Angkor Wat – Kootut vinkit Kambodzan temppeleille

Kambodzan ihmeellinen Angkor Wat on yksi maailman ihmeellisimmistä ihmisen aikaansaannoksista. Angkorin valtavan temppelialueen täytyy olla jokaisen Kambodzan matkaajan listan kärjessä. Mitä opin omasta visiitistä Angkor Watiin, mitä tekisin toisin? Tässä kootut käytännön vinkit muille Angkor Watiin suuntaaville.

Angkor Wat | Vinkit

Angkor Wat vinkit
Angkor Wat – Liput

Angkorin arkeologiseen puistoon myydään yhden ($37), kolmen ($62) tai seitsemän päivän ($72) passeja. Yksi päivä on liian vähän, trust me. Angkor Wat yhdessä päivässä on mahdollista, mutta eri asia on, onko se järkevää. Niin kuin edellisessä postauksessa jo mainitsin, temppelikompleksi on valtava.

Lipunmyyntitoimisto on auki aamuviidestä iltapäiväviiteen. Jos haet lipun viiden aikoihin iltapäivällä, voit mennä katsomaan temppelille auringonlaskua ilman, että se lasketaan lipun päiviin.

Huomaa, että useamman päivän passeja ei tarvitse käyttää peräkkäisinä päivinä. Esimerkiksi kolmen päivän lipun käyttämiseen aikaa on viikko. Älä hävitä lippua!

Varaa aikaa. Angkorin temppeleiden koluaminen on uuvuttavaa puuhaa. Tee kuten minä ja vieraile vain parissa temppelissä per päivä, tai vaihtoehtoisesti pidä välipäiviä ja varaa aikaa myös rentoutumiseen. Siem Reapillä on muutakin tarjottavaa kuin temppelit (siitä lisää myöhemmin)!

Angkor Wat vinkit

Angkor Wat | Muuttolintu -blogi

Angkor Wat vinkit

Tuktuk, pyörä vai auto?

En voinut uskoa silmiäni, kun näin hikiin hukkuvien turistien pyöräilevän temppelistä toiselle. Tukahduttavan kuumuuden vuoksi soija lensi ainakin näin touko-kesäkuussa ihan tarpeeksi jo pelkästään pitkin temppeleitä kulkiessa.

Tuktuk osoittautui mielestäni mainioksi vaihtoehdoksi tutkia Angkorin temppeleitä. Hinnat päiväretkelle alkavat 15 dollarista. Retkistä kauempana sijaitseville temppeleille saa pulittaa enemmän.

Kierroksia saa varattua mistä tahansa, kadulta tai vaikka omasta majoituspaikasta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kuski osaa puhua hyvin englantia.

Varmista, missä kuski odottaa, ja kiinnitä huomiota tuktukin erityispiirteisiin ja kuskin vaatteisiin. Temppeliltä palatessa, satojen tuktukien joukosta sitä omaa voi nimittäin olla vaikea löytää.

Angkor Wat vinkit

Angkor Wat vinkit – Milloin?

Angkor Wat on oiva matkakohde ympäri vuoden. Turistikausi on kuumimmillaan Angkor Watissa joulukuusta helmikuuhun. Tällöin ihmismäärät voivat olla ahdistavia. Sää on kuumimmillaan huhtikuusta toukokuuhun, jolloin sää voi olla tukahduttavan kuuma. Kesäkuusta lokakuuhun Kambodzassa sataa. Temppeleillä on rauhallisempaa, mutta myös mutaisempaa. Sadekausi on pahimmillaan syys-lokakuussa.

Angkor Wat ja kuuluisa auringonnousu

Koska oli sadekausi, ja kuulin monilta auringonnousun Angkor Watilla olevan pilvipeitteen takia pettymys, valitsin itse pitkät yöunet. Toivon, että tulevaisuudessa tarjoutuu uusi mahdollisuus kokea auringonnousu Angkor Watilla, onhan se sen verran ikoninen kokemus. Valmistaudu kuitenkin päätä huimaavaan ihmistungokseen ja viimeistään puoli viiden herätykseen.

Angkor Wat auringonnousu

Unohda valmiit reitit. Iske temppeleille silloin, kun ne ovat hiljaisimmillaan. Jos haluat välttää suurimmat väkijoukot, tutustu temppeleihin heti aamulla, auringonnousun aikaan tai heti sen jälkeen, tai vaihtoehtoisesti rohkeasti keskipäivän kuumuudessa niin kuin minä. Esimerkiksi Ta Phrom on sen verran viidakon peitossa, ettei auringon porotus juuri häirinnyt.

Ilmeisesti monet turistibussit lähtevät takaisin Siem Reapiin aamupalalle Angkor Watin auringonnousun jälkeen, joten siihen aikaan voi olla hiljaisempaa. Jos saavut temppelille, ja sen edusta on täynnä turistibusseja, jatka matkaa ja palaa takaisin parempana ajankohtana.

Angkor Wat | Muuttolintu -blogi

Pukeutuminen

Pukeudu säädyllisesti. Temppelit ovat kambodzalaisille pyhiä ja tärkeitä paikkoja. Polvet ja olkapäät tulee olla peitettyinä. Ja huomaa, että olkapäiden peittämiseen huivi ei riitä, ainakaan jos mielit kiivetä ylös Angkor Watin torneihin.

Muista mukavat jalkineet. Ettei käy niin kuin meikäläiselle, jolla oli koko loppumatkan ajan tulehtunut rakko varpaassa…

Vinkit Angkor Wat

Angkor Wat | Muuttolintu -blogi

Kannattaako opas?

Itse otin oppaan ainoastaan Angkor Watin temppelille, koska tykkään kierrellä paikkoja omaan tahtiin, enkä jaksa kuunnella liikaa historiatulvaa. Mutta jälkeenpäin toivoin, että opas olisi ollut mukana myös ainakin Angkor Thomissa ja Ta Phromissa. Näin saat enemmän temppeleistä irti ja tuet paikallisia – sitä paitsi oppailta voi myös irrota hyviä kuvausvinkkejä.

Suosituimpien temppeleiden edestä on helppo napata opas mukaan. Maksoin tunnin opastetusta kierroksesta Angkor Watissa $17. Oppaasta koko päivälle saa pulittaa $20-30.

Angkor Wat vinkit

Angkor Wat – Muut vinkit

  • Yritä tutustua Angkor Watin historiaan jo hiukan etukäteen. Näin saat matkasta enemmän irti.
  • Vaikka itse jotenkin onnistuinkin niiltä välttymään, kannattaa varautua henkisesti sinnikkäisiin kaupustelijoihin ja ryysikseen.
  • Suosituimmille temppeleille ajaa Siem Reapistä tuktukilla noin vartin.
  • Jossain vaiheessa saattaa tulla nälkä. Tuktuk -kuskia kannattaa pyytää vinkkaamaan halpa ravintola, sillä monissa ravintoloissa temppeleiden tuntumassa hinnat ovat kambodzalaisittain pilvissä.

  • Valmistaudu tukahduttavaan kuumuuteen. Olen ollut tropiikissa sadekauden aikaan ennenkin, mutta tällaista läkähdyttävää kuumuutta en ollut kokenut missään koskaan ennen. Ota mukaan vettä, aurinkolasit ja hattu, ja sadekauden aikaan sateenvarjo.
  • Ethän häiriköi kamerasi kanssa munkkeja, jotka ovat Angkorissa pyhiinvaelluksella. Niin houkuttelevilta kuin valokuvaajan silmissä oranssit kaavut näyttävätkin temppeleitä vasten, voin vain kuvitella, kuinka paljon ahdistelua he joutuvat turistien osalta kokemaan. Kysy kuviin ainakin lupa.
  • Toivottavasti sanomattakin selvää, mutta kunnioita paikan pyhyyttä ja käyttäydy sen mukaisesti. Vaikka pääsyä on hieman rajoitettu, olin yllättynyt kuinka vapaasti temppeleillä edelleen saa kulkea. Yritetään säilyttää paikka hyvässä kunnossa myös jälkipolville, joten älä kiipeä tai lääpi raunioita.
  • En itse ostaisi mitään lapsikaupustelijoilta, sillä se vain rohkaisee enemmän lapsia töihin. Parempi tapa auttaa on lahjoituksilla järjestöille.
  • Elefanttikyytejä en onneksi edes nähnyt, mutta eettisistä syistä ethän kiipeä elefantin kyytiin vaikka sellaisia näkisit.
  • Älä unohda katsoa ylös! Turistien suosiosta huolimatta Angkor Wat on vielä koti myös apinoille.

LUE MYÖS: ANGKOR WAT – ÄLÄ MISSAA NÄITÄ TEMPPELEITÄ!

Siem Reap – Muutakin kuin temppeleitä

TAKAISIN KAMBODZA -KOHDEOPPAASEEN