Alice Springsistä kohti Adelaidea ajaessa maisemat ovat varsin… litteitä. 360 astetta tyhjyyttä, pelkkää punaista hiekkaa monen sadan kilometrin pituudelta suoraa, loputonta tietä. Täällä ei tarvitse pelätä liikenneruuhkaa. Vastaan tulee se satunnainen road train eli iso rekka, tai joskus… talo.

IMG_3689 (750x542)
Levähdyspaikalla yöpyessä punaisena loimuavat auringonlaskut olivat upeita, kuin koko horisontti olisi tulessa. Suolajärvet muuttavat maan järvien kokoisiksi peileiksi.

IMG_3699 (2) (750x403)

DSC_1510
Noin 850 kilometriä pohjoiseen Adelaidesta sijaitsee pieni eriskummallinen Coober Pedy. Kaupunki tunnetaan maailman opaalipääkaupunkina. Coober Pedyn karussa erämaassa, apokalyptisissa maisemissa on kuvattu monia leffoja. Ensi näkemältä tämä pölyinen kylä ei vaikuta kovin kiehtovalta. Mutta kun kirjaimellisesti sukellat pintaa syvemmälle Coober Pedy on mielenkiintoinen paikka.

DSC_1486 (750x452)

DSC_1492 (750x502)
Kaupungin lähes kaikki kolmisen tuhatta asukasta nimittäin asuvat maan alla! Kesäkuumalla lämpötilat maan päällä nimittäin nousevat sietämättömiin lukemiin. Täältä löytyy maanalaisia kauppoja, hotelleja ja kirkkokin. Aboriginaalien nimi Coober Pedy tarkoittaa valkoisen miehen koloa.

DSC_1513
Maassa maan tavalla. Otimme taukoa autossa asumisesta ja buukkasimme huoneen maan alta. Luolamme oli hämärä ja kostea, mutta ainakin täällä lämmin, yöt nimittäin olivat alkaneet viilentyä mitä etelämmäksi päästiin. Aikaa, eikä totta puhuen kauheasti kiinnostustakaan riittänyt kaivosvisiitteihin, joten kävimme herkullisessa kreikkalaisessa tavernassa illallisella, ja vetäydyimme luolaamme.

DSC_1488 (750x502)

Coober Pedyyn harva tuskin varta vasten matkustaa. Matkan varrella se on kuitenkin yön tai kahden arvoinen paikka!