Airbnb-kokemuksia vuokralaisena ja vuokraajana

Airbnb:n selaamisesta majoitusta etsiessä on tullut vakiokäytäntö monille matkaajille. Me olemme käyttäneet Airbnb:tä sekä majoittajana että majailijana, vuokralaisena ja vuokraajana. Kokemukset ovat olleet pääasiassa positiivisia, mutta mukaan mahtuu myös kyseenalaisia kokemuksia, kun emme ole esimerkiksi päätyneet sinne mihin olisi pitänyt.

Jos jollekin palvelu ei ole vielä tuttu, Airbnb:n kautta tavalliset tallaajat voivat vuokrata asuntojaan matkailijoille. Airbnb:n suosion kasvaessa mukaan mahtuu nykyään monenlaista asuntoa. Nykyään monet asunnot ovat puhtaasti Airbnb-bisnestä varten. Silti mukaan mahtuu vielä paljon myös tavallisia koteja.

Airbnb-kokemuksia majoittajana ja majailijana

Airbnb:n hyvät ja huonot puolet

Airbnb:n kautta voi usein löytää hinta-laatusuhteeltaan hotelleihin verrattuna paremman majoituksen. Ei kuitenkaan yhtä helposti kuin palvelun alkuaikoina.

Airbnb:stä voi löytyä sieluttomille hotelliketjuille erikoisia, ainutlaatuisia ja sympaattisempia vaihtoehtoja. Ei Airbnb:n slogania “Don’t go there. Live there” ole hatusta heitetty.

Paikallisten nurkissa saa usein paremmin vaikutelman siitä, millaista kohteessa olisi asua. Voi käydä kaupassa ja kokkailla keittiössä kuin paikallinen, ja siinä sivussa säästää sievoisen summan.

Negatiivisena puolena Airbnb:stä on sanottava se, että Airbnb on lisännyt maksujaan sitten alkuaikojen, eikä se enää ole yhtä halpaa. Hinnoittelu ei myöskään ole aina tarpeeksi selvää, kun joskus hinta pompsahtaakin varausta tehdessä ylös.

Airbnb:n suosion räjähdyksen myötä niiden parhaimpien löytöjen tekeminen ei myöskään ole yhtä helppoa kuin ennen. Vuokraus on muuttunut ammattimaisemmaksi, jolloin tunnelmallisten autenttisten asuntojen osuus on vähentynyt.

Airbnb kokemuksia Pariisi

Kokemuksia Airbnb-majoituksista

Me olemme tähän mennessä käyttäneet Airbnb:tä Euroopassa, mukaanlukien Suomessa, sekä Australiassa ja kerran tai pari Aasiassa. Olemme aina vuokranneet kokonaisen kämpän, mutta vaihtoehtona on myös vuokrata pelkkä huone.

Positiivisista kokemuksista on jäänyt mieleen esimerkiksi Pariisi ja Barcelona, joissa molemmissa saimme ihanan kodikkaan kämpän tyypillisellä parvekkeella ja hyvällä sijainnilla. Ei ole montaa hotellihuonetta, joihin nämä olisin vaihtanut. Me pamautimme jopa kihloihin Airbnb-kämpässä Venetsiassa!

Airbnb kokemuksia Barcelona

Airbnb:n iso etu on myös se, että check-in ja check-out -ajat ovat usein joustavia. Joskus olemme päässeet kämppään jo aikaisin aamulla, mikä on aika iso plussa, kun takana on 30 tuntia reissaamista. Hotelleissa tämä harvemmin onnistuu ainakaan ilman lisämaksua.

Airbnb kannattaa myös jos matkustaa porukassa. Australiassa viiden makuuhuoneen talo uima-altaalla ja upeilla maisemilla yli Cairnsin tuli kaveriporukalle halvemmaksi kuin hostellin dormi!

Airbnb kokemuksia majoittajana

Italian Firenzessä emme päätyneet sinne minne piti. Kämpällä odotellessamme yhtäkkiä paikalle kaahasi auto, ja meidät käskettiin kyytiin. Kuski ei juuri englantia haastellut, joten yritimme tulla toimeen meikäläisen säälittävillä italian kielen taidoilla. Koskaan ei selvinnyt, miksi meidät siirrettiin. Kämppä oli kuitenkin upeampi kuin alkuperäinen (kuva talosta alla), ja vuokraaja herttainen, joten emme valittaneet.

Firenze Airbnb kokemuksia

Huonoja Airbnb -kokemuksia

Airbnb:hin liittyy aina isompi riski kuin perushotellimajoitukseen. Aina ei välttämättä mene putkeen.

Roomaan saapuessamme perillä odotti ikävä yllätys. Kämppä ei ollut ollenkaan se, mitä oli mainostettu. Huone oli kammottava vankiselli ilman omaa kylpyhuonetta, josta oli maksettu. Hetken mietimme, lähdemmekö lätkimään. Yhteistä kieltä ei taas ollut, mutta viesti meni perille, että emme ole tyytyväisiä. Italialainen nainen lupasi viittomakielellä alennusta, ja kun vaihtoehto oli väsyneenä lähteä etsimään toista paikkaa, jäimme sinne.

Tässä tilanteessa paljastui myös se, miten huono Airbnb:n asiakaspalvelu ainakin muutama vuosi sitten oli. Airbnb:hin oli mahdoton ottaa yhteyttä.

Airbnb kokemuksia

Pari kertaa on käynyt myös niin, että majoittaja on viime tipassa peruuttanut varauksemme syystä tai toisesta.

Balilla meille tarjottiin sentään vaihtoehtoista paikkaa samaan hintaan. Suostuimme diiliin, ja villa osoittautui hienommaksi ja kalliimmaksi kuin se, mistä maksoimme.

Silti, olisihan se ollut kiva itse valita. Kiireessä pari päivää ennen lähtöä uuden etsimiseen ei ollut aikaa, ja tarjontaakin olisi ollut niukemmin tässä vaiheessa.

Airbnb kokemuksia

Kokemuksia Airbnb -majoittajana

Joskus olemme vuokranneet asuntomme Airbnb:ssä reissujen ajaksi. Usein matkan ajankohta on päätetty sen mukaan, milloin saamme asuntoon vuokralaisen. Tästä on ollut iso apu reissubudjetissa!

Vielä parempi on ajoittaa reissu niin, että kotikaupungissa on jokin tapahtuma ja pulaa majoituksesta, ja hinata hinta ylös.

Ihan pariksi yöksi emme kämppää vuokraa. Siihen nimittäin liittyy yllättävän paljon säätämistä. Omaa kämppää on esimerkiksi joka kerta pitänyt hieman tyhjentää niin, että vuokralaisilla on kaappitilaa, eikä ylimääräistä roinaa loju nurkissa.

Vuokralaisista ei ole ollut koskaan mitään sanomista. Päinvastoin, tähän asti (kop kop) lähes kaikki ovat olleet täydellisiä vuokralaisia.

Airbnb kokemuksia vuokraajana ja vuokralaisena

Sen sijaan ennen Airbnb:n aikaa koin painajaisen vuokratessani kämppäni muutaman kuukauden reissun ajaksi. Kodin oven avatessani sain slaagin. Kämppä oli huonekaluja myöten sikin sokin, tavaroista oli puolet varastettu, lakanoita ja sänkyä poltettu (!!) ja roskapussit heitetty parvekkeelta alas.

Airbnb:n kautta vuokratessa tämänkaltaiset kauhutarinat ovat onneksi harvinaisempia.

Airbnb kokemuksia Venetsia

Vaikka alkuajoista Airbnb-intomme on hieman laantunut, toistaiseksi ainakin sitä tulee vielä selattua ennen matkaa hotellisivujen ohella.

Jos et ole ennen käyttänyt Airbnb:tä vuokralaisena tai vuokraajana, älä turhaan jännitä. Ennen majoittajaksi ryhtymistä kannattaa kuitenkin hieman perehtyä siihen, millainen on hyvä Airbnb-majoitus. Alla pari perusvinkkiä.

Vinkit Airbnb -majoittajalle

  • Ole mainoksessa tarkka ja rehellinen.
  • Panosta kuviin.
  • Puunaa kämppä viimeisen päälle.
  • Jätä kaappitilaa ja tyhjennä kämppä kaikesta ylimääräisestä roinasta.
  • Huolehdi yhteydenpidosta ja varmista, että olet tavoitettavissa myös oleskelun aikana.
  • Varmista, että lähellä on joku, joka voi auttaa hätätapauksissa.
  • Jätä ohjeet kodinkoneisiin, ovien avaamiseen yms.
  • On myös kiva idea jättää vinkkejä lähialueella liikkumiseen, ravintoloihin yms.

Minkälaisia kokemuksia teillä on Airbnb:stä?