Valaiden bongausta Hervey Bayssä

Hervey Bay, josta muuten meidän rakkaustarinamme alkoi vuonna 2010 matkalla Fraser Islandille (uteliaat voivat lukea lisää täältä), on yksi Aussilan parhaista, jos ei paras paikka valaiden bongaamiseen. Tähän aikaan vuodesta nimittäin ryhävalaat tulevat tänne lomailemaan ja kuhertelemaan. Bongausristeilyitä järjestetään kymmeniä joka päivä, ja valinnanvaikeushan siinä iski. Matkavinkkinä mainittakoon, että nopealla katamaraanilla näkee enemmän ja pääsee lähemmäs. Iso paatti voi olla hyödyksi, sillä väenpaljous houkuttelee uteliaita valaita. Meillä oli pienehkö botski, mutta onnistunut reissu, Muuttolintu kiittää Freedom -paattia!

Hervey Bayn valaita

Jahdatessamme valaita ihailimme kannelta ihanan Fraser Islandin länsipuolta, jonne turistit eivät usein eksy, ja jota reunustaa silminkantamattomiin jatkuva hiekkaranta. Tänne täytyy joskus tulla!

Valaita bongaamassa Hervey Bayssä

Mieletön reissu! Ensin näimme vain huitovan evän siellä täällä, mutta yhtäkkiä olimme valaiden ympäröimänä. Näimme kymmeniä valaita, ja niin läheltä, että muutamaan otteeseen valaat pääsivät yllättämään ja räkäisemään naamalle. Valaan hengitys ei muuten haise kovin hyvälle. Uteliaat valaat tulivat lähelle botskia ja pistivät meille shown pystyyn. Mitä enemmän metakkaa me pidimme botskissa, huusimme ja vilkutimme, sitä parempia temppuja valaat tekivät.

Ryhävalaita

Meidän näkemämme ryhävalaat olivat kuulemma vielä nuoria, eikä täyskasvuisia, mutta nämäkin jättiläiset olisivat helposti halutessaan saaneet botskimme kumoon. Täyskasvuiset voivat kasvaa jopa 20-metrisiksi. Olisi tehnyt mieli hypätä kyytiin, mutta se taitaa olla laitonta. Kippari paljasti itse kyllä uiskennelleensa valaiden kanssa.

valaita Hervey Bayssä

Hydrofonin kautta kuulimme myös hieman ryhävalaiden kuuluistaa laulua. Valaanlaulu on muuten tehokasta unilääkettä, eli kaikki unettomuudesta kärsivät, ei muuta kun valaanulvontaa stereoihin! Miksi valaat laulavat, siitä ei vielä ole tarkkaa tietoa, niin kuin ei valaiden iästäkään. Ryhävalaiden arvioidaan elävän yhtä kauan kuin ihmiset, kun taas grönlanninvalaan uskotaan elävän jopa yli 200-vuotiaksi!

valaita Hervey Bayssä

Milloin laulaa viimeinen valas? Valaat ovat uhanalaisia, ja saasteiden ja ilmastonmuutoksen lisäksi niitä uhkaa ihmisten ahneus. Julmaa ja tarpeetonta valaanpyyntiä harjoitetaan paikoin edelleen ‘tieteellisiin’ ja myös kaupallisiin tarkoituksiin kielloista ja vetoomuksista huolimatta. Tsekkaamisen arvoisia sivustoja ovat mm. Save The Whales, Whales Revenge (allekirjoita vetoomus) ja Sea Shepherd.

DSC_9157 (800x581)

Paluumatka Hervey Bayhin taittui rennosti viiniä ja juustoja maistellen. Meidän tyylinen risteily!