GOIDHOO – Rauhan ja luonnon rakastajan paikallissaari Malediiveilla

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Malediivien paikallissaari Goidhoo on rauhaa rakastavan valinta. Saarelta löytyy vain kaksi majataloa. Goidhoo tunnetaan myös ihmeellisestä luonnostaan. Täällä voit todistaa paitsi ihmeellistä vedenalaista elämää, myös esimerkiksi jättiläisrapuja ja pimeässä loistavaa planktonia. 

Goidhoo

Malediivien Goidhoo sijaitsee syrjäisessä Baa-atollissa, toiselta nimeltään Horsburgh -atolli. Pääkaupungista Malesta matka kestää veneellä vajaa pari tuntia. Syrjäisen sijainnin vuoksi Goidhoo ja naapurisaaret ovat pysyneet vielä hyvin rauhallisina. Näimme koko saarella meidän lisäksemme vain kaksi turistia!

Goidhoo on Malediivien paikallissaarten keskuudessa melko ainutlaatuinen. Täältä löytyy koskematonta luontoa, laguuneja ja lampia, luonnonihmeitä kuten pimeässä loistavaa planktonia ja jättimäisiä kuningasrapuja.

Moniin muihin paikallissaariin verrattuna Goidhoo on kooltaan iso. Paras tapa tutustua saareen on pyörällä leppoisasti kruisaillen pitkin palmujen koristamia valkoisia hiekkateitä.

Isosta koostaan huolimatta saarta asuttaa vain noin 500 ihmistä. Goidhoon kylä on unelias. Tunnelma suorastaan kutsuu nauttimaan uneliaasta tunnelmasta. Talojen seiniä on siellä täällä maalattu kirkkailla, elämäniloisilla väreillä.

Pikkuruisessa, idyllisessä kylässä ei montaa ihmistä kulje vastaan. Ne harvat vastaantulijat tervehtivät aina hyväntuulisesti ja joskus jopa heittäytyivät juttusille.

Goidhoo kokemuksia

Romanttista rantaelämää Goidhoolla

Goidhoolta löytyy yksi bikiniranta eli ranta, jossa turistit saavat vapaasti hypellä länsimaisessa uima-asussa. Vietimme täällä suurimman osan ajastamme saarella, kristallinkirkkaassa vedessä lilluen ja valkoisesta hiekasta nauttien. Sen kummempaa emme Malediivien matkalta kaivanneetkaan.

Rantaa koristi riippumatto, pari aurinkotuolia sekä rantakeinut. Ranta oli lähes aina autio, vaikka olimme matkalla helmikuussa eli sesonkiaikana. Vain pariin otteeseen seuraamme liittyi toinen pariskunta. Iltaisin istuimme valkoisella hiekalla ihaillen Malediivien unenomaisia auringonlaskuja.

Auringon laskettua pusikoissa rapisee, kun jättimäiset ravut ilmestyvät koloistaan. Säikähdys oli suuri, kun ensimmäisenä iltana pimeän laskettua 40-senttisiä rapuja kipitti kotimatkalla pyörätielle.

Pimeällä Goidhoolla voi kuulemma uida hohtavassa planktonissa. Meillä tämä jäi kokematta. En ollut pahoillani, sillä olen todistanut tätä spektaakkelia aikaisemmin Kambodzan matkalla.

Goidhoo kokemuksia

Goidhoon ihmeellinen vedenalainen maailma

Goidhoolla teimme snorklausretken saaren ympärille. Goidhoon ympärillä elää paljon paholaisrauskuja. Täällä niitä on helppo bongata ympäri vuoden. Bongasimme useita valtavia rauskuja sekä yhden kilpikonnan, joka kiirehti meitä karkuun.

Jähmetyimme paikoillemme, kun jossain vaiheessa kaksi puolitoista metristä paholaisrauskua lipui suoraan altamme.

Olimme matalassa vedessä, ja rauskut vain parinkymmenen senttimetrin päässä. Jos olisin vähänkin liikahtanut, olisin koskettanut rauskua. Tiesin kyllä, että paholaisrauskut ovat lempeitä jättiläisiä, mutta puristin silti miehen käden valkoiseksi jännityksestä.

Jos kaipaa vedenalaista elämää, Goidhoolla joutuu ottamaan veneen alle. Mutta ihan rannastakin bongasimme muun muassa pienen mustaevähain. Rauskuja voi nähdä myös joka ilta saaren laiturilla, jossa kalastajat perkaavat päivän saalistaan. Baa-atollin alueella viihtyvät kuulemma myös delfiinit ja valashait.

Goidhoo

Horsburgh Island Guesthouse

Majatalomme Goidhoossa jäi mieleen matkan parhaana majoituksena Malediivien paikallissaarilla. Meistä pidettiin täällä ihan uskomattoman hyvää huolta.

Meitä oltiin jo Malen satamassa vastassa ja varmistamassa, että pääsemme veneeseen. Majatalon henkilökunta oli aina valmiina auttamaan, kuten he itse sanoivat, vaikka keskellä yötä. He höpöttelivät mielellään, esittelivät meille kylää ja esimerkiksi veivät meidät katsomaan rauskuja satamaan illalla.

Huone Horsburgh Island -majatalossa oli valtava, uusi ja kodikas, ja piha kuin vehreä puutarha.

Goidhoon saarelta ei löydy ravintoloita, joten söimme kaikki ateriat majatalossa. Ruoka oli poikkeuksetta herkullista. Siinä missä muilla saarilla hedelmät jäivät vähiin, täällä saimme niitä joka aterialla, saarella itse kasvatettuja tietysti.

Goidhoo on saari täydellistä rauhaa kaipaaville ja luonnosta nauttiville. Ranta ei ole paikallissaarten näyttävin, mutta taatusti yksi hiljaisimpia, jos ei hiljaisin. Kohokohtia täällä oli romanttinen rantaelämä ihan kaksistaan, ihmeellinen luonto ja mahtava majatalo.

Goidhoon saareen kannattaa yhdistää lähisaaret Fehendhoo ja Fulhadhoo, ja kokea näin erilaisia paikallissaaria.

Jos budjetti antaa myöten, paikallissaariin on hyvä idea yhdistää vierailu yksityisellä resortsaarella. Kätevästi vain lyhyen venematkan päässä näistä saarista sijaitsevat Coco Palm ja Finolhu -resortit.

Lue myös:

MALEDIIVIT BUDJETILLA – VINKIT SAARIHYPPELYYN PAIKALLISSAARILLA
HÄÄMATKA MALEDIIVEILLA – RESORTSAARI MEERU

Kaikki postaukset Malediiveilta