Romanttinen Udaipur

Udaipur on järvien, palatsien ja kapeiden kujien värikäs kaupunki Intian Rajasthanissa. Udaipuria kehutaan usein Intian romanttisimmaksi kaupungiksi, joten mikäs sen parempi kohde meille häämatkalaisille. Udaipurista ensimmäisenä jäivätkin mieleen sen ihanat kattoterassit ja punaisen sävyissä räiskyvät auringonlaskut.

Udaipur

Udaipur blogi

Udaipur on viihtyisä kaupunki Intian standardeissa

Udaipur osoittautui pehmeäksi laskuksi Intiaan. Siellä täällä haisee kusi, lehmänsontaläjiä saa väistellä ja kadut ovat roskaisia, silti Intian standardeissa Udaipur on viehättävä kaupunki.

Ytimen turistialueella pysytellessä 600 000 asukkaan Udaipur tuntuu pikkukaupungilta. Kapeiden mutkaisten katujen vuoksi autoja täällä ei kulje. Sen sijaan vastaan tuli lehmiä, mopoja, riksoja ja se satunnainen koristeltu elefantti.

Auringossa kimmeltävät järvet luovat rauhaisaa tunnelmaa Intian kaaoksen keskelle.

IMG_2148 (800x525)

Aloimme päästä Intian loman tunnelmaan altaan reunalla lojuessa, kun paikallinen jamppa soitti sarangia, intialaista etäisesti kanteletta muistuttavaa soitinta. Matkanteosta uupuneena luulin ensin näkeväni halluja, kun iso lemmikkikilpikonna tallusteli menemään ympäri puutarhaa.

Udaipur kokemuksia

IMG_1990 (800x533)

Udaipurin unenomaiset järvimaisemat

Udaipurin viehätys perustuu sen komeisiin järvimaisemiin. Aavikon laidalla sijaitsevan Udaipurin keinotekoinen järviverkosto luotiin jo 1300-luvulla. Tunnetuin järvistä on Lake Pichola, jonne jokainen Udaipurin turisti eksyy auringonlaskuristeilylle. Intian kuumuudesta huolimatta en suosittele pulahtamaan iltauinnille, sillä Intiassa kun ollaan, kyseessä on harvinaisen saastunut lampi, vaikka paikallisia se ei näyttänyt häiritsevän. Picholajärvi on matala lätäkkö, ja kuivina aikoina vettä ei ole ollenkaan.

Udaipur

Majesteettinen Taj Lake Palace

Keskellä järveä seisoo kuuluisa mahtipontinen Taj Lake Palace -hotelli kuin vetten päällä kelluen. Tällä kertaa matkabudjettiin ei mahtunut tuhannen euron yö, mutta toivottavasti jonain päivänä.

Täällä kuvattiin aikoinaan 007: Octopussy -leffaa. Siitä on jo yli 30 vuotta, mutta Udaipurissa paikalliset eivät unohda sitä ikinä, eivätkä anna turistienkaan unohtaa. Monta kertaa päivässä ravintoloissa pyörii Octopussy isoilla screeneillä. Octopussya kuvattiin myös toisessa keskeltä järveä kohoavasta palatsista, Jag Mandirissa eli järvipuutarhapalatsissa.

Udaipur kokemuksia

IMG_2019 (800x533)

Kansantanssiesitys havelissa

Auringon laskettua suuntasimme Bagore-Ki-Haveliin jokailtaista Dharohar -kansantanssi- ja nukketeatteriesitystä varten. Havelit ovat vanhoja usein arkkitehtuurisesti ja historiallisesti merkittäviä kartanoita. Monet näistä ovat kuninkaallisten sukulaisten omistuksessa, ja Rajasthan kuninkaiden maana on oiva paikka päästä ihailemaan näistä hienoimpia.

Udaipur

DSC_2272 (800x551)

DSC_2229

Bagore-Ki-Haveli oli jo itsessään näkemisen arvoinen, mutta show oli myös hieno! Ja tähtitaivaan alla tyynyllä istuskellessa puitteetkin olivat kohdillaan. Erityisesti mieleen jäivät huvittava sätkynukke-esitys sekä loppuhuipennus, jossa intialaisnainen tasapainotteli kymmentä pottaa päänsä päällä samalla lasinsirpaleiden päällä tanssien.

DSC_2270 (800x578)

DSC_2285 (800x573)

DSC_2302

Hennaa Intiassa

Rakastan hennaa, ja sitä oli tietysti heti saatava kädet täyteen, varsinkin kun hennahan kuuluu intialaisiin hääperinteisiin. Meillä oli Udaipurissa taidemaalarikontakti, jota kävimme morjestamassa. Mies halusi välttämättä tehdä perinteistä rajasthanilaista hennaa käteeni, eikä huolinut maksua.