Krabi ihastutti ja ärsytti

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Krabi on syystäkin yksi Thaimaan suosituimpia matkakohteita. Krabin lumoavat karstikalliomaisemat kuuluvat varmasti Thaimaan kauneimpiin. Kohteiksi Krabilla meillä valikoituivat Ao Nang ja Railay Beach – tässä kokemuksia ja kootut vinkit!

Odotin Thaimaan Krabia puoliksi kauhulla ja puoliksi innolla. Halusin nähdä Krabin kuvaukselliset kukkulat omin silmin. Mutta olin myös kuullut kokemuksia, joiden mukaan Krabin suositut lomakohteet ovat tupaten täynnä turisteja. Ja niinhän siinä kävi, että Krabi samaan aikaan ihastutti, mutta myös ärsytti.

Krabi kokemuksia | Muuttolintu - blogi
Krabi kokemuksia | Railay Beach

Lautan porhaltaessa läpi smaragdinvihreän meren jylhät karstikivikalliot alkoivat pian häämöttää horisontissa. Krabin satoja metrejä korkeat jyrkänteet kultaisine rantoineen olivat juuri niin sykähdyttävä ja henkeäsalpaava näky kuin mitä olin kuvitellut.

Toisaalta etenkin Krabin kuuluisa Railay Beach osoittautui ahdistavan ruuhkaiseksi. Monet Krabin rannat eivät ole niitä Thaimaan puhtaimpia. Supersuositussa lomakohteessa kun ollaan, hintataso on sen mukainen – etenkin Railay Beachillä. Ruoka oli ravintoloissa länsimaiseen makuun maustettu, ja Krabin lomakeskuksissa oikeasti hyvää, tulista thaimaalaista ruokaa sai etsiä. Mutta onneksi osasimme kaikkea tätä odottaa, ja onneksi huonokin thaimaalainen ruoka on aika hyvää!

Krabi | Muuttolintu - blogi

Krabin Ao Nang on tyypillinen turistikylä

Krabin Ao Nang on turistinen, kyllä, mutta emme kokeneet sitä ahdistavan täydeksi. Ranta oli etenkin aamupäivällä hiljainen, eikä kaduilla ollut koskaan liikaa ihmisiä. Rantakatu oli kuin thaimaalainen versio Välimeren rantakaduista ravintoloineen ja sisäänheittäjineen.

Ao Nangin pitkän rannan päässä kohoavat komeat kalliot. Krabin kauneimpiin rantoihin se ei kuitenkaan kuulu. Rantavesi oli samean likaisen turkoosia eikä varsinaisesti houkutellut uimaan. Vieri viereen pysäköityjen pitkähäntäveneiden pärinältä ei myöskään juuri rauhaa saa. Viereinen Nopparat Tharan ranta on hiljaisempi.

Ao Nangissa riittää ravintolaa vieri vieressä, mutta montaa hyvää ateriaa emme täällä saaneet. Suosittelen tsekkaamaan ruokatorin Mother Marche -kaupan takana, jossa lukuisat ruokakojut myyvät iltaisin thaiherkkuja.

Ao Nang ei tehnyt sen kummempaa vaikutusta, mutta osoittautui oivaksi tukikohdaksi ympäristön nähtävyyksiin ja Krabin kauniimpiin kolkkiin tutustumiseen.

Ao Nang kokemuksia | Ao Nang ranta

Railayn niemimaa on Krabin helmi

Krabin kuuluisalla Railay Beachillä viitataan yleensä Railayn niemimaahan, josta löytyy useampia häikäisevän kauniita rantoja. Railay West on niistä kaunein ja suosituin. Railay Beachille ei kulje teitä, eikä sieltä löydy autoja tai mopoja. Eristyneisyys vain lisää paikan viehätystä. Vaikka ollaan edelleen mantereella, Railay Beachillä tuntuu kuin olisi saarella, ja siihen siinä rakastuin.

Krabi | Railay Beach

Niin kuin niin monissa muissa supersuosituissa lomakohteissa, aika ei ole kohdellut Railayn niemimaata suopeasti. Siinä missä Railay Beachin eristyneisyys on kenties hiukan jarruttanut kehitystä, turistilaumoja se ei tänä päivänä jarruta. Keskipäivällä ranta on niin ruuhkainen, että hyvä jos rantapyyhkeelle paikan löytää.

Kunpa olisin tullut jo vuosia sitten, mietin Krabilla. Voin vain kuvitella, kuinka hieno kokemus Railay Beach on ollut kymmeniä vuosia sitten, ennen turistilaumojen saapumista.

Railayn niemimaalta löytyvät Krabin kauneimmat rannat, runsaasti tekemistä, viihtyisiä ravintoloita ja turismista huolimatta kosketus eksoottista viidakon tunnelmaa. Tippukivien koristamia kallioita, puissa hyppiviä apinoita, ja tallustelipa pari kertaa iso varaanikin vastaan.

Pitkähäntäveneet kulkevat Krabin Ao Nangista Railay Westille pitkin päivää. Innokkaimmat voivat myös meloa rannalle Ao Nangista.

Krabi kokemuksia | apina

Krabin näköalapaikalta avautuvat epätodellisen kauniit maisemat yli niemimaan. Hikinen vartin jyrkkä nousu ei kuitenkaan ole huonokuntoisille – lenkkarit ja vettä mukaan! Reitti alkaa polun varresta matkalla kohti Phra Nangin rantaa.

Krabi | tekemistä

Rakkaimpia lomamuistojani Thaimaasta ovat aikaiset aamut Railay Beachillä, kun heräsimme nauttimaan rannasta ennen pitkähäntäveneiden saapumista. Aamun edetessä ranta täyttyy pitkähäntäveneistä ja auringonpalvojista nopeasti. Siksi itse majoitun mieluiten Krabilla Railayn niemimaalla. Näin sen komeista rannoista pääsee nauttimaan aamuvarhain ennen turistilaumojen saapumista.

Toinen hyvä syy majoittua Railayn niemimaalla on Railay Beachin viihtyisä tunnelma auringon laskettua. Railay Beachiltä löytyy suloisia palmunlehväkattoisia ravintoloita ja viihtyisiä reggaebaareja, joissa istuskella cocktailin äärellä.

Railayn niemimaan rannat x 5

Railayn niemimaalta löytyy useita häikäisevän kauniita rantoja kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Tsekkaa Krabin matkalla ainakin nämä viisi rantaa!

Railay West on Railayn niemimaan tunnetuin ja kaunein ranta.

Krabi | Railay Beach kokemuksia
Krabi kokemuksia

Railay East ei ole yhtä säväyttävä kuin alueen muut rannat. Kapea, mangrovepensaiden ja palmujen reunustama ranta on silti näkemisen arvoinen. Pikaveneet tuovat usein turistit tänne. Länsipuolelta itäiselle kävelee vain muutaman minuutin.

Krabi kokemuksia | rannat

Phra Nangin rannan toisessa päädyssä piileskelee mielenkiintoinen nähtävyys – luola täynnä peniksiä. Prinsessaluolaksi nimetyssä, paikallisille pyhässä luolassa tönöttää eri kokoisia, koristeltuja puisia peniksiä. Hedelmällisyyttä symboloivia peniksiä tuodaan lahjana luolan hengettärelle, jolta toivotaan hedelmällisyyden lisäksi myös esimerkiksi turvallisia merimatkoja tai hyvää karmaa.

Phra Nang | Krabi
Thaimaa penisluola

Tonsai Beach on hiljaisempi ranta verrattuna Railayn niemimaan muihin rantoihin. Pääset tänne pitkähäntäveneellä, patikoimalla viidakon läpi tai kahlaamalla laskuveden aikaan Railay Westiltä.

Krabin rannat | Tonsai Beach

Pai Plong on upea ranta Ao Nangin ja Railayn välissä. Ranta on omistettu Centara Grand Krabi -hotellille, mutta voit vierailla täällä myös tarpomalla Ao Nangista yli kukkulan.

Krabi | kokemuksia

Krabi – Majoitus

Tässä muutama hotellivinkki Krabin matkaa suunnitteleville.

Railayn niemimaan parhaimmalla paikalla, sijaitsee Railayn hulppein hotelli Rayavadee*. Tätä kuolasin ennen matkaa, jos budjetti olisi sen sallinut.

Edullisemman Railay Phutawan Resortin* kohokohta on sijainti Railay Beachillä.

Golden Beach Resort* on edullinen hotelli Ao Nangissa suoraan rannan tuntumassa.

Krabi Resort* on suoraan rannalla sijaitseva keskitason hotelli Ao Nangissa.

Avani Ao Nang Cliff Krabi Resort* on huikeilla näkymillä varustettu keskitason hotelli Ao Nangissa.

Krabi kokemuksia | Muuttolintu - blogi

Karstikallioiden ympäröimä Centara Grand Krabi

Krabin Ao Nangin ja Railay Beachin välissä, korkeiden karstikallioiden ympäröimässä Pai Plong -poukamassa sijaitsee viiden tähden Centara Grand Krabi* -hotelli. Halkesin innosta, kun vene lipui kohti paratiisiresorttia. Sijainniltaan hotelli on heittämällä upeimpia, mitä reissuilla on tullut koettua. Spa-huoneen parvekkeen poreammeessa kelpasi ihailla Thaimaan kauneimpia maisemia.

Sijainnin lisäksi kehuttavaa hotellista ei kuitenkaan löytynyt. Centara Grand Krabi on iso hotelli, ja altaalla ja rannalla riittää porukkaa. Palvelu vaihteli hyvästä luokattoman huonoon, ja ruokakin oli keskinkertaista.

Vaikuttavan sijainnin takia valinta ei kuitenkaan kaduttanut. Mutta jos Thaimaahan matkustaa vain yhteen kohteeseen, en voi hyvällä tahdollakaan Centara Grandiä suositella.

Krabi hotelli
Krabi Centara Grand

Krabi kokemuksia – Saarihyppely pitkähäntäveneellä

Yksi parhaita asioita Krabilla on se, että tekemistä riittää. Eli jos kuulut siihen porukkaan, joka ei rannalla jaksa lojua tai kaipaat lomalta myös seikkailua, Krabi on sinun paikkasi. Krabin dramaattiset jyrkänteet houkuttelevat etenkin kalliokiipeilijöitä. Sen lisäksi voit lähteä vaikkapa melomaan, tutkimaan hienoja maisemareittejä, saarihyppelemään veneretkellä, ihailemaan nähtävyyksiä, sukeltamaan tai snorklaamaan… Lista jatkuu. Meillä jäi paljon kokematta, ja siksi voisin tulla Krabille uudestaankin.

Yksi kohokohdista Krabilla oli veneretki lähisaarille. Krabia ympäröivät lukuisat henkeäsalpaavan kauniit saaret, ja saarihyppelyitä on tarjolla joka lähtöön. Suosituimpiin kuuluvat ainakin neljän saaren retki, josta näkyy myös viiden tai jopa seitsemän saaren variaatioita. Toinen suosittu saarikohde ovat henkeäsalpaavat Hong -saaret.

Matkaan lähdetään joko pikaveneellä tai pitkähäntäveneellä. Mahdollisuuksien mukaan saarille kannattaa suunnata mahdollisimman aikaisin, sillä päiväsaikaan saarilla on ruuhkaa.

Jos on liikkeellä isommalla porukalla, kannattaa ehdottomasti hommata yksityinen pitkähäntävene. Näin voi itse päättää aikataulusta sekä kohteista. Hintaa yksityiselle veneelle tulee 2000-2500 Thaimaan bahtia kokonaiselta päivältä.

Krabi | saarihyppely
Krabi | Koh Poda

Viihdyin Krabilla ristiriitaisista tunteista huolimatta, koska tiesin, mitä odottaa. En itse viihtyisi täällä koko lomaa, mutta toisia turistisuus ei häiritse. Krabin provinssiin mahtuu paljon nähtävää komeasta sisämaasta saarien täplittämään rannikkoon, ja siksi lähtisin uudestaankin.

Parhaimmillaan Krabin lomakohteet ovat yhdistettynä johonkin rauhallisempaan, autenttisempaan Thaimaan kohteeseen. Mikset yhdistäisi sitä vaikkapa lähellä sijaitseviin, omiin suosikkisaariini Koh Yao -saariin? Tai rennon saarielämän Koh Lantaan?

KOH YAO YAI – RAUHAN RAKASTAJAN SAARI LÄHELLÄ PHUKETIA

KOH YAO NOI – IDYLLISTÄ SAARIELÄMÄÄ JA UNELMIEN PUUTALO

KOH LANTA ON CHILLIÄ RANTAELÄMÄÄ

*Booking.com -linkin kautta varaamalla Muuttolintu saa pienen komission, mutta itse et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, että tuet sivuston ylläpitoa!