Älä missaa Nusa Penidaa Balin matkalla!

Vain lyhyen lauttamatkan päässä Balilta avautuu kuin toinen, kadonnut maailma. Nusa Penida on Balin aarre ja seikkailijan taivas. Jylhien rannikkomaisemien Nusa Penidan täytyy olla yksi Indonesian kauneimmista saarista. Ja silti se on pysynyt toistaiseksi hiljaisena. Nusa Penida kehittyy nopeasti, mutta toistaiseksi elämä täällä jatkuu pitkälti samoja uomia pitkin kuin aina ennenkin.

Nusa Penida

Nusa Penida

Nusa Penida on Balin kupeessa sijaitsevista kolmesta Nusa -saaresta suurin, mutta myös rauhallisin. Meidät tänne houkutteli kuvat, joita olimme nähneet saaren upeista luonnonihmeistä. Tällä kertaa kuvat eivät valehdelleet. ”Pitkästä aikaa joku paikka ylittää odotukset”, Rohan totesi, kun allamme avautui Nusa Penidan hämmästyttävä Kelingkingin ranta. Meistä kumpikaan ei olisi uskonut, että näin läheltä Balia voisi löytyä näinkin erilainen saari, täynnä ihmeellistä luontoa ja upeita rantoja.

Nusa Penida

Nusa Penidalle Balilta saapuminen on kuin aikamatka menneisyyteen. Saari kutsuu, ja osittain pakottaakin vaikeakulkuisuutensa takia hidastamaan tahtia. Englantia ei välttämättä puhuta, vastaantulevat lapset jaksavat vielä innostua länsimaalaisista kasvoista, majoitus on pääasiassa vaatimattomia bungaloweja ja ravintolat yksinkertaisia warungeja.

Silti mikään salainen aarre Nusa Penida ei varsinaisesti enää ole. Nusa Penidan maine kiirii päivä päivältä, ja saari kehittyy hurjaa vauhtia. Kannattaa siis mennä pian. Toistaiseksi suurimmilla nähtävyyksilläkin on hiljaista, ainakin jos iskee paikalle aamulla tai illalla päiväretkeläisten poistuttua.

Nusa Penidalla voi aistia saaren synkän ja mystisen historian. Saarta asuttaa mahtava demonikuningas, ja historiaan liittyy pahoja henkiä ja mustaa magiaa. Pitkän aikaa Nusa Penida toimi myös vankisiirtolana.

Nusa Penida on seikkailujen saari. Yksi suosikkiasioistani saarella oli skootterilla suunnistaminen pitkin kapeita ja jyrkkiä vuoristoteitä ohi palmumetsien, paikalliskylien ja vilkuttavien lasten. Siitä huolimatta, että skootterilla kruisailu on täällä riskipeliä. Näimme useamman onnettomuuden. Teitä päällystetään parasta aikaa, mutta toistaiseksi monet ovat niin järkyttävässä kunnossa, että kahden päivän jälkeen on takapuoli hellänä.

Monille Nusa Penidan upeimmista rannoista joutuu laskeutumaan satoja rappusia. Mutta vaiva on sen arvoinen, sillä näin kauniita rantoja en ole ennen Indonesiassa nähnyt. Ympäri saarta seikkaillessa voit löytää salaisen vesiputouksen tai kallionseinämästä avautuvan temppelin.

Jos ajoittaa retket oikeaan aikaan, henkeäsalpaavista maisemista pääsee nauttimaan ihan yksin. Angel’s Billabong, luonnon muodostama ääretön uima-allas, on Nusa Penidan kuuluisimpia nähtävyyksiä. Oli epätodellinen kokemus pulahtaa altaaseen ilman ristinsielua ympärillä.

Kenties parhaiten Nusa Penida tunnetaan Manta Pointista, jossa voi uida jättimäisten, isoimmillaan jopa yhdeksänmetrisiksi kasvavien paholaisrauskujen kanssa. Oli uskomatonta kohdata näitä merten lempeitä jättiläisiä kasvotusten veden alla.

Useimmat turistit vierailevat saarella päiväretkellä, mutta Nusa Penida vaatii useamman päivän. Kolme päivääkin hurahti hetkessä.

Nusa Penida on se paikka, jota ihmiset etsivät niin usein lähtevät etsimään Balilta, mutta päätyvät pettymään. Unohda Gilit ja jopa Nusa Lembongan. Tee itsellesi palvelus, ja sisällytä Balin matkaan Nusa Penida. Ja viivy kauemmin kuin päivä.

Parhaat vinkit Nusa Penidalle ensi kerralla!


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2018-08-02T09:18:56+00:00heinäkuu 26, 2018|bali|

13 Comments

 1. Elsa/Hakunamalife heinäkuu 29, 2018 7:22 pm - Vastaa

  Vietin Nusa Penidalla 4 päivää viime kesän Balin reissulla ja paikasta tuli mun koko matkan suosikki? Saari oli niin kaunis ja Baliin verrattuna siellä oli vain vähän turisteja. Vaikka Balia en niin paljon kaipaakkaan, Nusa Penidalle voisin kyllä joku päivä palata.

  • Anna elokuu 1, 2018 7:49 am - Vastaa

   Samat fiilikset jäi. Se kyllä kehittyy niin nopeasti nyt, että muutaman vuoden päästä en enää välttämättä menisikään.

 2. Frida Ingrid - Ikimatkalla heinäkuu 30, 2018 3:24 pm - Vastaa

  Vautsivau, mitkä maisemat! <3 Mä oon tainnut ihan randomisti törmätä tosi usein IG:n traveltileillä tähän samaan paikkaan, eli on varmasti suosio kasvamassa kuten itsekin totesit. Todella kauniin oloinen paikka! 🙂

  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid

  • Anna elokuu 1, 2018 7:51 am - Vastaa

   Jep Instassa itsekin törmäsin ensin tuohon Kelingkingin rantaan. Oli kyllä yhtä upea livenä, ellei jopa upeampi!

 3. Sofia / Project Forever heinäkuu 31, 2018 3:35 pm - Vastaa

  Upean näköisiä kuvia, kuten teillä aina! 😀 Pohdiskelin pitkään maailmanympärimatkan Indonesian- osuutta suunnitelessa Nusa-saaria, mutta ne vaihtuikin Lombokiin. Ehkä sitten seuraavalla kerralla täytyy käydä tutkimassa Nusat! 🙂

  • Anna elokuu 1, 2018 7:52 am - Vastaa

   Lombok on toinen paikka, jonne voisin lähteä takaisinkin. Nusa Lembongan ei itseä niin kiinnosta, koska kuulemma aika turistinen, mutta Nusa Penida oli kyllä mieletön!

 4. Sandra elokuu 1, 2018 6:59 am - Vastaa

  Tämä paikka menee nyt muistiin, sillä vielä uudestaan voisin Balille mennä, mutta jättää Ubudit ja Gilit vähemmälle. Upeita maisemia ja kuvien perusteella ei näyttänyt juuri muita ihmisiä olevan (toki olet haka rajaamaan kuvia!). Balista tuntuu paljastuvan koko ajan kaikkea uutta koettavaa.

  • Anna elokuu 1, 2018 7:56 am - Vastaa

   Balilta ja lähisaarilta kyllä löytyy yllättävän paljon! Kuvissa ei ole ihmisiä pois tarvinnut rajata, siinä auttaa se että valitaan yleensä rauhallisia kohteita, niin kuin vaikka tää Nusa Penida. Ruuhkaiset rannat ei esim. meitä niin kiinnosta.

 5. Anni | Rajatapaukset elokuu 1, 2018 5:41 pm - Vastaa

  Aivan ihanan näkönen paikka! Oisinpä tiennyt tästä pari vuotta sitten Balilla käydessäni.

 6. Terhi elokuu 2, 2018 7:34 am - Vastaa

  Ei voi kieltää, hienot on maisemat, vähän kyllä pistää miettimään nuo mainitsemasi sadat portaat. Vaikeahan noista saarista olisi valita?

 7. Anna K. - Kaukaa haettua elokuu 2, 2018 10:41 pm - Vastaa

  Tosi kaunista! Sadat portaat rannoille vähän kauhistuttaa, mutta ehkä se on vaivan arvoista. Nimenomaan pienet ja hiljaiset kohteet kiinnostaa muakin, sitä haluaa pienen hetken paratiisia ihan vain itselleen. 🙂

 8. Kohteena maailma / Rami elokuu 4, 2018 9:39 am - Vastaa

  Tässä oli hyvä vinkki! Bali on kiinnostanut jo pidemmän aikaa, niin täytyy pohtia, saisiko tämän matkasuunnitelmaan mukaan. Upean näköinen paikka!

 9. Pekka kulmala elokuu 13, 2018 1:25 pm - Vastaa

  Vinkit kelpaa

Jätä kommentti