Australia on tulessa – Mitä, miksi, miten voimme auttaa?

Australiassa tunnelma on apokalyptinen. Rajujen metsäpalojen on jo arvioitu olevan laajuudeltaan kuusi kertaa suuremmat kuin Amazonissa riehuneet palot – ja kesä ei ole edes vielä pitkällä. Mistä Australian maastopalot johtuvat? Kuinka me voisimme auttaa?

Viime aikoina on ollut vaikea seurata uutisia nieleskelemättä kyyneleitä. Australiaa riepottelevat tuhoisimmat maastopalot miesmuistiin. Yli kuusi miljoonaa hehtaaria on palanut maan tasalle. Vertailun vuoksi, paljon kansainvälistä huomiota saaneissa Amazonin metsäpaloissa maata paloi arvioiden mukaan 900 000 hehtaaria.

Lähes 500 miljoonaa eläintä on saanut surmansa ja kokonaisia lajeja epäillään pyyhkiytyneen maailmasta pois.

Ainakin 19 ihmistä on menehtynyt ja monta muuta on kateissa. Toista tuhatta rakennusta on palanut maan tasalle. Satoja tuhansia ihmisiä on evakuoitu ja osassa Australiaa on julistettu hätätila.

Australia metsäpalot
Martin Sneicer / Flickr

Sydneyn ikoniset oopperatalon maisemat verhoutuivat maastopalojen myötä savupilveen. Ennätyshelteitä on mitattu siellä sun täällä. Canberrassa mitattiin hiljattain maailman huonoin ilmanlaatu. Palot ovat vapauttaneet ilmakehään arvioiden mukaan 350 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä – kaksi kolmannesta koko vuoden saldosta.

Ja edessä on pitkä, kuuma kesä.

Näin katastrofisten palojen hallinta on lähes mahdoton tehtävä. Miehistöä tai kalustoa ei ole ollut tarpeeksi, ja palojen sammuttaminen on ollut vapaaehtoisten palomiesten harteilla. Hallituksen toimet ovat monien australialaisten mielestä riittämättömiä monella taholla.

HighExposure / Flickr

Katastrofi Australian ainutlaatuiselle luonnolle

Yksi asia, mitä olen aina rakastanut Australiassa eniten on sen ainutlaatuinen luonto. Vehreät sademetsät ja tuhannet ihmeelliset kasvi- ja eläinlajit, joita ei löydy mistään muualta maailmasta. Jo ennen tämän vuoden rajuja maastopaloja olen ollut huolissani niiden tulevaisuudesta. Nyt se alkaa näyttää lohduttomalta.

Jopa sademetsät, jotka eivät helposti yleensä pala, ovat antautuneet maastopalojen raivolle. Australian mittaamattoman arvokkaat, muinaiset Gondwana -maailmanperintösademetsät hiiltyvät maan tasalle.

Australia maastopalot

Nämä maailman vanhimpiin kuuluvat sademetsät ovat muisto aikojen alusta ja muinaisesta Gondwanan jättimantereesta. Ne ovat myös tärkeitä Australian luonnon monimuotoisuuden keskittymiä. Nämä metsät eivät uudistu samalla tavalla kuin eukalyptusmetsät, ja jos tämän kaltaiset maastopalot jatkuvat, saatamme menettää ne ikuisiksi ajoiksi.

Arvioiden mukaan jopa puoli miljardia eläintä on kuollut maastopaloissa. On pelkoja, että kokonaisia kasvi- ja eläinlajeja on kadonnut maailmasta palojen myötä.

australian metsäpalot | koala

Mediassa leviää sydäntäsärkeviä kuvia hiiltyneistä luontokappaleista ja videoita kengurulaumoista, jotka hyppivät liekkejä pakoon. Kaikki eivät kuitenkaan pakoon pääse. Kuten hidasliikkeiset koalat.

Australian ikonisista koaloista onkin tullut lohduttoman tilanteen symboli.

Queenslandin ja Uuden Etelä-Walesin koalakannat olivat huonossa jamassa jo ennen maastopaloja. 20 vuoden aikana populaatio on tippunut lähes puoleen pääasiassa ihmisen toiminnan seurauksena. Jäljellä olevista koaloista jopa kolmanneksen arvioidaan kuolleen metsäpalojen seurauksena. Tulevaisuus ei näytä valoisalta Australian lutuisille karvapalleroille. WWF:n mukaan koaloita voi odottaa sukupuutto 30 vuoden sisällä. Mitä olisi Australia ilman koaloita?

Ei unohdeta, että koalat eivät suinkaan ole ainoa vaarassa oleva laji. Monet Australian harvinaiset, ainutlaatuiset eläinlajit ovat palojen myötä vaarassa hävitä maailmasta.

Koala

Australia on tulessa – miksi, mistä palot johtuvat?

Maastopalot ovat Australiassa luonnollinen ilmiö ja olennainen osa ekosysteemiä – monet kasvilajit ovat riippuvaisia niistä. Metsäpaloja osataan siis odottaa, mutta tänä vuonna mittakaava on yllättänyt kaikki.

Merkittävä syy maastopalojen riistäytymiseen käsistä on yhdistelmä ennätyshelteitä, ennätyskuivuutta ja kovaa tuulta. Poikkeuksellisen sään takana on arvioitu olevan useampia poikkeuksellisia sääilmiöitä, kuten Intian valtameren kaksinapainen eli dipoli suursääjärjestelmä. Sama ilmiö, jota on verrattu El Niñoon aiheuttaa kuivuutta Australiassa, ja toisaalta tulvia Itä-Afrikassa. Pohjoisen myöhäisten monsuunisateiden lisäksi eteläisen kehämoodin (Southern Annular Mode, SAM) sanotaan lisänneen kuivuutta Australiassa.

Poikkeuksellisen sään lisäksi on myös spekuloitu, että uhkaan ei ole Australiassa varauduttu tarpeeksi toimivalla metsänhoidolla. Australian alkuperäiskansojen johtajat osasivat odottaa katastrofia. He ovat varoitelleet jo kauan Australiaa uhkaavasta maastopalokriisistä vuosikymmenten, jos ei satojen vuosien riittämättömän maanhoidon seurauksena.

Somessa leviävät huhut suuntaan jos toiseen. Ja onkin todennäköistä, että merkittävä osasyyllinen on ihminen itse, tavalla tai toisella. Mikä on totuus Australian metsäpaloista ja mistä Australian palot johtuvat – sen jälkipyykin aika tulee myöhemmin. Nyt tulisi huhujen levittämisen sijaan keskittyä auttamiseen.

Australian maastopalot
Kim / Flickr

Australian maastopalot ja ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos on tottakai myös ollut maastopalokeskustelun keskiössä. Jo vuosikymmenten ajan tutkijat ovat ennustaneet, että metsäpalot tulevat yleistymään ympäri maailmaa ilmastonmuutoksen myötä. Australian metsäpalojen on ennustettu pahentuvan, aikaistuvan ja pidentyvän.

Yksittäisiä paloja on vaikea laittaa ilmastonmuutoksen piikkiin. Mutta maastopalojen voimakkuus ja aikaistuminen on huolestuttava signaali, mikä tulisi ottaa vakavasti.

Onko tämä uusi normaali? Kuinka kauan jo ennestään rutikuiva manner kestää tällaisia paloja, jos niistä tulee jokavuotisia? Onko tämä lopun alkua?

Kansainvälisessä vertailussa Australian ilmastopolitiikka sai nolla pistettä. Olisi absurdia, ellei se olisi niin järkyttävää, että Australia on yksi haavoittuvimmista maista ilmastonmuutoksen kourissa, ja silti hallitus ei ota ilmastonmuutosta vakavasti. Australia on yksi maailman johtavia hiilen ja maakaasun viejiä. Iso Valliriutta on kuolemaisillaan, maa hukkuu liekkeihin, ja ilmastonmuutoksen torjumisen sijaan maassa avattiin tänä vuonna yksi maailman suurimmista hiilikaivoksista. Mitä oikein pitää tapahtua, jotta tilanteeseen aletaan suhtautua sen vakavuuden vaatimalla tavalla? Monet miettivätkin, mitä hyötyä on talouskasvusta, jos meillä ei kohta ole elinkelpoista mannerta.

Lue lisää ilmastonmuutoksesta ja maastopaloista täällä.

Australia maastopalot

Kuinka me voimme auttaa?

Tilanne Australiassa on lohduton, eivätkä hallituksen toimet ole riittäviä. Apua tarvitsevat ihmiset, joilla ei ole paikkaa minne mennä ja jotka ovat menettäneet kaiken. Apua tarvitsevat väsymättä taistelevat palokunnat. Ja apua tarvitsee luonto, jos sillä on mitään toivoa palata entiselleen. Auttaa voit tekemällä lahjoituksia. Tässä muutama hyvä kohde:

Auta maastopalojen uhreja:
Australian Punaisen Ristin katastrofirahasto
St Vincent de Paul Society Bushfire Appeal auttaa metsäpaloissa kotinsa menettäneitä pääsemään takaisin jaloilleen.

Tue Australian eläimiä:
The Rescue Collective tue eläimiä suoraan paikan päällä olevien ihmisten kautta.
WIRES (New South Wales Wildlife Information, Rescue and Education Service) pelastaa ja hoitaa Australian metsäpalojen eläinuhreja.
RSPCA (The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) auttaa eläinten evakuoinnissa ja hoidossa.
Port MacQuarie Koala Hospital jakaa kerätyt varat muiden Uuden Etelä-Walesin villieläinten suojeluorganisaatioiden kesken.

Tue vapaaehtoisia palomiehiä:
Victoria: CFA
Uusi Etelä-Wales: RFS
Etelä-Australia: CFS Foundation
Queensland: RFBAQ

Yhtä tärkeää on levittää sanaa. Australian maastopalojen vakavuus vaatii suurempaa kansainvälistä huomiota. Painetta tarvitaan, jotta luonto vihdoin laitettaisiin Australiassa etusijalle.