaa!! Mä koitan imeä itseeni näitä muiden positiivisia irtiottotarinoita, että saisin itsenikin jotenkin oravanpyörästä pois. Sen jälkeen kun palasin töihin pitkältä opintovapaalta on vaan päivä päivältä tuntunut enemmän siltä, että nyt on jonkun uuden aika. Omalla kohdallani haraa eniten vastaan se, että en tee työtä jota voisin tehdä etänä. Mutta täytyy alkaa ottaa askeleita siihen suuntaan mistä sellaisen löytäisi… Onnea teille ja kiitos motivaatiosta!

 15. Ihanaaa! ^_^ Onnea uuteen <3 Varmasti oikea ratkaisu ja silloin on mentävä kun siltä tuntuu! Aina pääsee takaisin lähtötilanteeseen. Ihana päästä seuraamaan mihin teidän tie vie 🙂

 16. Anna-Maria K tammikuu 25, 2018 8:29 am - Vastaa

  No huh huh mikä kirjoitus. Siinä oli niin monta kohtaa josta olen täsmälleen samaa mieltä, että hetkittäin ajattelin itse tämän kirjoittaneeni. Toivottavasti joskus nähdään ja voidaan jakaa ajatuksia <3 Mahtavaa reissua teille, ja ihania ja jännittäviä seikkailuja!

 17. Kohteena maailma / Rami tammikuu 26, 2018 12:14 am - Vastaa

  Huikeaa! Uudet tuulet puhaltavat ja uskoakseni myötätuulta on enemmän 🙂 Toivottavasti löytyy kiva kämppä ja siitä tulee hetkellisesti taas uusi koti!

 18. Tää oli kyllä niin inspiroiva ja voimaannuttava postaus, oon niin onnellinen Anna teidän puolesta! Pitää uskaltaa hypätä pois mukavuusalueelta, sillä koskaan ei tiedä mitä upeaa se tuo tullessaan. On tervettä, että jännittää ja mietityttää onko tässä järkeä. On varmasti. Suurin odotuksin ja innostuksin jään odottaa teidän seikkailuja.

  Onko teidän tarkoitus olla minkä aikaa KL:ssä? Muistan itsekin, että meidän oli todella hankala saada sieltä suoraan asuntoa. Toivottavasti tärppää!

 19. Heidi/Himomatkaajan Turinoita tammikuu 26, 2018 8:16 pm - Vastaa

  Wau, ja onnea valitsemallanne tiellä! Todellakin, kun lapset tulevat kuvioon, lähteminen on hmm jos ei mahdotonta, niin hieman hankalempaa ainakin.
  Oma matkageeni on jälleen aktivoitumassa joka tuntuu kyllästymisellä nykyisiin oloihin ja levottomuutena, mutta onneksi tällä kertaa on matka jo oven takana odottamassa. 🙂

 20. Emilia/Matkan varrella tammikuu 26, 2018 8:26 pm - Vastaa

  Ihanasti kirjoitettu! Toivottavasti kämppä löytyy ja jos ei niin ainahan sitä voi kulkurina lähteä seuraavaan kaupunkiin. Ikimuistoista seikkailua teille! 🙂

 21. Rosa tammikuu 26, 2018 10:14 pm - Vastaa

  Olipa mahtava postaus. Siinä oli niin hienosti kirjoitettu lähtemisen tarpeellisuudesta, että voisin melkein tältä istumalta varata lennot ja lähteä postauksesi innoittamana.

 22. Simo Ikävalko tammikuu 27, 2018 2:28 am - Vastaa

  Tällaset inspispostaukset on aina parasta luettavaa! 🙂 Tsemppiä tulevaan!

 23. Lena / london and beyond tammikuu 27, 2018 2:49 pm - Vastaa

  Hyvä Anna, sitä pitää tehdä mikä tuntuu itsestä parhaalta.

  Me ei olla lähdössä reissuun ”kiertolaiseksi” mutta katsellaan taas varovasti uusia tuulia. Nykyään oma koti on kiva, se muutaman vuoden juurettomuus sen aiheutti, mutta se voi toki olla missä vaan. Eli tietynlainen seikkailunhalu vetää maailmalle, se on vain vähän muutttunut.

  Toivottavasti kämppä löytyy!

 24. Anna-Katri / Adalmina's Adventures tammikuu 27, 2018 5:26 pm - Vastaa

  Ihan mahtavaa! <3 Hienoa, että olette oivaltaneet mitä haluatte tehdä ja lähteneet rohkeasti toteuttamaan unelmaanne. Varmasti ihan mieletön fiilis tällä hetkellä kun uusi aika elämässä alkaa! Tsemppiä ja ihania hetkiä kaikkeen tulevaan! 🙂

 25. Sonja Evita / Shining Journey tammikuu 27, 2018 7:00 pm - Vastaa

  Tuttuja tunteita ja ajatuksia, itselläni on sama seikkailijasielun wanderlust-geeni! 🙂 Oikea aika on todellakin nyt, jos intuitio niin kertoo. Silloin on lähdettävä. Itsekin olen lähtenyt monta kertaa reissuun, vaikka se ei olisi ollut aina kovin ”järkevää”. Viimeksi lähdin viiden viikon sooloreissulle, jonne minut ohjasi näkemäni uni ja sen jälkeen seuraamani merkit sekä intuitio ja sydämen ääni. Ihanaa seikkailua teille, mitä ikinä se tuokaan tullessaan.

 26. Anne / FinnsAway huhtikuu 25, 2018 1:55 pm - Vastaa

  Huikea postaus! Olet onnistut pukemaan sanoiksi melkolailla koko sen kirjon ajatuksia mikä itselläkin pyöri päässä elämänmuutoksen ja maailmalle lähtemisen kynnyksellä. Irtiotoissa todellakin on taikaa, mutta ei kaiken tutun ja turvallisen jättäminen mikään helppo askel ole. Upeita seikkailuja teille!

 27. Emilia/Merkintöjä maailmasta huhtikuu 21, 2019 12:46 pm - Vastaa

  Hieno ja inspiroiva kirjoitus tämäkin Anna! Allekirjoitan ajatuksesi. Tsemppiä sinne 🙂

Jätä kommentti