Tuhansien temppeleiden Bagan

Tuhansien temppeleiden täplittämä Myanmarin Bagan on maan kuuluisin nähtävyys. Keskeltä kuivaa laaksoa tuhansia pagodan huippuja sojottaa kohti taivaita. Kenties olet kuolannut kuvia kuumailmapalloista auringonnousussa temppeleiden yllä niin kuin me ennen matkaa. Baganin muinainen rauniokaupunki on kuin onkin ihmeellinen paikka, vaikka sen kuuluisa auringonnousu olikin lievä pettymys.

Bagan auringonnousu

Bagan on muinaisen Paganin kuningaskunnan entinen pääkaupunki. Monet Baganin temppeleistä rakennettiin aikoinaan julmien kuninkaiden toimesta synninpäästön ja paremman karman toivossa. Mahtoi kuninkailla olla syntejä sovitettavana, temppeleitä ja muita pytinkejä oli nimittäin parhaimmillaan jopa 13 000! Nykyään temppeleistä on jäljellä yli 3000 vaivaisen 40 neliökilometrin alueella.

Meidän Baganin seikkailumme alkoi perseet puuduksissa 10 tunnin venematkan jälkeen Mandalaystä. Siinä vaiheessa, kun hotellin osoittautuikin sijaitsevan jossain kuusessa, huone oli täynnä hyttysiä eikä henkilökunta haastellut sanaakaan englantia, otsaan alkoi pukkaamaan pientä tattia. Fiilikset eivät siis olleet katossa, kun lähdimme Baganin temppelitasankoon tutustumaan.

Bagan temppeli

Auringonnousu Baganissa

Tottakai Baganissa oli herättävä vielä kukkojenkin nukkuessa todistamaan sen taianomaista auringonnousua kuumailmapalloineen. Näin jälkikäteen ajatellen kuvitelmani romanttisesta auringonnoususta kaksistaan temppelin huipulla kuumailmapallojen noustessa ympärillämme olivat aika hupsuja.

Bagan rauniot

Perinteisesti auringonnousua Baganissa on ihailtu kiipeämällä pagodien huipulle. Nykyään suurin osa pagodeista on kuitenkin suljettu kiipeämiseltä, ja vain kourallinen salaisia temppeleitä on avoinna yleisölle.

Varhaisen aamun pimeydessä kruisailimme sähkömopolla tukka hulmuten pitkin Baganin vanhan kaupungin hiekkateitä salaista temppeliä etsien. Ilmassa oli seikkailun tuntua.

Vihdoin bongasimme temppelin, jonka huipulla istuskeli kymmeniä turisteja. Ei kovin salainen siis, mutta tähän oli tyydyttävä. Tungimme itsemme pimeää käytävää ylös taskulampun kanssa ja ahdoimme itsemme muiden joukkoon.

Bagan pagodi

Auringonsäteiden valaistessa Baganin laakson kuumailmapallot alkoivat hiljalleen nousta kaukana horisontissa. Ja olivathan ne pallot temppeleiden yllä aika lumoava näky, varsinkin niiden hiipiessä lähemmäs meitä.

Bagan | Kuumailmapallot

Bagan | Kuumailmapallot

Ihmismäärä kuitenkin latisti tunnelmaa. Kaupustelijatkin olivat löytäneet temppelin, ja koko ajan joku oli koputtamassa olkapäähän “you buy, you buy”. Saksalaisturistit laittoivat jotakin Rammsteinilta kuulostavaa pauhaamaan kaiuttimista ja äänekäs drone pörräsi ympärillä, vaikka ne ovat täällä kielletty. Tiesin kyllä, että odotin aivan liikaa, mutta silti Baganin auringonnousu oli hiukan pettymys.

Pettymyksen kruunasi mojova konkreettinen tatti otsassa, kun löin pääni temppelin ahtaassa onkalossa tiiliskiveen.

Baganin parhaat temppelit

Luulin, että kyllästyisin Baganissa temppeleihin nopeasti. Olin väärässä. Auringonnousuista viis, kohokohta Baganissa oli äänettömällä sähkömopolla seikkailu pitkin pölyisiä hiekkateitä autioilla temppeleillä vieraillen.

Tässä muutama upea temppeli, joka Baganissa kannattaa nähdä. Monet temppeliraunioista pysyvät hädin tuskin pystyssä, varsinkin viimeisimmän maanjäristyksen jälkeen. Myös monissa kuuluisimmista temppeleistä oli laajat korjaustyöt käynnissä, ne skippasimme suosiolla.

Bagan kokemuksia | temppelit

Ananda

Bagan vinkit | temppeli

Thatbyinnyu

Shwesandaw

Baganin temppelit

Sulamani

Dhammayangyi

Bagan temppeli

Shwezigon

Baganissa kannattaa niiden kuuluisimpien temppeleiden lisäksi etsiä syrjäisiä temppeleitä kauempana turistipolulta.

Tunnelma on mystinen, kun iltapäivän hämärässä astuu sisälle vaikuttavaan, jopa tuhat vuotta vanhaan temppeliin ilman ristin sielua ympärillä.

Temppelin tyhjillä pimeillä käytävillä kaikuu, ja yhtäkkiä kulman takana vastaan tuijottaa jättimäisen buddhapatsaan terävä katse. Baganin temppeleillä seikkaillessa on helppo tuntea itsensä oman elämänsä Indiana Jonesiksi aarteita etsimässä.

Vinkit Baganiin

 • Pääsymaksu Baganin arkeologiselle alueelle on n. 15 euroa.
 • Älä kiiruhda. Lisää ainakin yksi päivä siihen, minkä verran olit alunperin suunnitellut täällä viettäväsi.
 • Sähkömopo on halpa ja ehdottomasti paras tapa liikkua ympäriinsä. Päivä maksoi vain pari euroa. Mopoja vuokrataan joka puolella. Vaihtoehtoja ovat myös taksi, tuktuk ja hitaampana vaihtoehtona hevosvaunut.
 • Bagan jakautuu Old Baganiin, New Baganiin ja Nyang-U:hun. Nyang U:sta löytyy eniten ravintoloita ja kauppoja, Old Baganista eniten kalliita resortteja. Näiden välillä on helppo kruisailla mopolla, joten ei ole niin väliä missä majoittuu.
 • Baganissa voi olla tolkuttoman kuuma. Hyvä taktiikka on nähdä aamulla pari temppeliä, levätä iltapäivään saakka ja lähteä sitten taas temppelin metsästykseen.
 • Aikaisia tai myöhäisiä temppelivierailuja varten älä unohda taskulamppua!

Bagan kokemuksia | temppeli

Missä ihailla auringonousua ja -laskua Baganissa:

Vuoden 2018 alusta Baganin temppeleitä alettiin sulkemaan kiipeämiseltä. Sen kuvista tutun lumoavan auringonnousun ihaileminen ei ole enää ollenkaan niin yksinkertaista, jos edes mahdollista. Temppelit sulkemalla Baganissa pyritään suojelemaan sekä temppeleitä ihmismassoilta että kiipeäviä turisteja haavereilta. Näitä kieltoja tulee kunnioittaa, mutta toistaiseksi muutama temppeli on vielä avoinna yleisölle.

 • Kuumailmapallolento Baganissa on kuulemma unohtumaton kokemus, jos lompakossa pyörii reilut 200 euroa ylimääräistä tuohta per naama.
 • Vielä avoinna olevien temppelien löytämiseen kätevä työkalu on Maps.Me -sovellus. Sinne on sopivasti merkitty temppeleitä nimillä kuten sunrise view ja niin edelleen. Huomaa, että useimmat näistäkin ovat vanhaa tietoa ja temppelit suljettuja. Auki olivat ainakin real best viewpoint ja 21.1547353, 94.8807665 näin maaliskuussa 2018.
 • Voit myös yrittää kysyä paikallisilta apua. Auringonnousun ja -laskun aikaan vanhan kaupungin teillä on paikallisia nuoria pojankloppeja tarjoamassa apua temppelin löytämisessä, mutta muista, että he yleensä kaipaavat jotain vastineeksi.
 • Baganin näkötorni on yksi vaihtoehto, mutta se on valtion omistuksessa, joten en sitä suosittele.
 • Baganin alueelle on pystytetty keinotekoisia kukkuloita temppelinäkymiä korvaamaan, ja ilmeisesti lisää rakennetaan. Niiltä kukkuloilta, missä me vierailimme, näkymät eivät olleet kummoiset, ja paikalla oli satoja turisteja.

Lue myös: MYANMAR KOKEMUKSIA – VINKIT, KOHOKOHDAT JA PETTYMYKSET

KAIKKI POSTAUKSET MYANMARISTA