Australian ihmeitä – pinkin järven rannalla

Olet ehkä kuullut Australian vaaleanpunaisista järvistä. Niitä löytyy muutamia ympäri maata, kuuluisimmat lienevät Länsi-Australian pinkit järvet. Mutta uskoisitteko, jos kerron että vain viiden minuutin ajomatkan päästä Melbournen keskustastakin löytyi tänä kesänä pinkki järvi?

Elettiin loppukesää, kun aivan sattumalta kotiin ajaessa huomasin pinkin järven moottoritien varressa. Luulin ensin näkeväni halluja. Lounaalla ei kyllä mennyt kuin yksi viinilasillinen, mietin.

Seuraavana päivänä päätimme tehdä visiitin järven rannalle Westgate Park -puistoon. Vaaleanpunainen järvi ei osoittautunut viinipäisen harhaksi. Kuinka en ollut kuullut siitä ennen, en tiedä.

Olimme olleet pinkin järven rannalla ennenkin Länsi-Australiassa. Tuolloin järvi oli kuitenkin enemmän lohenpunainen, oranssilla vivahteella. Tämä lätäkkö oli aivan purkkapinkki!

Mansikkapirtelöä muistuttava järvi saattaa houkutella pulahtamaan, mutta pinkit järvet ovat itse asiassa maailman suolaisimpia järviä. Kieltokyltti rannassa varoitti ihmisiä edes koskemasta veteen. Varpaani upposivat mutaan järven reunalla, ja koko loppupäivän niitä kirveli. Sorsat eivät tuntuneet suolaisuudesta piittaavan!

Australian pinkit järvet

Melbournen pinkki järvi ei suinkaan aina ole näin pinkki. Väri vaatii täydelliset olosuhteet auringonpaisteen, korkean lämpötilan ja kuivuuden suhteen. Punapigmentti tulee järven levien tuottamasta beetakaroteenista. Sama beetakaroteenihan on tunnetusti myös flamingojen vaaleanpunaisuuden lähde.

Talvi tekee tuloaan Melbournessa, ja pinkki järvikin on muuttunut takaisin sinertäväksi. Mutta ehkä ensi kesänä luonto pistää taas meille shown pystyyn!

Lue myös juttu Australian muista erikoisista maisemista: Australian eeppisimmät maisemat