Komodonvaraani – Kun katsoin hirmuliskoa silmästä silmään

Maailman suurin lisko, komodonvaraani eli jättiläisvaraani, elää Indonesian Komodon kansallispuistossa. Komodonvaraanit voivat kasvaa jopa kolmemetrisiksi ja yli satakiloisiksi. Niiden tiedetään tappaneen ja nauttineen ihmisiä ateriaksi.

Komodon kansallispuistossa lähdimme komodonvaraanien jäljille, ja pääsimme kuin pääsimmekin katsomaan jättiläisliskoa silmästä silmään.

Komodon kansallispuisto | Tyttö kukkulan huipulla ranta- ja vuoristomaiseman edessä.

Komodon alue on ainoa paikka maailmassa, missä näihin muinaisiin liskoihin voi vielä törmätä luonnossa. Suosituimmat saaret komodonvaraanien bongailuun ovat Rinca ja Komodo.

Komodonvaraanien hyökkäykset ovat harvinaisia, mutta niitä tapahtuu. Sitten 70-luvun hyökkäyksiä on tapahtunut 25, joista kourallinen on päättynyt kuolemaan. Saarilla seikkaillessa täytyy aina olla puistovartija mukana.

Muuten voi käydä niin kuin itsepäiselle turistille, joka lähti yksin etsimään varaaneita. Hänestä jäi jäljelle vain kamera ja silmälasit.

Komodon kansallispuistoon ei siis kannata yksin lähteä huuhailemaan. Komodon saaren rannalla pulikoidessamme meitä varoitettiin eksymästä edes kymmentä metriä rannasta. Koskaan ei voi tietää, missä komodonvaraanit väijyvät.

Komodonvaraania etsimässä.

Komodonvaraani on vaarallinen peto

Komodonvaraania ei usein näe ennen kuin on liian myöhäistä, sillä ne naamioituvat tehokkaasti pusikoihin. Varaanit metsästävät usein laumoissa. Komodonvaraani on raadonsyöjä, ja sen lempiruokaa ovat jopa tuhat kiloa painavat vesipuhvelit.

Komodonvaraanilla on luut murskaava, dinosaurusten hampaita muistuttavat hampaimisto, mutta se tappaa verenvuotoa kiihdyttävällä myrkyllä.

Komodonvaraani puree uhriaan ja jättää sen kuolemaan. Kärsivällisesti komodonvaraani odottaa uhrinsa kuolemaa ja palaa aterioimaan joskus vasta muutaman päivän tai jopa viikon päästä. Se voi popsia 80% omasta painostaan yhdellä istumalla.

Komodonvaraani haistaa veren jopa kymmenen kilometrin päästä, joten naisten, joilla on kuukautiset, on syytä olla varuillaan vielä tavallista enemmän.

Mitä sitten, jos huomaa komodonvaraanin jahtaavan? Kannattaa juosta siksakkia ja kiivetä puuhun, opas vinkkasi. Hänellä taktiikka on kuulemma toiminut, kun keskittymiskyky on joskus herpaantunut ja lisko päässyt yllättämään. Ihan en kuitenkaan vakuuttunut tästä suunnitelmasta, sillä komodonvaraanit juoksevat kovempaa kuin ihmiset, ja pienempikokoiset voivat myös kiivetä puihin. Komodonvaraanit ovat myös taitavia uimareita.

Komodonvaraani loikoilee auringossa.

Kohtaaminen komodonvaraanin kanssa

Olimme matkassa komodonvaraanien paritteluaikana, jolloin niitä on vaikeampi bongata, mutta ne ovat myös aggressiivisempia kuin tavallisesti. Lähtiessämme vaellukselle Rincan saarella katsoin epäuskoisena kahta mukaan lähtevää puistonvartijaa.

Ainut ase komodonvaraanien hyökkäystä vastaan oli keppi. Tuollako hän meinaa pitää kymmenen ihmistä turvassa jättiläisliskoja vastaan?

Eipä aikaakaan, kun opas sähähti: Tuolla! Katseeni seurasi hänen kättään, enkä voinut kuin purskahtaa nauruun. Pieni vauvavaraani muistutti enemmän sisiliskoa.

Komodonvaraanin poikanen

Ja tuolla! Tällä kertaa oli tosi kyseessä. Mökin vieressä makoili kokonainen läjä isoja komodonvaraaneita. Pulleat mahat täynnä ne näyttivät varsin leppoisilta. Oli vaikea ajatella niitä kovin vaarallisina, kun laiskat liskot eivät juuri eväänsä liikauttaneet.

Epäilykseni heräsivät. Miksi ne hengailevat tässä mökin luona, ei kai niitä vain ruokita? Opas kertoi, että liskojen ruokkiminen on kielletty. Komodonvaraanit haistavat kuitenkin ruoan kilometrien päästä, ja hengailevat siksi mökin läheisyydessä.

Kohtaaminen komodonvaraanin kanssa jäi siis aika latteaksi kokemukseksi, emmekä sen enempää liskoja bonganneet. Opas osoitti siellä täällä komodonvaraanin uhrien jäänteitä kuten vesipuhvelin kalloa.

Joskus mitään ei jää jäljelle, kun varaanit popsivat uhrinsa luineen päivineen.

Komodonvaraani loikoilee auringossa.

8 mielenkiintoista faktaa komodonvaraaneista

  • Komodonvaraanit voivat lisääntyä partenogeneettisesti eli neitseellisesti, ilman koirasta. Kaikki tällä tavalla syntyneet poikaset ovat kuitenkin koiraita.
  • Komodonvaraanien tulevaisuus on kysymysmerkki. Huolena on, että noin 3000 jäljellä olevasta yksilöstä vain parisataa on lisääntymiskykyisiä naaraita.
  • Komodonvaraanien uskotaan olevan kotoisin alunperin Australiasta, josta ne katosivat noin 50 000 vuotta sitten.
  • Englanniksi komodo dragon, komodonvaraanien uskotaan inspiroineen legendoja lohikäärmeistä.
  • Komodonvaraanin myrkky muistuttaa maailman myrkyllisimmän käärmeen taipaanin myrkkyä.
  • Komodon saari ja sen varaanit toimivat inspiraationa alkuperäiselle King Kong -elokuvalle.
  • Jos oikein nälkä iskee, komodonvaraani voi popsia omia poikasiaan.
  • Vasta noin 10 vuotta sitten selvisi, että komodonvaraani on myrkyllinen. Siihen asti uskottiin, että uhrin tappavat bakteerit puremasta.

Lue myös: SAARIHYPPELY INDONESIAN KOMODON SAARISTOSSA