Päiväretki myanmarin mandalaystä

Myanmarin (Burman) matkan ikimuistoisimpia kokemuksia oli päiväretki Mandalaystä maaseudulle. Täällä teimme ikimuistoisen päiväretken maaseudulle. Osallistuimme kokkikurssille, tapasimme söpöjä pikku munkkeja pyöräretkellä ja löysimme mielettömiä salaisia helmiä kaukana turistilaumoista.

Ensikosketus Myanmariin

Ensimmäisenä ulos kentältä astuessamme huomasimme Mandalayn kuivan tukahduttavan kuumuuden. Maisemat ovat auringon keltaiseksi käristämät ja hengitysilma pölyinen. Siellä täällä kasvillisuuden seasta nousee kultaisena kimaltavia pagodan huippuja. Mandalay on Myanmarin uskonnollinen ja kulttuurinen keskus.

Kaduilla saa väistellä asfaltilla nuokkuvia kulkukoiria ja punaisia lätäköitä, joita betelpähkinää pureskelevat punahampaiset miehet syljeskelevät maahan. Uteliaat katseet kääntyvät monessa paikkaa länsimaalaisia kohti, ja hymyjä irtoaa herkästi. Turisti oppii nopeasti joka paikassa toistettavan Myanmarin mingalaba -tervehdyksen.

Paikallisten kasvoja peittää vaalea tahna, thanaka. Puunkuoresta saatavaa tahnaa käytetään sekä kaunistamaan että suojaamaan auringolta. Myös miehillä on päällään pitkä hame eli longyi.

Betelpähkinä on maailman neljänneksi käytetyin stimulantti alkoholin, tupakan ja kahvin jälkeen.

Päiväretki Mandalaystä maaseudulle

Mandalayssä on paljon nähtävää kuten muinaisia kaupunkeja, temppeleitä ja luostareita. Me halusimme kuitenkin poiketa tallatulta turistipolulta. Glimpse of Mandalay järjesti meille mahtavan päivän maaseudulla, johon kuului muutaman tunnin kokkikurssi.

Aloitimme päivän ruokaostoksilla torilla. Rakastan toreja reissussa, ne ovat elämys kaikille aistille, niissä pääsee seuraamaan sekä paikallista elämänmenoa ja ihmettelemään paikallisen keittiön aineksia. Uutta ihmeteltävää olivat esimerkiksi belahedelmät ja hibiskuslehdet.

Poikkesimme aamuteelle burmalaiseen teekuppilaan. Teehuoneet ovat tärkeä osa burmalaista kulttuuria, ne toimivat sosiaalisen elämän keskuksina ja niitä on kaikkialla. Niissä hengaillaan teen, kahvin, bissen ja aterian merkeissä, tavataan tuttavia, katsotaan jalkapalloa tai luetaan lehteä.

Lattiaa letkulla pesevä pojankloppi käänsi hetkeksi vesiletkun meitä kohti ja kikatti kippurassa. Tässä kuumuudessa toivotimme vesisuihkun tervetulleeksi.

Kokkikurssi myanmarilaisen keittiön saloihin

Kokkikurssilla kokkailimme upean viiden ruokalajin lounaan. Oli currykanaa, hibiskuslehtikeittoa, papusalaattia, Myanmarin kuuluisaa teenlehtisalaattia ja jälkiruokaa. Ennen matkaa olin useammasta lähteestä lukenut, ettei burmalaiselta keittiöltä kannata odottaa liikoja. Tämä osoittautui potaskaksi heti ekalla aterialla. Myanmarilainen keittiö nousi heittämällä meidän suosikeiden listalle Kaakkois-Aasialaisista keittiöistä! (Thaimaalainen istuu edelleen muiden yläpuolella kultatuolillaan, ja filippiiniläinen taas alimpana häpeäpallilla.)

Myanmarin salaisia helmiä pyöräretkellä

Sulattelimme ruokaa rennolla pyöräretkellä läpi Mandalayn maaseudun. Maisemat olivat lähinnä riisipeltoa ja palmunlehvistä kyhättyjä aaltopeltikattoisia asumuksia. Täällä naiset pesivät joessa pyykkiä ja lapset leikkivät uimarenkailla. Lapset poikkeuksetta kiljuivat helloooo vilkuttaen peräämme.

Pysähdyimme luostarilla, jossa pikku munkeilla oli oppitunti kesken.

Luostarin pihalla oli upea sininen pagoda, jonka läpi puu on kasvanut.

Auringonlaskua varten kipusimme salaiselle temppelille. Paikalla oli vain muutama paikallinen. Temppeliin kivuttiin kallioiden läpi, ja näkymät olivat, kuulemma, paljon paremmat kuin Mandalayn tyypilliseltä auringonlaskupaikalta Mandalay Hilliltä.

Päivä oli ehdottomasti yksi matkan antoisimmista. Teimme oikean valinnan vaihtaessamme ne Mandalayn tyypilliset nähtävyydet erilaiseen kokemukseen. Mutta poikkesimme me muutamalla nähtävyydelläkin. Lue Mandalayn nähtävyyksistä täältä.