Koh Yao Yai – Rauhan rakastajan saari lähellä Phuketia

sisältää affiliatelinkkejä

Thaimaan Koh Yao Yai on rauhallinen paratiisisaari vain lyhyen venematkan päässä Phuketin turistikeskittymästä. Täällä punaiset kaljamahat tai selfiekeppiarmeijat eivät häiritse merinäköalaasi, kun imeskelet kookospähkinää palmunlehvän alla. Koh Yao Yai on saarista suurempi, mutta hiukan hiljaisempi. Ihastuimme Koh Yao Yain rauhalliseen tunnelmaan niin kovasti, että palasimme tänne pari vuotta myöhemmin. 

Jos luulit, että Thaimaassa ei enää ole mahdollista nauttia paratiisisaarista ilman turistilaumoja, olet väärässä. Eikä niille edes tarvitse matkustaa kahta vuorokautta.

Koh Yao Yai löytyy vaivaisen 20 minuutin venematkan päässä Phuketista, ja silti se on kuin toinen maailma.

Koh Yao Yai kokemuksia

hotelli koh yao yai

Koh Yao Yai

25 kilometriä pitkällä saarella elämä vielä pyörii pitkälti samalla tavalla kuin vuosikymmeniä sitten. Silti kokonaan kehittymättömiä saaria Koh Yao -saaret eivät ole. Ympäri saarta sekä etenkin Koh Yao Yain suosituimmalta Loh Paretin rannalta löytyy muutamia eri tasoisia majapaikkoja ja ravintoloita.

Meri ei kuitenkaan muistuta turistikeittoa, rantabaarin jumputuksen sijaan voit kuunnella vain aaltojen loisketta, eikä kukaan tyrkytä mitään.

Rannan kultaisen hiekan jaoimme vain muutaman hassun turistin kanssa. (Täytyy tosin muistaa, että olimme sadekauden aikaan liikkeellä.) Yöelämää tai sen kummempia shoppailumahdollisuuksia Koh Yao Yain saarella on turha odottaa. 

koh yao thaimaa

Parasta Koh Yao Yain saarella oli skootterilla kruisailu ympäri saarta. Pysähdyimme rannoilla, pikkuruisissa kyläpahasissa ja ihmettelimme saaren levollista elämänmenoa. Koh Yao Yain kaunein ranta lienee palmupuiden ja pitkän hiekkasärkän Laem Haad. Laskuveden aikaan rannalla näyttää melkein siltä kuin pitkää hiekkasärkkää pitkin voisi kävellä viereiselle saarelle asti. 

Myös veneretket ympäröivään huikean kauniiseen saaristoon ovat suosittuja. Täältä voit tehdä veneretken esimerkiksi jossain määrin kuuluisallekin James Bond -karstikalliolle.

Koh Yao Yai

Koh Yao Yai ja kaksi ihanaa majoitusta

Majoituksen suhteen olemme molemmilla Koh Yao Yain matkoilla tehneet nappivalinnat. Ensimmäisellä matkalla Koh Yao Yain kenties kuuluisin hotelli Santhiya Resort & Spa* ylitti odotuksemme. Täydellinen paikka hemmotteluun! Toisella matkalla olisimme halunneet takaisin Santhiyan hellään huomaan, mutta olimme liikenteessä tiukemmalla budjetilla. Tällä kertaa majoituimme pykälää edullisemmassa ja vaatimattomammassa, mutta suloisessa Koh Yao Yai Villagessa*. 

Koh Yao Yai | Santhiya Resort

Santhiya Resort & Spa – Hemmottelulomaan

Santhiya Resort & Spahan* sisäänkirjautuessa saimme tervetuliaisdrinkin lisäksi hartiahieronnan. Virne venyi korvasta korvaan, kun astelimme villaamme koristeellisesti kaiverretun portin läpi. Totesin, että minut raahataan täältä pois sitten vaan väkisin. 

Tilava villamme kukkulan kielekkeellä oli koristeellisesti puusta kaiverrettu ja täynnä upeita yksityiskohtia, oli elefanttiovenkahvaa ja lintulamppua. Isosta yksityisestä äärettömästä uima-altaasta avautui näkymä merelle, jossa aurinko laski unenomaisen saaristomaiseman ylle. Omalla terassilla kelpasi nauttia huonepalvelun thaimaalaisista herkuista, ja terassin poreammeessa siemailla skumppaa samalla aavaa merta haikeasti tuijotellen. Valtava kylpyhuone oli puoliksi avoin niin, että suihkusta sai ihailla tähtitaivasta.

Villa omalla uima-altaalla Thaimaa

Me emme viitsineet altaalta juurikaan liikahtaa, mutta aktiviteettiakin resortista olisi löytynyt. Olisi voinut lähteä kajakoimaan, veneretkelle lähisaarille, kiertämään Koh Yaon Yain saarta, kalastamaan, jooga- tai muay thai-tunnille tai resortin kylpylään hemmoteltavaksi.

Hotellista löytyy myös kaksi valtavaa uima-allasta. Ääretön uima-allas kukkulan huipulla, josta avautuu häikäisevä merinäköala, sekä toinen vesiputouksella varustettu 1500 neliömetrin uima-allas.

Koh Yao Yai

Kartamme yleensä isoja resortteja ja niiden huvipuistomaista tunnelmaa. Yllätyimme, kuinka valtava Santhiya olikaan. Se olikin paikan ainoa miinus. Aamupalalla riitti porukkaa jos sattui kiireiseen aikaan paikalle, ja kulkeminen ympäriinsä vei aikaa. Koska resortti on niin suuri ja kukkulan rinteeseen rakennettu, ympäri resorttia kuljetaan suloisella thaityylisellä minibussilla eli songthaewilla, joka sekin on puusta koristeellisesti kaiverrettu.

Tunnelma oli kuitenkin niin seesteinen, että on vaikea uskoa, että paikasta löytyy 39 allashuvilaa ja 109 hotellihuonetta. Villat ovat levittäytyneet laajalle niin, että yksityisyys on taattu, ja ainoat äänet ympärillä ovat lintujen laulu, sirkkojen sirinä ja oman altaan liplatus.

Koh Yao Yai majoitus

Resortista löytyy neljä erilaisia makuelämyksiä tarjoavaa ravintolaa, joissa järjestettiin myös teemaillallisia. Hotelli järjestää myös yksityisiä romanttisia rantaillallisia varpaat hiekassa. Aamupala oli monipuolinen, ja siitä sai nauttia joko panoraamanäkymillä kukkulan laella tai rantaravintolassa.

 

Koh Yao Yai Village – Trooppista tunnelmaa

Toisella matkallamme Koh Yao Yain saarella majoituimme pykälää edullisemmassa Koh Yao Yai Villagessa*. Koh Yao Yai Village sijaitsee omalla hiekkarannallaan, ja resortista löytyy iso laguunimainen infinity pool -uima-allas sekä toinen, trooppisen tunnelman uima-allas. Huoneet ovat suloisia, tilavia palmunlehväkattoisia mökkejä. Ei todellakaan mitään luksusta, mutta mökeistä löytyy kaikki tarvittava.

Meidän mökkimme sijaitsi trooppisen sademetsän siimeksessä, jossa saimme ihmetellä trooppisen sademetsän ihmeellistä äänimaailmaa. Pari kertaa bongasimme varaanin heinikossa hiippailemassa.

Tätä kirjoittaessa olemme olleet Thaimaassa nyt kuukauden, ja olen edelleen sitä mieltä, että Koh Yao Yai Villagen ravintolassa olemme saaneet matkan parhaimman aterian. Älä missaa panang currya!

Koh Yao Yai hotelli

Koh Yao Yai | Majoitus

Koh Yao Yaista tuli viime kerralla suosikkisaaremme Thaimaassa, eikä se pettänyt toisellakaan kertaa. Leppoisaa maaseutua, pikkukylien tunnelmaa, kauniita palmurantoja – Koh Yao Yailla on mahdotonta olla vaipumatta auvoiseen lomatunnelmaan.

Koen edelleen ihmeellisenä, miten Koh Yao Yai voikin olla niin rauhallinen, vaikka se sijaitsee niin lähellä Phuketia ja kansainvälistä lentokenttää. Ken tietää, kuinka kauan sitä autuutta kestää, mene siis ennen kuin on myöhäistä… Ja tutustu samalla Koh Yao Yain sisarsaareen Koh Yao Noihin. Meidän kokemuksia Koh Yao Noista täällä. 

*Muuttolintu on Booking.comin affiliatekumppani. Varaamalla linkkien kautta et maksa yhtään ylimääräistä, mutta Muuttolintu saa pienen komission. Kiitos, että tuet sivuston ylläpitoa.

Suuntaatko samalla matkalla Phuketiin? Lue myös: 

Thaimaan Phuket yllätti! 

Thaimaan Phuket tyylillä – Baba Beach Club 

Koh Yao Yai kokemuksia