Delfiinirakkautta Monkey Miassa

Australian länsirannikolla noin 800 kilometriä Perthistä pohjoiseen sijaitsee Monkey Mian turistiresortti, joka oli yksi koko Australian road tripin kohokohdista. Monkey Mia ei suinkaan nimensä mukaisesti ole tunnettu apinoistaan, vaan valloittavan ihanista delfiineistään. Delfiinit vierailevat Monkey Mian rannassa useamman kerran joka päivä. Myönnän, olen delfiinihullu. Mutta Monkey Mian delfiinit hurmaisivat kenet tahansa jäärän korstonkin.

DSC_5765 (800x547)

Mistä kaikki alkoi? 60-luvulla delfiinit olivat tuttu näky paikallisten kalastajien keskuudessa, ja pian kalastajat alkoivat jakamaan saalistaan näiden ystävällisten vierailijoiden kanssa. Vuosien kuluessa delfiinejä ilmestyi lisää, ja Monkey Mian maine kiiri.

80-luvulla kuitenkin vihdoin hoksattiin, että villieläimien ruokkiminen ei sittenkään välttämättä ole ihan viisasta. Huomattiin, että urosdelfiinit tulivat aggressiiviseksi, ja poikasien selviytymisprosentti oli lähes nollassa, sillä ne eivät ikinä oppineet kalastamaan omaa ruokaansa.

DSC_5815 (800x536)

Nykyään delfiinien ja ihmisten vuorovaikutusta valvotaan tarkasti Monkey Miassa. Delfiinien hyvinvointi ja delfiinipopulaation kukoistaminen on Monkey Miassa ensisijalla. Vain muutamaa delfiiniä ruokitaan joka aamu, ja vain pari kalaa kerrallaan. Edes työntekijät eivät saa koskea delfiineihin, vaikka ne tulevat jatkuvasti kiehnäämään tuttujen työntekijöiden jalkoihin. Tässä tarvitaan jo mielenlujuutta! Joka aamu pari onnekasta turistia valitaan delfiinien ruokkijoiksi. Sen parin päivän aikana, mitä vietimme Monkey Miassa, me pääsimme molemmat onnekkaiden valittujen joukkoon.

DSC_5865 (543x800)

DSC_5915 (800x536)

Delfiinit ovat vähintään yhtä sosiaalisia otuksia kuin ihmiset. Ne eivät siis tule Monkey Mian rantaan pelkästään ilmaisen lounaan toivossa, vaan myös ihmettelemään ihmisiä, samalla tavalla kuin me niitä.

Usein delfiinit nirsoilevat, pyydystävät itse kalan, ja tuovat sen näytille osoittaakseen makumieltymyksiään. Joskus delfiinit tuovat vuorostaan kaloja ihmisille. Työntekijä kertoi, että edellisenä päivänä yksi delfiineistä oli pyydystänyt heille rauskun ja toi sen rantaan tarjolle.

Työntekijät eivät lakipykälien mukaan saa ottaa näitä delfiinien lahjuksia vastaan. Kuka näitä lakeja keksii! Aikansa kalaa suussaan tarjottuaan delfiini alkoi mököttämään, eikä ilmestynyt muutamaan päivään ollenkaan. Ei varmaan tule yllätyksenä, että kyseessä oli naarasdelfiini.

DSC_5857 (800x536)

Viime kerralla kävin jo läpi mielenkiintoisia faktoja delfiineistä kuten, että delfiinit ovat yhdessä ihmisten kanssa maailman älykkäimpiä otuksia (jos missasit, lue 1-5 täältä). Tässä lisää delfiinifaktoja:

6. Delfiinien hengitys ei ole automaattista, niin kuin ihmisillä, vaan tietoista. Siksi delfiinit nukkuvat vain yksi aivopuolisko kerrallaan.

DSC_5905 (800x553)

7. Jokaisella delfiinillä on oma persoonallinen ääni, kuten ihmisilläkin. Delfiinit myös juttelevat ihmisten tavoin kaikesta mahdollisesta, kuulumisista ja fiiliksistä. Delfiinien kaikuluotaus on huimasti kehittyneempää kuin lepakoiden tai ihmisten kehittämien kaikuluotauslaitteiden.

DSC_5839 (800x519)

8. Delfiinit ovat samalla tavalla tietoisia itsestään kuin ihmiset. Viime kerralla todettiin, että delfiinit ovat yhdessä ihmisten kanssa maailman älykkäimpiä otuksia, niiden aivojen koon ollessa kakkonen vain ihmiselle suhteessa ruumiin kokoon. Delfiinien aivot ovat kuitenkin ihmistenkin aivoja poimuttuneemmat, mitä tiedemiehet ovat usein pitäneet parempana merkkinä älystä. Niiden aivojen tähtisoluindeksi on myös suurempi.

DSC_5860 (800x548)

9. Delfiinejä on kunnioitettu aikojen alusta asti. Muinaiset roomalaiset uskoivat delfiinien olevan pyhiä, ja niiden tappaminen oli kuolemantuomion uhalla kielletty. Delfiinit olivat myös tärkeä osa kreikkalaista mytologiaa. Vielä nykyäänkin veneen perässä surffaavien delfiinien uskotaan olevan hyvä enne.

DSC_6005 (800x523)

10. Yli miljoona delfiiniä kuolee vuosittain kalastuksen uhrina, erityisesti tonnikalan kalastuksen sekä ajoverkkojen käytön seurauksena, joita käytetään erityisesti Japanissa. Jos et ole vielä tsekannut The Cove -dokkaria, joka on Suomessakin tullut telkusta muutamaan otteeseen, suosittelen! Ja jos tykkäät delfiineistä, käy allekirjoittamassa tämä vetoomus. Lisätietoa delfiinien ahdingosta löytyy täältä.

DSC_5817 (800x536)

Monkey Mian delfiinit veivät meidän sydämet. Ehkä jonain päivänä palaamme tänne jäädäksemme. Vaikka rakastuimme Monkey Miaan pääasiassa delfiinien vuoksi, se osoittautui huippumestaksi muutenkin. Lisää Monkey Mian tunnelmia ensi kerralla!

Leffavinkki: Dolphin Tale (2011). Ihana!