Yksi Australian Korallirannikon helmistä on Monkey Mian edustalla avautuva lahti, maailmanperintöalue Shark Bay, ja sen kristallinkirkkaat vedet ja ruosteenpunaiset hiekkadyynit. Shark Bay on maailmanperintöaluetta erityisesti ainutlaatuisen luontonsa ansiosta.

shark bay

road trip länsi-australiassa

Näköalatasanteelta pääsimme bongailemaan Shark Bayn kuuluisaa vedenalaista maailmaa, jossa asuu nimensä mukaisesti lukuisia haita, mutta myös mm. merikäärmeitä, valaita sekä valashaita, rauskuja, delfiinejä, kilppareita, sekä yli 10 prosenttia maailman dugongi- eli merilehmäpopulaatiosta.

Ei ole montaa paikkaa maailmassa, jossa vedenalainen luonto on yhtä rikasta. Vesi oli niin kirkasta, että ylhäältä Eagle Bluffin näköalatasanteelta bongasimme muutaman hain sekä pari isoa vedessä liitelevää rauskua ihan ilman kiikareita.

IMG_7882 (800x600)

IMG_7884 (800x600)

dsc_5737-2-1280x843

Shell Beach on pitkä valkoinen ranta, joka ei olekaan useimpien muiden tavoin hiekkaa, vaan muodostunut kokonaan pienistä simpukoista. Pituutta lumivalkoisena auringossa hehkuvalla rannalla on huimat 120 kilometriä, ja syvyyttä simpukkakasalla jopa kymmenen metriä!

shell beach, australia

shell beach, australia

Olisimme halunneet tutustua Shark Bayhin lähemmin Cape Peronin kansallispuistossa, mutta tähän lystiin vaaditaan 4WD -ajokki. Vuokraus oli tuhottoman kallista, joten tyydyimme mestoihin, joihin pääsimme ajamaan omalla pakullamme.

Näihin kuuluivat myös geotermiset kuumat altaat, joissa kävimme pulahtamassa. Tällaiset paljut toimisivat kyllä huomattavasti paremmin Suomen pakkasissa kuin yli 30 asteen helteessä. Soijavaroitus!

DSC_6032 (800x523)

Shark Bay on nimetty maailmanperintöalueeksi myös täällä sijaitsevien maailman isoimpien ja vanhimpien elävien fossiilien vuoksi. Enkä viittaa nyt vanhempaan ikäpolveen vaan Hamelin Poolin stromatoliitteihin, jotka ovat syntyneet miljardeja vuosia sitten, ja ovat todisteita varhaisimmasta elämästä maapallolla. Kivimöykyiltä ne meistä näyttivät, mutta tulipahan käytyä.

hamelin poolin stromatoliitit

Ennen Monkey Miaa vietimme pari auringon täyteistä päivää pienessä Denhamin kylässä Shark Bayssä, Little Lagoonin kirkkaissa vesissä. Ei ehkä ole Suomen järvimaisemien voittanutta, mutta kyllä täälläkin kelpasi!

little lagoon, denham

little lagoon, denham

Little Lagoon on kuin jättimäinen uima-allas reunustettuna kapealla hiekkarannalla. Vesi oli kristallinkirkasta, ja laguuni on syvimmältä kohdaltaankin vain hieman yli pari metriä syvä. Autio, tietenkin, niin kuin niin monet muutkin läntisen Aussilan upeista rantsuista.

Shark Bay ei suinkaan ole Australian Korallirannikon ainoa helmi, vaan siihen kuuluvat myös mm. Monkey Mia ja Exmouthin Cape Range, josta juttua vähän myöhemmin!