Australian ihmeitä – pinkin järven rannalla

Olet ehkä kuullut Australian vaaleanpunaisista järvistä. Niitä löytyy muutamia ympäri maata, kuuluisimmat lienevät Länsi-Australian pinkit järvet. Mutta uskoisitteko, jos kerron että vain viiden minuutin ajomatkan päästä Melbournen keskustastakin löytyi tänä kesänä pinkki järvi?

Elettiin loppukesää, kun aivan sattumalta kotiin ajaessa huomasin pinkin järven moottoritien varressa. Luulin ensin näkeväni halluja. Lounaalla ei kyllä mennyt kuin yksi viinilasillinen, mietin.

Seuraavana päivänä päätimme tehdä visiitin järven rannalle Westgate Park -puistoon. Vaaleanpunainen järvi ei osoittautunut viinipäisen harhaksi. Kuinka en ollut kuullut siitä ennen, en tiedä.

Olimme olleet pinkin järven rannalla ennenkin Länsi-Australiassa. Tuolloin järvi oli kuitenkin enemmän lohenpunainen, oranssilla vivahteella. Tämä lätäkkö oli aivan purkkapinkki!

Mansikkapirtelöä muistuttava järvi saattaa houkutella pulahtamaan, mutta pinkit järvet ovat itse asiassa maailman suolaisimpia järviä. Kieltokyltti rannassa varoitti ihmisiä edes koskemasta veteen. Varpaani upposivat mutaan järven reunalla, ja koko loppupäivän niitä kirveli. Sorsat eivät tuntuneet suolaisuudesta piittaavan!

Australian pinkit järvet

Melbournen pinkki järvi ei suinkaan aina ole näin pinkki. Väri vaatii täydelliset olosuhteet auringonpaisteen, korkean lämpötilan ja kuivuuden suhteen. Punapigmentti tulee järven levien tuottamasta beetakaroteenista. Sama beetakaroteenihan on tunnetusti myös flamingojen vaaleanpunaisuuden lähde.

Talvi tekee tuloaan Melbournessa, ja pinkki järvikin on muuttunut takaisin sinertäväksi. Mutta ehkä ensi kesänä luonto pistää taas meille shown pystyyn!

Lue myös juttu Australian muista erikoisista maisemista: Australian eeppisimmät maisemat


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta, Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa

2018-09-29T22:47:50+03:00toukokuu 6, 2017|Australia, Victoria|

20 Comments

 1. Sandra toukokuu 6, 2017 9:13 am - Vastaa

  Eikä! Miten tuosta ei kukaan ole koskaan puhunut mitään! Näin yhden pinkin järven matkalla Mellusta Adelaideen

  • Anna toukokuu 10, 2017 5:44 am - Vastaa

   No niinpä! Joo muistelinkin että siellä South Australian rajalla on ainakin yksi ja Länsi-Australiassa useampi, mutta tästä en ollut kuullut itsekään mitään.

 2. Terhi /Fammo matkalla toukokuu 7, 2017 3:10 pm - Vastaa

  En ole aikaisemmin edes kuullut vaaleanpunaisista järvistä. Sääli, ettei siinä voi uida, tulisi hienoja kuvia.

  • Anna toukokuu 10, 2017 5:45 am - Vastaa

   Uiminen olisi kyllä ollut se kirsikka kakun päällä 🙂

 3. Sateenmuru toukokuu 7, 2017 4:39 pm - Vastaa

  En ole ikinä kuullutkaan Australian pinkeistä järvistä! Silläpä haluaisinkin Australiaan, kun en hirveästi tiedä maasta mitään. Aivan uskomattoman upean näköinen – hieno ilmakuva! ^_^

  • Anna toukokuu 10, 2017 5:46 am - Vastaa

   Niitä löytyy tosiaan useampia. Ja monet kommentoivat Facebookin puolella, että löytyy niitä ympäri maailmaa, myös ainakin Etelä-Amerikasta, Meksikosta ja Kanadasta.

 4. Ne Tammelat toukokuu 7, 2017 4:52 pm - Vastaa

  Kaveri roadtrippaa parhaillaan Australiassa ja postasi myös kuvan pinkistä järvestä. Tulipa sopivaan saumaan lisätietoa aiheesta. Luonto on kyllä ihmeellinen 🙂

 5. Anu / Mielilandia toukokuu 7, 2017 10:49 pm - Vastaa

  Ihan mielettömän näköistä! Tällaiset jutut muistuttaa hyvin siitä, miksi ihmisen kuuluu matkustaa silloin, kun siihen vain on mahdollisuus. 🙂

  • Anna toukokuu 10, 2017 5:49 am - Vastaa

   Juu, onhan se hienoa nähdä tämmösiä ihmeitä omin silmin.

 6. WOW 😀 Oon vaan kuullut näistä ja tiennyt että esimerkiksi Indonesiassakin tämmöinen järvi olisi ollut 🙂 Huikeen näköistä! Ja uskon, että oot alkanut jo epäilemään sitä yhtäkin viinilasillista 😀

  • Anna toukokuu 10, 2017 5:49 am - Vastaa

   Aa Indoissakin on! Hyvä tietää 🙂

 7. Mirka/ Reason for Season toukokuu 11, 2017 9:41 pm - Vastaa

  Niin hirmuisen ikävä on Australiaan tällä hetkellä. Saa nähdä, toteutuuko haaveeni siitä, että pääsisin sinne tänä syksynä. Nämä pinkit järvet ovat ihan mielettömän hienon näköisiä! Rakastan vaaleanpunaista väriä, eli kyllä kelpaisi tällaisia päästä ihastelemaan :).

  • Anna toukokuu 14, 2017 3:49 am - Vastaa

   Toivottavasti toteutuu, ja toivottavasti pääsisit myös Melbournessa vierailemaan 🙂

 8. Johanna Hulda / Vida de Estrada toukokuu 12, 2017 2:22 pm - Vastaa

  Aikamoinen ilmestys, vau! Kyllä mäkin hieraisisin silmiäni pari kertaa ennen kuin uskoisin 😀 Tällaisen suolajärven rannalla olisi kiva joskus käydä – Espanjan Torreviejasta taitaa myös löytyä vastaavia, joten ne järvet voisivat olla potentiaalisempia käyntikohteita vähän läheisemmällä sijainnillaan 🙂

  • Anna toukokuu 14, 2017 3:50 am - Vastaa

   Ai Espanjastakin löytyy, eipä tämä niin harvinainen ilmestys sitten olekaan! 🙂

 9. Kohteena maailma / Rami toukokuu 13, 2017 10:29 am - Vastaa

  Onhan toi kyllä erikoinen juttu! Upea näky ja varmasti vieläkin vaikuttavampi omin silmin. Aika ajoi tämä tulee jossain matkailuartikkeleissä vastaan.

  • Anna toukokuu 14, 2017 3:52 am - Vastaa

   Oli se hieno ja yllättävä paikka, näin lähellä keskustaa vielä!

 10. Paula - Viinilaakson viemää toukokuu 13, 2017 8:25 pm - Vastaa

  Nämä pinkit järvet kun kyllä hassu näky. Jotenkin kaunis mutta kuitenkin epäluonnollinen 🙂 On ollut yleissivistyksessä aukko kun en ole tiennyt, että niitä on Australiassa. Olen vain haaveillut että käyn joskus Meksikossa katsomassa pinkin järven. Nytpä tiedän!

  • Anna toukokuu 14, 2017 3:53 am - Vastaa

   Näköjään näitä on vähän joka puolella maailmaa, Kanadassakin taitaa olla. Mutta täytyy muistaa, ettei tämä järvi ainakaan yleensä ole pinkki vaan vaatii täydelliset olosuhteet.

Jätä kommentti