Maailman kalleinta kahvia Balilla – Kopi luwak, eläinrääkkäystä?

Voisi kuvitella, että useimmille ihmisistä ei tarvitsisi sen enempää selitellä, miksi ulosteesta tehtyä kahvia ei kannata juoda. Kopi luwak, sivettikissan kakkakahvi on kuitenkin yksi maailman kalleimmista kahveista. Tähän kulinaristien rakastamaan sivettikissakahvi on kuitenkin eettisesti kyseenalainen nautinto.

Roopeankkojen lisäksi tätä sivettikissan kakasta tehtyä luksuskahvia ostavat monesti tietämättömät turistit, jotka uskovat saavansa siitä hauskan vitsin kotona kerrottavaksi.

Kissakahvia tuotetaan pääasiassa Balilla ja muualla Indonesiassa, mutta myös esimerkiksi Vietnamissa.

Vuosia sitten Balin reissulla vierailimme yhdellä Balin lukuisista kahviplantaaseista, joista useimmat myyvät myös tätä kuuluisaa sivettikissoihin kuuluvan musangin jätöksistä tehtyä gourmetkahvia.

Täällä kohtasin ensimmäistä kertaa sivettikissan, joka ei kissamaisesta olemuksestaan huolimatta ole kissaeläin.

Toivon, että en olisi, sillä samalla näin, minkälaisissa olosuhteissa näitä elukoita pidetään.

Sivettikissa

Kopi luwak (kopi=kahvi, luwak=sivettikissa) -kakkakahvi syntyy, kun sivettikissa popsii kahvinmarjoja, jotka eivät sula elimistössä. Pavut poimitaan tuoreista jätöksistä.

Suoliston läpi kulkeminen ilmeisesti tuo kakkakahviin uuden jännittävän aromin, jota jotkut kuvailevat suklaiseksi.

Samalla ruoasulatusentsyymien uskotaan poistavan kahvista kitkeryyden.

Kopi luwak maksaa jopa 30 euroa sadalta grammalta. En ole kahviasiantuntija, itsehän juon pääasiassa pikakahvia. Mutta tämä särähtää korvaani pahasti huijausryöstöltä. On vaikea uskoa, että kakkakahvi on hintansa arvoista. Varsinkin, kun nykyään sitä tuotetaan sen verran, ettei sitä harvinaisuudeksi voi enää kutsua.

Kopi luwak

Sitä paitsi joidenkin lähteiden mukaan kaikesta sivettikissan kahvista jopa 80% on huijausta. Suurin osa on siis keskinkertaista kahvia tähtitieteellisellä hintalapulla.

Sivettikissan kahvin valmistajillehan tämä on varsin houkuttelevaa ja tuottoisaa liiketoimintaa. Köyhissä, kehittyvissä maissa eläinten hyvinvointia ei samalla tavalla tulla ajatelleeksi, kun kyseessä on oma elanto.

Sivettikissan kakkakahvin pimeä puoli

Kakkakahvia nautitaan korkean hintansa lisäksi sivettikissojen elämän kustannuksella. Sille ei voi hintalappua laittaa.

Eläimiä pidetään pikkuruisissa kanahäkeissä. Muistan vieläkin sen järkytyksen, kun näin vain puoli metriä leveät häkit, joiden lattiakin oli metalliverkkoa. Sivettikissojen määrä vankeudessa on kymmeniä tuhansia.

Luonnossa sivettikissat ovat yksin viihtyviä yöeläimiä. Vankeudessa ne pakotetaan lähelle toisiaan ja valveille päiväsaikaan turistien viihdykkeeksi.

Kaiken kukkuraksi sivettikissojen puutteessa viljelijät käyttävät joskus korvikkeena sen uhanalaisia sukulaisia.

Niitä ruokitaan yksipuolisella ravinnolla, kahvimarjoilla. Tämä pieni sivettikissa voi saada päivässä yli sadan kahviannoksen verran kofeiinia. Määrä pistäisi jo ison miehenkin sekaisin. Ei tarvitse olla aivokirurgi hoksatakseen, että tämä ei voi olla niille kovin terveellistä.

Seurauksena sivettikissat elävät kärsimyksessä ja kuolevat varhain aliravitsemukseen.

Luonnossa niillä on monipuolinen ruokavalio. Kahvimarjoista ne poimivat vain parhaat, jonka uskotaan olevan yksi tekijä kahvin hyvässä maussa. Sitä ajatellen vankeudessa elävien sivettikissojen kahvin ei edes pitäisi olla niin hyvää kuin villien kissojen kopi luwak, jos joku vielä tarvitsee lisäsyitä kahvikupillisen skippaamiseen Balilla.

KAKKAKAHVI

Pikkuhiljaa tietoisuus kopi luwakiin liittyvistä eettisistä ongelmista on kasvanut.

Vastauksena Balilta löytyy entistä enemmän myös villien sivettikissojen kopi luwakia, mutta kaikki ei ole sitä miltä se näyttää.

Viljelijät ovat itse myöntäneet, että kysyntään vastaaminen pelkästään villien sivettikissojen jätöksillä olisi mahdotonta.

Kissoilla on valtavat reviirit, ja jätökset täytyy kerätä tuoreina. Jätöksien kerääminen luonnosta on siis vaikeaa, ellei lähde seuraamaan kissoja pitkin metiköitä pitkin öitä. Miksi kahvinviljelijät vaivautuisivat tähän, kun on helpompikin tapoja? Kannustimena kun toimii usein vain kahiseva.

Onko kopi luwakin nauttiminen vastuullisesti edes mahdollista?

PETA:n mukaan monesti plantaasien väitteet villien sivettikissojen kahvista ovat huijausta. Kenties häkit ovat piilossa, pavut ostetaan muualta, tai joskus kahvi ei ole sivettikissoista edes peräisin, vaan samankaltainen maku on saatu aikaan keinotekoisesti.

Balin reissaajille vinkiksi; kahviplantaaseja voi joskus olla vaikea välttää. Ne sisältyvät lähes joka retkeen, sillä kuskit saavat komissiota turistien kärräämisestä plantaaseille. Kannattaa ilmoittaa kuskille jo hinnasta neuvotellessa, että plantaaseilla ei käydä. Siis ainakaan, jos siellä pidetään sivettikissoja.

kopi luwak, maailman kallein kahvi

Sertifioidusti ja vastuullisesti villien sivettikissojen kahvia myyvät plantaasit ovat hyvin harvassa, mutta niitä on olemassa.

Parhaimmillaan sivettikissan kahvin vastuullinen tuotanto voi jopa edistää eläinten hyvinvointia suojelemalla niiden elinympäristöä. Jotkut ovat huomauttaneet, että ilman sivettikissojen kakkakahvin tuotantoa eläimet saattaisivat olla sukupuutossa, sillä niitä on pidetty tuholaisina ja ammuttu.

Kopi luwakin tuotanto kaipaa kipeästi valvontaa ja säädöksiä. Ja Kaakkois-Aasiassa niitä voi olla turha toivoa. Jos et voi jatkaa elämääsi maistamatta kakkakahvia, ota ainakin tarkkaan selvää, mistä sitä ostat.

Mieti kahdesti, ennen kuin ostat eläinrääkkäystä kahvikupissa.

Lue myös: KOHDEOPAS: BALI

Tärkeimmät vinkit Balille

Lisää juttuja VASTUULLISESTA MATKAILUSTA