Miksi rakastuin Kauaihin

Havaijin Kauai hurmasi meidät täysin. Vesiputouksia, valtavia kanjoneita, sademetsien peittämiä vuoria, dramaattista rannikkoa ja kultaisia palmurantoja. Kauai osoittautui juuri siksi villeimpien unelmien Havaijin paratiisisaareksi, jota täältä kaukaa lähdimme metsästämään. Eikä viikko riittänyt mihinkään.

Havaijille suuntaavaan iskee ensimmäisenä valinnanvaikeus, sillä turistisaaria on puoli tusinaa. Kauai, yksi vähiten kehittyneistä saarista, osoittautui nappivalinnaksi. Honolulun hulinasta saapussa Kauai on kuin astuisi ajassa taaksepäin. Kauailla on vähemmän populaa, vähemmän turisteja ja enemmän aitoa havaijilaista tunnelmaa.

Kauai | Havaiji

Havaiji Kauai

Havaijin Kauai – Maailman kaunein saari?

Kauain maisemat ovat henkeäsalpaavat. National Geographic nimesi Kauain joskus maailman kauneimmaksi saareksi. Puutarhasaareksi kutsuttu Kauai on Havaijin saarista rehevin ja vihrein.

Valkoiset hiekkarannat törmäävät sademetsien peittämiin kukkuloihin, jyrkänteisiin ja jylhiin kanjoneihin. Kauailta löytyy vesiputouksia, jotka putoavat monta sataa metriä. Tuliperäisen saaren tunnelma on lähestulkoon mystinen.

Kauain salaperäisen saaren maisemat ovat kuin fantasialeffoista tai saduista. Ei ihme, että täällä on kuvattu yli 60 Hollywood -leffaa, mukaanlukien Pirates of the Caribbeania, Avatarin myyttisiä maisemia, Indiana Jonesia ja suurin osa Jurassic Parkista.

Kauain rantaa, Havaiji

Havaiji

Salt Pond Beach, Kauai, Havaiji

Kauai on letkeää havaijilaista rantaelämää

Hotellin edustan rannalle oli vaarallisen helppo jäädä levyttämään. Raahasimme silti kaikista Havaijin kalatacoista leventyneet takamuksemme muutamaan otteeseen tsekkaamaan Kauain muuta rantatarjontaa. Kauaita ei ole myöskään koolla pilattu, vaan saaren päästä päähän ajaa vajaassa parissa tunnissa. Useampana päivänä kruisailimme tukka tuulessa hulmuten jeepillä ympäri saarta.

Kauailla on enemmän rantaviivaa kuin muilla saarilla yhteensä. Vesiaktiviteettia löytyy surffauksesta sukellukseen ja peruspulikointiin. Rannoista suosituin taitaa olla Poipu, jolla voi silloin tällöin nähdä hylkeitä köllimässä. Me emme nähneet kuin kanoja. Snorklaamalla Tunnelsin rannalla voi bongata kilpparin. Ajan saa myös kulumaan kuikuilemalla paikallisten surffipummien aalloilla ratsastusta ananasdrinkki kädessä. Surffareiden lisäksi rantsussa voi myös bongata delfiinejä ja talvella ryhävalaita. Salt Pondin palmuranta osoittautui hyväksi paikaksi ihailla auringonlaskua.

DSC_5268 (800x549)

Pysähdyimme myös Hanapepen kylän tuntumassa sijaitsevalla rannalla, jossa roskista on tullut taidetta. Rantsu on muodostunut pienenpienistä aaltojen sileiksi muovaamista erivärisistä lasinsirpaleista.

Glass Beach, Kauai

Miksi kana ylitti tien? Kauai on täynnä kanoja. Kanoja rannalla. Kanoja kaduilla. Kanoja roskiksessa. Ja kukko kiekuu kaikkialla! Kauain kanapopulaatio räjähti käsiin pari vuosikymmentä sitten, kun saarta riepottelevan hurrikaani hajotti kanahäkit, ja saaren kanat pääsivät vilistämään vapaiksi luontoon. Toisin kuin muilla Havaijin saarella, Kauailla ei myöskään ole kananmunia poskiinsa popsivia mangusteja kanojen lisääntymistä haittaamassa. Näistä vapaampien kanojen munia saa etsiä! Olisin mielelläni kana, jos saisin elää Kauailla.

Kauain kanoja

Waimean kanjoni – Tyynenmeren Grand Canyon

Oletko kuullut Tyynenmeren Grand Canyonista? Emme mekään ennen Kauain matkaa. Vaikka pienempi kuin serkkunsa, Tyynenmeren Grand Canyoniksi tituleeratun valtavan Kauain Waimean kanjonin monttu vetää montun auki kokeneemmaltakin reissumieheltä. Ajomatkalla kohti Waimeaa maisemat muuttuivat äkkiä tropiikin sademetsistä punaiseen hiekkaan ja kuiviin puskiin. Enemmän kännissä olisin voinut luulla olevani Pohjois-Australiassa. 16 kilsaa leveän kanjonin näköalapaikalta pudotusta alhaalla ammottavaan rotkoon on lähes kilometrin verran. Waimea -joen kaivertama kanjoni syvenee vuosi vuodelta. Pitkin kanjonia löytyy näköalatasanteita ja kulkee patikointireittejä.

Waimea Canyon, Kauai

Waimea Canyon, Kauai

Waimea Canyon

Kauain kuivasta erämaasta siirryimme vain lyhyen matkan päässä maailman toiseksi sateisimpaan kolkkaan, Wai’ale’alen vuoren huipulle. Täällä sataa vuodessa keskimäärin kymmenen metriä. Pudotus laaksoon on pitkälle toista kilometriä. Koska paikka on siis varsin sateinen, mukana täytyy olla mäihää, jos haluaa nähdä laaksossa muutakin kuin sumua.

Kauai wettest spot on earth

Helikopterilento Havaijilla ja häikäisevän kaunis Na Palin rannikko

Vasta lintuperspektiivistä saa kunnon kuvan Waimean kanjonin valtavista mittasuhteista. Siispä syntymäpäiväni kunniaksi lähdimme Kauailla elämäni ensimmäiselle helikopterilennolle. Ja minkälainen lento se olikaan! Kanjonin lisäksi helikopterilla pääsimme ihailemaan Kauain toista luonnonihmettä, satumaisen kaunista Na Palin rannikkoa. 

Waimean kanjoni

IMG_4087 (800x555)

Vesiputous Waimean kanjonissa

DSC_5026 (800x520)

Monet Kauain upeimmista mestoista ovat ulottumattomissa niin autoilijoille kuin reippailijoillekin, ja ainoa tapa päästä ihailemaan näitä on helikopterista. Näihin kuuluu muun muassa Jurassic Parkissa nähty vesiputous Jurassic Falls (Manawaiopuna Falls).

Jurassic Falls, Kauai

Na Palin rannikolla kulkee yksi kenties koko maailman upeimmista vaellusreiteistä. Rannikon korkeuksiin kohoavia uurteisia vuoria voi ihailla kesäaikaan myös risteilyllä tai kajakoimalla pitkin rantaviivaa ja sen luolia. Tähän aikaan vuodesta Kauain länsirannikolle ei myrskyisän aallokon vuoksi ollut asiaa veneilemään, ja pitkään patikointiretkeen meillä ei ollut aikaa saati tarpeita. Jos siis halusimme nähdä Na Palin rannikon, oli noustava yläilmoihin.

Helikopterilla ympäri Havaijia

DSC_5052 (800x534)

Olen muiden fobioiden lisäksi myös korkeanpaikankammoinen, joten helikopterilento hieman kuumotti. Lentäjä iski havaijilaiset sävelet linjoille, ja kopteri alkoi kohota. Paniikki. Tilannetta ei auttanut se, että lensimme kopterilla ilman ovia. Pian pelko perseessä hellitti ja aloin vihdoin rentoutua ja oikeasti nauttia alhaalla avautuvista henkeäsalpaavista maisemista.

Kauai, Havaiji

Na Palin rannikko, Kauai

Na Palin rannikko, Kauai

Ke'e Beach, Kauai

Joku saattaa muistaa Jurassic Parkista kohtauksen, kun tyypit saapuvat saarelle helikopterilla. Muuan muassa kyseinen kohtaus on kuvattu täällä, ja kokemus oli vielä mielettömämpi kuin miltä se leffassa näyttää. Hyvä ettei leuka lähtenyt sijoiltaan jatkuvasta tippumisesta.

Välillä laskeuduimme alas ja lensimme pitkin kapeita syviä rotkoja. Silloin tällöin jouduin sulkemaan silmät kauhusta, kun kopterin lavat liippasivat epämukavan läheltä pystysuoria kanjonin seinämiä. Pitkin matkaa lentäjä tarinoi meille saaren historiasta ja geologiasta. Joskus kesken rotkoissa liitämisen lentäjä kääntyi meihin päin rennosti rupattelemaan, ja silloin teki mieli karjua, että pitäisi sen katseensa vaan tiukasti edessä.

Näimme lukemattomia vesiputouksia solisemassa pitkin vuorten rinteitä. Pörräsimme yli sademetsien, laaksojen ja kanjoneiden, joiden olemassaolosta sukupolvesta toiseen täällä asuneet paikallisetkaan eivät tiedä.

Helikopterilla ympäri Kauaita

Vesiputouksia Kauai, Havaiji

Vesiputous Kauai, Havaiji

Vesiputouksia Kauai, Havaiji

Kaiken jännityksen jälkeen kopterin laskeuduttua takaisin kentälle liitelimme pilvissä vielä koko loppupäivän. Vasta ilmasta käsin Kauain upean saaren näkee koko komeudessaan. Kuvat eivät tee oikeutta saaren kauneudelle. Kauai on kuin Edenin puutarha. Todellinen paratiisisaari! Havaijin tuliperäiset saaret ovat varmasti mahtavia kaikki, enkä malta odottaa, että pääsen tutustumaan muihin saariin. Silti jäi vahva fiilis siitä, että Kauai tulee jäämään meidän mieliin suosikiksi. Koska viikko ei riittänyt mihinkään, tänne tullaan saletisti takaisin.

Lue myös: Matkavinkit Havaijille x 10