Puri Ganesha – Paratiisi Pohjois-Balin Pemuteranissa

*Yhteistyössä Puri Ganeshan kanssa. Mielipiteet ovat omiani.

Pohjois-Balilla, vihreiden vuorten, järvien ja vesiputousten juurella meren rannalla sijaitsee paikka, minkälaista en osannut edes haaveilla Balilta löytäväni. Nimittäin iso olkikattoinen unelmatalo suoraan rannalla valtavalla pihalla ja uima-altaalla, kaukana Balin normaalista hälinästä, kaaoksesta ja äänitorvien huudatuksesta.

Puri Ganesha, Pemuteran, Bali
Puri Ganesha, Pemuteran, Bali
Puri Ganesha villa, Pemuteran, Bali

Ihana villa Balin Pemuteranissa

Pemuteranin pienessä kylässä Puri Ganeshan huvilan pihalla suoraan rannalla voisi kuvitella matkustaneensa ajassa taaksepäin aikaan, jolloin Bali ei ollut vielä jokaisen turistin huulilla.

Kaksi taivaallista päivää elimme täysin omassa maailmassamme, yksityisessä idyllisessä paratiisissa.

Ajomatka Jimbaranista lentokentän kupeesta koillisrannikolle kesti neljä tuntia. Matka oli joka sekunnin arvoinen ja meni yllättävän nopeasti.

Kun päästiin pohjoiseen, maisemat muuttuivat Balin tutuista riisiterasseista henkeäsalpaaviin sumuisiin vuoristo- ja järvimaisemiin. Matkalta olisi löytynyt myös useampia vesiputouksia, mutta meillä oli kiire rentoutumaan.

Pohjois-Balin järviä
Balilaista ruokaa Pohjois-Balilla
Pohjois-Balin järvimaisemia
Pohjois-Balin riisiterasseja

Puri Ganesha (puri = linna, Ganesha = hindulaisuuden elefanttijumala) koostuu vain neljästä jättimäisestä kaksikerroksisesta villasta, jokainen omalla valtavan kokoisella pihallaan ja isolla yksityisellä uima-altaallaan suoraan meren rannalla.

Meidän villamme oli yhden makuuhuoneen palatsi, mutta muissa taisi olla enemmän huoneita.

Puri Ganesha villa omalla uima-altaalla, Bali
Puri Ganesha pool, Pemuteran, Bali
pemuteran
Puri Ganesha villa, Bali

Oma henkilökunta huolehti säteilevä hymy naamalla, että meillä oli aina kaikki mitä tarvitsimme. Aamupalat saimme nauttia missä vain mieleen tuli. Lounaat ja illalliset nautittiin suoraan omalla terassilla ihanalla päiväpedillä, tai ne kiikutettiin rannan päiväpedille, vaikka toki ravintolakin löytyy. Henkilökunta oli lähes näkymätön, ja hommat tuntuivat hoituneen aina meidän huomaamattamme.

Balilainen aamiainen
Puri Ganesha villa

Puri Ganesha on persoonallinen

Puri Ganesha on kaukana Seminyakin steriileistä betonisista tusinahuviloista. Puri Ganesha on persoonallinen ja kodikas, rakkaudella rakennettu. Paikka, jossa viihtyisi vaikka koko loppuelämän.

Perinteiseen tyyliin rakennettu huvila ei ole se modernein villa, mutta sitäkin sympaattisempi. Paikka on sisustettu rakkaudella. Ihastuimme erityisesti lukuisiin indotyylisiin päiväsänkyihin. Jättimäisen ja korkeakattoisen makuuhuoneen kruunaa komea pylvässänky.

Puri Ganesha villa, Pemuteran
Puri Ganesha villa, Pemuteran
Puri Ganesha villa, Pemuteran
Puri Ganesha villa, Pemuteran
Puri Ganesha villa, Pemuteran

Alakerrasta löytyy iso ulkoilmakylppäri, ja yläkerrasta makuuhuoneen yhteydestä pienempi, jossa pesualtaan virkaa toimitti jättikokoinen simpukka! Vaikka rakennus on balilaiseen tyyliin avoin, ötököitä ei tarvinnut pelätä.

Ihastuimme kaikkiin huvilan pieniin yksityiskohtiin, monet elefanttiteemaisia. Oli elefanttiteekannu ja -kupit, elefanttipatsaita, koristeita, elefanttinaulakot ja -leikkuulaudatkin.

Rohanin kanssa pohdimme, että jos rakentaisimme oman huvilan tai resortin joskus jonnekin paratiisisaarelle, olisi se juuri tällainen.

Puri Ganesha villa, Pemuteran
Villa, Pemuteran, Bali
Puri Ganesha, Pemuteran

Puri Ganesha on yksityinen rauhan tyyssija

Balilla voi helposti saada sen käsityksen, ettei tällaisia rauhan tyyssijoja sieltä enää löydy. Puri Ganeshan kaltainen paratiisi alkaakin olla harvinaista herkkua saarella.

Kuten mainitsin viime postauksessa, Balilla riittää möykkää. Mutta maaseudulla sijaitseva Puri Ganesha on kaukana hulinasta. Päivällä perhosia lenteli ympäri pihaa temppelipuiden eli frangipanipuiden lomassa, ja ainoa möykkä oli linnunlaulu. Illalla lyhtyjen valossa kuuntelimme sirkkojen sirinää ja gekkojen vinkuleluääniä. Nukkumaan mentiin aaltojen loisketta kuunnellen.

Emme tehneet kahtena päivänä paljon muuta kuin chillasimme, nautimme omasta altaasta, söimme ja loikoilimme päiväpedeillä.

Puri Ganesha, Pemuteran
Villa omalla uima-altaalla, Pemuteran
Pemuteran villa omalla uima-altaalla, Bali
Puri Ganesha, Pemuteran

Pohjois-Balin aarteita

Tekemistä olisi sitä halajavalle riittänyt. Läheltä Menjanganin saaren tuntumasta löytyy yksi Balin komeimmista vedenalaisista maailmoista, jota kannattaa ehdottomasti lähteä ihmettelemään veneretkellä snorklaten, vaikka sukellus ei kiinnostaisikaan. Länsi-Balin kansallispuistoon kuuluvan Menjanganin kirkasvetistä aluetta on sanottu Balin koskemattomimmaksi ja turmeltumattomimmaksi sukelluskohteeksi.

Siinä missä eteläinen Bali tunnetaan isoista surffiaalloistaan, pohjoinen soveltuu hyvin peruslillumiseen. Ranta villan edustalla on kivikkoinen, joten korallikengät voi olla hyvä pakata mukaan. Ihan lyhyen kävelymatkan päässä ranta muuttuu kuitenkin Pemuteranin tummahiekkaiseksi rannaksi.

Kuulimme myös, että Pemuteranissa voi päästä vapauttamaan vastasyntyneitä kilpikonnia veteen, sen enempää emme tosin asiaan perehtyneet. Aivan Puri Ganeshan vierestä löytyy myös joogastudio – siihen olisimme varmasti tutustuneet pitemmällä visiitillä.

Puri Ganesha, Pemuteran
pemuteran, bali
Pemuteranin rannalla Balilla
Puri Ganesha villa, Pemuteran

Korkealaatuista, terveellistä ruokaa

En voisi kirjoittaa Puri Ganeshasta mainitsematta ruokaa. Nälkä täällä ei tule, ja ruoka on ehdottomasti paikan kohokohtia. Puri Ganeshan omistaja, brittijuuret omaava herttainen Diana on itse asiassa maineikas kokki, jolla on intohimo raakaruokaan. Me innostuimme sapuskoista niinkin paljon, että mukaan lähti parikin Dianan keittokirjaa. Suosittelen lämpimästi Dianan kirjaa Rawfully Good, varsinkin jos tykkäät terveellisestä ruoasta, jossa ei mausta tingitä!

Pelkkään raakaruokaan täällä ei rajoituta, vaan täällä saimme myös yhdet reissun parhaimmista balilaisista mätöistä, tuoreista, luonnonmukaisista laatuaineksista tehtynä.

Raakaruokaa Puri Ganeshassa

Pääsimme myös osallistumaan Dianan järjestämälle balilaiselle kokkaustunnille, jota ei kannata missata! Olemme aikanamme osallistuneet jos jonkinnäköisille kokkikursseille, ja tämä on niistä kirkkaasti paras.

Tunnilla takuulla oppii paljon, reseptien lisäksi tekniikkaa ja ravintotietoa, eikä huumoriakaan puutu. Huvittava oli tarina Puri Ganeshan toisesta pääkokista, joka parikymmentä vuotta sitten tuli hakemaan kokin paikkaa paikan vasta avatessa. Juuri ennen avajaisia tyyppi tunnusti, ettei oikeasti osaa tehdä ruokaa. Omistaja oli armollinen ja ryhtyi opettajaksi, ja he ovat kokkailleet yhdessä aina siitä asti.

Puri Ganeshan balilainen kokkaustunti

Diana on muuten aikamoinen monitaituri, kertoipa hän opiskelleensa suomeakin, siinä toivossa, että voisi joskus lukea Kalevalan! Parin lukukauden jälkeen hän luovutti ja tuli siihen tulokseen, että suomi on mahdoton kieli. Kerroin Dianalle, että Kalevalaa on suomalaistenkin vaikea ymmärtää…

Puri Ganesha, Pemuteran, Bali

Kannattaa ehdottomasti lähteä pimeän puolen eli eteläisen Balin rysien ulkopuolelle etsimään rauhallista, autenttisempaa Balia.

Puri Ganesha on erityinen paikka, ja ehdottomasti yksi päheimmistä paikoista, joissa olemme koskaan yöpyneet.

Tämä se vasta on luksusta jos meiltä kysytään, kaukana tusinavilloista ja ketjuhotelleista, mutta silti hulppeissa puitteissa. Tänne tullaan saletisti takaisin jonain päivänä, ja pitemmäksi aikaa. Täydellinen romanttinen pakopaikka tai häämatkakohde, tai miksei oiva kohde kaveri- tai perhematkoillekin, tilasta ei nimittäin ole puutetta! Yöt alkavat n. 230 eurosta.

Tsekkaa vielä videomme Puri Ganeshasta!


Lue myös: KOHDEOPAS – BALI

Tärkeimmät vinkit Balille

Mitä tehdä Balilla – 40 ideaa lomanviettoon