Tuhansien temppeleiden Bagan

Tuhansien temppeleiden täplittämä Myanmarin Bagan on maan kuuluisin nähtävyys. Keskeltä kuivaa laaksoa tuhansia pagodan huippuja sojottaa kohti taivaita. Kenties olet kuolannut kuvia kuumailmapalloista auringonnousussa temppeleiden yllä niin kuin me ennen matkaa. Baganin muinainen rauniokaupunki on kuin onkin ihmeellinen paikka, vaikka sen kuuluisa auringonnousu olikin lievä pettymys.

Bagan auringonnousu

Bagan on muinaisen Paganin kuningaskunnan entinen pääkaupunki. Monet Baganin temppeleistä rakennettiin aikoinaan julmien kuninkaiden toimesta synninpäästön ja paremman karman toivossa. Mahtoi kuninkailla olla syntejä sovitettavana, temppeleitä ja muita pytinkejä oli nimittäin parhaimmillaan jopa 13 000! Nykyään temppeleistä on jäljellä yli 3000 vaivaisen 40 neliökilometrin alueella.

Meidän Baganin seikkailumme alkoi perseet puuduksissa 10 tunnin venematkan jälkeen Mandalaystä. Siinä vaiheessa, kun hotellin osoittautuikin sijaitsevan jossain kuusessa, huone oli täynnä hyttysiä eikä henkilökunta haastellut sanaakaan englantia, otsaan alkoi pukkaamaan pientä tattia. Fiilikset eivät siis olleet katossa, kun lähdimme Baganin temppelitasankoon tutustumaan.

Bagan temppeli

Auringonnousu Baganissa

Tottakai Baganissa oli herättävä vielä kukkojenkin nukkuessa todistamaan sen taianomaista auringonnousua kuumailmapalloineen. Näin jälkikäteen ajatellen kuvitelmani romanttisesta auringonnoususta kaksistaan temppelin huipulla kuumailmapallojen noustessa ympärillämme olivat aika hupsuja.

Bagan rauniot

Perinteisesti auringonnousua Baganissa on ihailtu kiipeämällä pagodien huipulle. Nykyään suurin osa pagodeista on kuitenkin suljettu kiipeämiseltä, ja vain kourallinen salaisia temppeleitä on avoinna yleisölle.

Varhaisen aamun pimeydessä kruisailimme sähkömopolla tukka hulmuten pitkin Baganin vanhan kaupungin hiekkateitä salaista temppeliä etsien. Ilmassa oli seikkailun tuntua.

Vihdoin bongasimme temppelin, jonka huipulla istuskeli kymmeniä turisteja. Ei kovin salainen siis, mutta tähän oli tyydyttävä. Tungimme itsemme pimeää käytävää ylös taskulampun kanssa ja ahdoimme itsemme muiden joukkoon.

Bagan pagodi

Auringonsäteiden valaistessa Baganin laakson kuumailmapallot alkoivat hiljalleen nousta kaukana horisontissa. Ja olivathan ne pallot temppeleiden yllä aika lumoava näky, varsinkin niiden hiipiessä lähemmäs meitä.

Bagan | Kuumailmapallot

Bagan | Kuumailmapallot

Ihmismäärä kuitenkin latisti tunnelmaa. Kaupustelijatkin olivat löytäneet temppelin, ja koko ajan joku oli koputtamassa olkapäähän “you buy, you buy”. Saksalaisturistit laittoivat jotakin Rammsteinilta kuulostavaa pauhaamaan kaiuttimista ja äänekäs drone pörräsi ympärillä, vaikka ne ovat täällä kielletty. Tiesin kyllä, että odotin aivan liikaa, mutta silti Baganin auringonnousu oli hiukan pettymys.

Pettymyksen kruunasi mojova konkreettinen tatti otsassa, kun löin pääni temppelin ahtaassa onkalossa tiiliskiveen.

Baganin parhaat temppelit

Luulin, että kyllästyisin Baganissa temppeleihin nopeasti. Olin väärässä. Auringonnousuista viis, kohokohta Baganissa oli äänettömällä sähkömopolla seikkailu pitkin pölyisiä hiekkateitä autioilla temppeleillä vieraillen.

Tässä muutama upea temppeli, joka Baganissa kannattaa nähdä. Monet temppeliraunioista pysyvät hädin tuskin pystyssä, varsinkin viimeisimmän maanjäristyksen jälkeen. Myös monissa kuuluisimmista temppeleistä oli laajat korjaustyöt käynnissä, ne skippasimme suosiolla.

Bagan kokemuksia | temppelit

Ananda

Bagan vinkit | temppeli

Thatbyinnyu

Shwesandaw

Baganin temppelit