Varoitus! Seuraa lisää ruokapornoa. Castello Di Tornanon linnassa Italian Toscanassa osallistuimme puoli päivää kestäneelle kokkikurssille kokki Manuelen johdolla. Näin jälkeenpäin todettakoon, että niiden neljän päivän aikana, jonka Castello Di Tornanossa vietimme, saimme varmaan koko neljän viikon Italian matkan parasta ruokaa.

kokkikurssi Italian Toscanassa

Aamu alkoi Proseccolla eli italialaisella skumpalla, kuinkas muutenkaan! Proseccon kaveriksi kokkailimme aitoja italialaisia mantelibiscotteja eli keksejä. Makuasioista ei italialaisten kanssa kannata kiistellä, sen verran intohimoinen on heidän suhtautumisensa ruokaan. Italialaisten välinen kiistely, sen sijaan, on eri asia. Mukana kokkailemassa oli Rohanin italialainen täti perheineen, joka innosta pinkeänä väitteli ja vaihtoi vinkkejä Manuelen kanssa.

biscotti

Tämän jälkeen aloimme väsäämään antipastoja, ja Prosecco vaihtui Castello Di Tornanon omaan Chiantiin. Antipastoksi vuorossa oli tänään marinoitua ja grillattua munakoisoa, primoksi itse vääntämäämme spaghettia italialaisella makkararagúlla eli lihakastikkeella ja secondoksi pihviä Chianti-kastikkeessa. Nannaa oli. Lisään tänne reseptit, kunhan saan ne ensin omiin käsiini.

kokkauskurssilla Toscanassa

Italiassa saimme monessa paikassa ihan mieletöntä kotitekoista pastaa. Rohan paljasti, että meiltäkin löytyy kotoa pastakone kaapin nurkista pölyttymästä. Se otetaan muuten käyttöön! Tip of the day: Kaikki tietävät, että pasta kuuluu keittää al dente, mutta kuinka moni niin tekee? Pasta al dente on paitsi parempaa, kun siinä on jotakin pureskeltavaa, mutta myös terveellisempää, sillä se ei nosta samalla tavalla verensokeria.

kokkauskurssilla Toscanassa

Italialaiset oppivat tavoille pienestä pitäen; tässä oli meidän ryhmämme paras pastanvääntäjä:

Spaghetin kokkausta Toscanassa

Muutaman kerran reissun aikana vedimme kunnon juhla-aterioita italialaiseen tyyliin. Kyllähän 50 eurolla per nokka sai hieman enemmän kuin Suomessa. Esimerkkinä 50 euroon mahtui eräässä Cinque Terren rantaravintolassa antipastoiksi simpukoita, prosciuttoa eli ilmakuivattua kinkkua ja melonia, primoksi kokonainen hummeri per nokka ja jättimäärä spaghettia, secondoksi kalamuhennos, sivussa salaattia ja tietysti viiniä… Voi mahaparkaa, oli killillään. Matkavinkki Italiaan: Pakkaa joulupukkihousut, tai muut fat pantsit, joissa on joustava vyötärö!

Antipasti Toscanassa

Juhla-ateria Cinque Terressä

Hummeria ja spagettia

Tätä budjetin ylittämistä kompensoidaksemme kukkaroa kiristettiin silloin tällöin kokkaamalla kotona. Loistava vaihtoehto budjettimatkaajille! Torit, kaupat ja delit ovat nimittäin täynnä ihania italialaisia laadukkaita, tuoreita aineksia. Mutta muistakaa tyypit käyttää hanskoja supermarketissa. Rohan sai osakseen paheksuvia katseita italialaisilta kotiäideiltä poimiessaan vihanneksia paljain käsin. Kuinka ällöttävää! Kun nyt Italiassa kerran ollaan, kokkasimme mm. vegepastaa kesäkurpitsankukilla sekä risottoa Chianti –viinistä. Herkkua oli.

Chianti -viini

Italialaisessa keittiössä oliiviöljyä ei säästellä, ja pyörein silmin aina katsoimme niitä määriä, mitä kokki kaatoi ruokaan. Öljy on todella korkealaatuista ja hyvää, vaikka meidän mielestä se ei Australian Margaret Riverin oliiviöljyjä voittanutkaan.

toscanalaista oliiviöljyä

Tästä huolimatta terveellisellä maineella ratsastava välimeren ruokavalio ei kyllä meitä Italiassa säväyttänyt terveellisyydellään. Me saimme ainakin sen kuvan, että kasviksia ei loppupeleissä syödä paljon muuten kuin pizzan päällä ja vähän lautasen sivussa, kun taas pastaa, punaista lihaa ja leivoksia syödään paljon. Näin ainakin pohjoisessa. Etelässä ilmeisesti syödään enemmän kasviksia, ja rannikolla tietysti kalaa.

Italialainen jääkaappi

Rohan vannoi ennen matkaa syövänsä ainakin yhdeksän gelatia eli italialaista jätskiä päivässä. Ihan siihen ei päästy, mutta muutamassa gelatobaarissa tuli käytyä. Makuja löytyy laidasta laitaan, myös kummallisuuksia kuten sinihomejuusto. Italialainen jätski on kyllä maailman parasta, ei siitä mihinkään pääse!

gelatoa italiassa

gelatoa italiassa

Unohdetaan italialainen ruoka hetkeksi, vaikka se Italian matkaajan kohokohta onkin. Sillä löytyy Italiasta muutakin! Ensi kerralla lisää reissuselostusta Toscanasta.