Romanttinen Udaipur

Udaipur on järvien, palatsien ja kapeiden kujien värikäs kaupunki Intian Rajasthanissa. Udaipuria kehutaan usein Intian romanttisimmaksi kaupungiksi, joten mikäs sen parempi kohde meille häämatkalaisille. Udaipurista ensimmäisenä jäivätkin mieleen sen ihanat kattoterassit ja punaisen sävyissä räiskyvät auringonlaskut.

Udaipur

Udaipur blogi

Udaipur on viihtyisä kaupunki Intian standardeissa

Udaipur osoittautui pehmeäksi laskuksi Intiaan. Siellä täällä haisee kusi, lehmänsontaläjiä saa väistellä ja kadut ovat roskaisia, silti Intian standardeissa Udaipur on viehättävä kaupunki.

Ytimen turistialueella pysytellessä 600 000 asukkaan Udaipur tuntuu pikkukaupungilta. Kapeiden mutkaisten katujen vuoksi autoja täällä ei kulje. Sen sijaan vastaan tuli lehmiä, mopoja, riksoja ja se satunnainen koristeltu elefantti.

Auringossa kimmeltävät järvet luovat rauhaisaa tunnelmaa Intian kaaoksen keskelle.

IMG_2148 (800x525)

Aloimme päästä Intian loman tunnelmaan altaan reunalla lojuessa, kun paikallinen jamppa soitti sarangia, intialaista etäisesti kanteletta muistuttavaa soitinta. Matkanteosta uupuneena luulin ensin näkeväni halluja, kun iso lemmikkikilpikonna tallusteli menemään ympäri puutarhaa.

Udaipur kokemuksia

IMG_1990 (800x533)

Udaipurin unenomaiset järvimaisemat

Udaipurin viehätys perustuu sen komeisiin järvimaisemiin. Aavikon laidalla sijaitsevan Udaipurin keinotekoinen järviverkosto luotiin jo 1300-luvulla. Tunnetuin järvistä on Lake Pichola, jonne jokainen Udaipurin turisti eksyy auringonlaskuristeilylle. Intian kuumuudesta huolimatta en suosittele pulahtamaan iltauinnille, sillä Intiassa kun ollaan, kyseessä on harvinaisen saastunut lampi, vaikka paikallisia se ei näyttänyt häiritsevän. Picholajärvi on matala lätäkkö, ja kuivina aikoina vettä ei ole ollenkaan.

Udaipur

Majesteettinen Taj Lake Palace

Keskellä järveä seisoo kuuluisa mahtipontinen Taj Lake Palace -hotelli kuin vetten päällä kelluen. Tällä kertaa matkabudjettiin ei mahtunut tuhannen euron yö, mutta toivottavasti jonain päivänä.

Täällä kuvattiin aikoinaan 007: Octopussy -leffaa. Siitä on jo yli 30 vuotta, mutta Udaipurissa paikalliset eivät unohda sitä ikinä, eivätkä anna turistienkaan unohtaa. Monta kertaa päivässä ravintoloissa pyörii Octopussy isoilla screeneillä. Octopussya kuvattiin myös toisessa keskeltä järveä kohoavasta palatsista, Jag Mandirissa eli järvipuutarhapalatsissa.

Udaipur kokemuksia

IMG_2019 (800x533)

Kansantanssiesitys havelissa

Auringon laskettua suuntasimme Bagore-Ki-Haveliin jokailtaista Dharohar -kansantanssi- ja nukketeatteriesitystä varten. Havelit ovat vanhoja usein arkkitehtuurisesti ja historiallisesti merkittäviä kartanoita. Monet näistä ovat kuninkaallisten sukulaisten omistuksessa, ja Rajasthan kuninkaiden maana on oiva paikka päästä ihailemaan näistä hienoimpia.

Udaipur

DSC_2272 (800x551)

DSC_2229

Bagore-Ki-Haveli oli jo itsessään näkemisen arvoinen, mutta show oli myös hieno! Ja tähtitaivaan alla tyynyllä istuskellessa puitteetkin olivat kohdillaan. Erityisesti mieleen jäivät huvittava sätkynukke-esitys sekä loppuhuipennus, jossa intialaisnainen tasapainotteli kymmentä pottaa päänsä päällä samalla lasinsirpaleiden päällä tanssien.

DSC_2270 (800x578)

DSC_2285 (800x573)

DSC_2302

Hennaa Intiassa

Rakastan hennaa, ja sitä oli tietysti heti saatava kädet täyteen, varsinkin kun hennahan kuuluu intialaisiin hääperinteisiin. Meillä oli Udaipurissa taidemaalarikontakti, jota kävimme morjestamassa. Mies halusi välttämättä tehdä perinteistä rajasthanilaista hennaa käteeni, eikä huolinut maksua.

Jälki näytti kuitenkin vasemmalla kädellä huitaisten, kenties pikku kännissä tehdyltä, joten kauniisti kieltäydyin toisesta kädestä. Sen sijaan kävin läheisessä hennakaupassa hakemassa täydennystä toiseen käteen. Kaupan täti räjähti huutonauruun nähdessään hennan ja tiedusteli oliko asialla ollut kenties kolmevuotias lapsi.

DSC_2444 (800x533)

Udaipur on Rajasthanin valkoinen kaupunki

Mitä yhteistä on kaikilla Rajasthanin kaupungeilla? Jokaisessa kaupungissa rakennukset ovat maalattu tietyn värisiksi. Jaipur on pinkki kaupunki, Jodhpur sininen. Udaipur on valkoinen, mikä lisää kaupungin romanttista tunnelmaa.

Norsunluunvalkoiseksi maalattu City Palace eli kaupunkipalatsi on Rajasthanin suurin ja toiseksi suurin koko Intiassa. Auringonlaskussa palatsi hehkuu meripihkanvärisenä. Kaupunkipalatsia rakennettiin 400 vuoden ajan, ja sisällä eri hallitsijoiden aikakaudet on helppo huomata. Eri siivet on rakennettu eri tyyleillä ja väreillä, mutta yhteistä kaikille ovat pröystäilevän rikkaat koristelut.

Udaipur - kaupunkipalatsi

IMG_2043 (800x529)

IMG_2056 (800x533)

Parasta Udaipurissa on auringonlaskut kattoterasseilla

Päivittäinen lähes 40 asteen kuumuus oli tukahduttava ja pisti himoitsemaan kylmää törppöä. Onneksi Rajasthanissa tämä ei ole ongelma. Vaikka bisse ei ole aina ravintoloiden listalla, sitä yleensä silti saa kysymällä, vaikkakin joskus kädenlämpöisenä. Parasta Udaipurissa oli auringonlaskun ihailu bisse kädessä upeilla kattoterasseilla.

Udaipur

DSC_2489 (800x526)

DSC_2501 (800x534)

Udaipurissa pääsin taas Rajasthanin loistavien shoppailumahdollisuuksien makuun. Koruja, kamelin- tai puhvelinnahasta tehtyjä laukkuja, kirjoja, tekstiilejä ja vaikka mitä. Olin niin innoissani Udaipurin katuputiikeista, että nähtävyyksien näkeminen meinasi unohtua tyystin. Kaksi päivää Udaipurissa on aivan liian vähän!

Jo kahden päivän jälkeen olikin jo selvää, että tämä ei tulisi olemaan viimeinen visiittimme Rajasthaniin. Jos jonain päivänä jonnekin rakennamme pesän, tulemme täältä ostamaan huonekaluja ja muuta kodin krääsää.

IMG_2168 (533x800)

IMG_2158 (800x533)

IMG_2156 (800x533)

DSC_2438 (800x571)

Udaipur – Intian helmi

Udaipuria on joskus sanottu Idän Venetsiaksi. En ehkä lähtisi vertaamaan sitä Venetsiaan, sillä sen kauneudesta huolimatta Udaipurissa on vaikeaa unohtaa olevansa Intiassa. Mutta Udaipur on Intian helmi. Taianomaiset auringonlaskut palatsien ylle olivat juuri sitä, mitä tältä hanimuunilta tultiin hakemaan. Ja niiden vuoksi kestän milloin vain kerjäläiset, kauppiaiden tyrkytykset, miesten tuijotukset, likaisuuden ja muut Intian haasteet.

Udaipur blogi

DSC_2466 (800x529)

Muuttolintu suosittelee:

Syö: UPRE by 1559 AD, Rainbow Restaurant, Mewar Haveli – Hulppeat näkymät järvelle ja oivia vaihtoehtoja auringonlaskudrinksuille!

Nuku: Mahendra Prakash, 40e/yö, Mewar Haveli, 40e/yö

Lue myös: INTIAN RAJASTHANIN PARHAAT

KAIKKI POSTAUKSET RAJASTHANISTA