Rakkautta Venetsiassa, osa 1

There is something so different in Venice from any other place in the world, that you leave at once all accustomed habits and everyday sights to enter an enchanted garden. Mary Shelley

Venetsia

Minulla oli ennakkoluuloja Venetsiaa kohtaan. Ylihinnoiteltu turistirysä viemärille haisevine kanaaleineen ja pahaa ruokaa.

Venetsian kanaaleja

Venetsia on ylihinnoiteltu turistirysä, ja samalla Venetsia on kauniimpi kuin osasin ikinä kuvitella. Olen ihan pihkassa Venetsiaan. En voi hehkuttaa sitä tarpeeksi, se on teidän koettava itse. Menkää ennen kuin se uppoaa. Jos elämä suo mahdollisuuden, tulen tänne sekunnissa takaisin.

Venetsian kanaaleja

Venetsian vastaanotto on unohtumaton. Se tunne, kun uuvuttavan junamatkan jälkeen astuu rautatieasemalta ulos suoraan tähän kanaalien, kaarisiltojen, gondolien ja muiden vesipelien maailmaan. Se on kuin astuisi menneisyyteen tai toiseen maailmaan.

Kihloihin Venetsiassa

Venetsia

Sitä yli sadasta pikku saaresta koostuva Venetsia onkin, ainutlaatuinen, ihan oma maailmansa. Siltoja, suoraan sameasta vihreästä vedestä nousevia rakennuksia ja palatseja, hiljalleen lipuvia gondoleja ja eteenpäin puksuttavia vesitakseja. Venetsiassa on taianomainen tunnelma.

Gondoleita Venetsiassa

Koko Venetsia näyttää kelluvan. Kaupunki on rakennettu puisten pölkkyjen päälle. Ei ehkä niin käytännöllistä, ja vettä on välillä siellä missä sitä ei tarvitsisi olla, mutta kaunista katseltavaa.

Kauneus niin kuin kaikki on katoavaista ja Venetsia kärsii paitsi vajoamisesta (joskin se on saatu lähes pysähtymään toistaiseksi), myös tulvista ja joukkopaosta. Vanhan kaupungin alueella asuu enää n. 55 000 paikallista. Tällä tahdilla kaupunki on pian pelkkä museo turisteille, joita se ottaa vastaan huimat sata tuhatta päivässä. Paitsi lumoava, kaupungin tunnelma on myös surumielinen.

Parveke Venetsiassa

Matkavinkki: Monessa paikassa neuvotaan yöpymään mantereen puolella kauempana Venetsian saarista, koska majoitus on niin kallista. Ei kannata. Venetsiasta tulee tällä tavalla vain päiväretkien kohde, kun kaupunki on parhaimmillaan aamulla ja illalla. Me saimme Airbnb:stä satasella per yö ihanan tyypillisen venetsialaisen kämpän, suoraan kanaalien yllä. Partsilla kelpasi maistella punkkua auringon laskiessa katsellen alla lipuvia gondoleita.

gondoleita Venetsiassa

Koska Venetsiasta riittää hehkutettavaa, postaus on jaettu kahteen osaan. Seuraavassa osassa juttua siitä, miksi Venetsia tulee aina jäämään meidän muistoihin Rakkauden kaupunkina.