Chillailua Andamaaneilla – Havelock Island

Intian kaukaiset Andamaanit hurmasivat meidät täysin. Andamaanien syrjäisen palmurantojen saariston täytyy olla maan kaunein rantalomakohde. Tässä meidän kokemuksia Intian paratiisisaarilta!

Yli kuukauden jälkeen Intian hullunmyllyssä tauko tuli tarpeeseen. Otimme lomaa lomastamme ja suuntasimme Andamaanien syrjäisille palmurannoille lepäämään. Vietimme Andamaanien Havelock Islandilla ja hiljaisemmalla Neil Islandilla yhteensä 12 päivää.

Andamaanien ja Nikobaarien saariryhmä sijaitsee Intian Valtameressä, lähempänä Thaimaata ja Myanmaria kuin Intiaa. Andamaaneihin kuuluu reilusti yli 300 saarta, eli mikäs sen parempi paikka tulla etsimään omaa autiota hiekkarantaa, jolla toipua Intiasta.

Vain muutamalle Andamaanien saarista kuitenkin sallitaan vierailijoita. Saaristosta nimittäin löytyy vielä myös alueita, joilla elää eristyksissä ulkomaailmasta primitiivisiä alkuperäiskansoja.

Andamaanit

Andamaanit kokemuksia

Kun laskeuduimme Andamaanien pääkaupunkiin Port Blairiin, en voinut uskoa, kuinka sujuvan jouhevasti luistaen ilman jonoja pääsimme pois kentältä ja suoraan lauttaan kohti palmusaaria. Aivan kuin Intiassa ei enää oltaisikaan.

Palmusaaria toisensa jälkeen lipui ohi, kun parin tunnin risteilyn jälkeen saavuimme Andamaanien suosituimmalle saarelle, Havelock Islandille. Toistakymmentä riksakuskia hyökkäsi kimppuun, ja totesimme, että olemme sittenkin edelleen Intiassa. Ahdistelu loppui kuitenkin siihen, ja loppuloman saimme olla täysin rauhassa.

Andamaanit oli kaukana siitä Intiasta, mihin olimme tottuneet.

Andamaanit | Havelock Island

Andamaanit sopii matkakohteeksi kaikille budjettireissaajista luksusmatkailijoihin. Me löysimme bambumajan vajaalla 20 eurolla per yö. Kalliimpaa kuin manner-Intiassa, mutta halpaa verrattuna moniin muihin maailman paratiisisaariin. Toisaalta jos lompakko pullistelee, niin tasokastakin majoitusta löytyy. Andamaanit onkin suosittu häämatkakohde intialaisille.

Mökistämme oli vaivainen 50 metrin matka läpi palmumetsän rannalle nimeltä Beach no. 5.  Havelock Islandin rannat ovat omaperäisesti numeroitu – kukaan ei kai jaksanut keksiä nimiä. Muutamia satunnaisia turisteja lukuunottamatta valkohiekkainen, palmujen reunustama ranta numero viisi oli meidän.

Viikko Havelock Islandilla meni hetkessä rantsussa levyttäen ja lämpimässä, kirkkaan turkoosissa vedessä lilluen. Seuranamme olivat vain rantahiekalla kipittävät pikkuruiset ravut kotiloissaan. Andamaanit tunnetaan sukellus- ja kalastusmahdollisuuksistaan, mutta niitä lukuunottamatta aktiviteettia ei kauheasti löydy. Me emme niitä kaivanneetkaan.

Päivät menivät nopeasti myös siksi, että intialaiset pitävät saarensa manner-Intian kanssa samassa ajassa, vaikka Andamaanien saaret ovat lähempänä Thaimaata kuin Intiaa. Näin ollen viideltä iltapäivällä oli jo pilkkopimeää.

Andamaanit kokemuksia

Havelock Island

Ranta numero kolme on Havelock Islandin vilkkain ranta-alue, mutta ei sielläkään rantahiekasta tapella tarvitse. Ranta numero viitosen lähistöltä löytyi kourallinen ravintoloita.

Yhtään mainitsemisen arvoista ateriaa emme Andamaaneilla syöneet, mutta emme me tänne makuelämysten perässä tulleetkaan. Niistä olimme saaneet nauttia jo Intiassa. Nälkä ei kuitenkaan tullut, ja kala oli ainakin tuoretta!

Kulkeminen saarella on helppoa. Voi hypätä joko moporiksan kyytiin tai vuokrata oman mopon. Liikenne on viidakon ympäröimillä pikkuteillä leppoisaa.

Toisella puolella Havelock Islandia sijaitsee Aasian kauneimmaksi rannaksikin jossakin nimetty biitsi, ranta numero seitsemän eli Beach no. 7. Luonnontilaisella rannalla ei ollut juurikaan turisteja, vaan saimme ihailla auringonlaskua lähes keskenämme. Havelock Islandin ranta numero seiskan läheisyydessä ei vielä ole ravintoloita ja vain pari majapaikkaa, mutta rakentaminen oli täydessä vauhdissa.

Andamaanit kokemuksia

Yli +35 asteen helteessä lomailijalle maistuu kylmä huurteinen. Kannattaa huomioida, että kuten Intiassa, myös Andamaaneilla tätä jumalten nektaria ei välttämättä ihan joka puolella ole tarjolla. Ravintoloista kuitenkin saa yleensä kylmän tuopposen, ja satamasta löytyy pieni viinakioski.

Päivä päivältä nahka ruskistui, ja intialainen henkilökunta masentui, kun pilaan ‘kauniin’ valkoisenkalpean Casper-kummituksen ihoni. Siinä missä länsimaalaiset käristävät ihoaan, Intiassa ja muualla Aasiassa ihaillaan vaaleaa ihoa. Kaupoista olikin Intiassa joskus vaikea löytää saippuaa, kosteusvoidetta tai juuri mitään tuotetta, joka ei vaalentaisi ihoa.

Andamaanit oli täydellinen breikki hektisestä Intiasta. Verrattuna Intiaan Andamaanit on kuin toinen planeetta ilman kaikkea sitä melu- ja muuta saastetta, tyrkytystä, köyhyyttä, hektisyyttä ja pällistelyä (kaikella rakkaudella, Intia). Paitsi sijainniltaan, Andamaanit muistuttavat myös monella muullakin tapaa enemmän Kaakkois-Aasiaa kuin Intiaa.

Vielä suhteellisen kehittymättömät Andamaanien saaret hurmasivat meidät hiljaisuudellaan ja leppoisalla ilmapiirillä. Andamaaneille päästäkseen joutuu näkemään hiukan vaivaa, mutta tämä kaukainen paratiisi on sen arvoinen. Andamaanit jäi mieleemme ykkösenä Intian rantakohteista.

Havelockilta siirryimme vieläkin hiljaisemmalle Neil Islandille, sieltä tunnelmia ensi kerralla!

Andamaanien Port Blairiin voi lentää Intian Kolkatasta ja Chennaista. Reissun voi toki taittaa myös veneellä, joka kestää 60 tuntia, mutta lentäminen on samanhintaista ja noin 57 tuntia nopeampaa.

Andamaanien Havelock Islandille kulkee lauttoja Port Blairistä monta kertaa päivässä, ja retki kustantaa noin 15 euroa. Me ostimme liput Port Blairissa, mutta niitä näyttää olevan kaupan myös esimerkiksi täällä ja täällä. 

Paras aika matkustaa on joulukuusta huhtikuuhun. Me olimme liikenteessä lokakuussa, jolloin Andamaaneilla oli hyvin hiljaista.