Päiväretki Cairnsistä: Kuranda ja Barron Falls

Australian Cairnsiin suunnataan yleensä auringon ja palmurantojen perässä. Siinä vaiheessa kun rantaelämä alkaa kyllästyttää, kannattaa suunnata sademetsien peittämille kukkuloille, Atherton Tablelandsiin, jossa ilma on viileämpää. Vain puolen tunnin päässä sijaitsee pikkuruinen Kurandan kylä, ja sen ykkösvetonaula Barron Falls -vesiputous.

Australia ei rehentele nähtävyyksillään, se on todettu moneen kertaan. Sivulauseessa mainittu kansallispuisto voi osoittautua mahtavimmaksi, minkä on koskaan nähnyt, ja vesiputous, jonka odottaa olevan pikkuinen liru, pudottaa silmät päästä.

IMG_0684.1 (800x533)

Niin kävi Barron Fallsin suhteen, kun aikoinaan täällä kävimme ensimmäistä kertaa. Toki näin kuivana kautena Barron Falls onkin pieni puro verrattuna siihen, minkälaisena se pauhaa sadekautena. Mutta vaikuttava näky se on silti.

Alueen kaunis luonto on vetänyt puoleensa hippisieluja, ja Kuranda tunnetaankin boheemista tunnelmastaan. Turisteja varten on pistetty pystyyn myös jos jonkinlaista teemapuistoa. Perusturistikrääsän lisäksi toreilta voi löytää esimerkiksi taidetta, kristalleja, erilaisia käsitöitä, itsetehtyjä hilloja ja kastikkeita, hamppuvaatteita… ja kengurubikineitä.

Capture2

IMG_0674 (800x533)

6YovMqeV3ckTqR_1024x682 (800x533)

kuva: kuranda.org

Vain 750 asukkaan Kurandaan on helppo ajaa Cairnsistä, mutta toinen vaihtoehto on hypätä korkeuksiin Skyrailin eli lasisen kaapelihissin kyytiin.

Kun Kurandan Skyrail avattiin 1995, se oli aikansa pisin kaapelikyyti koko maailmassa. Rakentaminen ei ollutkaan mikään simppeli projekti. Koska Skyrail kulkee Unescon maailmanperintöalueen, ikivanhan sademetsän yli, rakentajien piti jokaikinen päivä patikoida suojamuovit kenkien päällä alueelle, ja materiaalit kärrättiin helikopterilla.

Cairns - Kuranda Skyrail

Cairns - Kuranda Skyrail

Näkymät lasikopista ovat komeat yli Barron-joen, vihreiden kukkuloiden ja rotkojen. Kaapelihissikyyti kestää noin puolitoista tuntia, ja pysähtyy pariin otteeseen Barron Fallsilla ja sademetsässä, jossa sen ihmeitä, kuten korkeita kauripuita, pääsee pällistelemään lähempää oppaan johdolla.

Cairns - Kuranda Skyrail

Barron Falls, Cairns

Takaisin Cairnsiin puksutettiin maisemajunan kyydissä. Rautatie rakennettiin 1800-luvun alussa. Vaunuista osa on alkuperäisiä ja osa restauroitu. Vanha juna-asema sademetsässä on jo itsessään näkemisen arvoinen.

Kurandan maisemajuna

Stoney Creek vesiputous, Kuranda

Kurandan maisemajuna

Tämän täytyy olla yksi Australian hienoimmista junareiteistä. Juna kulkee pitkin siltoja yli rotkojen ja Stoney Creekin vesiputouksen välillä tunneleihin sukellellen. Ikkunasta avautuvat maisemat Cairnsin yli merelle asti. Juna tekee lyhyen stopin Barron Fallsilla, jossa matkustajat pääsevät tappelemaan parhaasta paikasta selfieihin.

Kurandan maisemajuna

Me ihastuimme lähialueeseen aikoinaan niinkin paljon, että oli lähellä, ettemme muuttaneet tänne. Voisin hyvin kuvitella itseni Kurandan markkinoille myymään kutomiani sorminukkeja, ajellen silloin tällöin Cairnsin rannoille koikkelehtimaan kengurubikineissä.

Jos aikaa suinkin riittää, uhraa yksi rantapäivä Cairnsin kukkuloille! Hintaa Skyrail- ja junamatkaretkellä oli n. 70 euroa aikuiselta.