12 + 1 syytä miksi Suomessa on ihmisen hyvä olla

Kaksi päivää sitten palasin Suomeen neljän vuoden tauon jälkeen. Taustalla soi Finnairin juhlaviikon kunniaksi Pave Maijasen Lähtisitkö ja Kari Tapion Olen suomalainen koneen renkaiden osuessa kiitorataan. Fiilis oli epätodellinen ja nostalginen. Harmaat sadepilvet koneen ikkunastakin toivat vain hymyn huulille, onhan se tyypillinen suomalainen sää.

Silti Suomen sää tuli shokkina kuin märkä rätti vasten kasvoja. Vuosiin emme ole juuri kokeneet edes nollakelejä. Melbournesta lähtiessämme siellä elettiin 35 asteen kesähelteitä. Olin unohtanut miten hyytävältä kylmä viima voi tuntua kasvojen puutuessa kylmästä, ja miten täydellisen pimeää voi olla näin etelässäkin jo iltapäiväneljältä.

Itse asiassa kevyessä räntäsateessa Suomi näytti epäilyttävän paljon The Upside Down -ulottuvuudelta. Epäluuloisesti silmäilin maanteiden varsiin demogorgoneita etsien.

Ulkosuomalaisen ruusunpunaiset lasit tippuivat siis silmiltä nopeasti. Silti olen kyllä nauttinut. Olen ehtinyt jo saunomaan, kulkemaan metsien hiljaisuudessa, istumaan järven rannalla (osittain odottaen Klonkun pulpahtavan pintaan) ja tietenkin syömään suomalaisia herkkuja mahan täydeltä.

Mutta kotiinpaluun tunnelmia myöhemmin. Satavuotiaan Suomen kunniaksi haluan tänään keskittyä niihin asioihin Suomessa, mitä rakastan. Jos ulkosuomalaisuus jotain opettaa, se opettaa näkemään kotimaan objektiivisemmin, niin hyvässä kuin pahassa. Sitä oivaltaa, ettei Suomi ehkä olekaan maailman paras maa. Mutta sitä oppii myös arvostamaan omaa kulttuuriaan ja sitä, miten hyvin meillä on asiat suurimpaan osaan maailmaa verrattuna. Olen onnellinen siitä, että sain kasvaa yhdessä maailman parhaista maista.

Tässä 12 syytä rakastaa Suomea ulkosuomalaisen näkökulmasta.

1. Rauha, monessakin mielessä. Rauha paitsi ihmisten ja maiden kesken, myös rauha siinä mielessä, että ihmisiä on vähän. Tilasta ei tarvitse tapella eikä hiljaisuutta hakea. Helsinkikin tuntuu pikkukaupungilta maailman suuriin metropoleihin verrattuna. Oi kuinka nautinkaan nyt Suomen vierailulla lenkillä siitä, kun vastaan ei tule juuri ketään!

2. Luonnon läheisyys. Metsään ei ole koskaan pitkä matka. Metsä oli lapsuuden leikkikenttäni, se alkoi heti talon takaa. Siellä leikittiin, hiihdettiin ja lenkkeiltiin. Miten hyvää luonnossa liikkuminen tekee keholle ja mielelle, sen olen oppinut ymmärtämään vasta myöhemmin. Nyt lenkkeily metsässä tuntuu luksukselta!

3. Puhdas luonto ja ilma. Jokamiehenoikeudet, tuoreet marjat ja sienet suoraan metsästä, raikas ilma. Ja vaikka suomalainen luonto ei välttämättä näin suomalaisesta tunnu kovin eksoottiselta, onhan tämä tuhansien järvien, saarien, kauniiden kansallispuistojen luonto hurjan kaunis. Pidetään siitä huolta, joohan?

4. Suomi on turvallinen. Täällä ei juuri tarvitse murehtia vaikkapa luonnonkatastrofeista. Lapset voivat kävellä itsekseen kotiin koulusta ja aikuiset pimeällä kontata kotiin baarista.

5. Suomessa hommat toimivat. Ihmiset ovat ajoissa, putkimies tulee kun on sovittu, postissa ja pankissa asiat sujuvat verrattaen ongelmattomasti, netti toimii, ihmiset osaavat jonottaa (ilmeisesti jopa ämpäreitä!), kaikkialla on siistiä ja asunnot pysyvät lämpiminä.

6. Hyvä sosiaaliturva ja ilmainen, laadukas koulutus. Monissa maissa kouluja eivät käy kuin rikkaat tai hyväosaiset. Suomessa perheen varallisuus ei välttämättä määrää tulevaisuuden suuntaa.

7. Sauna ja kesämökki, ei varmaan selityksiä kaipaa. Mieli lepää, kun edessä avautuu tyyni järvi valoisana kesäiltana, olo on saunanraikas, nuotio ritisee ja tikkumakkara tuoksuu.

8. Suomi on tasa-arvoinen maa. Parantamisen varaa on aina, mutta Suomi tuntuu tasa-arvoisemmalta maalta kuin esimerkiksi Australia. Meillä on tasa-arvo paitsi miesten ja naisten välillä, myös ihmisten kesken yleensä. Tasa-arvoiseen kulttuuriin liittyy myös se, että ihmisillä ei ole kauheaa suuren maailman menestymisen tarvetta, jossa naapureita parempi auto ja hienompi talo on kaikki kaikessa.

9. On neljä selkeää vuodenaikaa. Se tunne, kun keväällä valo alkaa vihdoin voittaa pimeyden ja lumen alta paljastuu maa. Lyhyt kesä, josta otetaan kaikki irti. Syksyn tunnelma, kun kaivetaan syysvaatteet esiin ja sytytetään ensimmäiset syksyn kynttilät, ja talven kirpeät pakkaspäivät hangella.

… Vaikka joskus vuodenajat alkavatkin muistuttaa toisiaan…

10. Suomi osaa talven. Pitkän talven seurauksena Suomessa tiedetään, miten kylmästä ilmasta selvitään. Asunnot pysyvät lämpiminä, kuumaa vettä ei tarvitse odotella, ulkoiluvaatevalikoima on laadukas. Toisin on vaikkapa Melbournessa, jossa talvet palellaan takki päällä sisällä, eikä paremmasta juuri tiedetä.

11. Aidot ihmiset. Suomalaisessa luonteessa on paljon hyviä piirtejä. Suomalaiset ovat rehtejä, maanläheisiä, järkeviä, huumorintajuisia, ahkeria, nöyriä ja hillittyjä (ainakin selvinpäin 😉 ). Suomalaisessa luonteessa pidän siitä, että asiat sanotaan niin kuin ne ovat ilman kiertelyä. Suomessa ei kaivata small talkia hiljaisuuden täyttämiseksi, hiljaisuutta ei kammoksuta vaan siinä jopa viihdytään. Pidän small talkista, koska se on kohteliasta, mutta mielestäni on myös hetkiä, jolloin voi olla hiljaa. Mitä sitä turhaa mutisemaan, jos ei ole asiaa!

12. Vapaus. Meillä on sananvapaus, lehdistönvapaus, uskonnonvapaus, poliittinen vapaus, seksuaalinen vapaus… Sitä ei tulisi pitää itsestäänselvänä. Meillä on yksi maailman parhaista passeista, meillä on vapaus lähteä, matkustaa jos siltä tuntuu, ja vapaus tulla takaisin! Voin ulkosuomalaisena tulla Suomeen nauttimaan kotimaani parhaista paloista pieninä annoksina, ja sitten palata takaisin lämpimään.

+1 Erityismaininnan ansaitsevat ihana, haltiamainen suomen kieli ja suomalaiset käsitteet, joita on vaikea yrittää ulkomaalaiselle kääntää, kuten sisu, vitutus ja kalsarikännit!

Kippis siis Suomelle, vapaudelle ja kalsarikänneille!

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!