Malediivit budjetilla – Saarihyppely paikallissaarilla

Malediivit on monille se unelmien matkakohde. Sen jälkeen kun Malediivien paikallisten asuttamat saaret avattiin turismille vuonna 2009, Malediiveilla on voinut matkustaa myös edullisesti budjetilla. Paikallissaaret soveltuvat hyvin myös saarihyppelyyn. Tässä meidän kokemuksia Malediivien paikallissaarista ja kootut vinkit!

Malediiveille matkaa järjestäessä iskee väistämättä valinnanvaikeus. Malediivit koostuu arviolta 1200 saaresta, joista noin 200 on asuttuja. Saaret koostuvat paikallisten asuttamista saarista, yksityisistä resortsaarista ja hiekkasärkistä.

Malediivien paikallissaaret

Malediivit budjetilla

Vielä kymmenen vuotta sitten matka Malediiveille tarkoitti matkaa yksityiselle resortsaarelle, joista useimmat ovat kalliita neljän tai viiden tähden luksusresortteja. Nykyään Malediiveilla voi reissata monenlaisella budjetilla paikallisten asuttamilla saarilla.

Malediivien niin kutsutuilla paikallissaarilla reissaaminen onkin nyt supersuosittua. Suosio vain kasvaa ja majataloja nousee kuin sieniä sateella. Paikallisten saaret muuttuvat kehityksen mukana hurjaa vauhtia.

Malediivit paikallisten saaret

Malediivien paikallissaaret vs. resortsaaret

Malediivien paikallissaarilta ei kannata odottaa samanlaista kokemusta kuin yksityisiltä resorttisaarilta. Rannat eivät yleensä ole yhtä postikorttimaisen täydellisiä kuin useimmilla resorttisaarilla. Hiekka on kuitenkin juuri niin häikäisevän valkoista ja vesi kristallinkirkasta kuin Malediiveilta voi odottaa.

Resortsaarilla harvemmin pääsee tutustumaan malediivilaiseen kulttuuriin kovinkaan läheisesti. Matkustamalla paikallissaarilla tuet lompakollasi enemmän paikallisia ihmisiä ja näet paikallista elämänmenoa.

Malediivit paikallissaaret

Saarihyppely Malediivien paikallissaarilla

Hyvä idea Malediivien paikallissaarilla on saarihyppely. Näin pääset tutustumaan erilaisiin saariin. Saarihyppelyn järjestäminen vaatii kuitenkin vaivannäköä.

Saarien valinta aiheutti meille harmaita hiuksia. Asiaa ei auttanut se, että tietoa ja kokemuksia eri saarista löytyy netin uumenista edelleen melko vähän.

Meillä ykköskriteerinä oli rauhallinen saari. Olimme kuitenkin liikkeellä helmikuussa sesonkiaikana. Loputtoman arpomisen jälkeen päädyimme valitsemaan syrjäisen Fulhadhoon, Goidhoon ja Fehendhoon saariryhmän Baa-atollissa, vajaan kahden tunnin venematkan päässä Malediivien pääkaupungista Malesta. Näiltä saarilta löytyy vain 2-4 majataloa, ja malediivilaisen kylän tunnelma on säilynyt ennallaan.

Saarivalinnat menivät niin nappiin, että teki mieli pitää salaisuus itselläni. Toivoisin, että saaret pysyisivät juuri tällaisina.

Saaret sijaitsevat vain noin kymmenen minuutin venematkan päässä toisistaan, joten tämä oli loistava kohde saarihyppelylle Malediiveilla.

Värikkäitä, idyllisiä paikallisten kyliä valkoisilla hiekkateillä. Puuterihiekkaisia rantoja, palmumetsiä ja kristallinkirkasta vettä. Juuri sitä, mitä tulimme Malediivien paikallissaarilta hakemaan.

Majatalot järjestivät mielellään monenlaisia retkiä, mutta muuten näillä saarilla homman nimi on palmun alla loikoilu. Ravintolatarjontaa tai sen kummempaa tekemistä näiltä saarilta ei löydy, vaan sen sijaan ne tarjoavat Malediivien paikallissaarten rauhallisimpia rantoja. Kirjoitan pian saarista vielä lisää!

Toisin kuin olimme toivoneet, ainakin näillä kyseisillä paikallissaarilla kulttuuriin tutustuminen jäi aika vähäiseksi. Herttainen majatalojen henkilökunta kertoi kyllä mielellään elämästä saarella. Majatalojen ulkopuolella kontaktit paikallisiin jäivät kuitenkin vähäisiksi. Meille jäikin ehkä hiukan sellainen eroteltu fiilis turistien hengaillessa vain bikinirannalla ja majataloissaan.

Hiljainen Goidhoo

Goidhoon saarella saimme nauttia saaren bikinirannasta pääasiassa ihan kaksistaan. Koko saarella näimme vain kaksi muuta turistia. Bikinirannalta saimme ihailla unohtumattomia, Malediivien haalean vaaleanpunaisia auringonlaskuja. Kohokohta Goidhoolla oli snorklausretki rauskujen kanssa rauskuen lipuessa suoraan allamme vain muutaman kymmenen sentin päästä.

Malediivit paikallissaaret

Palmujen reunustama Fehendhoo

Fehendhoo on pykälää suositumpi, sillä täältä löytyy huimat neljä majataloa. Kaunista bikinirantaa koristavat palmupuut ja aurinkotuolit. Bikiniranta jakautuu syrjäisiin poukamiin, joissa saa nauttia yksityisyydestä. Fehendhoon päästä löytyy ihana hiekkasärkkä. Fehendhoon saaren kohokohtia oli myös majatalomme järjestämä romanttinen illallinen hiekkasärkällä.

Malediivien paikallissaaret

Fulhadhoo – Paikallissaarten paras ranta

Fulhadhoolla sanotaan olevan kaikkien Malediivien paikallissaarten paras bikiniranta. Ja näyttävä ranta se olikin! Leveä ja niin pitkä, että toiseen päähän kävellessä ihan väsyi. Turisteja oli vain kourallinen, ja usein saimme nauttia valtavasta rannasta ihan kaksistaan. Mikä parasta, täällä laskuvesi paljastaa hiekkasärkkiä, joille voi kahlata tai uida.

Malediivien paikallisten saaret

Malediivien paikallissaaret

Malediivilainen ruoka

Koska ollaan syrjäisillä saarilla, ruokavalion voi odottaa olevan sen mukaista. Silti, malediivilainen ruoka yllätti meidät erittäin positiivisesti, emmekä 10 päivässä siihen ehtineet kyllästyä millään tavalla. Meidän saarillamme ravintoloita ei juuri ollut, joten söimme kaikki ateriat majatalossa.

Malediivilainen ruoka muistuttaa paljon ympäröivien maiden kuten Intian ja Sri Lankan ruokaa. Saarilla kun ollaan, kala ja riisi ovat olennainen osa ruokavaliota. Etenkin tonnikalaa riittää. Meille tarjoiltiin paljon paistettua riisiä, sopivan mausteisia curryja kuten kalacurrya ja dahl -linssicurrya, sekä devilled -paistoksia, eräänlaisia kuivia curryja.

Kokeilimme myös paikallisia pikkusuolaisia, kookos-tonnikalapihvejä ja bis keemiya -nyyttejä, jotka muistuttivat intialaisia samosa -leivonnaisia. Hedelmiä oli tarjolla vaihtelevasti saaresta riippuen.

Kehitin suorastaan riippuvuuden paikalliseen aamupalaan mas huniin.  Herkullinen mas huni tehdään kookoksesta, tonnikalasta, sipulista ja chilistä ja tarjoillaan roti-leivän kanssa.

mas huni

Vinkit Malediivien paikallissaarille

Tässä muutamia vinkkejä Malediivien paikallissaarille matkaa suunnitteleville. Mitä kannattaa tietää ennen matkaa?

Malediivit on konservatiivinen muslimimaa

Kaikkien kansalaisten on oltava muslimeja. Sianliha ja alkoholi on kiellettyä, eikä saarilta löydy koiria. Perjantai on pyhäpäivä.

Turisteille tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että viinilasin auringonlaskussa saat unohtaa. Toisin kuin yksityisillä resorttisaarilla, paikallissaarilla alkoholia ei ole tarjolla, eikä sitä saa tuoda edes maahan.

Kannattaa kiinnittää huomiota myös käyttäytymiseen, esimerkiksi pussailu tai halailu ei ole ainakaan bikinirantojen ulkopuolella ok.

Bikinirannat ja pukeutuminen Malediiveilla

Paikallissaarilla on useimmiten yksi, joskus useampi niin kutsuttu ”bikiniranta” eli ranta, jossa turistit saavat rauhassa hypellä bikineissä. Niiden ulkopuolella on pidettävä vaatteet päällä, myös vedessä. Huomaa, että syrjäisimmiltä saarilta ei välttämättä löydy bikinirantaa. Saarilla, joilla me vierailimme, bikinirannat pidetään siistinä. Valitettavasti niiden ulkopuolella muoviroskaa näkyi jonkin verran.

Koska kyseessä on muslimimaa, paikallissaarilla tulee pukeutua sitä kunnioittavasti. Pidä olkapäät ja polvet peitettynä bikinirannan ulkopuolella.

Goidhoon saarella t-paidassani oli hiukan tavallista isompi aukko selässä, ja sekin pyydettiin peittämään huivilla. Toisaalta esimerkiksi Fehendhoolla vastaan tuli turisteja, jotka huoletta kulkivat läpinäkyvissä pikkumekoissa. Malediivilaiset saattavat olla liian kohteliaita tästä huomauttamaan, mutta se ei tarkoita, että sitä hyvällä katsottaisiin.

Minkä paikallissaaren valitsisin?

Saaria löytyy Malediiveilla jokaiseen makuun. Paikallisten saarista löytyy paljon pieniä eroavaisuuksia, mutta kaikille yhteistä on kirkas vesi ja pehmeä hiekka kuin vehnäjauho.

Paikallissaarta valitessa mieti, mitä kaipaat lomalta. Surffia, sukellusta, pelkkää rantakoomaa? Minkälaisia retkiä haluat tehdä?

Tietyt saaret kuten Maafushi ovat jo täynnä vipinää ja vilskettä, ja epäilemättä meidän makuumme liian täynnä turisteja. Toisaalta jos kaipaat meininkiä, vesiaktiviteetteja ja ravintolatarjontaa, sieltä sitä löytyy.

Useimmat majatalot järjestävät mielellään monenlaista aktiviteettia ja retkeä, kuten snorklausta, kalastusta, retkiä hiekkasärkille, romanttisia illallisia, tai vaikka vierailua yksityiselle resorttisaarelle. Resortista ja saaresta riippuen retket voivat kuitenkin olla melko hintavia.

Jos suunnittelet saarihyppelyä Malediiveilla, ota tarkkaan selvää välimatkoista ja kulkuyhteyksistä. Saarihyppelyyn suosittelen valitsemaan tietyn atollin lähekkäiset saaret.

Blogivinkkejä muille Malediivien paikallissaarille:

Majoitus Malediivien paikallissaarilla

Majoitukset Malediiveilla kannattaa ehdottomasti varata etukäteen. Majataloja on rajallinen määrä, ja venekyydit saarille on helpointa järjestää majoituksen kautta. Jos saarelta löytyy enemmänkin majataloja, kannattaa tarkistaa sen sijainti kartasta ennen varaamista, varsinkin jos kyseessä on iso saari.

Liikkuminen Malediiveilla

Rasittavinta saarihyppelyn suunnittelussa Malediiveilla on kuljetusten järjestäminen. On ehdottoman tärkeää ottaa selvää jo ennen majoituksen varaamista missä saari sijaitsee ja miten sinne pääsee, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Useimmille saarille pääsee lautalla. Ne kulkevat kuitenkin epäsäännöllisesti, eikä siis välttämättä joka päivä. Aikatauluista selvää ottaminen on työn takana. Helpointa on, jos voi antaa majatalon järjestää kuljetukset. Huomaa, että lautat eivät kulje perjantaisin.

Tavallinen lautta on hidas vaihtoehto. Jos saari sijaitsee kaukana tai lautta-aikataulut eivät sovi omiin aikatauluihin, parempi kulkutapa voi olla pikavene. Järjestä pikavenematka majoituksen kautta ennen matkaa!

Joillekin saarille voi myös päästä sisäisellä lennolla tai vesitasolla, mutta tämä ei ole halpaa.

Paras aika matkustaa Malediiveille:

Sadekausi Malediiveilla on toukokuusta lokakuuhun. Tällöin sää on hiukan epävarmempi, mutta hinnat huomattavasti halvempia, ja rannat tyhjempiä. Jos haluat pelata sään puolesta varman päälle, paras aika matkustaa on marraskuusta huhtikuuhun. Lomien aikaan hinnat ovat luonnollisesti kalleimmillaan.

Viisumi Malediiveille:

Viisumin Malediiveille saa ilmaiseksi lentokentälle saapuessa. Viisumi on voimassa 30 päivää. Passin on oltava voimassa 6 kuukautta.

Valuutta, käteinen ja automaatit:

Malediivien valuutta on rufiya. Myös Yhdysvaltain dollarit käyvät monissa paikoissa, kuten majataloissa. Pienissä kaupoissa tai saarten ravintoloissa odotetaan kuitenkin yleensä rufioita.

Useimmilta paikallissaarilta ei löydy automaattia. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, kuinka paljon käteistä tulee tarvitsemaan. Joissakin majataloissa voi maksaa kortilla, mutta varmista tämä etukäteen. Jos mahdollista, majoitukset on hyvä maksaa jo ennen matkaa.

Meillä oli ongelmia Malen automaattien kanssa, joten rahan nostamista ei kannata jättää viime tippaan. Meillä oli matkassa pääasiassa rufiyoita, mutta myös dollareita.

Internet ja SIM-kortti:

Jos kaipaat luotettavaa ja hyvin toimivaa nettiä matkalla, suosittelen ostamaan lentokentältä SIM-kortin. Kentällä on Ooredoon ja Dhiraagun pisteet.

Turvallisuus:

Malediivit tuntuvat erittäin turvalliselta maalta matkustaa, varsinkin pääkaupungin Malen ulkopuolella. Eräällä saarella meille kerrottiinkin, että poliisille ei yksinkertaisesti ole tarvetta, sillä ongelmia kuten tappeluita tai varkauksia ei yksinkertaisesti esiinny.

Yhdistä paikallissaariin vierailu resortsaarella

Miksi et päättäisi matkaa Malediivien paikallissaarilla vierailuun resortsaarella? Jos budjetti antaa myöten, Malediivien paikallissaarten ja resorttisaaren yhdistelmä on hyvä idea. Tällä tavoin pääset tutustumaan sekä paikallisten asuttamien saarten elämänmenoon sekä maistamaan Malediivien kuuluisaa luksuselämää.

Meeru Island Resort on Malediivien mittakaavassa melko edullinen resortsaari. Vietimme täällä ikimuistoisen häämatkan.

Meeru island

Lue lisää: HÄÄMATKA MALEDIIVEILLA – RESORTSAARI MEERU

Mitä se maksaa? Siitä lisää pian!

2019-04-07T02:58:37+03:00maaliskuu 31, 2019|Malediivit|

20 Comments

 1. Sandra / Terveiset päiväntasaajalta maaliskuu 31, 2019 12:15 pm - Vastaa

  Oi voi <3 olin jo taas tyytynyt ajatukseen, että miun ei tartteis nyt just heti päästä Malediiveille. Nyt kun luki tämän, niin miusta tuntuu, että sinne on taas päästävä juurikin nyt just ja heti! 😅
  Ihanaa kun jaoit vinkit. Pidän ne todellakin mielessä.:)

  • Anna huhtikuu 1, 2019 2:26 am - Vastaa

   Heh, tiedän niin ton tunteen! <3

 2. Martina maaliskuu 31, 2019 12:59 pm - Vastaa

  Saarihyppely Malediiveilla kuulostaa ihanalta, vaikka saattaisin silti valita mielikuvista tutun luksusloman resortsaarella. Parasta olisi tietysti jos voisi kokea molemmat samalla kertaa. Mas huni kuulostaa herkulliselta! Jäisin varmaan sinun laillasi siihen aivan koukkuun.

  • Anna huhtikuu 1, 2019 2:28 am - Vastaa

   Mas huni on niiin hyvää! Itse varmaan myös seuraavalla kerralla yhdistäisin paikallissaaren tai pari ja resortsaaren.

 3. Sateenmuru maaliskuu 31, 2019 1:30 pm - Vastaa

  Vaude, olipa kattava ja hyvä kirjoitus Malediiveilta! Ei olisi tullut mieleenkään, että siellä matkalaisten ja paikallisten erottelu on noin jyrkkää, ja samaten, että bikinirannat on rajoitettu tietyiksi paikoiksi. Olisi hienoa nähdä näitä saaria, mutta en tiedä, miltä lopulta tuntuisi oleilla pidempään, jos ei pääsisi ”paikallisen elämänmenon” tuntuun.

  • Anna huhtikuu 1, 2019 2:29 am - Vastaa

   Niin, en tosiaan tiedä, onko siellä tällaista kaikkialla. Saarissa on eroja. Nämä meidän valitsemat oli saarista tosi syrjäisiä, joissa turismia on aika vähän.

 4. Piyya maaliskuu 31, 2019 1:49 pm - Vastaa

  Traveldreamingin postauksissa olenkin jo kommentoinut, että mun silmissä alkaa pyörimään sellainen Malediivit, Malediivit,Malediivit nauha. Tämä postaus ei millään tavalla heikentänyt nauhan laatua vaan nyt ne kirjaimet nauhalla taitaa olla boldattuna. Ja ehdottomasti paikallissaaaarille vie minunkin tieni toivottavasti aikanaan.

 5. Iida in Translation maaliskuu 31, 2019 1:52 pm - Vastaa

  Olipa aivan super inspiroiva postaus! ❤️ Malediivit on vahvasti omissa haaveissani, mutta olen aina ajatellut meneväni sinne ”sitten joskus” kohteen kalleuden takia. Ehkä pitäisi selvitellä mitä reissu oikeasti kustantaisi, nuo rannat meinaan näyttävät aivan taivaallisilta 😍

  • Anna huhtikuu 1, 2019 2:31 am - Vastaa

   Kirjoitan seuraavaksi budjettipostauksen hintatasosta, ehkä siitä on hiukan apua 🙂

 6. Lotta-Maaria / delfiininselassa maaliskuu 31, 2019 4:52 pm - Vastaa

  Erinomaista infoa Malediiveista. Ihan mielenkiinnosta, onko tän blogipostauksen rannat pääsääntöisesti paikallissarilta? Ne kiinnostaisivat, mutta en halua pettyä rantojen ja vesien kanssa 😁 ps. En tiennytkään, että saaria on avattu 2009!

  • Anna huhtikuu 1, 2019 2:35 am - Vastaa

   Kaikki nämä kuvat on paikallissaarilta. Joillekin kuvien hiekkasärkistä piti tehdä veneretki, mutta Fulhadhoon saarella hiekkasärkälle voi uida tai kahlata. Hiekka on valkoista, vesi kirkasta ja bikinirannat pidetään puhtaina. Mutta ei ne silti ihan resortsaarten rannoille vedä vertoja, jos meiltä kysytään. Kirjoitan vielä näistä saarista erikseen, jos siitä on apua. 🙂

 7. Jaakko / Lomalla Viimeinkin maaliskuu 31, 2019 6:23 pm - Vastaa

  Itselle tuttu on Maafushi, jossa tuli lomailtua pari vuotta sitten ja kirjoitettua blogiin. Paikallisten saaret kiinnostaa kyllä ja joskus olisi kiva palata muitakin niistä näkemään, joten kiva lukea eri saarista!

 8. Lilja Lumilla huhtikuu 1, 2019 9:55 pm - Vastaa

  Miksi mulle tuli nyt ihan yllätyksenä, että Malediiveillä voi reissata budjetillakin! Todella kiva, että paikallissaarillekin pääsee. Olen miettinyt, että tuommoinen viiden tähden resoirtti voisi olla hieno kokea, mutta tylsistyn helposti, joten Malediivit ei siksi ole päässyt ihan bucket listin kärkeen. Niinpä mulle sopisikin varmaan juuri tuollainen reissu, jossa voi yhdistää resortin ja paikallissaaren! Ei muuta kun listalle!

 9. Terhi huhtikuu 1, 2019 10:25 pm - Vastaa

  Ihania kuvia! En ole halunnut Malediiveille koska pelkään ettei siellä olisi mitään tekemistä ja nuo kuljetuksetkin arveluttavat. Nämä kuvat saivat mieleni muuttumaan.

 10. Asko Leppilampi huhtikuu 3, 2019 7:40 am - Vastaa

  Hitsi mikä matkakertomus! Tämä menee välittömästi talteen, sillä Malediivit tulivat haavekuviimme syystä, että kävimme pari kuukautta sitten Seychelleillä ja ihastuimme. On pakko päästä katsomaan miten saariryhmät eroavat toisistaan. Suuri kiitos! Vaikka matkakertomuksemme Seychelleiltä ovat vielä vaiheessa, tässä kuitenkin linkki, josta pääsee katsomaan miltä ne paratiisisaaret näyttivät. Aivan lumoava paikka:

  https://appamatkustaa.fi/category/afrikka/afrikka-seychellit/

 11. Nuo kuvat sai kyllä heti selailemaan lentohintoja, mutta onneksi luin jutunkin loppuun! Arvostan todella paljon, että kerrotte myös, mitä on ja ei ole kuvankauniiden rantojen ulkopuolella. Pelkät rannat eivät enää oikein riitä, etenkään ilman viinilasillista 🙂

 12. Heli / Drama On The Road huhtikuu 3, 2019 1:50 pm - Vastaa

  Ihania kuvia, ja kattavasti todella hyödyllistä tietoa! Etenkin tuo kuljetusasia on tärkeä, sillä sitä on välillä suomalaisena vaikea uskoa, että ”julkiset” eivät yksinkertaisesti kulkisi. Kulttuurin ja paikallisen uskonnon kunnioittaminen on itselle myös hyvin tärkeää, kiva että nostit asian erikseen esille isosti 🙂

 13. Mielenkiintoista oli lukea edullisemmasta vaihtoehdosta matkustaa Malediiveilla. Haluaisin yhdistää paikallisten saaren sekä resort saaren, sillä haluaisin kokea myös upean veden päällä olevan bungalowin mutten raaskisi olla koko lomaa sellaisessa. 😀 Kiitos kohdevinkeistä, pitää muistaa tämä postaus kunhan Malediivit on ajankohtainen.

 14. Jenna / Citylights & Sunsets huhtikuu 6, 2019 2:40 pm - Vastaa

  Ei voinut kuin huokailla näitä kuvia katsellessa. Tuonne on pakko päästä! Toivottavasti turismi ei muuta paikallissaaria liikaa, vaikka se varmaan väistämätöntä onkin. On nuo rannat ja hiekkasärkät vaan niin mielettömiä, että kukapa tuonne ei haluaisi…

Jätä kommentti