Älä missaa Nusa Penidaa Balin matkalla!

Vain lyhyen lauttamatkan päässä Balilta avautuu kuin toinen, kadonnut maailma. Nusa Penida on Balin aarre ja seikkailijan taivas. Jylhien rannikkomaisemien Nusa Penidan täytyy olla yksi Indonesian kauneimmista saarista. Ja silti se on pysynyt toistaiseksi hiljaisena. Nusa Penida kehittyy nopeasti, mutta toistaiseksi elämä täällä jatkuu pitkälti samoja uomia pitkin kuin aina ennenkin.

Nusa Penida

Nusa Penida

Nusa Penida on Balin kupeessa sijaitsevista kolmesta Nusa -saaresta suurin, mutta myös rauhallisin. Meidät tänne houkutteli kuvat, joita olimme nähneet saaren upeista luonnonihmeistä. Tällä kertaa kuvat eivät valehdelleet. “Pitkästä aikaa joku paikka ylittää odotukset“, Rohan totesi, kun allamme avautui Nusa Penidan hämmästyttävä Kelingkingin ranta. Meistä kumpikaan ei olisi uskonut, että näin läheltä Balia voisi löytyä näinkin erilainen saari, täynnä ihmeellistä luontoa ja upeita rantoja.

Nusa Penida

Nusa Penidalle Balilta saapuminen on kuin aikamatka menneisyyteen

Turistiseen Baliin verrattuna Nusa Penida on vielä toistaiseksi kuin toinen maailma. Saari kutsuu, ja osittain pakottaakin vaikeakulkuisuutensa takia hidastamaan tahtia. Englantia ei välttämättä puhuta, vastaantulevat lapset jaksavat vielä innostua länsimaalaisista kasvoista, majoitus on pääasiassa vaatimattomia bungaloweja ja ravintolat yksinkertaisia warungeja.

Silti mikään salainen aarre Nusa Penida ei varsinaisesti enää ole. Nusa Penidan maine kiirii päivä päivältä, ja saari kehittyy hurjaa vauhtia. Kannattaa siis mennä pian. Toistaiseksi suurimmilla nähtävyyksilläkin on hiljaista, ainakin jos iskee paikalle aamulla tai illalla päiväretkeläisten poistuttua.

Nusa Penidalla voi aistia saaren synkän ja mystisen historian. Saarta asuttaa mahtava demonikuningas, ja historiaan liittyy pahoja henkiä ja mustaa magiaa. Pitkän aikaa Nusa Penida toimi myös vankisiirtolana.

Nusa Penida on seikkailujen saari

Yksi suosikkiasioistani saarella oli skootterilla suunnistaminen pitkin kapeita ja jyrkkiä vuoristoteitä ohi palmumetsien, paikalliskylien ja vilkuttavien lasten. Siitä huolimatta, että skootterilla kruisailu on täällä riskipeliä. Näimme useamman onnettomuuden. Teitä päällystetään parasta aikaa, mutta toistaiseksi monet ovat niin järkyttävässä kunnossa, että kahden päivän jälkeen on takapuoli hellänä.

Monille Nusa Penidan upeimmista rannoista joutuu laskeutumaan satoja rappusia. Mutta vaiva on sen arvoinen, sillä näin kauniita rantoja en ole ennen Indonesiassa nähnyt. Ympäri saarta seikkaillessa voit löytää salaisen vesiputouksen tai kallionseinämästä avautuvan temppelin.

Jos ajoittaa retket oikeaan aikaan, henkeäsalpaavista maisemista pääsee nauttimaan ihan yksin. Angel’s Billabong, luonnon muodostama ääretön uima-allas, on Nusa Penidan kuuluisimpia nähtävyyksiä. Oli epätodellinen kokemus pulahtaa altaaseen ilman ristinsielua ympärillä.

Kenties parhaiten Nusa Penida tunnetaan Manta Pointista, jossa voi uida jättimäisten, isoimmillaan jopa yhdeksänmetrisiksi kasvavien paholaisrauskujen kanssa. Oli uskomatonta kohdata näitä merten lempeitä jättiläisiä kasvotusten veden alla.

Useimmat turistit vierailevat saarella päiväretkellä, mutta Nusa Penida vaatii useamman päivän. Kolme päivääkin hurahti hetkessä.

Nusa Penida on se paikka, jota ihmiset etsivät niin usein lähtevät etsimään Balilta, mutta päätyvät pettymään. Unohda Gilit ja jopa Nusa Lembongan. Tee itsellesi palvelus, ja sisällytä Balin matkaan Nusa Penida. Ja viivy kauemmin kuin päivä.

Lue myös: Mitä tehdä Nusa Penidalla

Balilta Nusa Penidalle – Tärkeimmät vinkit

KAIKKI POSTAUKSET BALILTA JA LÄHISAARILTA


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.