Myanmariin matkustamisen eettinen kysymys

En voisi kirjoittaa matkastamme Myanmariin kirjoittamatta siitä pohdinnasta, mitä olemme käyneet läpi matkaan liittyen. En voi hehkuttaa maan upeita temppeleitä puhumatta myös Myanmarin pimeästä puolesta. En halua, että maailma lakaisee kansanmurhan maton alle. Kevyin mielin päätöstä lähteä Myanmariin ei tehty, ja matkan aikanakin koimme ristiriitaisia fiiliksiä.

En yleensä usko turistiboikottien voimaan, kun kyseessä on kokonaiset valtiot. Voit lukea koko perustelut tästä aikaisemmasta jutusta. Lyhykäisyydessään, asiat ovat harvoin niin mustavalkoisia kuin miltä ne näyttävät. Lukemattomissa maissa on parantamisen varaa ihmisoikeuksien suhteen, ja jos boikotoimaan ruvetaan, kohta ei voi enää matkustaa minnekään.

Yleensä boikotointi vahingoittaa eniten tavallisia tallaajia, joilla ei ole osaa eikä arpaa maansa politiikassa. Jotta boikotoinnilla saataisiin positiivisia muutoksia aikaan, se vaatisi ihmisten yhdistymistä sellaisella tasolla, mitä ei tule tapahtumaan. Myanmarissa lomakohteet ovat edelleen loppuunmyyty ja turistivirta ainakin viime vuonna vain kasvoi. Ennen kaikkea, maan eristäminen omaan kuplaansa harvoin edistää rauhaa.

Myanmarin tapauksessa asiaa oli pakko pohtia uudestaan, sen verran tilanne on mennyt tunteisiin.

Tässä lyhyesti Myanmarin tilanteesta, ja argumentteja matkustamisen puolesta ja vastaan. Pitäisikö sinun boikotoida Myanmariin matkustamista, siihen et vastausta et tästä postauksesta löydä. Mutta toivottavasti tästä on hyötyä jollekin, jolle tilanne on uusi, tai joka Myanmariin matkustamista harkitsee. En ole asiantuntija, vaikka olen yrittänyt hiukan tilanteeseen perehtyä. Älä sinäkään perusta mielipidettäsi äkkinäisiin johtopäätöksiin tai yksittäisiin artikkeleihin, vaan ota selvää itse.

Mitä Myanmarissa tapahtuu

Lähemmäs 700 000 rohingya-nimiseen etniseen muslimivähemmistöön kuuluvaa ihmistä on pakotettu pakenemaan pakolaisleireille Bangladeshiin ja kauemmas elokuusta 2017 jälkeen. Myanmarin luoteisosan Rakhinen osavaltiossa eläneiden rohingyojen vainoa on kestänyt jo kauan, mutta elokuussa tilanne kärjistyi ja pakolaisvirta yltyi. Se seurasi rohingyakapinallisten vastahyökkäystä, johon armeija vastasi ennennäkemättömällä voimalla. Yhteensä rohingyapakolaisten määrä Bangladeshissa lähenee miljoonaa.

Tyttöjä ja naisia on raiskattu ja silvottu, lapsia heitetty roviolle, kyliä poltettu, ihmisiä nälkiinnytetty. Tuhansia ihmisiä on tapettu, ja toimittajien ja avustustyöntekijöiden pääsyä alueelle rajoitettu.

YK:n turvaneuvosto on tuominnut Myanmarin armeijan hirmuteot rikoksina ihmisyyttä vastaan, ja Myanmarin tapahtumia on kutsuttu etniseksi puhdistukseksi ja kansanmurhaksi.

Myanmarin johtajaa, rauhan Nobelin vastaanottanutta Aung San Suu Kyitä on kritisoitu voimakkaasti vaikenemisesta ja jopa valehtelusta tilanteesta. Armeijalla on kuitenkin edelleen maassa paljon valtaa.

Taustaa

Rohingyat ovat maailman vainotuimmaksi vähemmistöksi kutsuttu kansa. Rohingyojen systemaattista syrjintää on kestänyt vuosikymmenien ajan. Heiltä on kielletty kansalaisuus ja esimerkiksi mahdollisuudet kunnon terveydenhuoltoon ja koulutukseen. Rohingyoja pidetään terroristeina ja laittomina siirtolaisina, vaikka kansan historia Burmassa venyy vuosisatojen ajalle.

Monet uskovat Myanmarissa, että kansainvälinen media on liioitellut tapahtumia, ettei länsimaissa ymmärretä asian taustoja, eikä julmuuksia ole edes tapahtunut. Rohingyat vain polttivat kylänsä itse. Myanmarin lehdissä maan humanitäärinen katastrofi sivuutetaan pienessä artikkelissa.

Etniset kiistat ovat piinanneet Myanmaria iät ja ajat. Myanmar on etnisesti yksi maailman kirjavimpia kansoja. Rohingyat eivät suinkaan ole Myanmarin ainoa vainottu vähemmistö. Rohingya-kriisi on yksi kriisipesäke muiden joukossa, ja etnisiä konflikteja ja rajujakin vainoja on ollut maassa jatkuvasti.

Myanmariin matkustamisen eettiset ongelmat

Myanmariin matkustamisen eettiset ongelmat liittyvät etenkin armeijan taloudelliseen tukemiseen ja siihen, minkälaisen symbolisen viestin sinne matkustaminen lähettää sekä Myanmarille että muulle maailmalle.

1. Armeija hyötyy rahallisesti turismista.

Armeija saa osansa turistien rahoista. Vaikka esimerkiksi majoitukset ovat nykyään suurimmaksi osaksi yksityisomistuksessa, silti viisumimaksuista, maan sisäisistä lennoista, sisäänpääsymaksuista ja verorahoista armeija saa osansa.

2. Myanmariin matkustamisen symbolinen vaikutus

Jos turistit jatkavat virtaamista Myanmariin, lähettääkö se maalle viestin, ettei kansainvälistä yhteisöä häiritse maan tapahtumat? Ja toisaalta antaako se merkin ulkomaailmalle, ettei Myanmarissa mitään niin vakavaa ongelmaa olisikaan?

Myanmariin matkustamisen puolesta

Auttaako boikotti lopulta ketään muuta kuin omaa omatuntoa? Onko mahdollista, että aiheutamme enemmän harmia kuin hyötyä?

1. Isot osat Myanmaria ovat riippuvaisia turismista, ja leijonanosa turistin rahoista menee hyvään tarkoitukseen köyhässä maassa.

Lyhyessä ajassa sadat tuhannet burmalaiset ovat tulleet riippuvaisiksi turismista. Toisaalta Myanmarin armeija ei tarvitse turisteja jatkaakseen julmuuksia. Jos boikotoimme Myanmaria siksi, ettemme halua tukea armeijaa rahallisesti, pitäisikö sitten boikotoida myös maita, jotka vielä suoremmin ja suuremmin rahoittavat tai jopa aseellisesti tukevat Myanmaria.

Turistirahoista leijonanosa menee hyvään tarkoitukseen, paikallisten elintason parantamiseen köyhässä maassa, koulutukseen ja terveydenhuoltoon.

2. Myanmar tulisi pitää valokeilassa

Epävirallinen turistiboikotti Myanmarissa ei ole koskaan auttanut ennenkään. Sen sijaan se kyllä sulkee maata takaisin omaan kuplaansa, mikä ei ole omiaan edistämään rauhaa. Ilman turismia Myanmarin tapahtumista nähtäisiin varmasti vielä vähemmän otsikoita. Ilman ulkomaailman vaikutusta paikallisten näkemykset eivät pääse horjumaan. Olisiko sittenkin hyväksi pitää auki ovea kansainväliselle huomiolle boikotin sijaan, edistää dialogia ja pitää Myanmar valokeilassa?

Jos matkustat, matkusta tietoisesti

Asia ei ole mustavalkoinen, ja siksi uskon, että jokaisen on tehtävä omat päätöksensä. En aio kehottaa matkustamaan. Mutta en myöskään olemaan matkustamatta. Itse alan kallistua sille kannalle, että olisi voinut jättää menemättä. Siksi, että en halua, että se pienikään osa rahoistani menee armeijalle. Toisaalta mieheni on vankasti toista mieltä ja uskoo, että maan sulkeminen kuplaan vahingoittaisi sitä entisestään.

Joka tapauksessa haluan, että matkustat tietoisesti jos niin teet. Myanmarin tapahtumia ei pitäisi sivuuttaa hälläväliä -asenteella.

Vältä rahan kulkeutumista armeijalle missä vain voit. Se ei aina ole helppoa, sillä kytkökset Myanmarissa ovat kaikkea muuta kuin selviä. Tässä kuitenkin muutama vinkki.

  • Vältä maan sisäisiä lentoja, sillä lentoyhtiöillä on usein kytköksiä armeijaan. Vältä ainakin maan kansallista lentoyhtiötä.
  • Varmista, että majoitus tai mahdollinen matkanjärjestäjä on yksityisomistuksessa. Parhaana vaihtoehtona pidetään pientä perheomisteista guesthousea.
  • Suosituimpiin nähtävyyksiin kuten Baganiin, Mandalayn temppeleille ja Inle-järvelle on sisäänpääsymaksu. Ne ovat tietenkin näkemisen arvoisia kohteita, mutta harkitse myös vaihtoehtoisia kohteita. Myanmarista löytyy todennäköisesti yhtä upeita kohteita, joista saat nauttia ilman turistilaumoja tai pääsymaksuja.
  • Baganissa näkötorni on hallituksen omistama. Vältä.
  • Levitä sanaa, bloggaa, kirjoita Facebookiin, käytä häsäreitä.
  • Tutustu ihmisiin ja yritä avartaa heidän maailmankuvaansa.

Sen sijaan, että arvomme pitäisikö meidän matkustaa vai ei, mitä jos auttaisimme oikeasti?

Tilanne rohingyojen pakolaisleireillä on järkyttävä. Ihmiset elävät mudassa, itse kyhätyissä asumuksissa. Ihmisen perustarpeista kuten puhtaasta vedestä, ruoasta ja vessoista on huutava pula. Ihmisiä on vaarassa kuolla nälkään. Epähygieenisissä olosuhteissa sairaudet leviävät, ja myös ihmiskauppa rehottaa. Alkava monsuunikausi uhkaa ihmisten väliaikaisasumuksia sykloneille ja tulville alttiissa Bangladeshissa. Bangladesh on yksi maailman köyhimpiä maita ja tarvitsee kipeästi kansainvälisen yhteisön apua.

Lahjoituksen voit tehdä helposti ja vaivattomasti vaikka tekstiviestillä.

Plan.fi – Myanmarin pakolaiskriisi

KOKEMUKSIA MYANMARISTA – VINKIT, KOHOKOHDAT JA PETTYMYKSET

Lue myös: Pitäisikö tiettyjä matkakohteita boikotoida

Kaikki Myanmar-postaukset löydät täältä.