Tuhansien temppeleiden Bagan

Tuhansien temppeleiden täplittämä Myanmarin Bagan on maan kuuluisin nähtävyys. Keskeltä kuivaa laaksoa tuhansia pagodan huippuja sojottaa kohti taivaita. Kenties olet kuolannut kuvia kuumailmapalloista auringonnousussa temppeleiden yllä niin kuin me ennen matkaa. Baganin muinainen rauniokaupunki on kuin onkin ihmeellinen paikka, mutta auringonnousulta ei kannata odottaa liikoja.

Bagan on muinaisen Paganin kuningaskunnan entinen pääkaupunki. Monet Baganin temppeleistä rakennettiin aikoinaan julmien kuninkaiden toimesta synninpäästön ja paremman karman toivossa. Mahtoi kuninkailla olla syntejä sovitettavana, temppeleitä ja muita pytinkejä oli nimittäin parhaimmillaan jopa 13 000! Nykyään temppeleistä on jäljellä yli 3000 vaivaisen 40 neliökilometrin alueella.

Meidän Baganin seikkailumme alkoi perseet puuduksissa 10 tunnin venematkan jälkeen Mandalaystä. Siinä vaiheessa, kun hotellin osoittautuikin sijaitsevan jossain kuusessa, huone oli täynnä hyttysiä eikä henkilökunta haastellut sanaakaan englantia, otsaan alkoi pukkaamaan pientä tattia. Fiilikset eivät siis olleet katossa, kun lähdimme Baganin temppelitasankoon tutustumaan.

Baganin kuuluisa auringonnousu – kun odotukset ja todellisuus eivät kohtaa

Tottakai Baganissa oli herättävä vielä kukkojenkin nukkuessa todistamaan sen taianomaista auringonnousua kuumailmapalloineen. Näin jälkikäteen ajatellen kuvitelmani romanttisesta auringonnoususta kaksistaan temppelin huipulla kuumailmapallojen noustessa ympärillämme olivat aika hupsuja.

Perinteisesti auringonnousua Baganissa on ihailtu kiipeämällä pagodien huipulle. Nykyään suurin osa pagodeista on kuitenkin suljettu kiipeämiseltä, ja vain kourallinen salaisia temppeleitä on avoinna yleisölle.

Varhaisen aamun pimeydessä kruisailimme sähkömopolla tukka hulmuten pitkin Baganin vanhan kaupungin hiekkateitä salaista temppeliä etsien. Ilmassa oli seikkailun tuntua.

Vihdoin bongasimme temppelin, jonka huipulla istuskeli kymmeniä turisteja. Ei kovin salainen siis, mutta tähän oli tyydyttävä. Tungimme itsemme pimeää käytävää ylös taskulampun kanssa ja ahdoimme itsemme muiden joukkoon.

Auringonsäteiden valaistessa Baganin laakson kuumailmapallot alkoivat hiljalleen nousta kaukana horisontissa. Ja olivathan ne pallot temppeleiden yllä aika lumoava näky, varsinkin niiden hiipiessä lähemmäs meitä.

Ihmismäärä kuitenkin latisti tunnelmaa. Kaupustelijatkin olivat löytäneet temppelin, ja koko ajan joku oli koputtamassa olkapäähän ”you buy, you buy”. Saksalaisturistit laittoivat jotakin Rammsteinilta kuulostavaa pauhaamaan kaiuttimista ja äänekäs drone pörräsi ympärillä, vaikka ne ovat täällä kielletty. Tiesin kyllä, että odotin aivan liikaa, mutta silti Baganin auringonnousu oli hiukan pettymys.

Pettymyksen kruunasi mojova konkreettinen tatti otsassa, kun löin pääni temppelin ahtaassa onkalossa tiiliskiveen.

Baganin parhaat temppelit

Luulin, että kyllästyisin Baganissa temppeleihin nopeasti. Olin väärässä. Auringonnousuista viis, kohokohta Baganissa oli äänettömällä sähkömopolla seikkailu pitkin pölyisiä hiekkateitä autioilla temppeleillä vieraillen.

Tässä muutama upea temppeli, joka Baganissa kannattaa nähdä. Monet temppeliraunioista pysyvät hädin tuskin pystyssä, varsinkin viimeisimmän maanjäristyksen jälkeen. Myös monissa kuuluisimmista temppeleistä oli laajat korjaustyöt käynnissä, ne skippasimme suosiolla.

Ananda

Thatbyinnyu

Shwesandaw

Sulamani

Dhammayangyi

Shwezigon

Baganissa kannattaa niiden kuuluisimpien temppeleiden lisäksi etsiä syrjäisiä temppeleitä kauempana turistipolulta.

Tunnelma on mystinen, kun iltapäivän hämärässä astuu sisälle vaikuttavaan, jopa tuhat vuotta vanhaan temppeliin ilman ristin sielua ympärillä.

Temppelin tyhjillä pimeillä käytävillä kaikuu, ja yhtäkkiä kulman takana vastaan tuijottaa jättimäisen buddhapatsaan terävä katse. Baganin temppeleillä seikkaillessa on helppo tuntea itsensä oman elämänsä Indiana Jonesiksi aarteita etsimässä.

Vinkit Baganiin

 • Pääsymaksu Baganin arkeologiselle alueelle on n. 15 euroa.
 • Älä kiiruhda. Lisää ainakin yksi päivä siihen, minkä verran olit alunperin suunnitellut täällä viettäväsi.
 • Sähkömopo on halpa ja ehdottomasti paras tapa liikkua ympäriinsä. Päivä maksoi vain pari euroa. Mopoja vuokrataan joka puolella. Vaihtoehtoja ovat myös taksi, tuktuk ja hitaampana vaihtoehtona hevosvaunut.
 • Bagan jakautuu Old Baganiin, New Baganiin ja Nyang-U:hun. Nyang U:sta löytyy eniten ravintoloita ja kauppoja, Old Baganista eniten kalliita resortteja. Näiden välillä on helppo kruisailla mopolla, joten ei ole niin väliä missä majoittuu.
 • Baganissa voi olla tolkuttoman kuuma. Näe aamulla pari temppeliä, lepää iltapäivään saakka ja lähde sitten taas temppelin metsästykseen.
 • Aikaisia tai myöhäisiä temppelivierailuja varten älä unohda taskulamppua!

Missä ihailla auringonousua ja -laskua Baganissa:

Vuoden 2018 alusta Baganin temppeleitä alettiin sulkemaan kiipeämiseltä. Sen kuvista tutun lumoavan auringonnousun ihaileminen ei ole enää ollenkaan niin yksinkertaista, jos edes mahdollista. Temppelit sulkemalla Baganissa pyritään suojelemaan sekä temppeleitä ihmismassoilta että kiipeäviä turisteja haavereilta.

 • Kuumailmapallolento Baganissa on kuulemma unohtumaton kokemus, jos lompakossa pyörii reilut 200 euroa ylimääräistä tuohta per naama.
 • Vielä avoinna olevien temppelien löytämiseen kätevä työkalu on Maps.Me -sovellus. Sinne on sopivasti merkitty temppeleitä nimillä kuten sunrise view ja niin edelleen. Huomaa, että useimmat näistäkin ovat vanhaa tietoa ja temppelit suljettuja. Auki olivat ainakin real best viewpoint ja 21.1547353, 94.8807665 näin maaliskuussa 2018.
 • Voit myös yrittää kysyä paikallisilta apua. Auringonnousun ja -laskun aikaan vanhan kaupungin teillä on paikallisia nuoria pojankloppeja tarjoamassa apua temppelin löytämisessä, mutta muista, että he yleensä kaipaavat jotain vastineeksi.
 • Baganin näkötorni on yksi vaihtoehto, mutta se on valtion omistuksessa, joten en sitä suosittele.
 • Baganin alueelle on pystytetty keinotekoisia kukkuloita temppelinäkymiä korvaamaan, ja ilmeisesti lisää rakennetaan. Niiltä kukkuloilta, missä me vierailimme, näkymät eivät olleet kummoiset, ja paikalla oli satoja turisteja.

KAIKKI POSTAUKSET MYANMARISTA


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2019-03-23T06:07:19+02:00huhtikuu 1, 2018|Myanmar|

25 Comments

 1. Anna-Maria K huhtikuu 1, 2018 7:43 pm - Vastaa

  No huh huh. Onhan nämä kuvat nyt ihan mielettömiä! Harmi että kokemus ei ollut odotusten mukainen. Tuli mieleen oma kokemus Balin Uluwatusta. Hartaasti odottamaani auringonlaskua ei näkynyt ollenkaan, ihmisiä oli ihan törkeen paljon ja apinat rikkoi miehen uudet arskat 😀 😀

  • Anna huhtikuu 3, 2018 5:07 am - Vastaa

   Kiitos! Jälkeenpäin ajatellen olihan se hieno kokemus, vaikka ei ollutkaan ihan odotusten mukainen.

 2. Sari huhtikuu 1, 2018 7:56 pm - Vastaa

  Kuvissa auringonnousu näyttää kyllä hyvältä. Se siinä vaan on, että yleensä nämä suositut paikat on vaan niin kansoitettuja. Mutta olepa onnellinen, että olet tuonne päässyt. Moni vain tästä haaveilee.

  • Anna huhtikuu 3, 2018 5:08 am - Vastaa

   Kiitos Sari! Pitäisi aina tosiaan ensisijaisesti muistaa, että on etuoikeutetussa asemassa että edes pääsee näkemään upeta paikkoja.

 3. Frida Ingrid - Ikimatkalla huhtikuu 1, 2018 8:28 pm - Vastaa

  Jälleen aivan älyttömän upeita kuvia, niin kuin aina! 🙂 Muutenkin tosi hyvä infopaketti kohteesta. Mulla ei ole vähään aikaan ollut mitään älytöntä hinkua Kaakkois-Aasiaan, mutta näistä sun Myanmarin postauksista on kyllä päässyt taas ”Kaakkiskärpänen” puremaan 🙂

  • Anna huhtikuu 3, 2018 5:11 am - Vastaa

   Kiitos Frida <3 Itse taas en meinaa millään kyllästyä Kaakkois-Aasiaan!

 4. Frida Ingrid - Ikimatkalla huhtikuu 1, 2018 8:32 pm - Vastaa

  Hmm, en tiedä onko tässä kommentoinnissa joku bugi kun olen nyt yrittänyt jättää kommenttia jo tovin, mutta ei ainakaan päivitä sivua siten, että olisi kommentti jäänyt tai mitään ilmoitusta tullut. Noh, yritän vielä kerran!

  Ihania kuvia niin kuin aina! Mulla ei lähiaikoina ole ollut mitään jäätävää hinkua Kaakkois-Aasiaan (jos mittaa siis sillä mittapuulla, mihin kaikista mieluiten juuri nyt lähtisin), mutta näistä sun Myanmar-postauksista on alkanut taas haaveilemaan Kaakkois-Aasian kohteista 🙂

 5. Katariina / Raidallisia retkiä huhtikuu 2, 2018 2:49 am - Vastaa

  Auringon nousu ja taianomaiset kuumailmapallot ovat jo niin kuuluisia, että monilla on varmasti ihan liikaa odotuksia. Kauniita kuvia katsellessa on hankalaa muistaa, mitä sen taustalta löytyy. Ja millainen kuvaustilanne saattaa olla. Kiitos siis muistutuksesta! Hienoja kuvia muuten! 🙂

  • Anna huhtikuu 3, 2018 5:13 am - Vastaa

   Näinhän se on! Sinänsä huono ajankohta odotusten suhteen, että ne parhaat temppelit auringonnousun ihailuun oli juuri suljettu, ja meidän piti tyytyä vähän huonompiin näkymiin. Mutta en valita, onhan se hienoa silti päästä kokemaan jotain tällaista <3

 6. Sandra huhtikuu 3, 2018 8:05 am - Vastaa

  Siis upealtahan tuo näyttää, mutta ymmärrän hyvin. Olet odottanut uskomatonta auringonnousua ja saat Rammsteinia ja droneja ja ihmismassoja. Sinänsä ymmärrän hyvin, että temppeleitä on suljettu, eihän tuollaiset olisi todellakaan esim. jossain länkkärimaassa auki kiipeilyä varten.

  • Anna huhtikuu 4, 2018 6:45 am - Vastaa

   Niinpä. Ne temppelit on kyllä ihan rakennettu kiipeämistä varten, mutta eihän ne tietenkään kestä nykyajan turistimassoja ajan kuluessa.

   Varmaan sulkemisella on jotain tekemistä sen kanssa, että Myanmar yrittää saada Baganista Unesco-maailmanperintökohdetta, joka siltä aiemmin evättiin, koska temppeleistä ei pidetä tarpeeksi hyvää huolta.

 7. Tuo on kyllä ollut niin ajan kysymys, milloin aletaan rajoittaa noihin temppeleille kiipeämistä. Me mietittiin meidän reissulla vajaa kaksi vuotta sitten, että miten voi olla mahdollista, että yhden temppelin päälle päästetään kiipeämään satoja turisteja samaan aikaan.

  Mulla oli samanlainen hupsu ajatus kahdestaan auringonnoususta, temppeleistä ja kuumailmapalloista ja silloin oikesti oltiinkin melkein kaksin, koska suurin osa turisteista oli niillä parilla tietyllä temppelillä ja meidän temppeli oli vain harvojen tiedossa. Varmaan asiat muuttuneet nyt, kun niin rajattu määrä on vain enää. Osaatko yhtään Anna heittää arviota, kuinka moneen saa nykyisin kiivetä?

  • Anna huhtikuu 4, 2018 6:47 am - Vastaa

   Te taisitte olla siellä juuri oikeaan aikaan eli ennen kuin useimpia temppeleitä alettiin sulkea. Ei mitään haisua moniko on nyt auki, mutta ei kovin moni, ja helppo niitä ei ole löytää todellakaan. Paikallisilta kun kysyy, niin ne vaan pudistelee päätään, no climb, no climb. Huhujen mukaan ne viimeisetkin on pian suljettu.

 8. Mikko|Shangri-la.fi huhtikuu 3, 2018 9:13 pm - Vastaa

  Upeita kuvia olette kyllä saaneet napattua! Dhammayangyi varsinkin näyttää mahtavalle. Itselle jäi vähän samat fiilikset aikoinaan Angor Watin auringonnousua seuratessa, mutta kyllä noita maisemia mielellään katselisi vähän isommassakin porukassa.

  • Anna huhtikuu 4, 2018 6:49 am - Vastaa

   Dhammayangyi on muistaakseni Baganin suurin temppeli. Jätin itse Angkor Watin auringonnousun juuri tuosta syystä väliin, tai kyllä pilvinen sääkin siihen päätökseen vaikutti. Angkor Watia oli mieletöntä ihastella hiljaiseen aikaan päivästä, kun paikalla ei ollut laumoittain muita. Mutta joo, tällaisissa paikoissa vieraillessa pitää vaan etukäteen henkisesti valmistautua ryysikseen niin ei tule paha mieli 🙂

 9. Aivan mielettömiä kuvia ❤ harmi, ettei se sitten vastannut kuitenkaan odotuksia. Angkor watilla koin varmaan samoja ahdistuksia ihmisten kanssa kun auringonnousua töllättiin. Vaikka siis onhan siellä turisteja tietenkin enemmän. Hyviä temppeli vinkkejä ja kaikesta huolimatta, haluun niiiiin paljon päästä pällistelemään noita temppeleitä!

 10. Emilia Alexandra huhtikuu 4, 2018 11:59 am - Vastaa

  Huhhuh, mä en kestä miten upeita kuvia. Nuo kuumailmapallot näyttää jopa vielä upeammalta temppelien yllä, mitä Kappadokian vuoristoissa..<3

  • Anna huhtikuu 4, 2018 12:02 pm - Vastaa

   Oikeestiko? Jotenkin kuvista päätellen oon itse ajatellut että Kappadokiassa ne näyttää hienommalta!

 11. Merja / Matkan tuntua huhtikuu 4, 2018 12:21 pm - Vastaa

  Hyvää mietintää omista odotuksista. Itsekin olen sortunut joskus etukäteen elämään jotain juttua ja kun moni nykyään matkustaa kuvat edellä, näyttäähän tuo juuri rauhallisen yksinäiselle. Kun saman illuusion näkee vielä tarpeeksi monta kertaa, ei sitä oikein osaa vastustaa. Onneksi kuitenkaan odotukset eivät tainneet pilata koko visiittiänne!

 12. Sofia / Project Forever huhtikuu 5, 2018 6:04 pm - Vastaa

  Harmi että Baganin auringonnousu ei yltänyt odotusten tasolle, mutta ainakin kuvien perusteella vaikuttaa aika ihanalta! Turistien paljous ja etenkin jos on idiootteja sellaisia, niin se onnistuu kyllä helposti pilaamaan fiiliksen ja sitä kautta kokemuksen koko paikasta. Todella upean näköisiä kuvia olet kuitenkin ottanut! 🙂

 13. Marianne/Heavy Metal Traveler huhtikuu 6, 2018 7:28 am - Vastaa

  Aikamoinen ryysis tuolla katolla kokonaan. Mutta kiva kuulla etteivät itse temppelit olleet pettymys, paikka näyttää tosi kiehtovalta.

 14. Terhi huhtikuu 6, 2018 11:49 pm - Vastaa

  Näinhän se tuppaa olemaan että yksin ei saa missään olla. Sääli, että temppeleitä suljetaan, mutta toisaalta se on aivan ymmärrettävää, siellä on sortumisriski ja ihmiset kuluttavat jo vaurioituneita temppeleitä. Hyvä, että ehditte ajoissa ja saitte nappaistua hienoja kuvia.

 15. Anna | TÄMÄ MATKA huhtikuu 7, 2018 10:27 am - Vastaa

  😀 Tuli kyllä mielenn omat kokemukset näistä ”Auringonnousuista temppelistä katsoen”. Angor Watin alueella se onnistui joskus 90-luvulla vielä kohtuu hyvin, eli ei kamalasti porukkaa ollut. Onneksi en lähtenyt verestämään muistojani pari vuotta sitten, sillä olisi voinut olla melkoinen pettymys.

  Samoin Guatemalassa oltiin katsomassa, auringonlaskua tosin, joskus 90-luvula temppelin huipulla, Oli siellä tosin muutama muukin turisti, mutta melko rauhallista silti. Nyt kuulemma koko temppeliin ei saa edes kiivetä…

 16. Anna-Katri / Adalmina's Adventures huhtikuu 7, 2018 7:41 pm - Vastaa

  Vähän samoja fiiliksiä oli itselläni auringonnousupaikkaa metsästäessä. Mutta siitä ei pääse minnekään, että Bagan on ainutlaatuinen, omalla tavallaan upea paikka! Noita kuumailmapalloja en harmillisesti päässyt näkemään, kun reissasin siellä off-seasonina.

 17. Paula - Viinilaakson viemää huhtikuu 8, 2018 4:58 pm - Vastaa

  Voi vitsi! Tänne on päästävä vielä joskus. En malta millään odottaa, että tuo pikkuvauva vähän kasvaa ja päästään enemmän kiertämään maailmaa etenkin Aasiassa. Nyt ei ole miehen töiden puolesta mahdollisuutta pidempään irtiottoon, ja vauvakin saisi mielellään silloin olla jo isompi. Harmi että teidän Baganin käynti ei alkanut ihan parhaissa merkeissä. Temppelit on kuitenkin varmasti käymisen arvoiset siitäkin huolimatta. Ja vaikka ovatkin turistien kansoittamat. Valitettavasti tuntuu, että nykyään joka paikka on täynnä turisteja.

Jätä kommentti