Yö viinitilalla Australiassa

Australiasta tulee hyviä viinejä, sen tietävät kaikki. Maasta löytyy tuhansia viinintuottajia. Siispä Australian vierailuun kannattaa ehdottomasti mahduttaa vierailu viinitilalla.

Melbournessa asuessa viinitiloilla tulee vierailtua ainakin pari kolme kertaa vuodessa, sillä niihin ei ole pitkä matka. Pysähdymme matkan varrella maistiaisilla, tai joskus saatamme lähteä varta vasten pitkälle lounaalle. Myös häitä ollaan oltu juhlimassa viinitilalla.

Coolangatta Estate, New South Wales

Silhuetti auringonlaskussa

Näissä vierailuissahan on aina se huono puoli, että jonkun täytyy toimia kuskina. Ellei sitten lähde järjestetylle viinikierrokselle jollain Australian kuuluisisista viinialueista. Viini kyllä virtaa, mutta oma vapaus puuttuu, eivätkä ne ilmaisia ole.

Ratkaisu viinisiepon dilemmaan on yöpyä viinitilalla. Monet viinitiloista nimittäin tarjoavat myös majoitusta.

boromir

Road tripillä Australian kaakkoisrannikolla katsoin kaihoisasti kieli pitkällä, kun ajoimme ohi lukuisien viinitilojen.

Coolangatta Estatella, South Coastin palkituimmalla viinitilalla oli aika vihdoin pysähtyä, ottaa breikki road tripistä ja omistaa yksi kokonainen iltapäivä tälle jumalten nektarille. Eikä vähintään siksi, että tänään juhlittiin globaalia Juo Viiniä -päivää!

Yö viinitilalla Australiassa

Yö viinitilalla Australiassa

Coolangatta tulee aboriginaalien kielestä ja tarkoittaa hienoa maisemaa. En voi väittää vastaan. Keskellä idyllisiä maalaismaisemia sijaitsevaan Coolangattaan ajaa Jervis Baystä puoli tuntia, ja Sydneystä pari tuntia.

Coolangattan värikäs historia ulottuu 1800-luvulle, vaikka viiniä täällä alettiin viljelemään vasta muutama vuosikymmen sitten. Coolangatta oli pieni kylä, jota oli pystyttämässä sata vankia. Täällä kasvatettiin mm. tupakkaa ja vehnää, rakennettiin laivoja sekä myös Australian ensimmäinen kanaali.

Convict cottage, Coolangatta Estate

Meidät ohjattiin arvollemme sopivasti vanhaan vankien mökkiin. Se taisi kuitenkin olla huoneista hienoimpia. Vankien mökin lisäksi täällä voi yöpyä vaikkapa haarniskahuoneessa, sepän mökissä, tallissa tai palvelijoiden huoneessa. Pahus vieköön, viinikellariin ei päässyt yöpymään.

Päivä oli kuin morsian, ja viinitilalla valmistauduttiin seuraavan päivän hääjuhliin. Mikä ihanan kuvauksellinen paikka pitää häät! Ei yhtä ihana kuin palmuranta Queenslandissä, mutta melkein.

Viinitilalla Australiassa

Maistiaiset Australian viinitiloilla ovat yleensä ilmaisia, joskus niistä pyydetään pientä maksua. Tällä kertaa meiltä kysyttiin, mitä viinejä haluaisimme maistaa. No kaikkia tietysti. Loppupeleissä laskeskelin, että maistoimme kahdeksaa eri viiniä.

Viinit maistuivat hyviltä ja hyvemmiltä. Sekä punaiset että valkoiset maistuivat, pinkkejä unohtamatta. Vivahteista sen verran, että viimeiset lasilliset maistuivat hieman humalalta. Maistelun jälkeen päädyimme pelastamaan pullojen kynsistä parikin eri viiniä.

Elämä maistui yhtä hyvältä kuin viini, kun ihailimme auringon laskua rypälepuskien ja kukkuloiden taakse roselasilliset hanskassa.

Auringonlasku viinitilalla Australiassa

Auringonlasku viinitilalla Australiassa

Oli ihanaa pitää taukoa matkailuautossa yöpymisestä, vaikka seuraavana aamuna autoon ja tien päälle palaaminen ei ollutkaan sitten enää yhtä ihanaa.

Illallinen viinitilalla Australiassa

Viihdytä itseäsi vanhoilla viininmaistelukertomuksilla täällä.

Melbourne-Sydney -road tripin alkuun pääset tästä.