Reissujen eksoottisimmat makuelämykset

Ruokamatkailu on meille lähellä sydäntä. Rakastamme tutustua uusiin eksoottisiin makuihin ja myöhemmin testailla niitä omassa keittiössämme. Oli se sitten katuruokaa Intiassa, macaroneja Pariisissa, omia kokkikurssin tuotoksia Italiassa, kokonainen porsas Filippiineillä tai viinitilalounas Australiassa, ruokahetket ovat usein niitä matkojen ikimuistoisimpia.

Tänään ajattelin jakaa koetuista makuelämyksistä eksoottisimmat, unohtumattomimmat sekä yrjöttävimmät. Silloin tällöin törmää ruokalajeihin, joita muistellessa ei nimittäin kuola poskella valu. Toisaalta moni ajatuksena ällöttävä ruokalaji on yllättänyt positiivisesti.

1. Ankanalkio höyhenineen päivineen

Balut eli ankanalkio on rakastettu filippiiniläinen herkku, jonka uskotaan tekevän vahvaksi. Näitä näkee myytävän katukojuissa Filippiineillä ja myös muualla Kaakkois-Aaasiassa. Keitetty, pari-kolme viikkoa vanha ankanpoikanen munan sisällä nautitaan höyhenineen luineen päivineen, ripauksella suolaa ja mieluiten bissellä alas huuhdottuna.

2. Limaisia matoja Filippiineillä

Tamiluk eli laivamato on mangrovepensaiden sisällä kasvava noin 30-senttiseksi ja 2-3 sentin paksuiseksi kasvava mato, tai jos tarkkoja ollaan niin matomainen simpukka. Tämäkin on Filippiineillä herkku, jota paikalliset vertasivat ostereihin. Tamiluk -mato tarjoillaan usein viinietikan kanssa ja niellään kokonaisena. Meidän mielestämme madot eivät maistuneet ostereilta, vaan madoilta mullan vivahteilla höystettynä.

3. Skorpionia, heinäsirkkoja ja toukkia Thaimaassa

Hyönteisproteiini on pop! Khao San Roadin ötökkäkojut taitavat olla melkeisen jokaisen reppureissaajan tulikaste. En varmasti ole ainoa, joka on parin rommiämpärillisen jälkeen päätynyt tänne rouskuttelemaan erinäköisillä ötököillä. Heinäsirkat maistuvat popcornilta, skorpioni ja toukat sen sijaan aika lailla yhtä kuvottavilta kuin ajatuskin.

4. Pulua ja sammakkoa

Aasialaisissa mausteissa paistettu kokonainen pulu rapealla nahalla on herkullista ja muistuttaa viiriäistä. Puluista ja sammakoista olemme nauttineet Vietnamissa ja Hongkongissa. Parhaimmillaan sammakko oli Vietnamissa herkullisessa wokissa paistettuna.

5. Michelin-tähden käärmekeittoa Hongkongissa

Hongkongin Causeway Baystä löytyy ravintola, joka tarjoilee Michelin-tähden arvoista käärmekeittoa. Ulkopuolella odottaa joka ilta pitkä jono. Yllättävää kyllä, kiinalainen käärmekeitto oli herkullista, kuin kanakeittoa. Sillä uskotaan myös olevan monia terveysvaikutuksia. Lisukkeena tarjoiltu ankanmaksamakkara sen sijaan nosti melkein purjot kurkkuun.

6. Tarantellaa Kambodzassa

Skuon Kambodzassa tunnetaan erityisesti paistetuista hämähäkeistä. Rapeat karvajalat ovat kuin katkarapuja, mutta kitkerää mönjää sisältävä vartalo voi aiheuttaa oksennusreaktion ennakkoluulottomimmassakin ruokamatkailijassa.

7. Jättiläisetanoita Uudessa-Kaledoniassa

Monet ovat varmasti maistelleet voissa, valkosipulissa ja persiljassa kokattuja etanoita Ranskassa ja positiivisesti yllättyneet. Silti Uuden-Kaledonian kuuluisat jättiläisetanat hiukan jännittivät etukäteen. Turhaa jännitin, mehukasta herkkua suuremmassa koossa!

8. Kengurua, emua ja krokotiilia Australiassa

En tietenkään voinut jättää mainitsematta rakkaan kotimaani herkkuja, vaikka vastenmielisten kokemusten joukkoon ne eivät kuulukaan. Kenguru on hiukan haastavaa kokata, mutta oikein kypsennettynä se on paitsi herkullista, myös ekologista ja terveellistä lihaa. Krokotiili toden totta maistuu kuin mehukkaalle kanalle, ja emun liha muistuttaa naudanlihaa.

Ruokalistalla on ollut myös esimerkiksi lampaankiveksiä, strutsia, häränhäntää, kalanpääcurrya lukuisine silmineen ja tuhatvuotisia munia. Rohan olisi lisännyt listaan myös suomalaiset veriletut. Totta on, että herkullisempiakin ruokalajeja maailmalta löytyy. Mutta maassa maan tavalla ja eksoottisilla mauilla on joskus hauska haastaa itsensä. Joskus voi löytää uusia suosikkeja!

Lisää juttuja maailman makuelämyksistä täällä.

Kiitos La Vida Loca, Urbaani Viidakkoseikkailijatar ja Cocoa etsimässä hauskasta #maistuva maailma -haasteesta! Haastan jakamaan reissujen parhaat pöperöt tai unohtumattomimmat makuelämykset Mutkia Matkassa, Syö Matkusta Rakasta ja Aurinkorasvaa ja Aloeveeraa -blogit sekä juuri sinut, blogini lukija!

Jos tulit haastetuksi, tee näin:

  • Kiitä sinut haastanutta bloggaajaa ja linkitä hänen blogiinsa.
  • Jaa blogissasi ikimuistoinen ruokakokemuksesi maailmalla. Se voi olla hauska, koskettava, romanttinen, hurja, erityisen onnistunut tai erityisen pieleen mennyt ruokakokemus. Mikä syömiseen liittyvä tarina sinulle on jäänyt päällimmäisenä mieleen matkoiltasi?
  • Merkitse postaus hästägillä #maistuvamaailma ja linkitä Cocoa etsimässä -blogiin (jaamme tarinat omissa kanavissamme).
  • Haasta haluamasi määrä bloggaajia kertomaan omista ikimuistoisista ruokakokemuksistaan maailmalla. Haastettujen ei tarvitse olla matkabloggaajia, vaan kaikki genret ovat haasteeseen enemmän kuin tervetulleita!