Airbnb-kokemuksia vuokralaisena ja vuokraajana

Airbnb:n selaamisesta majoitusta etsiessä on tullut vakiokäytäntö monille matkaajille. Me olemme käyttäneet Airbnb:tä sekä majoittajana että majailijana, vuokralaisena ja vuokraajana. Kokemukset ovat olleet pääasiassa positiivisia, mutta mukaan mahtuu myös kyseenalaisia kokemuksia, kun emme ole esimerkiksi päätyneet sinne mihin olisi pitänyt.

Jos jollekin palvelu ei ole vielä tuttu, Airbnb:n kautta tavalliset tallaajat voivat vuokrata kämppiään reissaajille. Airbnb:n suosion kasvaessa mukaan mahtuu nykyään monenlaista asuntoa. Nykyään monet asunnot ovat puhtaasti Airbnb-bisnestä varten, mutta mukaan mahtuu vielä paljon myös tavallisia koteja.

Airbnb-kokemuksia majoittajana ja majailijana

Airbnb:n hyvät ja huonot puolet

Airbnb:n kautta voi usein löytää hinta-laatusuhteeltaan hotelleihin verrattuna paremman paikan. Ei kuitenkaan yhtä helposti kuin alkuaikoina.

Airbnb:stä voi löytyä sieluttomille hotelliketjuille erikoisia, ainutlaatuisia ja sympaattisempia vaihtoehtoja. Ei Airbnb:n slogania “Don’t go there. Live there” ole hatusta heitetty. Paikallisten nurkissa saa usein paremmin vaikutelman siitä, millaista kohteessa olisi asua. Voi käydä kaupassa ja kokkailla keittiössä kuin paikallinen.

Negatiivisena puolena Airbnb:stä on sanottava se, että Airbnb on lisännyt maksujaan sitten alkuaikojen, eikä se enää ole yhtä halpaa. Hinnoittelu ei myöskään ole aina tarpeeksi selvää, kun joskus hinta pompsahtaakin varatessa ylös.

Airbnb:n suosion räjähdyksen myötä niiden parhaimpien löytöjen tekeminen ei myöskään ole yhtä helppoa kuin ennen. Vuokraus on muuttunut ammattimaisemmaksi, jolloin tunnelmallisten autenttisten asuntojen osuus on vähentynyt.

Airbnb kokemuksia Pariisi

Kokemuksia Airbnb-majoituksista

Me olemme tähän mennessä käyttäneet Airbnb:tä Euroopassa, mukaanlukien Suomessa, sekä Australiassa ja kerran tai pari Aasiassa. Olemme aina vuokranneet kokonaisen kämpän, mutta vaihtoehtona on myös vuokrata pelkkä huone.

Positiivisista kokemuksista on jäänyt mieleen esimerkiksi Pariisi ja Barcelona, joissa molemmissa saimme ihanan kodikkaan kämpän tyypillisellä parvekkeella ja hyvällä sijainnilla. Ei ole montaa hotellihuonetta, joihin nämä olisin vaihtanut. Me pamautimme jopa kihloihin Airbnb-kämpässä Venetsiassa!

Airbnb kokemuksia Barcelona

Airbnb:n iso etu on myös se, että check-in ja check-out -ajat ovat usein joustavia. Joskus olemme päässeet kämppään jo aikaisin aamulla, mikä on aika iso plussa, kun takana on 30 tuntia reissaamista. Hotelleissa tämä harvemmin onnistuu ainakaan ilman lisämaksua.

Airbnb kannattaa myös jos matkustaa porukassa. Australiassa viiden makuuhuoneen talo uima-altaalla ja upeilla maisemilla yli Cairnsin tuli kaveriporukalle halvemmaksi kuin hostellin dormi!

Airbnb kokemuksia majoittajana

Italian Firenzessä emme päätyneet sinne minne piti. Kämpällä odotellessamme yhtäkkiä paikalle kaahasi auto, ja meidät käskettiin kyytiin. Kuski ei juuri englantia haastellut, joten yritimme tulla toimeen meikäläisen säälittävillä italian kielen taidoilla. Koskaan ei selvinnyt, miksi meidät siirrettiin. Kämppä oli kuitenkin upeampi kuin alkuperäinen (kuva talosta alla), ja vuokraaja herttainen, joten emme valittaneet.

Firenze Airbnb kokemuksia

Huonoja Airbnb -kokemuksia

Airbnb:hin liittyy aina isompi riski kuin perushotellimajoitukseen. Aina ei välttämättä mene putkeen.

Roomaan saapuessamme perillä odotti ikävä yllätys. Kämppä ei ollut ollenkaan se, mitä mainostettiin. Huone oli kammottava vankiselli ilman omaa kylpyhuonetta, josta oli maksettu. Hetken mietimme, lähdemmekö lätkimään. Yhteistä kieltä ei taas ollut, mutta viesti meni perille, että emme ole tyytyväisiä. Mamma lupasi alennusta, ja kun vaihtoehto oli väsyneenä lähteä etsimään toista paikkaa, jäimme sinne.

Tässä tilanteessa paljastui myös se, miten huono Airbnb:n asiakaspalvelu ainakin muutama vuosi sitten oli. Airbnb:hin oli mahdoton ottaa yhteyttä.

Airbnb kokemuksia

Pari kertaa on käynyt myös niin, että majoittaja on viime tipassa peruuttanut varauksemme syystä tai toisesta.

Balilla meille tarjottiin sentään vaihtoehtoista paikkaa samaan hintaan. Suostuimme diiliin, ja villa osoittautui hienommaksi ja kalliimmaksi kuin se, mistä maksoimme.

Silti, olisihan se ollut kiva itse valita. Kiireessä pari päivää ennen lähtöä uuden etsimiseen ei ollut aikaa, ja tarjontaakin olisi ollut niukemmin tässä vaiheessa.

Airbnb kokemuksia

Airbnb kokemuksia Balilla

Kokemuksia Airbnb -majoittajana

Joskus olemme vuokranneet asuntomme Airbnb:ssä reissujen ajaksi. Usein matkan ajankohta on päätetty sen mukaan, milloin saamme asuntoon vuokralaisen. Tästä on ollut iso apu reissubudjetissa!

Vielä parempi on ajoittaa reissu niin, että Melbournessa on jokin tapahtuma ja pulaa majoituksesta, ja hinata hinta ylös.

Ihan pariksi yöksi emme kämppää vuokraa. Siihen nimittäin liittyy yllättävän paljon säätämistä. Omaa kämppää on esimerkiksi joka kerta pitänyt hieman tyhjentää niin, että vuokralaisilla on kaappitilaa, eikä ylimääräistä roinaa loju nurkissa.

Vuokralaisista ei ole ollut koskaan mitään sanomista. Päinvastoin, tähän asti (kop kop) lähes kaikki ovat olleet täydellisiä vuokralaisia.

Airbnb kokemuksia vuokraajana ja vuokralaisena

Sen sijaan ennen Airbnb:n aikaa koin painajaisen vuokratessani kämppäni muutaman kuukauden reissun ajaksi. Kodin oven avatessani sain slaagin. Kämppä oli huonekaluja myöten sikin sokin, tavaroista oli puolet varastettu, lakanoita ja sänkyä poltettu (!!) ja roskapussit heitetty parvekkeelta alas.

Airbnb:n kautta vuokratessa tämänkaltaiset kauhutarinat ovat onneksi harvinaisempia.

Airbnb kokemuksia Venetsia

Vaikka alkuajoista Airbnb-intomme on hieman laantunut, toistaiseksi ainakin sitä tulee vielä selattua ennen matkaa hotellisivujen ohella.

Jos et ole ennen käyttänyt Airbnb:tä vuokralaisena tai vuokraajana, älä turhaan jännitä. Ennen majoittajaksi ryhtymistä kannattaa kuitenkin hieman perehtyä siihen, millainen on hyvä Airbnb-majoitus. Alla pari perusvinkkiä.

Vinkit Airbnb -majoittajalle

 • Ole mainoksessa tarkka ja rehellinen.
 • Panosta kuviin.
 • Puunaa kämppä viimeisen päälle.
 • Jätä kaappitilaa ja tyhjennä kämppä kaikesta ylimääräisestä.
 • Huolehdi yhteydenpidosta ja varmista, että olet tavoitettavissa myös oleskelun aikana.
 • Varmista, että lähellä on joku, joka voi auttaa hätätapauksissa.
 • Jätä ohjeet kodinkoneisiin, ovien avaamiseen yms.
 • On myös hyvä jättää vinkkejä lähialueella liikkumiseen, ravintoloihin yms.

Minkälaisia kokemuksia teillä on Airbnb:stä?


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta, Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2019-03-26T00:55:01+03:00lokakuu 2, 2016|Reissuhöperehtimiset|

48 Comments

 1. Miraorvokki/Pöndekengissä lokakuu 2, 2016 1:46 pm - Vastaa

  Kiva lukea näitä kokemuksia! Itse kun en ole vielä kertaakaan käyttänyt palvelua 🙂 Kiinnostaisi kyllä! En ehkä vielä ole siinä vaiheessa että laittaisin omaa kämppää vuokralle mutta majoittua toisten nurkissa voisin. Kiva että teillä on näin paljon positiivista kokemusta! Hyvä muistilista myös lopussa, tuo ravintolasuosituksien anto tuo ihan erilaisen, positiivisen fiiliksen vuokraajasta 🙂

  • Anna lokakuu 4, 2016 12:26 am - Vastaa

   Jos joskus löytyy hinta-laatusuhteeltaan hyvän oloinen paikka verrattuna hotelleihin, niin kannattaa ihmeessä kokeilla. Lista oli tosi basic, sitten on vielä paljon pikkujuttuja mitä voi tehdä hyvän vierailun eteen. On ehkä ihan hyvä, että on itse majoittunut Airbnb -asunnoissa ennen majoittajaksi ryhtymistä, niin saa vähän esimerkkejä miten ihmiset homman hoitaa.

 2. Sateenmuru lokakuu 2, 2016 2:06 pm - Vastaa

  Mielenkiintoista lukea! Olen joskus käyttänyt Airbnb:tä ihan hyvin, mutta ei maata järisyttävän loistelian kokemuksin. Ja jos omistaisin asunnon niin ehdottomasti kirjaisin sen tähän palveluun. Tuli mieleeni, että kyllä perinteisiin B&B-paikkoihin majoiuttuessakin on tullut yllätyksiä vastaan: kerran jouduin kävelemään todella epämääräisestä paikasta ulos, sillä huoneen kalteri-ikkunoista, oven lukkosysteemistä ja omistajan outoudesta päätellen (ei päästänyt miespuolista, muualla majoittuvaa matkaseuraani eteistä pidemmälle) jotain outoa tässä talossa oli meneillään. Näihin “vanhanaikaisiin” B&B-paikkoihin verrattuna tämä Airbnb on hyvä, sillä sieltä voi lukea myös muiden käyttäijen arvioita.

  • Anna lokakuu 4, 2016 12:30 am - Vastaa

   Totta, voihan näitä sattua perinteisissäkin majoituksissa. Nykyään Airbnb on niin suosittu, että sieltä löytyy paljon kaikenlaista. Tosi paljon siellä on myös pelkästään Airbnb -majoituksiin käytettäviä asuntoja. Ne arvostelut kannattaa tosiaan lukea.

 3. Anna / 270 Degrees lokakuu 2, 2016 2:26 pm - Vastaa

  Ah, täällähän tämä postaus mua jo odottelikin <3 Kiva kuulla, että vuokraajana toimiminen on teillä sujunut noin hienosti, eikä ongelmia ole ollut. Tuo on kyllä mieletön etu, että voitte vuokrata kämpän aina oman reissun ajaksi ja kasvattaa sillä matkabudjettia. Melbournessa luulisi olevan aika hyvin kysyntääkin vai onko joskus jäänyt vuokralainen löytämättä?

  • Anna lokakuu 4, 2016 12:35 am - Vastaa

   Riippuu aika paljon ajankohdasta ja hinnasta, löytyykö vuokralainen. Kiireisimpinä aikoina saa vuokralaisen melkein millä hinnalla vaan, toisaalta hiljaisempina aikoina hintaa saa laittaa alemmas, jos välttämättä haluaa vuokralaisen. Koska se vuokraaminen on niin työlästä, me ollaan monesti laitettu korkeahkolla hinnalla sillä ajatuksella, että menee jos menee.

 4. Jonna / Lempipaikkojani lokakuu 2, 2016 4:53 pm - Vastaa

  Kiva lukea Airbnb -kokemuksista. Itselle se ei vielä ole käytännössä tuttu, mutta viikon päästä majoitumme ekaa kertaa sitä kautta varattuun majoitukseen! Varasimme Adelaidesta oman talon Airbnb:n kautta. Hintaa tuolle tuli kyllä enemmän kuin esimerkiksi loppuajan rantamökille Resortista, jonka varasimme Booking.comin kautta.

  • Anna lokakuu 4, 2016 12:36 am - Vastaa

   Toivottavasti valinta meni nappiin! Hinnat ei tosiaan Airbnb:ssä ole enää niin halpoja. Ausseissa toinen samantapainen sivu on Stayz, josta voi joskus löytää saman kämpän hieman halvemmalla.

 5. Henna / suurin onni lokakuu 2, 2016 8:25 pm - Vastaa

  Tämä oli mielenkiintoinen postaus, sillä minulla ei ole minkäänlaista kokemusta Airbnb:stä. Muutaman kerran olen asuntoja sitä kautta katsellut, viimeksi kevään Jenkkien roadtrippiä varten, mutta todettuani, että hinta on pitkälti ihan yhtä kova kuin hotelleillakin, pädyin siihen, että erityisesti, kun yövyimme yhdessä paikassa yleensä 1-2 yötä, on helpompaa mennä hotelliin, eikä tarvitse sopia etukäteen mitään avainten luovutuksia jne.

  Osa ystävistämme käyttää palvelua ahkerasti ja eräät Helsingissä vuokraavat asuntoaan juurikin reissujen ajaksi, joten jonkin verran kokemuksia olemme kuitenkin kuulleet. Itse myös vuokrasimme asuntomme 7 kk reissun ajaksi, mutta muuta kautta. Vuokralainen oli huippu, jätimme jopa huonekasvimme hänen hoitoonsa reissun ajaksi 😀

  • Anna lokakuu 4, 2016 12:41 am - Vastaa

   Jep, nykyään ei ole yhtä halpaa kuin ennen. Hotellien plussa on myös varaamisen helppous. Onhan Airbnb:lläkin nykyään instant booking -mahdollisuus, mutta ei kaikkiin kämppiin. Moniin pitää odottaa epätietoisena vastausta se vuorokausi. Jos on äkkiä löydettävä majoituspaikka niin Airbnb ei ole aina se paras vaihtoehto.

 6. Meri / Syö Matkusta Rakasta lokakuu 2, 2016 8:56 pm - Vastaa

  Kiva lukea sunkin kokemuksia tästä. Meillä on onneksi ihan erillinen vierashuone, niin aivan niin paljon säätämistä ei vieraan kanssa ole esim kaappien tyhjentämisen kanssa. Mutta kyllähän siitä vaivaa aina aiheutuu… Nyt kahden majoittajayön perusteella se on kutienkin sen arvoista, ja tuleepahan siivottua. 🙂

  • Anna lokakuu 4, 2016 12:42 am - Vastaa

   Tuon erillisen vierashuoneen vuokraaminen tekisi kyllä hommasta helpompaa. Ja totta, tuleepahan siivottua, ja ekalla kerralla mukavasti kämppää tyhjennettyä turhasta roinasta.

 7. Susanna lokakuu 3, 2016 12:19 am - Vastaa

  airbnbstä löytyi vielä muutama vuosi sitten edullisempia loma-asuntoja 20-50e/yö, nyt olen löytänyt vaan yli 90e maksavia Euroopassa, joten mieluummin menen hotelliin ja maksan kalliin hinnan. Etenkin siksi koska noissa tulee nykyään myös kaikenlaisia deposit ja siivousmaksuja, vaikka aina ei ole edes takuuta siitä onko asunto siivottu vaikka maksu menisi. Jotenkin hotellit on tulleet halvemmaksi kuin ne katsomani Euroopan airbnb kämpät, sivulta ei myöskään enää näy alennusta pidemmäksi aikaa? vaan sama yömaksu? Hassua että yksityiset ovat ainakin Euroopassa alkaneet pyytää kodeistaan 90e yö, mutta kaipa siihen vaikuttaa airbnb ottamat omat maksut. Tässä pari kokemustani airbnbstä: vuokrasin loma-asunnon ja omistaja piti yhteyttä. Perillä hän ei ollut vastassa koska hän lähti itse lomalle, mutta vastassa oli hänen tympeä tyttöystävänsä joka paiskasi oven kiinni ja jätti ulos sateeseen. Piti odottaa että vuokraajan vanhemmat tulivat avaamaan oven. Hotellissa ei voisi näin käydä, joten ei paljoa huvita maksaa ainakaan kallista hintaa loma-asunnosta. Yhden asunnon löysin myös Saksasta pari vuotta sitten ja omistaja vaikutti todella innokkaalta. Oikeastaan se oli yksi syy vuokrata häneltä. Hän lähetti minulle lomakuviaankin ihan pyytämättä. Sitten perillä hän oli tosi tympeä ja haukkui omaa kaupunkiaan (tai kylä se oli). Asuntoon hän halusi tulla päivittäin kylään (eli vahtimaan). Hänellä oli kaikenlaisia sääntölappuja talo täynnä ja lopulta hän ajoi ennen aikoja pois ja pisti allekirjoittamaan paperin jossa piti ottaa täysi vastuu hänen kodistaan. Lähdin kyllä tosi mielelläni pois! vähän kyllä pelotti mihin kaikkeen hän sitä sääntölappua käyttäisi. Ainiin, hänellä oli hyllyt täynnä kopioituja elokuvia ja myös natsi leffoja. Omistaja suhtautui ulkomaalaisiin kuin rikollisiin, vaikka ulkona liikkui joku paikallinen joka tarkkaili kaikkia taloja öisin. Muutamia parempiakin kokemuksia kyllä löytyy, mutta en muista olivatko airbnbssä vai jostain muualta. Wimdusta on kaikkein surkein kokemus, koska kun vuokrasin kerran sieltä niin minut jätettiin jouluna ulos ja asiakaspalvelu ei välittänyt auttaa

  • Anna lokakuu 4, 2016 12:47 am - Vastaa

   No aika kauheita kokemuksia! En ihmettele, jos Airbnb ei noiden jälkeen nappaa. Hinnat on tosiaan nousseet sitten alkuaikojen, varmaan Airbnb on laittanut omia maksujaan ylös ja varmaan vuokraajatkin. Vuokraaja voi itse määritellä mainoksessa alennukset pitemmälle ajalle, tai jättää laittamatta. Kannattaa ehdottomasti kysyä vuokraajalta, irtoaisiko pitemmälle ajalle alennuksella, jos niitä ei ilmoituksessa ole määritelty.

 8. Susanna lokakuu 3, 2016 12:21 am - Vastaa

  Kiva että oot onnistunut löytämään hyviä asuntoja, joo se on usein vain tuurista kii mitä tulee vastaan. Mutta palautteet kannattaa lukea aina, joskus jotkut tekee myös niin että peruu yks kaks

  • Anna lokakuu 4, 2016 12:49 am - Vastaa

   Jep, nuo perumiset on tosi ikäviä varsinkin juuri ennen matkaa. Ehdottomasti palautteet kannattaa lukea, ja lähettää vaikka lisäkysymyksiä viestillä, jos tulee jotain mieleen.

 9. Mirka/ Reason for Season lokakuu 3, 2016 11:16 am - Vastaa

  Tämä tulikin hyvään saumaan. En ole koskaan kokeillut Air BNB:tä , mutta nyt harkitsen, kun lähden Thaimaahan. Haluaisin nimittäin päästä näkemään, millaisia kämppiä löytyy Bangkokin condoista. Sellaisessa kun joskus olisi kiva itsekin asua. Aloin jo vähän selailemaan vaihtoehtoja, ja niitä onneksi löytyykin kivalla hinnalla :).

  • Anna lokakuu 4, 2016 12:50 am - Vastaa

   Kannattaa kokeilla, jos löytyy hyvänoloinen paikka. Toivottavasti natsaa 🙂

 10. Teija / Lähdetään taas lokakuu 3, 2016 11:37 am - Vastaa

  Minulla on vain positiivisia kokemuksia Airbnb:stä. Joskaan sen kautta emme ole omaa kämppäämme laittaneet vuokralle. Se tuntuu jotenkin liian työläältä viikon tai kahden takia, kun tosiaan kaikki pitää saada tiptop ja vaatekaappitilaakin tyhjäksi jne. Sen olen myös itsekin huomannut, että usein airbnb-kämpät eivät ole kenenkään koteja, vaan vuokrausta varten laitettuja kämppiä.

  • Anna lokakuu 4, 2016 12:52 am - Vastaa

   Hyvä että teillä on natsannut! Totta, on se työläämpi homma, kuin mitä ennen ekaa vuokrausta kuviteltiin. Ja noita pelkästään Airbnb:tä varten laitettuja kämppiä alkaa olla todella paljon, jos ei enemmistö!

 11. Paula - Viinilaakson viemää lokakuu 3, 2016 7:10 pm - Vastaa

  Mulla on vielä vähän ristiriitaiset ajatukset Airbnb:n suhteen. Toisaalta ajattelen, että se hieno mahdollisuus matkailijalle ja vuokraajalle. Ja olen lukenut monista hyvistä kokemuksista täältä blogeista. Viime reissulle jopa katselin tätäkin vaihtoehtoa, mutta ei ollut yhtään sopivan hintaista ja kokoista jäljellä.

  Toisaalta sitten, pitkän uran hotellialalla tehneenä, ajattelen, että Airbnb vääristää alan kilpailua. Se on sysännyt verojen maksun vuokraajalle, samoin voi aina kyseenalaistaa turvallisuus- ja vakuutusasiat. Vähän kuten Uber, liikutaan harmaalla alueella. Täällä isoissa kuten San Francisco on osteltu taloja, ihan vaan Airbnb vuokraamistarkoitukseen. Siitä kun saa paremmat kuukausitulot kuin tavallisesta vuokralaisesta. Se taas vääristää asuntomarkkinoita.

  Mutta tosiaan, varmaan saatetaan jossain vaiheessa itsekin kokeilla tätä majoitusvaihtoehtoa. Kiva, että teillä on hyviä kokemuksia!

  • Anna lokakuu 4, 2016 12:57 am - Vastaa

   Melbournessa myös on käynyt sama ilmiö, varmaan aika yleistä isoissa kaupungeissa. Tosi paljon on kämppiä pelkästään Airbnb-bisneksen pyöritystarkoituksessa. Airbnb:hin liittyy paljon ongelmia ja harmaalla alueella tosiaan liikutaan. Ehkä sitä jossain vaiheessa aletaan enemmän säätelemään, saa nähdä mitä tapahtuu!

 12. Merja / Merjan matkassa lokakuu 3, 2016 9:37 pm - Vastaa

  Kiva lukea kokemuksia! Omakohtaista kokemusta ei ole, mutta muutaman kerran olen Airbnb-asuntoja selaillut Euroopan kaupunkilomia suunnitellessa. Hotellit on olleet halvempia, joten airbnb on jäänyt testaamatta. Omaa kotiani en olisi valmis vuokraamaan ventovieraalle – ainakaan vielä.

  • Anna lokakuu 6, 2016 11:35 pm - Vastaa

   Monet onkin nyt kommentoineet, että hotelli on ollut halvempi vaihtoehto. Aika samoissa hinnoissa ne noin yleisesti taitaa sitten nykyään olla.

 13. Stacy Siivonen lokakuu 4, 2016 2:41 pm - Vastaa

  Olin jo lähellä tehdä ekan varaukseni, mutta sittenkin hostelli osoittautui halvemmaksi. Onnittelen kihlauksen johdosta! <3
  Olen nukkunut monenlaisessa tilassa monenlaisessa paikassa. Nukkuisin varmasti myös ulkosalla, mutta kun tulee vanhaksi, arvostaa sellaista kuin paskahuussi. Elämän pieniä iloja se on pöntölläkin istuminen.
  Minä en ole koskaan tuhonnut mitään paikkaa, mutta olen kerran istunut tuolin kasaan.

  • Anna lokakuu 6, 2016 11:38 pm - Vastaa

   Hehe, totta, vanhaksi tullessa mukavuudet alkaa merkkaamaan enemmän. Me monta kertaa kesässä telttaillaan paikoissa, joista ei löydy edes sitä huussia. Hotellihuoneiden osalta kriteerinä on ollut kyllä yleensä nykyään ihan vähintään se oma kylpyhuone.

 14. Tää on multa vielä kokeilematta, jotenkin oon niin helppoutta rakastava, että hotellimajoitus on toistaiseksi vienyt voiton 🙂 Ja kun en tykkää laittaa ruokaa, arvostan hyviä hotelliaamiaisia 😉 Olen tosin miettinyt, että olis mahtavaa Japanissa jos löytyisi Airbnb-asunto, sellainen oikein perinteiseen japanilaiseen tyyliin sisustettu. Sellaisessa haluaisin majoittua!

  • Anna lokakuu 6, 2016 11:43 pm - Vastaa

   Airbnb:ssä voi joskus olla kieltämättä vähän enemmän vaivaa, kun pitää viestitellä vuokraajan kanssa ja joskus odottaa varmistusta. Toisaalta se voi nykyään olla melkein yhtä helppoa kuin hotellikin, kun varauksen saa tehtyä joihinkin asuntoihin heti. Yksi parhaista asioista Airbnb:ssä on hotelleihin verrattuna persoonallisemmat paikat, Japanissa paikalliseen tyyliin sisustettu paikka olisi ihana! Hotelliaamiaiset on kyllä kivoja myös, ainakin silloin kun ne kuuluu huoneen hintaan.

 15. Katja / Lähtöselvitetty lokakuu 5, 2016 10:18 pm - Vastaa

  Minä kun matkustan aina vähintään viiden hengen porukalla – ja usein seitsemän – ovat asunnot lähes poikkeuksetta edullisempi ja mukavampi ratkaisu kuin hotellit. Tähän asti minä olen vuokrannut asuntoja Home Awayn ja Trip Advisorin kautta, mutta nyt rohkaistuin kokeilemaan Airbnb:tä marraskuun Barcelonan reissulla. Varmuuden vuoksi otin kuitenkin eri asunnot matkan alku- ja loppupäähän, joten jos asunto osoittautuu aivan kauheaksi, siellä ei tarvitse lusia kuin muutama päivä.

  Ja kommenttien lukeminen on tosiaan hyvin oleellista: aika monesta lupaavasta asunnosta paljastui kommenttien perusteella juuri tätä ahkeraa perumista ja perusteettomia lupauksia. Katsotaan, osuinko oikeaan!

  • Anna lokakuu 6, 2016 11:45 pm - Vastaa

   Jep, porukalla matkustaessa asunnot tulee varmasti usein halvemmaksi. Toivottavasti ekat kokemukset menee nappiin! 🙂

 16. Lotta | Watia.fi lokakuu 6, 2016 10:26 am - Vastaa

  Käytän AirBnB:tä paljon ja kaikki kokemukset tähän asti *kopkop* ovat olleet positiivisia. Sisäänkirjautuminen on onnistunut aina helposti ja yhteydenpito vuokranantajiin ollut helppoa. Yleensä olen vuokrannut koko kämpän kavereiden kanssa (mikä tulee kyllä tosi halvaksi!), mutta kerran myös huoneen yhdestä korealaisten opiskelijapoikien kimppakämpästä. Sekin oli tosi positiivinen kokemus! Mulla oli oma kylppäri huoneen yhteydessä ja pojat teki mulle pyytämättä iltapalaa. Toimii! 😀

  Asiakaspalvelusta mulla on ollut vain hyvää kokemusta. Viime keväänä yksi vuokranantaja perui majoituksen vain paria päivää aiemmin. Tilanne oli uusi ja olin ihan että mitä mää nyt teen. Mutta asiakaspalvelu vastasi heti ja neuvoi mitä tehdä. Sain rahat takaisin ja vielä parinkympin hyvityskupongin.

  On ihan totta, että nykyään on vaikeampi löytää hinta-laatusuhteeltaan hyviä ja autenttisia kämppiä kuin aikaisemmin. Täytyy olla mahdollisimman ajoissa liikenteessä ja jaksaa vaan etsiä ja lukea arvosteluita. Kova työ on onneksi ainakin tähän saakka palkittu. :-p

  Aika kamalalta kuulostaa toi sun vuokrauskokemus! Miten toi tilanne selvis? Maksoiko vuokralainen sulle korvauksia vai menikö vakuutukseen?

  • Anna lokakuu 6, 2016 11:51 pm - Vastaa

   Kiva kuulla, että on mennyt hyvin! Ehkä ne on alkaneet nyt viime vuosina panostaa asiakaspalveluun, hyvä niin!
   Tuo vuokraustilanne selvisi, kun menin poliisille, joka sai vuokralaisen palauttamaan ainakin puolet omaisuudesta. En sitten sen kummemmin viitsinyt asiaa viedä eteenpäin, kun tyypillä oli ilmeisesti jotain pahoja mielenterveysongelmia. Aikamoinen tapaus kyllä..

 17. Pirkko / Meriharakka lokakuu 6, 2016 10:37 am - Vastaa

  Emme ole vielä Airbnb:tä käyttäneet kun tosiaan 3-4 yötä samassa paikassa on 99-prosenttisesti ollut meille maksimi. Lisäksi vähän nyppii tuo nyttemmin jo paljon puhuttu Airbnb:n vaikutus paikallisiin asuntomarkkinoihin sen myötä, että ammattimaisia “lyhytaikavuokraajia” tulee lisää, jolloin asunnot poistuvat tavallisilta ihmisiltä. Emme haluaisi olla sitä edistämässä.

  Mutta kevättalveksi olemme hahmotelleet vähän pitempää samassa paikassa olevaa reissua, joten ehkä tätä tulee sittenkin joskus kokeiltua.

  • Anna lokakuu 7, 2016 12:02 am - Vastaa

   Kyllä Airbnb on ollut meille vaihtoehto jo ihan yhdeksikin yöksi. Mutta liittyyhän siihen ehkä hiukan enemmän vaivaa. Ja ongelmia siihen liittyy, pieniä ja suuria, vuokraus voi esim. olla myös aikamoinen riesa naapureille! Monet noista ongelmista liittyy Airbnb:n räjähdysmäiseen suosioon, onhan samantyylisiä palveluita ollut ennenkin mutta ei tässä mittakaavassa. Ehkä sitä jossain vaiheessa aletaan jotenkin säätelemään, en tiedä. On se silti joka tapauksessa mahtava konsepti!

 18. Mika / Lähtöportti lokakuu 6, 2016 3:20 pm - Vastaa

  Kiitos tästä postauksesta, sain vastauksia muutamiin Airbnb:ssä askarruttaneisiin asioihin. Olen jo monta vuotta suosinut talojen tai asuntojen vuokraamista, sillä kohteisiin saa näin paljon paikallisemman näkökulman kuin hotelleissa asuessa. Tämä on samalla säästökysymys, kun matkassa on yleensä 4-10 henkilöä. Olen käyttänyt Interhomea, HomeAwayta, Booking.comia ja joitakin paikallisia välittäjiä, mutta Airbnb on vielä kokeilematta. Rekisteröidyin siihen joskus, mutta mieluisaa majoitusta on tullut toistaiseksi vastaan muualtakin. Pidän silti mielessä, jos tarvetta tulee.

  • Anna lokakuu 13, 2016 3:57 am - Vastaa

   Jep, varmasti usein tällä tavalla säästää kun on isommalla jengillä liikenteessä. En oo itse kokeillut Airbnb:n lisäksi muuta kuin Stayziä. Se on oikeastaan nykyään usein halvempi vaihtoehto, valikoima ei vaan ole yhtä iso kuin Airbnb:ssä.

 19. Kohteena maailma / Rami lokakuu 7, 2016 9:39 am - Vastaa

  Itsellä ei ole AirBnb:stä minkäänlaisia kokemuksia, mutta muutaman kerran on tullut niitä mietittyä. Vuokralaiseksi minusta ei olisi, mutta juuri tuo “paikallisten pariin” sijoittuminen kiinnostaa kyllä tulevaisuudessa. Toivottavasti hinnat eivät karkaa käsistä ja joissakin paikoissahan tämä on jo kaupunkien puolesta kielletty varsin korkeilla sakoilla.

  Kaiken kaikkiaan oli kyllä ensimmäinen vastaan tullut juttu, jossa AirBnb oli selitetty näin perusteellisesti. Paras lukemani artikkeli hyvillä esimerkeillä ja omakohtaisella kokemuksella varustettuna kummankin näköpuolen vinkkelistä. Kiitos!

  • Anna lokakuu 13, 2016 4:00 am - Vastaa

   Kiitos Rami. Tästä olisi voinut kirjoittaa pitemmänkin jutun ja esimerkiksi enemmän Airbnb:n plussista ja miinuksista, mutta jätin nyt tällä kertaa tähän. Liittyyhän siihen myös paljon ongelmia, ja nähtäväksi jää, miten niihin aletaan reagoida.

 20. Virpi/ Täynnä tie on tarinoita lokakuu 7, 2016 10:26 am - Vastaa

  Tämä oli hyvä ja mielenkiintoinen postaus. Airbnb on alkanut kiinnostaa, mutta toistaiseksi vielä kokeilematta lähinnä siksi, että matkustan melkeimpä aina pakettimatkalla johon majoitus ym.kuuluu. En kuitenkaan tulevaisuudessa sulje tätä vaihtoehtoa pois.

  • Anna lokakuu 13, 2016 4:03 am - Vastaa

   Pakettimatka on kyllä ihanan helppoa! Toisaalta itse haluan usein tarkkaan valita majapaikan. Viehän se aikaa ja vaivaa, mutta nautin reissun suunnittelemisesta ja majapaikkojen selailemisesta 🙂

 21. Annika | Travellover lokakuu 7, 2016 11:36 am - Vastaa

  Kirjoittelin joskus itsekin kokemuksistani. Olen vain pari kertaa käyttänyt. Ensimmäisellä huomasin, että suurin osa vapaata näyttävistä asunnoista olikin jo vuokrattu, koska tyypit eivät päivitä sivua ja vuokraavat niin monen kanavan kautta. Italiassa myös b&b-paikat ovat Airbnb:ssä, eli ammattimaiset hotellit. Todella on palvelun idea karannut kauas siitä, mikä se alun perin on ollut. Lisäksi ainakin katsomani kohteet ovat olleet palvelumaksuineen saman hintaisia kuin hotellit. Ensisijaisesti varaan siksi hotellin: niin paljon vähemmän säätämistä. toisaalta omassa pikku talossa järven rannalla Färsaarilla oli aika mukavaa. 🙂

  • Anna lokakuu 13, 2016 4:07 am - Vastaa

   Tuota muuten tapahtuu inhottavan paljon, että paikka näyttää vapaata mutta ei sitten olekaan. Se on asuntoja etsivien kannalta tosi ikävää, jos kiireessä etsii majoitusta ja sitten vielä joutuu odottelemaan vastausta sen vuorokauden, turhaan. Ja sieltä tosiaan löytyy paljon ammattimaisia B&B paikkoja myös. Jos jaksaa etsiä, niin voi sieltä vielä löytöjä kuitenkin tehdä 🙂

 22. Martta / Martan Matkassa lokakuu 7, 2016 12:42 pm - Vastaa

  Tää kiinnostaa mua niin mutta en vain taida uskaltaa ottaa sitä ensimmäistä askelta. Meillä olisi muutama tyhjä huone käytössä, ainakin ajoittain ja houkuttaisi niin kovasti kokeilla… Kiinnostaisi saada hieman lisätietoja vuokraajan näkökannalta kuten Miten toi homma käytännössä toimii? Minkälaisia kuluja on? Nuo peruutukset, saako vuokraaja sanktioita? Miten olette hoitaneet avaimien vaihdon? Viekö tuo paljon aikaa, tuleeko paljon kirjeenvaihtoa, mutta ei sitten varauksia? Usein olen juuri miettinyt mitä nuo naapurit mahtaa ajatella, kun kämpässä ravaa koko ajan uutta porukkaa! Tämä oli hyvä postaus, tosin jäi mietityttämään juuri nuo peruutukset, ei taida olla mitään korvauksia ja mitäs sitten tehdään? Reissu on varattu, muuta majoitusta ei löydy tai hinnat ovat jo pilvissä???

  • Anna lokakuu 13, 2016 4:16 am - Vastaa

   Moikka Martta, ja pahoittelut viivästyneestä vastauksesta! Jos on semmoinen paikka, että se vuokraamiseen soveltuu, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla. Laitat vaan ilmoituksen Airbnb:hin, mahdollisimman tarkan ja kuvilla tietysti. Määrität itse hinnan, ja Airbnb usein antaa siihen suuntaa antavan ehdotuksen. Airbnb sitten lisää omia maksujaan siihen.

   Siitä en itse asiassa tiedä, tuleeko vuokraajalle sanktioita peruuttamisesta. Se on siellä Airbnb:n ehdoissa varmasti. Veikkaan, että kyllä siitä jotenkin vuokraaja kärsii. Toisaalta, jos vuokralainen peruu viime tipassa, niin vuokraaja saa silti puolet maksusta. Meille kävi kerran näin, ja saatiin vielä uusi vuokralainen eli 1,5 -kertainen vuokra.

   Meidän kohdalla useimmat kirjeenvaihtajat on olleet matkassa tositarkoituksella, eli turhaa ei olla jouduttu paljon vastailemaan. Isoin hommahan tuossa vuokraamisessa on se siivoaminen. Meillä on ollut yhteyshenkilö täällä Melbournessa reissujen aikana, joka on voinut järjestää avaimet ja olla hätäkontaktina. Peruutukset on ikävä riski Airbnb:n kautta majoittuessa. Ei niitä usein tapahdu, mutta jos huono tuuri käy niin voi tapahtua. Onneksi useimmista kaupungeista aina jotakin sitten löytyy.

 23. Miika ♥ Gia | matkakuume.net lokakuu 8, 2016 11:11 pm - Vastaa

  Me ollaan aina välillä käytetty AirBnb’tä ja joskus se on toiminut, joskus ei. Ausseissa saatiin tosi huonoa palautetta yhdeltä majoittajalta, jonka kanssa oltiin muuten tekemisissä siellä asuessa. Majoittaja oli aika nihilisti monessa asiassa, kuten siinä, että jos keittiötä ei oltu siivottu heti ruoanlaiton jälkeen putipuhtaaksi, niin se oli ongelma. Eli kun tehtiin se vasta sen jälkeen kun oltiin syöty aamiainen, siitä tuli sanomista – mutta vasta palautteessa. Se ei kuitenkaan näkynyt olevan ongelma että astiat kaapissa oli likaiset, ja me sitten pestiin niitäkin, tai hoidettiin tyypin pyykkejä samalla kun pestiin omia, ulkoilutettiin koiraa, jota ei muuten viety ulos päivässä lainkaan jne…

  Pääasiassa on ollut ihan jees kokemuksia kyllä, ja AirBnb’n kautta löydettiin muun muassa perinteinen fijiläinen kylä, joka oli yksi maailmanympärimatkan helmikokemuksia!

  Omaa kämppää ei olla vielä vuokrattu juuri tuosta syystä että se pitäisi tyhjentää ennen kuin vieraat tulee. Ja jotenkin ehkä vähän oudolta tuntui se että joku on siellä meidän romppeiden keskellä. 🙂 Couchsurfereita sen sijan ollaan majoitettu ja sekin on pääasiassa kyllä toiminut tosi kivasti!

  • Anna lokakuu 13, 2016 4:20 am - Vastaa

   Kuulostaa aika kauheelta tapaukselta, toivottavasti sitten jätitte vastapalveluksena myös tälle tyypille huonon arvostelun!! Me ei olla tähän asti vielä majoituttu pelkässä huoneessa, vaan meillä on aina ollut koko kämppä omassa käytössä. Huoneeseen majoittuminen voi olla aika eri juttu, kun siihen viihtyvyyteen vaikuttaa myös kanssaeläjät. Pitäisikin perehtyä tuohon couchsurffaukseen, meillä ei oo siitä minkäännäköistä kokemusta.

 24. sk lokakuu 11, 2016 2:13 pm - Vastaa

  Mielenkiintoinen postaus. En ole koskaan itse majoittunut Airbnb-kämpässä, vaikka olenkin kokenut Airbnb-majoittaja. Airbnb on varmasti muuttanut muotoaan vuosien aikana, mutta siihen yhtiö on nimenomaan pyrkinytkin. Yhtiö painostaa majoittajia ammattimaisempaan toimintaan, vaikka samalla huonontaakin majoittajien asemaa.

  • Anna lokakuu 13, 2016 4:25 am - Vastaa

   Totta muuten tuokin. Meidän aloittaessamme Airbnb-vuokraus me saatiin ilmaiseksi ihan ammattivalokuvaajat kämppää kuvaamaan. Nykyäänhän täällä ainakin on yrityksiäkin, jotka voi hoitaa omistajan puolesta mainostamisen, vuokraamisen ja siivoamisen.

Jätä kommentti