Myanmarin mandalayn nähtävyyksiä

Mandalay on Myanmarin kulttuurin kehto, ja pagodeja ja muita pytinkejä riittää kyllästymiseen saakka. Tässä nähtävyyksiä, mitä Mandalayssä ei ainakaan kannata missata.

En voi millään kutsua Myanmarin entistä pääkaupunkia, pölyistä Mandalaytä viihtyisäksi kaupungiksi. Siitä huolimatta olisin viihtynyt pari päivää kauemminkin, lähialueiden temppeleitä ja muita nähtävyyksiä ihmetellen.

Mandalayssä kannattaa kiskoa itsensä ylös sängystä aikaisin. Aamuvirkut palkitaan taianomaisella auringonnousulla maan kuuluisimmalla sillalla, maailman pisimmällä tiikkisillalla U Bein Bridgellä. Myanmarin kuuluisimman sillan lisäksi Mandalayn upeimpiin nähtävyyksiin kuuluu lumoava valkoinen pagodi.

Mandalay white temple

U Bein silta

Me päätimme Mandalayssä skipata sisäänpääsymaksun useimmille nähtävyyksille ja tutustua sen sijaan aitoon Myanmarin maaseutuun, mistä kerroin viime kerralla. Mutta näimme me pari nähtävyyttäkin, kaikkien valokuvaajien märissä unissa esiintyvän U Bein -sillan ja valkoisena hohtavan Hsinbuyme pagodin Mingunin muinaisessa kaupungissa.

Mandalayn upea U Bein -silta

Mandalayn kuuluisa U Bein -silta on kenties joskus ollut auringonlaskussa unohtumaton kokemus, mutta nykyään tunnelmaa on latistamassa ahdistava määrä turisteja. Siispä päätimme nousta jo ennen kukonlaulua ihailemaan siltaa auringonnousussa.

Aamuvarhaisella sillalla näkyi paljon paikallisia jumppaamassa ja krääsäkauppiaita pystyttämässä kojujaan. Vastaan porhalsi munkkeja kaavut liehuen ja torimyyjiä isoja vateja päänsä päällä tasapainotellen.

U Bein Bridge

U Bein Bridge

Taksikuski järkkäsi meille veneen, koska venemiehen kanssa meillä ei ollut yhteistä kieltä. Paatti lipui hiljalleen pitkin peilityyntä jokea. Muutama kalastajakin oli tuonut paattinsa vesille. Vilkaisin vettä, joka muistutti enemmän ruskeaa liejua. Mitähän mutantteja sieltä pyydetään?

Auringon noustessa paikalle saapui myös useita turisteja, silti vaaleanpunaisesta hohtavan oranssiksi väriä vaihtava auringonnousu U Bein -sillalla oli maaginen kokemus.

U Bein silta

U Bein Bridge

Silta natisee kuumottavasti jalkojen alla, ja lautojen isoista raoista näkyy korkea pudotus. Näin maaliskuussa U Bein -sillan alla ei ole edes vettä pehmentämässä pudotusta.

U Bein silta

Mingunin lumoava valkoinen temppeli

Iltapäivällä järkkäsimme paatin viemään meidät tunnin matkan päässä Mandalaystä sijaitsevaan Mingunin kyläpahaseen. Mingunin nähtävyyksiä ovat paitsi upea valkoinen temppeli, myös maailman suurin pronssikello ja valtava Mingun Pahtodawgyin pagodi.

Kello jäi kiireessä näkemättä kun Rohan jäi tinkimään kauppiaan kanssa longyi-hameen hinnasta. Mutta Mingun Pahtodawgyin monumentti oli vaikuttava, vaikkakin keskeneräinen ja maanjäristyksissä runneltu. Siitä piti tulla Myanmarin suurin, mutta rakentaminen jätettiin kesken, sillä orjien rakentaman pagodin enteiltiin tuovan huonoa onnea maalle.

Mingunin epätavallinen, vitivalkoinen Hsinbuyme -pagodi on kaunis ja auringossa lähes häikäisevän valkoinen, vaikka hiukan pienempi kuin odotin. Olisin viihtynyt sen valkoisia sopukoita tutkiskellessa kauemminkin, mutta tukahduttava kuumuus teki auringossa olemisesta mahdotonta.

Mandalay white temple

Hotellivinkki Mandalayhin

Pulahdus hotellin altaaseen, kylmä drinksu ja pizza oli täydellinen tapa toipua helteisestä päivästä. Mandalayn Hotel Yadanarbonin* kattoterassin äärettömältä uima-altaalla kelpasi ihailla utuista (smogista) auringonlaskua. Huone ei ollut kummoinen, pieni perushuone, mutta ihanan altaan takia yöpyisin täällä ensi kerrallakin. Huoneet alkavat 24 eurosta yöltä.

*Affiliate-linkki; jos varaat linkin kautta, Muuttolintu saa pienen komission.

Mandalay hotellivinkki

Mandalayn nähtävyydet olivat vaikuttavia. Silti sen kohokohdaksi jäi päiväretki maaseudulle. 

MYANMAR KOKEMUKSIA – VINKIT, KOHOKOHDAT JA PETTYMYKSET