Malediivit budjetilla – Saarihyppely paikallissaarilla

Malediivit on monille se unelmien matkakohde. Sen jälkeen kun Malediivien paikallisten asuttamat saaret avattiin turismille vuonna 2009, Malediiveilla on voinut matkustaa myös edullisesti budjetilla. Paikallissaaret soveltuvat hyvin myös saarihyppelyyn. Tässä meidän kokemuksia Malediivien paikallissaarista ja kootut vinkit!

Malediiveille matkaa järjestäessä iskee väistämättä valinnanvaikeus. Malediivit koostuu arviolta 1200 saaresta, joista noin 200 on asuttuja. Saaret koostuvat paikallisten asuttamista saarista, yksityisistä resortsaarista ja hiekkasärkistä.

Malediivien paikallissaaret

Malediivit budjetilla

Vielä kymmenen vuotta sitten matka Malediiveille tarkoitti matkaa yksityiselle resortsaarelle, joista useimmat ovat kalliita neljän tai viiden tähden luksusresortteja. Nykyään Malediiveilla voi reissata monenlaisella budjetilla paikallisten asuttamilla saarilla.

Malediivien niin kutsutuilla paikallissaarilla reissaaminen onkin nyt supersuosittua. Suosio vain kasvaa ja majataloja nousee kuin sieniä sateella. Paikallisten saaret muuttuvat kehityksen mukana hurjaa vauhtia.

Malediivit paikallisten saaret

Malediivien paikallissaaret vs. resortsaaret

Malediivien paikallissaarilta ei kannata odottaa samanlaista kokemusta kuin yksityisiltä resorttisaarilta. Rannat eivät yleensä ole yhtä postikorttimaisen täydellisiä kuin useimmilla resorttisaarilla. Hiekka on kuitenkin juuri niin häikäisevän valkoista ja vesi kristallinkirkasta kuin Malediiveilta voi odottaa.

Resortsaarilla harvemmin pääsee tutustumaan malediivilaiseen kulttuuriin kovinkaan läheisesti. Matkustamalla paikallissaarilla tuet lompakollasi enemmän paikallisia ihmisiä ja näet paikallista elämänmenoa.

Malediivit paikallissaaret

Saarihyppely Malediivien paikallissaarilla

Hyvä idea Malediivien paikallissaarilla on saarihyppely. Näin pääset tutustumaan erilaisiin saariin. Saarihyppelyn järjestäminen vaatii kuitenkin vaivannäköä.

Saarien valinta aiheutti meille harmaita hiuksia. Asiaa ei auttanut se, että tietoa ja kokemuksia eri saarista löytyy netin uumenista edelleen melko vähän.

Meillä ykköskriteerinä oli rauhallinen saari. Olimme kuitenkin liikkeellä helmikuussa sesonkiaikana. Loputtoman arpomisen jälkeen päädyimme valitsemaan syrjäisen Fulhadhoon, Goidhoon ja Fehendhoon saariryhmän Baa-atollissa, vajaan kahden tunnin venematkan päässä Malediivien pääkaupungista Malesta. Näiltä saarilta löytyy vain 2-4 majataloa, ja malediivilaisen kylän tunnelma on säilynyt ennallaan.

Saarivalinnat menivät niin nappiin, että teki mieli pitää salaisuus itselläni. Toivoisin, että saaret pysyisivät juuri tällaisina.

Saaret sijaitsevat vain noin kymmenen minuutin venematkan päässä toisistaan, joten tämä oli loistava kohde saarihyppelylle Malediiveilla.

Värikkäitä, idyllisiä paikallisten kyliä valkoisilla hiekkateillä. Puuterihiekkaisia rantoja, palmumetsiä ja kristallinkirkasta vettä. Juuri sitä, mitä tulimme Malediivien paikallissaarilta hakemaan.

Majatalot järjestivät mielellään monenlaisia retkiä, mutta muuten näillä saarilla homman nimi on palmun alla loikoilu. Ravintolatarjontaa tai sen kummempaa tekemistä näiltä saarilta ei löydy, vaan sen sijaan ne tarjoavat Malediivien paikallissaarten rauhallisimpia rantoja. Kirjoitan pian saarista vielä lisää!

Toisin kuin olimme toivoneet, ainakin näillä kyseisillä paikallissaarilla kulttuuriin tutustuminen jäi aika vähäiseksi. Herttainen majatalojen henkilökunta kertoi kyllä mielellään elämästä saarella. Majatalojen ulkopuolella kontaktit paikallisiin jäivät kuitenkin vähäisiksi. Meille jäikin ehkä hiukan sellainen eroteltu fiilis turistien hengaillessa vain bikinirannalla ja majataloissaan.

Hiljainen Goidhoo

Goidhoon saarella saimme nauttia saaren bikinirannasta pääasiassa ihan kaksistaan. Koko saarella näimme vain kaksi muuta turistia. Bikinirannalta saimme ihailla unohtumattomia, Malediivien haalean vaaleanpunaisia auringonlaskuja. Kohokohta Goidhoolla oli snorklausretki rauskujen kanssa rauskuen lipuessa suoraan allamme vain muutaman kymmenen sentin päästä.

Malediivit paikallissaaret

Palmujen reunustama Fehendhoo

Fehendhoo on pykälää suositumpi, sillä täältä löytyy huimat neljä majataloa. Kaunista bikinirantaa koristavat palmupuut ja aurinkotuolit. Bikiniranta jakautuu syrjäisiin poukamiin, joissa saa nauttia yksityisyydestä. Fehendhoon päästä löytyy ihana hiekkasärkkä. Fehendhoon saaren kohokohtia oli myös majatalomme järjestämä romanttinen illallinen hiekkasärkällä.

Malediivien paikallissaaret

Fulhadhoo – Paikallissaarten paras ranta

Fulhadhoolla sanotaan olevan kaikkien Malediivien paikallissaarten paras bikiniranta. Ja näyttävä ranta se olikin! Leveä ja niin pitkä, että toiseen päähän kävellessä ihan väsyi. Turisteja oli vain kourallinen, ja usein saimme nauttia valtavasta rannasta ihan kaksistaan. Mikä parasta, täällä laskuvesi paljastaa hiekkasärkkiä, joille voi kahlata tai uida.

Malediivien paikallisten saaret

Malediivien paikallissaaret

Malediivilainen ruoka

Koska ollaan syrjäisillä saarilla, ruokavalion voi odottaa olevan sen mukaista. Silti, malediivilainen ruoka yllätti meidät erittäin positiivisesti, emmekä 10 päivässä siihen ehtineet kyllästyä millään tavalla. Meidän saarillamme ravintoloita ei juuri ollut, joten söimme kaikki ateriat majatalossa.

Malediivilainen ruoka muistuttaa paljon ympäröivien maiden kuten Intian ja Sri Lankan ruokaa. Saarilla kun ollaan, kala ja riisi ovat olennainen osa ruokavaliota. Etenkin tonnikalaa riittää. Meille tarjoiltiin paljon paistettua riisiä, sopivan mausteisia curryja kuten kalacurrya ja dahl -linssicurrya, sekä devilled -paistoksia, eräänlaisia kuivia curryja.

Kokeilimme myös paikallisia pikkusuolaisia, kookos-tonnikalapihvejä ja bis keemiya -nyyttejä, jotka muistuttivat intialaisia samosa -leivonnaisia. Hedelmiä oli tarjolla vaihtelevasti saaresta riippuen.

Kehitin suorastaan riippuvuuden paikalliseen aamupalaan mas huniin.  Herkullinen mas huni tehdään kookoksesta, tonnikalasta, sipulista ja chilistä ja tarjoillaan roti-leivän kanssa.

mas huni

Vinkit Malediivien paikallissaarille

Tässä muutamia vinkkejä Malediivien paikallissaarille matkaa suunnitteleville. Mitä kannattaa tietää ennen matkaa?

Malediivit on konservatiivinen muslimimaa

Kaikkien kansalaisten on oltava muslimeja. Sianliha ja alkoholi on kiellettyä, eikä saarilta löydy koiria. Perjantai on pyhäpäivä.

Turisteille tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että viinilasin auringonlaskussa saat un