12 + 1 syytä miksi Suomessa on ihmisen hyvä olla

Kaksi päivää sitten palasin Suomeen neljän vuoden tauon jälkeen. Taustalla soi Finnairin juhlaviikon kunniaksi Pave Maijasen Lähtisitkö ja Kari Tapion Olen suomalainen koneen renkaiden osuessa kiitorataan. Fiilis oli epätodellinen ja nostalginen. Harmaat sadepilvet koneen ikkunastakin toivat vain hymyn huulille, onhan se tyypillinen suomalainen sää.

Silti Suomen sää tuli shokkina kuin märkä rätti vasten kasvoja. Vuosiin emme ole juuri kokeneet edes nollakelejä. Melbournesta lähtiessämme siellä elettiin 35 asteen kesähelteitä. Olin unohtanut miten hyytävältä kylmä viima voi tuntua kasvojen puutuessa kylmästä, ja miten täydellisen pimeää voi olla näin etelässäkin jo iltapäiväneljältä.

Itse asiassa kevyessä räntäsateessa Suomi näytti epäilyttävän paljon The Upside Down -ulottuvuudelta. Epäluuloisesti silmäilin maanteiden varsiin demogorgoneita etsien.

Ulkosuomalaisen ruusunpunaiset lasit tippuivat siis silmiltä nopeasti. Silti olen kyllä nauttinut. Olen ehtinyt jo saunomaan, kulkemaan metsien hiljaisuudessa, istumaan järven rannalla (osittain odottaen Klonkun pulpahtavan pintaan) ja tietenkin syömään suomalaisia herkkuja mahan täydeltä.

Mutta kotiinpaluun tunnelmia myöhemmin. Satavuotiaan Suomen kunniaksi haluan tänään keskittyä niihin asioihin Suomessa, mitä rakastan. Jos ulkosuomalaisuus jotain opettaa, se opettaa näkemään kotimaan objektiivisemmin, niin hyvässä kuin pahassa. Sitä oivaltaa, ettei Suomi ehkä olekaan maailman paras maa. Mutta sitä oppii myös arvostamaan omaa kulttuuriaan ja sitä, miten hyvin meillä on asiat suurimpaan osaan maailmaa verrattuna. Olen onnellinen siitä, että sain kasvaa yhdessä maailman parhaista maista.

Tässä 12 syytä rakastaa Suomea ulkosuomalaisen näkökulmasta.

1. Rauha, monessakin mielessä. Rauha paitsi ihmisten ja maiden kesken, myös rauha siinä mielessä, että ihmisiä on vähän. Tilasta ei tarvitse tapella eikä hiljaisuutta hakea. Helsinkikin tuntuu pikkukaupungilta maailman suuriin metropoleihin verrattuna. Oi kuinka nautinkaan nyt Suomen vierailulla lenkillä siitä, kun vastaan ei tule juuri ketään!

2. Luonnon läheisyys. Metsään ei ole koskaan pitkä matka. Metsä oli lapsuuden leikkikenttäni, se alkoi heti talon takaa. Siellä leikittiin, hiihdettiin ja lenkkeiltiin. Miten hyvää luonnossa liikkuminen tekee keholle ja mielelle, sen olen oppinut ymmärtämään vasta myöhemmin. Nyt lenkkeily metsässä tuntuu luksukselta!

3. Puhdas luonto ja ilma. Jokamiehenoikeudet, tuoreet marjat ja sienet suoraan metsästä, raikas ilma. Ja vaikka suomalainen luonto ei välttämättä näin suomalaisesta tunnu kovin eksoottiselta, onhan tämä tuhansien järvien, saarien, kauniiden kansallispuistojen luonto hurjan kaunis. Pidetään siitä huolta, joohan?

4. Suomi on turvallinen. Täällä ei juuri tarvitse murehtia vaikkapa luonnonkatastrofeista. Lapset voivat kävellä itsekseen kotiin koulusta ja aikuiset pimeällä kontata kotiin baarista.

5. Suomessa hommat toimivat. Ihmiset ovat ajoissa, putkimies tulee kun on sovittu, postissa ja pankissa asiat sujuvat verrattaen ongelmattomasti, netti toimii, ihmiset osaavat jonottaa (ilmeisesti jopa ämpäreitä!), kaikkialla on siistiä ja asunnot pysyvät lämpiminä.

6. Hyvä sosiaaliturva ja ilmainen, laadukas koulutus. Monissa maissa kouluja eivät käy kuin rikkaat tai hyväosaiset. Suomessa perheen varallisuus ei välttämättä määrää tulevaisuuden suuntaa.

7. Sauna ja kesämökki, ei varmaan selityksiä kaipaa. Mieli lepää, kun edessä avautuu tyyni järvi valoisana kesäiltana, olo on saunanraikas, nuotio ritisee ja tikkumakkara tuoksuu.

8. Suomi on tasa-arvoinen maa. Parantamisen varaa on aina, mutta Suomi tuntuu tasa-arvoisemmalta maalta kuin esimerkiksi Australia. Meillä on tasa-arvo paitsi miesten ja naisten välillä, myös ihmisten kesken yleensä. Tasa-arvoiseen kulttuuriin liittyy myös se, että ihmisillä ei ole kauheaa suuren maailman menestymisen tarvetta, jossa naapureita parempi auto ja hienompi talo on kaikki kaikessa.

9. On neljä selkeää vuodenaikaa. Se tunne, kun keväällä valo alkaa vihdoin voittaa pimeyden ja lumen alta paljastuu maa. Lyhyt kesä, josta otetaan kaikki irti. Syksyn tunnelma, kun kaivetaan syysvaatteet esiin ja sytytetään ensimmäiset syksyn kynttilät, ja talven kirpeät pakkaspäivät hangella.

… Vaikka joskus vuodenajat alkavatkin muistuttaa toisiaan…

10. Suomi osaa talven. Pitkän talven seurauksena Suomessa tiedetään, miten kylmästä ilmasta selvitään. Asunnot pysyvät lämpiminä, kuumaa vettä ei tarvitse odotella, ulkoiluvaatevalikoima on laadukas. Toisin on vaikkapa Melbournessa, jossa talvet palellaan takki päällä sisällä, eikä paremmasta juuri tiedetä.

11. Aidot ihmiset. Suomalaisessa luonteessa on paljon hyviä piirtejä. Suomalaiset ovat rehtejä, maanläheisiä, järkeviä, huumorintajuisia, ahkeria, nöyriä ja hillittyjä (ainakin selvinpäin 😉 ). Suomalaisessa luonteessa pidän siitä, että asiat sanotaan niin kuin ne ovat ilman kiertelyä. Suomessa ei kaivata small talkia hiljaisuuden täyttämiseksi, hiljaisuutta ei kammoksuta vaan siinä jopa viihdytään. Pidän small talkista, koska se on kohteliasta, mutta mielestäni on myös hetkiä, jolloin voi olla hiljaa. Mitä sitä turhaa mutisemaan, jos ei ole asiaa!

12. Vapaus. Meillä on sananvapaus, lehdistönvapaus, uskonnonvapaus, poliittinen vapaus, seksuaalinen vapaus… Sitä ei tulisi pitää itsestäänselvänä. Meillä on yksi maailman parhaista passeista, meillä on vapaus lähteä, matkustaa jos siltä tuntuu, ja vapaus tulla takaisin! Voin ulkosuomalaisena tulla Suomeen nauttimaan kotimaani parhaista paloista pieninä annoksina, ja sitten palata takaisin lämpimään.

+1 Erityismaininnan ansaitsevat ihana, haltiamainen suomen kieli ja suomalaiset käsitteet, joita on vaikea yrittää ulkomaalaiselle kääntää, kuten sisu, vitutus ja kalsarikännit!

Kippis siis Suomelle, vapaudelle ja kalsarikänneille!

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2018-08-27T19:05:32+02:00joulukuu 5, 2017|Finland|

12 Comments

 1. Miraorvokki/Pöndekengissä joulukuu 10, 2017 4:34 pm - Vastaa

  Tällaisia postauksia on ihanaa lukea, kun marssii täällä harmaassa säässä kroonisessa matkakuumeessa! Eli kiitos vain :–D Kyllähän tämä meidän maa on ihana ja eksoottinen, aina vain räntäsateessa se tuppaa unohtumaan. En ole muuten koskaan yritätnyt selittää kalsarikännejä ulkomaalaiselle ystävilleni, pitäisi varmaan joskus koittaa.

  • Anna joulukuu 12, 2017 3:05 pm - Vastaa

   Jep ei sitä räntäsateessa tarpoessa aina muista! Alkaa itselläkin tässä parin viikon loman kohdalla jo eksotiikka karisemaan.. 🙂

 2. Eveliina / Korkkarit rinkassa joulukuu 11, 2017 12:52 am - Vastaa

  Suomessa on oikeasti paljon hyvää! Kaikkia luettelemiasi Suomen hyviä puolia alkaa paremmin vasta arvostamaan matkustelemalla kohteisiin, joissa ne eivät tosiaan ole itsestäänselvyyksiä. 🙂 Ja usein parjataan Suomen kelejä; harmautta, lunta ja loskaa… tänään kuitenkin naureskelin täällä Itä-Saksassa, kun pyrytti noin viisi senttiä lunta ja Deutsche Bahn oli aivan sekaisin. Junat kulkivat 20km/h tunnissa vaihdilla ja reippaasti myöhässä. 😀

  • Anna joulukuu 12, 2017 3:07 pm - Vastaa

   Näinpä! Varsinkin kun on asunut ulkomailla, eroavaisuuksiin kiinnittää kunnolla huomiota.

   Heh, tästä päästään taas siihen, että Suomi osaa talven. Keski-Eurooppa menee ihan sekaisin kun vähän lunta sataa 🙂

 3. Katja/jumalainenseikkailu joulukuu 12, 2017 12:13 pm - Vastaa

  Minä pyhitin itsenäisyyspäivän kirjoitukseni suomen kielelle, hiljaisuudelle, puhtaudelle, luonnolle ja passille. Huikeita asioita kaikki. Niin kuin myös nämä mainitsemasi, kylläkin tuosta vuodenajoista olen eri mieltä, ikävä kyllä meillä ei enää tunnu olevan neljää selkeää eri vuodenaikaa. Talven kuuluisi olla kylmä ja luminen, kesän kuuma, se olisi minun makuuni 🙂

  • Anna joulukuu 12, 2017 3:08 pm - Vastaa

   On ne hienoja juttuja. Näin olen kuullut mös, ettei enää yhtä selkeitä vuodenaikoja ole, silti kyllä ne toisistaan enemmän eroaa kuin vaikka Melbournessa. Ei tosin aina välttämättä pelkästään hyvällä tavalla. 🙂

 4. Pirkko / Meriharakka joulukuu 13, 2017 9:51 pm - Vastaa

  Hyvä listaus jo tämäkin – jos jotain pitäisi lisätä tai korostaa, niin vaikka Suomen tasa-arvoinen ja hyvätasoinen terveydenhoito. Mitä vanhemmaksi sitä tulee, niin sitä todennäköisempää on, että isommasta tai pienemmästä syystä tarvitsee jotain sillä saralla ja Suomessa tuo kyllä toimii!

 5. Tervetuloa Suomen visiitille! <3 Olit kyllä hyviä juttuja listannut. Pakko kyllä yhtyä tuohon haltijakieleen, meille kerran tuli jossain reissun päällä jotkut puhumaan, että mistä hitosta ollaan kun puhutaan kuin pikkumenninkäiset. :'D Samaan kastiin haltijoiden kanssa!

 6. Heidi/Himomatkaajan Turinoita joulukuu 15, 2017 11:56 pm - Vastaa

  Ihana postaus! Toivottavasti vierailuunne sisältyi myös hieman selkeämpiä ja kuivempia päiviä kuin saapuessanne oli. Sauna ja kesämökki. <3

 7. Paula - Viinilaakson viemää joulukuu 17, 2017 1:56 am - Vastaa

  Nämä on juuri sellaisia asioita joita minäkin listaisin Suomesta. Tuohon viimeiseen voisin käsitteiden lisäksi lisätä sanonnat. Niin monta kertaa tullut joku naseva sanonta mieleen ulkomailla mutta eihän niitä voi kääntää mitenkään englanniksi niin, että siitä huokuisi se suomalaisuus millä ne möläytetään sopivassa tilanteessa.

 8. Merja / Merjan matkassa joulukuu 17, 2017 10:36 am - Vastaa

  Tervetuloa Suomeen pitkän tauon jälkeen! Tuttavani lähtivät juuri eilen Australiaan jouluksi 🙂 Suomessa on paljon hyvää ja juurikin nuo mainitsemasi asiat. Ne vaan unohtuvat täällä räntäsateessa ja mieli haikailee aurinkoon. Kalsarikännit ovat kyllä jotain todella suomalaista 🙂

 9. Katja marraskuu 19, 2018 2:54 am - Vastaa

  Hei,

  Ihana postaus ja mainitsit juuri samat asiat kuin itsekkin mainitsisin. Itse kaipaan täällä ulkomailla juuri tuota suomalaisen aitoutta. Mutta on ikävä jopa lunta ja kunnon talvea. Mahtavaa, että mainitsit tasa-arvouden ja koulutuksen.
  Ne ovat Suomessa aivan eri tasoa kuin täällä Keskieuroppassa. Täällä perheen varallisuudella ja asemalla on paljon suurempi vaikutus lapsen mahdollisuuksiin kuin meillä. Suomessa koulutus on paljon tasa-arvoisempaa kuin nykyisessä kotimaassani.
  Aivan ihana postaus. Sattumalta löysin blogisi ja olen nauttinut lukea.

  Iso kiitos.

Jätä kommentti